forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Nie kupimy już Photoshopa na własność.

Tutejszyn - Wto 07 Maj, 2013
Temat postu: Nie kupimy już Photoshopa na własność.
Photoshop CS6 jest oststnim, który mogliśmy kupić na własność. Na pewno nie ucieszy ta informacja tych, którzy korzystają z niego niezawodowo, albo korzystają sporadycznie. Czy za inne programy też będziemy płacić (niemały przecież) abonament?
fatman - Wto 07 Maj, 2013

Czyli idziemy "w chmurę" ?
Okularnik - Czw 09 Maj, 2013

Takie czasy. Wszystko bedzie w chmurze.
Tutejszyn - Czw 09 Maj, 2013

Okularnik napisał/a:
Takie czasy. Wszystko bedzie w chmurze.
Wszystko w chmurze i na wszystko abonament. Za to abonament 100zł, za to 100, za to 50 i zaczyna robić się poważna kwota. Jeśli teraz czegoś używa się sporadycznie, to nie ma sensu wykupywać abonamentu i człowiek jest w czarnej d... Owszem istnieje wolne oprogramowanie, ale na razie jeszcze podziękuję za nie. Mam nadzieję, że rynek zweryfikuje abonamentowy model "dystrybucji" oprogramowania do możliwej opcji, a nie jedynej tylko możliwości.
MM - Czw 09 Maj, 2013

Trzeba kupić CS6 i jakiś czas się z tym wytrzyma. Mnie tyle lat wystarczał CS2, że z 10 wytrzymam na CS6.
kozidron - Czw 09 Maj, 2013

ale czego wy narzekacie, obecnie 50$ za dostęp do całego pakietu na miesiąc to przecież smieszne pieniądze. Pomijając problemy techniczne, chmura do tej pory nie cieszyła się powodzeniem, ze wzgledu na przyzwyczajenia userów.
Tutejszyn, ja nie wiem czy ty korzystałeś z całego pakietu adobe ale przeciętnie wyposażenie na jedno stanowisko graficzne w pakiet to kwota około 9 tysięcy PLNów powiedzmy, że rozkładamy to na 2 lata więc wychodzi nam 375 ziko miesięcznie, czyli ponad 2 razy tyle. Nawet nie chce tego rozkładać na rok :roll:
Kwota 50$ to jest niewiele za cały pakiet, chociaż jak znam życie teraz to jest kwota promocyjna.

Ja rozumiem że ty chcesz korzystać z samego szopika, założę się że abonament będzie 2X mniejszy, na cholerę rozpaczać na zapas.

MM napisał/a:
Trzeba kupić CS6 i jakiś czas się z tym wytrzyma. Mnie tyle lat wystarczał CS2, że z 10 wytrzymam na CS6.

Z szopa możesz sobie tak korzystać ale after effecta, indesign czy z illustratora nie da rady, dostaniesz świeższą wersję od kogoś do obróbki i będziesz w du.pie(żebranie do zapisania do niższej wersji - ile tak można?), zresztą kupisz sobie nową puchę bo w tym czasie wyjdzie canon 5d4 i 5d5 i bedziesz potrzebował acr-a ze wsparciem do rawów. Ludzie jakimi wy kategoriami myślicie, jak chytry Polak na skróty, Tutejszynowi to się nawet nie dziwie ale ty MM :roll: że ci takie pomysły przychodzą do głowy. 10 lat bez updejtu :roll: a potem co ? Emerytura?
Wiecej na pączki wydajecie w miesiącu :roll:

MM - Czw 09 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
bedziesz potrzebował acr-a ze wsparciem do rawów

Ja CS-em nawet nie dotykam RAW-ów, od tego mam LR.

[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 20:33 ]
kozidron napisał/a:
10 lat bez updejtu a potem co ? Emerytura?

Za jakie 10? Pełną mam za 6 :lol:

[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 20:35 ]
kozidron napisał/a:
Wiecej na pączki wydajecie w miesiącu

Nie jadam pączków. No i nie mam zamiaru wydawać tyle kasy na program, który włączam raz w miesiącu. Ja nie jestem grafikiem. A jak nawet jakieś zdjęcie miałoby być ostro pogrzebane to zrobi to właśnie grafik a nie ja. Ja jestem od zdjęć, grzebanie zostawiam specom od grzebania.

hijax_pl - Czw 09 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
Kwota 50$ to jest niewiele
...mniej niż oficjalne 61.49€ dla wersji mulitlingual... ;)

Za samego szopa (jak i każdą inną pojedynczą aplikację) abonament to 24.59€ miesięcznie.

https://creative.adobe.com/plans?plan=individual&store_code=pl

Jedyny problem dla mnie to taki, że nie będzie już uaktualnień. Bo przecież te rzeczone 9 tysi to inwestycja w wersję 'a', ale aktualizacja to nie była już taka kwota. W przypadku MasterCollection update do CS6 to raptem 2.5 tyś zł (brutto). Czyli jakieś 580€. Zakładając, że takie uaktualnienia duże są co 2 lata wychodzi, że wydaje się na nie 24€ miesięcznie. Innymi słowy teraz będzie drożej.. dużo drożej...

MM napisał/a:
Ja CS-em nawet nie dotykam RAW-ów, od tego mam LR.

MM, ale mam dla ciebie złe wieści LR też będzie w chmurze :razz: w sumie to raz a dwa LR jest "wszyty" w Cs-a to dwa i mi wygodniej sie korzysta wywołując rawy z Cs-a(ze wzgledu na pewne kwestie w które się nie zagłebiajmy), spróbuj :wink: przynajmniej suwaki/pulpit nie jest tak denerwujacy jak w Lr.

MM napisał/a:
Za jakie 10? Pełną mam za 6 :lol:

o matko zapomniałem, że przecież wszyscy później będziemy bulić na Ciebie :wink: a mogłeś być górnikiem, chociaż bysmy Ci współczuli ciężkiej pracy :wink:

Ps. tylko się nie spinaj ja żartuje :wink:

kozidron, nie, nie korzystam z całego pakietu graficznego. Korzystam za to z Photoshopa, z Office'a, z programu do grafiki wektorowej i jeszcze innego do modelowania 3D. Korzystam jeszcze z kilku innych programów.. Nie bardzo bym chciał, aby w przyszłości to wszystko było dostępne poprzez abonament i taki był sens mojej wypowiedzi... przepraszam, mojego rozpaczania i publicznego rozdzierania szat.

Tak, chcę korzystać z samego tylko szopika. Bardzo przyjemne narzędzie do kolorowania.

edit.

hijax_pl napisał/a:
Jedyny problem dla mnie to taki, że nie będzie już uaktualnień. Bo przecież te rzeczone 9 tysi to inwestycja w wersję 'a', ale aktualizacja to nie była już taka kwota.

Tak naprawdę to jest ponad 10 tysia, ponad 9 jest jak kupujesz na kilka stanowisk.
Jak :shock: abonament to przyjmijmy 600$ rocznie i myslisz że pozwolą ci updejtować w nieskończoność, to i tak mniej niż 1200 na 2 lata. Pamietaj że ze startu musisz wydać 3000$, żeby coś updejtować!

MM - Czw 09 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
tylko się nie spinaj ja żartuje

Ja się nie spinam tak łatwo. Jedna osoba może trochę mnie tu ostatnio wnerwiała, ale poleciała do ignorowanych i mam wczasy :mrgreen:

kozidron napisał/a:
wszyscy później będziemy bulić na Ciebie

Też się z tym trochę głupio czuję, ale jeżeli kupią do łódzkiego śmiglaka to co mają kupić a ja się na to przeszkolę i jakimś cudem stworzą stanowisko bym to coś obsługiwał, to obiecuję zostać do momentu wywalenia mnie z resortu przez lekarza lotniczego :wink:

edit.

Tutejszyn napisał/a:
Tak, chcę korzystać z samego tylko szopika. Bardzo przyjemne narzędzie do kolorowania.

hijax_pl napisał/a:
Za samego szopa (jak i każdą inną pojedynczą aplikację) abonament to 24.59€ miesięcznie.

nowy szopik to około 600euro

25eurosów X 24 smutne miesiące abonamentu === to jakby nie patrzeć 600

To tak w skrócie ani to taniej ani drożej a teraz to co mówił hijax_pl o updejcie, no cóż te czasy się skończyły. Mozna tylko mieć nadzieje na wykwit konkurencji.

Tutejszyn, updejtowałeś choć raz swego szopika ?

kozidron napisał/a:
Niedawno kupiłem CS6 i nie mam jeszcze do czego uaktualnikać. Zapłaciłem za niego około 900zet i mam nadzieję popracować na nim kilka ładnych lat. Nie jestem zawodowym grafikiem, ani fotografem, dlatego trudno mi uzasadnić stały wydatek w budżecie na abonament.. i teraz skup się.. za programy(!) z których korzystam. Programy różne, nie tylko produkty Adobe. Widać, że taki model dystrybucji oprogramowania to wcale nie taka fantastyczna przyszłość. Każdy program, to nowy abonament, których suma(!) może być wysoka nawet dla kogoś, kto kilkadziesiąt € traktuje jak drobne na tacę.

Tutejszyn, a teraz "skup się" i zajrzyj do linku hijax_pl tam jest dla ciebie oferta za 13 eurosów miesięcznie a teraz dodaj ułamki i przy wydechu koduj, nie masz wyjścia będziesz płacił za nowszą wersję 13euro x 12 miesięcy powiedzmy przez 2 lata(bo na razie ciężko ocenić ile adobe utrzyma tą promocję) = 312 euro.
Czyli powiedzmy za nowszego szopa zapłacisz 312 eurosów, ja nie wiem co to za wersja szopa za 900 ziko, to jakaś studencka ? Kupiłeś szopa na studenta bo w tej cenie to jakaś abstrakcja?
Tutejszyn a teraz mocno się skup, ja bym musiał zapłacić za takiego szopa prawie 3X tyle.

kozidron napisał/a:
To tak w skrócie ani to taniej ani drożej
Ano
kozidron napisał/a:
o updejcie, no cóż te czasy się skończyły
tzn ciągły updejt. Co tydzień, co miesiąc, co pół roku. Albo zupełnie niezauważenie.

Przejście z modelu sprzedaży produktu na model sprzedaży usługi. Model bardzo popularny ostatnio w kręgach biznesowych. Przykład - zamiast kupować samochód czyli nabywać dobro podpisujemy umowę z wypożyczalnią samochodów. Codziennie pod domem stoi samochód. Czyli nic się nie zmieniło. Ale ktoś go nam wieczorem odbierze, zatankuje, sprawdzi niepostrzeżenie. Rano się okaże, że mamy lepsze radio. Fajnie. A na weekend podstawią sześciomiejscowy bo chcemy ze znajomymi skoczyć nad jezioro. A wszystko to w ramach stałej miesięcznej opłaty... Idylla..
Sama idea do mnie dociera bez problemu. Choć oczywiście z pewnymi detalami się nie mogę zgodzić. Albo ich nie rozumiem jeszcze.

Wracając do Adobe - model usługowy wymaga działów R&D tak sprawnych, by klient miał zawsze to czego potrzebuje. Tylko, że tak się nie da. Nie da się zaspokoić potrzeb każdego w indywidualnym stopniu. Widzę ciemną przyszłość ;) - niby jakie zmiany będzie wprowadzał Adobe? Co raz fikśniejsze funkcje, w coraz mniejszym stopniu przydatne. I coraz rzadziej wprowadzana... A kaska co miesiąc spływa.

No ale to może choroby wieku dziecięcego i Adobe Creative Cloud 2 będzie już tym czym być winno ;)

hijax_pl, my Polacy cenimy sobie niezależność, pozyczyć to jest "strach" ja tu nawet mogę spróbować tutejszyna zrozumieć, w końcu to on na tym forumie jest najwiekszym Polakiem "z tąd", nawet jego nik mówi że on jest tutejszy, taki nasz, honorowy jak bułka z masłem.
My musimy mieć swoje i musimy biadolić o tym, że chmura, wynajem, dzierżawa, leasing, to zuo.

hijax_pl, zobacz jemu ani razu nie przyszło do głowy, żeby biadolić na to, że to z słabe rozwiązanie, bo jak serwer padnie albo będą jakieś bagi to on będzie odcięty od narzędzia. Tu mamy tylko słabe biadolenie Polaczka o tym, że nie ma pudełka i nie ma na własność i że będzie drogo .... chociaż wszelkie wyliczenia mowią co innego :wink:

mozer - Czw 09 Maj, 2013

Czy taki fotoszop z chmury przy każdym uruchomieniu musi łączyć się z serwerem? NIe da się go używać online???

A ja się z Tutejszynem ogólnie zgadzam! Wkurzają mnie te abonamenty na wszystko. Na przykład jak chcę sobie kupić nagrywarkę z dekoderem do kablówki, to nie mogę tylko muszę płacić haracz miesięcznie po 20 zeta a umowy na krócej niż 2 lata nie mogę podpisać. Nie muszę chyba mówić ile kosztowałby taki dekoder jakby można było go kupić? Absolutnie nie podoba mi się ta tendencja "abonamentowa". Poza tym jest to dodatkowe narzędzie kontroli.

Natomiast abonament na samochód chętnie bym przyjął ;P

kufel - Czw 09 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
Tu mamy tylko słabe biadolenie Polaczka o tym, że nie ma pudełka i nie ma na własność i że będzie drogo .... chociaż wszelkie wyliczenia mówią co innego :wink:
rozumiem ze zakładasz iż w innych państwach rozwiązanie takie zostanie przyjęte z wielkim entuzjazmem?

kozidron napisał/a:
że nie ma pudełka i nie ma na własność
a co w tym złego ze ktoś płacąc raz a porządnie chce mieć coś na własność?

mozer napisał/a:
Czy taki fotoszop z chmury przy każdym uruchomieniu musi łączyć się z serwerem? NIe da się go używać online???

mozer, to nie jest wiedza tajemna, spróbuj

[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 23:07 ]
kufel napisał/a:
a co w tym złego ze ktoś płacąc raz a porządnie chce mieć coś na własność?

nie ty dyktujesz zasady czegoś kto ktoś inny chce sprzedać, w innym wątku kolega bronił mysli technicznej a w jeszcze innym przedsiębiorczości.

edit.

kufel napisał/a:
rozumiem ze zakładasz iż w innych państwach rozwiązanie takie zostanie przyjęte z wielkim entuzjazmem?

kozidron napisał/a:

mam to w du.pie co będzie w innych krajach, nawet jak się do nich przeprowadzę, ja skorzystam

mozer napisał/a:
Ponoć można. Tylko po to by aktywować licencję trzeba mieć połączenie. Czyli raz na miesiąc trzeba...
mozer - Czw 09 Maj, 2013

kozidron, naprawdę tak trudno CI zrozumieć, że ktoś może chcieć kupić sobie program i używać go bez aktualizacji przez 10 lat? BO TAK. Nie każdy musi mieć co roku najnowszą wersję, naprawdę...

A taka chmura to najwyraźniej wymuszony mechanizm napędzania popytu na dany towar.

[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 17:12 ]
Tak w ogóle to trudno trzymać względny poziom dyskusji chociaż metr powyżej rynsztoka? Trzeba od razu się od "Polaczków" wyzywać? To forum gazety wyborczej czy co?

mozer napisał/a:
kozidron, naprawdę tak trudno CI zrozumieć, że ktoś może chcieć kupić sobie program i używać go bez aktualizacji przez 10 lat? BO TAK. Nie każdy musi mieć co roku najnowszą wersję, naprawdę...

mozer, naprawdę tak trudno ci zrozumieć, że to nie tylko spotka pakiet adobe, że taka kolej rzeczy?

mozer - Czw 09 Maj, 2013

kozidron, i wg Ciebei skoro taka "kolej rzeczy" to mamy wszyscy się z tym zgadzać potulnie jak baranki? Ciekawe podejście - masz tak ze wszystkim?
kufel - Czw 09 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
że taka kolej rzeczy?
a Ty potulnie ją przyjmiesz? przyjmiesz wszystko , "bo taka kolej rzeczy" ?

mozer napisał/a:
o mamy wszyscy się z tym zgadzać potulnie jak baranki?

zrobisz pikietę :razz: ?

edit.

kufel napisał/a:
a Ty potulnie ją przyjmiesz? przyjmiesz wszystko , "bo taka kolej rzeczy" ?

a co zrobisz, przecież nie musisz korzystać z produktów adobe, nikt ci nie karze płacić, nikt do Ciebie nie strzela

mozer - Czw 09 Maj, 2013

kozidron, to ma być argument? :P
Mogę po prostu nie kupować, nie? A chyba po to jest to forum, żeby się dzielić opiniami.

kufel - Czw 09 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
zrobisz pikietę :razz: ?
zawsze to lepiej niż schylić głowę i tłumaczyć sobie "że taka kolej rzeczy" :P

mozer, kufel, no i sie podzieliliście nie kupicie a mi to wychodzi taniej, nawet jak na chwilę obecną. Ja kupię, z przyjemnością.

.....a jeżeli pokażę się lepszy produkt to też go kupię

albo nie ...będę biadolił jak mała dziewczynka jak ty i kufel :razz:

edit.

mozer napisał/a:
kozidron, to ma być argument? :P

mozer wiesz co to jest argument, korzystałeś kiedyś z innych produktów niż adobe :razz:

kufel - Czw 09 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
a co zrobisz, przecież nie musisz korzystać z produktów adobe, nikt ci nie karze płacić, nikt do Ciebie nie strzela
oczywiście ze nie muszę, racja. i tak zapewne będzie.
mozer - Czw 09 Maj, 2013

kozidron, no tak, komuś się coś nie podoba i wyraża o tym opinię, to od razu "biadoli jak mała dziewczynka". Naprawdę nie potrafisz skonstruować bardziej merytorycznych argumentów? Powtarzam - to jest forum, dzielimy się opiniami - w tym przypadku o produkcie Adobe.

kozidron napisał/a:
mozer wiesz co to jest argument, korzystałeś kiedyś z innych produktów niż adobe

To jest pytanie, czy znowu jakiś wyjątkowo ambitny przytyk? :P

mozer napisał/a:
To jest pytanie, czy znowu jakiś wyjątkowo ambitny przytyk? :P

przerzucisz teraz na coś innego, krótko ?!

Tak czy nie, bo szkoda strzępić język na to marne biadolenie, bo jak mówiłeś mozer to jest forum i tu dzielimy się spostrzeżeniami, przerzucisz się czy nie :razz: ?

Bo widzę Kufel już sie wypowiedział, jest foch.

mozer - Czw 09 Maj, 2013

kozidron, fakt czy ja się przerzucę, czy nie to ma być opinia o produkcie? :)

[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 17:28 ]
kozidron napisał/a:
jest foch

Tak, czegoś nie kupuje = foch. Ty dziecko jesteś? ;)

mozer napisał/a:
kozidron, fakt czy ja się przerzucę, czy nie to ma być opinia o produkcie? :)

mozer, krótko, tak czy nie ?

mozer - Czw 09 Maj, 2013

kozidron, ja się nie mam z czego przerzucać - LR mi wystarcza, a z PS korzystam tylko trialowo :P Oczywiście zaraz mi napiszesz, że nie mam w takim razie prawa do wypowiedzenia się na temat :P
kufel - Czw 09 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
Bo widzę Kufel już sie wypowiedział, jest foch.
a tam zaraz foch. po prostu poprzestanę na ostatniej wersji PSa , moze cs6 ,zmieniac na inny nie bede bo tego softu akurat nie ma za bardzo na co zmienic...

[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 23:32 ]
mozer napisał/a:
kozidron, ja się nie mam z czego przerzucać - LR mi wystarcza, a z PS korzystam tylko trialowo :P
no ja głownie tez Lr, ale Ps akurat tez sie mocno przydaje...

mozer, LR też będzie w chmurze

mozer, przestaniesz jeździć autem jak kolejny raz podniosa cenę benzyny/ropy ?

kozidron napisał/a:
mozer, LR też będzie w chmurze
To Twoja opinia czy powtarzasz jakieś informacje?

hijax_pl napisał/a:
To Twoja opinia czy powtarzasz jakieś informacje?

z notki wynika że wszystkie produkty w końcu trafia w chmurę

mozer - Czw 09 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
mozer, przestaniesz jeździć autem jak kolejny raz podniosa cenę benzyny/ropy ?

Aleś porównał...
Wiesz, że są inne produkty do obsługi plików RAW niż LR. Coś się znajdzie.

Jeśli LR będzie w chmurze, to mogę zostać przy ostatniej "normalnej" wersji. Ja nie zmieniam co rok aparatu. A w dalszej przyszłości to się pomyśli - wszystko się może zmienić na rynku.

kufel - Czw 09 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
kufel napisał/a:

kozidron napisał/a:

mam to w du.pie co będzie w innych krajach, nawet jak się do nich przeprowadzę, ja skorzystam
oj chyba mojego pytania nie zrozumiałeś...
mozer - Czw 09 Maj, 2013

Dobra, można skończyć, wiemy już co każdy uważa.

Ciekawe natomiast czy nadal będą wersje RC i trial, czy trzeba będzie wykupić "miniabonamencik" ;P

mozer napisał/a:
Wiesz, że są inne produkty do obsługi plików RAW niż LR. Coś się znajdzie.

no przecież mogłeś odpwiedzieć na wcześniejsze pytanie

kozidron napisał/a:
mozer, krótko, tak czy nie ?

mozer napisał/a:
Aleś porównał...

zaczniesz jeździć elektrycznym priusem ?

kozidron napisał/a:
z notki wynika że wszystkie produkty w końcu trafia w chmurę
To znaczy w CC mogą sobie i być - dla tych co abonament w CC sobie wykupują. Mi chodzi o to, że LR nadal będzie oferowany także poza CC.
A jeśli ma się to skończyć to co - wprowadzą LR special monthly fee za 6€?

hijax_pl, to wszystko jest tak naprawdę przyszłość pewnie poza rokiem 2015, później może się okazać, że to nie będzie banglać przy takiej skali i może będzie powrót, przecież to dopiero "napinanie muskułów". Jeszcze niedawno firma miała klopoty finansowe.
Mi się najzwyczajniej śmiać chce, że co poniektórzy nie potrafią dodać ułamków, lub kupują wersję softu na studenta i przekładają swoje biadolenie na rzeczywiste korzyści.
To wszystko to może być odległa przyszłość i nic więcej.

Tutejszyn - Pią 10 Maj, 2013

Przykład hijaxa z autem.. Chcę kupić samochód, więc idę do salonu i kupuję. Jeśli wykupię usługę zamiast samochodu, będę miał w sumie to samo, z tą różnicą, że każdego ranka, mogę się spodziewać samochodu odświeżonego o nowe gadżety. No super. Nadchodzi nowy rok - w systemie abonamentowym nic się nie zmienia i nadal mam samochód aktualizowany, a to w nowe radio, a to w świeżutkie opony. W systemie tradycyjnym, po prostu kupuję nowy samochód. Zaraz.. co roku kupuję nowy samochód? Nie! Samochód wymieniam co kilka lat. Nie wszystkich też stać na samochód z salonu. Czy to oznacza, że Ci których nie stać na nowe bryki co roku, mogą zapomnieć o kupieniu już czegokolwiek do jeżdżenia? Nie istnieje przecież coś takiego jak mój samochód. Mam wybór, albo płacę jakby nieustanną ratę za nówkę, albo nie jeżdżę niczym.

Żeby było śmieszniej, czego kozidron nijak nie potrafi zrozumieć, nie tylko płacę stałą ratę za samochód, co w sumie można jeszcze jakoś udźwignąć, ale według systemu abonamentowego muszę kupić wszystko na nowo. Co roku nowe mieszkanie, nowy rower, nowy aparat.. Czy naprawdę stać każdego na kupowanie wszystkiego od nowa?!

[ Dodano: Pią 10 Maj, 2013 00:26 ]
kozidron napisał/a:
biadolenie
Masz mały zasób słów, albo jesteś do tego słowa bardzo mocno przywiązany. Kiedyś szastałeś na lewo i prawo "malkontentem", pamiętasz?

Cieszy mnie za to fakt, że jesteś bardzo wyczulony na wszelkie przejawy chamstwa na forum i walczysz z nim bezpardonowo. Wielki plus.

Powiedz tylko, bo trochę zaczynam się gubić, gdzie według Ciebie mam umieścić dość pejoratywne słowo "Polaczek"? Gdzieś obok "walka z chamstwem na forum", czy jednak bliżej "prymityw"?

komor - Pią 10 Maj, 2013

Tutejszyn napisał/a:
Jeśli teraz czegoś używa się sporadycznie, to nie ma sensu wykupywać abonamentu i człowiek jest w czarnej d... O

Abonament Creative Cloud można też kupić jednorazowo na miesiąc, nie wiem czy na pojedynczy produkt też, ale nie mów mi, że lepszym rozwiązaniem do sporadycznego używania jest kupno PS za te 2 czy 3 tysiące zetów. Tak, pamiętam, że masz licencję edu, ale ona jest dla uczniów/studentów, czyli przypadek szczególny.

kozidron napisał/a:
ale czego wy narzekacie, obecnie 50$ za dostęp do całego pakietu na miesiąc to przecież smieszne pieniądze

Dokładnie. Od roku używam CS6 w abonamencie i cieszę się, że zdecydowałem się na abo zamiast kupna wersji pudełkowej (na którą absolutnie i tak nie miałbym kasy), bo gdybym kupował pudełko to wziąłbym wersję bez m.in. Flasha, tak jak poprzednie pakiety Adobe, które kupowałem z myślą o poligrafii, a nie multimediach. A tak się akurat złożyło, że w połowie roku miałem spore zlecenie wymagające zaprzyjaźnienia się z wynalazkiem pt. Flash Builder. Gdyby więc nie abonament za 49€ (netto) miesięcznie udostępniający mi wszystkie produkty Adobe z oferty Masters Collection, to niestety musiałbym do mojego drogiego pudełka dokupić jeszcze upgrade do wariantu Masters, za kolejne parę tysi, co opłacalność projektu stawiałoby pod znakiem zapytania.

kozidron napisał/a:
Kwota 50$ to jest niewiele za cały pakiet, chociaż jak znam życie teraz to jest kwota promocyjna

W tym miesiącu Adobe przysłało maila, że właśnie minął roczny okres obowiązkowego abonamentu i przedłużają umowę na bezterminową bez zmiany ceny.

PS. Kozi, odpuść z tymi „Polaczkami” bo naprawdę niefajnie się robi.

mozer - Pią 10 Maj, 2013

komor, ale chyba widzisz różnicę, między sporadycznym użytkowaniem raz w miesiącu, a sporadycznym użytkowaniem przez cały miesiąc raz na rok? ;)
Może powinni wprowadzić abonament np. na poniedziałki, albo na weekendy ;)

komor napisał/a:
właśnie minął roczny okres obowiązkowego abonamentu

To jednak nie możesz wziąć tylko na miesiąc?

Czas pokaże, rynek zweryfikuje... Zobaczymy czy ludzie są gotowi na coś takiego. Może w przyszłości jakąś ustawą, ludzie zostaną zobowiązani do płacenia ujednoliconego abonamentu na wszystko, który będzie połączony z opłatą za podziwianie widoków.
kozidron - Pią 10 Maj, 2013

Tutejszyn napisał/a:
Kiedyś szastałeś na lewo i prawo "malkontentem", pamiętasz?

bo w każdym wątku marudzisz i biadolisz, jaki to jesteś uciskany i wykorzystywany a że zabierasz głos głównie w wątkach o treści około fotograficznej albo poruszjących jakies tam problemy społeczne sam z siebie zrobiłeś malkontenta i marudę, dodatkowo zamiast zauważać istotę problemu tak jak np. w tym temacie, Ciebie porusza coś czego nawet dokładnie nie potrafisz z ułamkować.

Tutejszyn napisał/a:
Powiedz tylko, bo trochę zaczynam się gubić, gdzie według Ciebie mam umieścić dość pejoratywne słowo "Polaczek"? Gdzieś obok "walka z chamstwem na forum", czy jednak bliżej "prymityw"?

nie raczej bliżej twojego ulubionego zwrotu czyli, że cię zacytuje "małego człowieczka"

mozer napisał/a:

mozer, dlaczego żaden z was nie zerknął do linku danego przez hijax_pl

komor napisał/a:
Dokładnie. Od roku używam CS6 w abonamencie i cieszę się, że zdecydowałem się na abo zamiast kupna wersji pudełkowej (na którą absolutnie i tak nie miałbym kasy), bo gdybym kupował pudełko to wziąłbym wersję bez m.in. Flasha, tak jak poprzednie pakiety Adobe, które kupowałem z myślą o poligrafii, a nie multimediach. A tak się akurat złożyło, że w połowie roku miałem spore zlecenie wymagające zaprzyjaźnienia się z wynalazkiem pt. Flash Builder. Gdyby więc nie abonament za 49€ (netto) miesięcznie udostępniający mi wszystkie produkty Adobe z oferty Masters Collection, to niestety musiałbym do mojego drogiego pudełka dokupić jeszcze upgrade do wariantu Masters, za kolejne parę tysi, co opłacalność projektu stawiałoby pod znakiem zapytania.

Napisałbyś coś więcej, po roku uzywania mógłbys coś skrobnąć, czy jesteś zadowolony od strony technicznej, bo chyba nie ma już sensu drążyc tematu od strony finansowej.

kozidron napisał/a:
nie raczej bliżej twojego ulubionego zwrotu czyli, że cię zacytuje "małego człowieczka"
Z tym się zgodzę i małe w tym momencie ma znaczenie to, że chyba nigdy już nie złapiesz, jak zabawna jest Twoja odpowiedź.

kozidron napisał/a:
a że zabierasz głos głównie w wątkach o treści około fotograficznej albo poruszjących jakies tam problemy społeczne
Tak :) Żaden ze mnie fotograf. Doradca też raczej średni. Jestem tu, bo lubię to forum. Dzięki niemu nabrałem pewnego obycia fotograficznego. Podpatruję jak robicie zdjęcia, widzę co robią najlepsi i gdzie w tym wszystkim jestem ja.

Wypowiadam się w wątkach okołofotograficznych i być może jestem irytujący w tym co mówię, jednak nie targam się za włosy ze wszystkimi jak Ty.

.
Tutejszyn napisał/a:
i być może jestem irytujący w tym co mówię

za bardzo sobie schlebiasz :razz:

Tutejszyn napisał/a:
jednak nie targam się za włosy ze wszystkimi jak Ty

zdaje ci się, może dlatego że jesteś zbyt zajęty marudzeniem, smutnym przynudzaniem i żalami jaki to jesteś uciskany ze wszystkich stron

kozidron napisał/a:
zdaje ci się...
No dobrze, przekonałeś mnie.
manolo - Pią 10 Maj, 2013

Myślę że kończą im się pomysły na sensowne update'y, powiedzmy sobie szczerze,
przejście z cs5 na cs6, zmienił się interface, poprzedni działał, poza nim w codziennej pracy niewiele się zmienia. W ten sposób mają stały dopływ gotówki, update'y będą ale mniej spektakularne, możliwe że kilka razy w roku w formie aktualizacji, robudowali menadżera aplikacji nie bez powodu.

[ Dodano: Pią 10 Maj, 2013 14:40 ]
kozidron napisał/a:
Napisałbyś coś więcej, po roku uzywania mógłbys coś skrobnąć, czy jesteś zadowolony od strony technicznej, bo chyba nie ma już sensu drążyc tematu od strony finansowej.

od strony technicznej jest tak samo, bo nie ma i raczej nie będzie aplikacji jak ps w przeglądarce, na pewno nie będzie taki PS CC który pojawi sie w czerwcu.
To że po roku abonament umowa zmienia się na bezterminową to dobra wiadomość.
Mi przeszkadza fakt że nie ma kilku pakietów, np. 3 aplikacje za połowę ceny całego CC.
Całe CC i jedna apka.

hijax_pl - Pią 10 Maj, 2013

manolo napisał/a:
Mi przeszkadza fakt że nie ma kilku pakietów, np. 3 aplikacje za połowę ceny całego CC.
Oj żeby takie coś w kablówkach zrobili... By płacić tylko za to co się regularnie ogląda :D
manolo - Pią 10 Maj, 2013

z jednej strony dostajemy cały pakiet który kosztuje 10000 (Master Collection)
dla kogoś kto używa wszystkich tych aplikacji 250 pln to dość opłacalny deal
ale dla kogoś kto używa photoshopa, illustratora i od czasu do czasu indesign'a
to już nie jest takie dobre. Może jakiś upust na drugą aplikację ? Nie wiem,
ale wiem że ktoś taki może czuć się trochę wykorzystywany :???:

W kablówkach jest spora możliwość konfiguracji, na pewno większa niż CC
poza tym pozostaje jeszcze video on demand w sieci.

komor - Pią 10 Maj, 2013

mozer napisał/a:

Możesz, ale najkorzystniejsza cena jest przy rocznym cyrografie. Zajrzyjcie na stronę Adobe, tam jest mniej więcej prawda napisana, i po polsku nawet. :)

kozidron napisał/a:
Napisałbyś coś więcej, po roku uzywania mógłbys coś skrobnąć, czy jesteś zadowolony od strony technicznej

Ale masz wrażenia z użytkowania CS6 czy kwestię samego Creative Cloud? Oczywiście użytkowanie jest normalne, nie wiem skąd się komuś w komentarzach wzięły pomysły, że aplikacja za każdym razem ściągana jest z sieci czy podobne zabobony. Ze dwa razy zdarzyło mi się, że nie miałem kasy na koncie w dniu ściągania abo, więc dostawałem przy odpalaniu programu komunikat o tym i 3-dniowy okres na ogarnięcie problemu. Więc dramatu nie ma. Nie wiem co się dzieje, gdy nie ma się przez parę dni dostępu do internetu, być może też jest jakiś krótki okres karencji, a może przechowywana jest informacja do jakiego dnia ważny jest abonament? Nie wiem.

manolo napisał/a:
Myślę że kończą im się pomysły na sensowne update'y, powiedzmy sobie szczerze,
przejście z cs5 na cs6, zmienił się interface

To niezupełnie tak. Owszem, wszędzie kończą się pomysły a firmy muszą sprzedawać i zarabiać. Ale Adobe (jak i inne firmy) skupiają się na eksploatacji nowych rynków w kolejnych wersjach. To, że dla ilustratora czy fotografa nic specjalnego się nie pojawia nie zmienia faktu, że wprowadzane są nowe funkcje związane a to e-bookami, a to teraz z interaktywnymi treściami HTML5, itd. Te zmiany dotykają przeważnie tylko części programów z pakietu, z oczywistych przyczyn. A że rzeczywistość technologiczna pędzi teraz coraz szybciej, to szybsze wypuszczanie uaktualnień takich molochów jak software Adobe – jest nieuniknione. Zawsze jest oczywiście kwestia ceny. Moim zdaniem Adobe mocno korzysta z niemal monopolistycznej pozycji, którą osiągnęło w kreacji. Pakiet CS1 kupowałem za jakieś 3 tysie, teraz pudełko CS6 z analogiczną zawartością kosztuje bodaj 6 tysi. Noszkurde…

Nadal 3000.. :) Link
komor - Pią 10 Maj, 2013

Tutejszyn, ja mówię o pudełku z PS+AI+ID+Acrobat. :)

komor napisał/a:
kwestię samego Creative Cloud?

no oczywiście że z chmury.

manolo napisał/a:
update'y będą ale mniej spektakularne, możliwe że kilka razy w roku w formie aktualizacji, robudowali menadżera aplikacji nie bez powodu.

najczęstsze zmiany i udogodnienia poza składem filmowym czy animacją dzieją sie w wektorach, ostatnio sporo na plus zmieniło się przy obróbce węzłowej i to nie tylko w pakiecie adobe

manolo - Sob 11 Maj, 2013

kozidron, kosmetyka ;)
wiecej jest na palecie wezlow, poza tym niewiele sie dzieje.

komor napisał/a:
To niezupełnie tak. Owszem, wszędzie kończą się pomysły a firmy muszą sprzedawać i zarabiać. Ale Adobe (jak i inne firmy) skupiają się na eksploatacji nowych rynków w kolejnych wersjach. To, że dla ilustratora czy fotografa nic specjalnego się nie pojawia nie zmienia faktu, że wprowadzane są nowe funkcje związane a to e-bookami, a to teraz z interaktywnymi treściami HTML5, itd. Te zmiany dotykają przeważnie tylko części programów z pakietu, z oczywistych przyczyn. A że rzeczywistość technologiczna pędzi teraz coraz szybciej, to szybsze wypuszczanie uaktualnień takich molochów jak software Adobe – jest nieuniknione. Zawsze jest oczywiście kwestia ceny. Moim zdaniem Adobe mocno korzysta z niemal monopolistycznej pozycji, którą osiągnęło w kreacji. Pakiet CS1 kupowałem za jakieś 3 tysie, teraz pudełko CS6 z analogiczną zawartością kosztuje bodaj 6 tysi. Noszkurde…

co do html'a, niby tak, tylko ze na razie jest troche "zabawkowo"
zreszta zawsze aplikacje generujace kod html byly kontroweryjne.. :roll:
co do ebook'ow zapisywanie do pdf-a wystarczy a reszta to jakies dzikie
generatory w lightroom itp.

komor - Sob 11 Maj, 2013

manolo napisał/a:
co do ebook'ow zapisywanie do pdf-a wystarczy

Na szczęście nie masz racji. :) Widziałeś kiedyś jakiegoś porządnego e-booka?

hijax_pl - Sob 11 Maj, 2013

manolo napisał/a:
Takie ebooki manie bardzo wkurzają :)
Tak samo jak pdfy zrobione na zasadzie symulacji drukarki....

manolo - Sob 11 Maj, 2013

LOL

dobry ebook to dostępne menu z miniaturami i spisem treści, to ma prawie każdy ebook,
oczywiście teksty nie w bitmapach, i tak właśnie wygląda wielostronicowy dokument zapisany w illustratorze lub indesignie.
Jeśli macie na myśli jakieś video, animacje i inne bajery w ebookach to ja nie tak sobie je wyobrażam, coś takiego to bardziej prezentacje multimedialne.

Najważniejszy jest projekt, dobrze dobrana typografia, paginy, nagłówki itp.

komor napisał/a:
Na szczęście nie masz racji.

Ja mam zawsze rację, Ty bardzo rzadko. :wink:

kozidron - Nie 12 Maj, 2013

manolo napisał/a:
kozidron, kosmetyka

mam silne wrażenie, ze nie wiesz o czym mówisz

manolo - Nie 12 Maj, 2013

prawda jest taka że w temacie krzywych beziera nie da się za wiele zrobić, te najprostsze działają najlepiej.

poza tym, daj sobie spokój z tymi próbami pokazania że jednak nie jesteś *&^*&

manolo napisał/a:
prawda jest taka że w temacie krzywych beziera nie da się za wiele zrobić, te najprostsze działają najlepiej.

czyli jak widać nie masz pojęcia o czym mowa, pewnie dlatego ze nigdy nie musiałeś przygotować czegoś do hpgl/plt przy współpracy z cadem czy artcamem stąd pewnie pełne niezrozumienie tematu, ile drobne udogodnienia przy edycji na węzłach tak wiele zmieniają :razz:

manolo napisał/a:
poza tym, daj sobie spokój z tymi próbami pokazania że jednak nie jesteś *&^*&

tak, wiem bo dyskusję sprowadzisz do poziomu manolo :twisted:

manolo - Nie 12 Maj, 2013

nigdy nie spaprałem tak krzywych żeby ploter sie na nich zawieszał itd. :P

mogliby poprawić redukcję niepotrzebnych węzłów, albo zrobić coś innego podobnego
do simplify tylko żeby działało, ale nie zrobią, bo zrobić coś takiego jest bardzo trudno :roll:

poza tym bardziej skupiam się na projektowaniu.

[ Dodano: Nie 12 Maj, 2013 17:18 ]
kozidron napisał/a:
czyli jak widać nie masz pojęcia o czym mowa

po czymś takim nie spodziewaj się fanfar...

manolo napisał/a:
nigdy nie spaprałem tak krzywych żeby ploter sie na nich zawieszał itd.

bo na ploter to kolego wystarczy eps a nozyk w ploterze nawet aktywny palców nie ucina, bo nie porusza się z prędkościa 90km/h z wrzecionem rozpędzonym do 24tysia w trzech osiach po stole 2x3m gdzie poza tym jak wygladają kształty trzeba też pamietać o kierunkach ale widzę, że doskonale wiesz o czym mowa :razz:

komor - Nie 12 Maj, 2013

manolo napisał/a:
dobry ebook to dostępne menu z miniaturami i spisem treści, to ma prawie każdy ebook, oczywiście teksty nie w bitmapach, i tak właśnie wygląda wielostronicowy dokument zapisany w illustratorze lub indesignie.

Poguglaj sobie termin „liquid layout” oraz „responsive design”, to może Ci się nieco wyjaśni o czym mowa. Aha, no i oczywiście żeby w ebooku pojawił się spis treści to też ktoś musiał zaimplementować to którym momencie, nie? Najpierw pojawiło się w Acrobacie, potem w Indesignie/Quarku. To właśnie mam na myśli pisząc, że kolejne wersje programów Adobe idą w kierunku nowych mediów i rynków, a nie tylko ulepszają narzędzia z poprzednich wersji.

manolo napisał/a:
Najważniejszy jest projekt, dobrze dobrana typografia, paginy, nagłówki itp.

No to jakby zupełnie inny temat, nietechniczny.

A, i gratuluję samooceny. :)

manolo - Pon 13 Maj, 2013

myślę że komor i kozidron możecie sobie pogadać na privie i odkryć tam kilka nowych prawd, bo na forum to jest to tylko spam. Obaj piszecie od rzeczy a 75% waszych postów to prowokacje.

taak... "responsive design" w odniesieniu do ebooków ma się kompletnie nijak,
a „liquid layout” to określenie tak abstrakcyjne że równie dobrze mogłeś napisać "mua mua mua" :lol:

komor - Pon 13 Maj, 2013

Dziękuję za miłą rozmowę, którą niniejszym uważam za zakończoną.
komor - Pon 13 Maj, 2013

A, mam wolne 10 minut to postanowiłem jednak zakończyć czymś konkretnym, a nie pustymi słowami. Oto ta sama książka (w sensie: ten sam plik w formacie EPUB) na dwóch różnych urządzeniach.

Na telefonie z ekranikiem o przekątnej 3.5 cala:

Na komputerze w średniej wielkości oknie, w sumie na 10-calowym tablecie wyglądałoby podobnie:

Zwróć uwagę, drogi manolo, na wygląd i zawartość tego samego miejsca w książce w obydwu przypadkach. Szczególnie zwracam uwagę na ilość stron z jakich składa się książka w obydwu przypadkach, a przypominam, że to jest jeden i ten sam plik. Teraz powiedz mi, jak to się ma do Twojego stwierdzenia:
manolo napisał/a:

manolo - Wto 14 Maj, 2013

to nie książka, to aplikacja w której otworzyłeś książkę.
W każdy wyświetlacz/edytor tekstu jest wbudowane coś takiego jak wordwrap, a niektóre urządzenia mają ustawiony default'owy rozmiar czcionki. Epub to jeden z niewypałów Adobe,
dlatego używam pdf-ów, albo od czasu do czasu chm'ów. Zastępowanie stronicowania czymś w rodzaju timeline'u jest innowacją na siłę, niewygodną i do tego nie szanującą layout'u strony, którą ktoś często projektuje, dbając o proporcje, odległości od krawędzi strony itp. Przewijanie książki prawie jak zwoju.. jak wiadomo najpierw były zwoje,
potem ktos wpadł na mądry pomysł i podzielił publikacje na strony.

W ciągu ostatnich dwóch / trzech lat na pseudoeksperckich blogach a potem w książkach pojawiło się słowo responsywność jako określenie dostosowywania dokumentów do rozdzielczości ekranu, dla mnie potrzeba takiego działania była uzasadniona od samego początku istnienia jakichkolwiek urządzeń wyświetlających. Od zawsze były ekrany 640x480, 800x600 itd. jedni robili strony które były dostosowywane do tej najmniejszej więc u kogoś z większą były śmiesznie małe a inny zdawali się na scrolla i robili tylko na najmniejszą szerokość. Chcesz zrobić na kimś wrażenie bo znasz dwa nic nie mówiące laikowi słowa ?
Śmieszy i drażni mnie ten rodzaj szpanerstwa (?) Dlatego zareagowałem zdecydowanie :)

muzyk - Wto 14 Maj, 2013

kozidron napisał/a:

Serio? A nie ok. 1000 czy 1500 euro?

komor - Wto 14 Maj, 2013

manolo, to nie moje szpanerstwo. To Twój tekst o PDF-ach to dyletanctwo, a co najmniej dość kontrowersyjna opinia wynikająca, jak podejrzewam, z postawy życiowej czy silnego przekonania. Moim zdaniem nieuzasadnionego. Złośliwie mógłbym odbić piłeczkę i napisać, że to prowokacja, co napisałeś.

Nie każdy rodzaj publikacji musi/może mieć wycyzelowane marginesy, format i idealnie dobraną wielkość czcionki do dziesiątych części punktu. Świat się zmienia, jak sam zauważyłeś, i po zwojach przyszły kartki, a teraz elektroniczne urządzenia różnych wielkości. Nie stanowi dla mnie żadnego problemu, żeby publikacje użytkowe (a w większości do takich możemy zaliczyć książki) miały layout dobrany tak, żeby przyzwoicie (niekoniecznie idealnie) prezentował się w paru formatach, bo elastyczny design dla tekstu tak naprawdę da się sprowadzić się do paru wariantów obecnych na rynku urządzeń – telefon, tablet 7", tablet 10" i komputer. A że margines będzie ciut za duży czy za mały, czy złoty podział się gdzieś lekko zgubi – nie uważam to za istotne.

Argument o przemyślanym podziale na strony też nietrafiony. W książkach użytkowych podział na strony nie ma uzasadnienia artystycznego, tylko czysto użytkowy właśnie – ot cecha medium, że trzeba podzielić na pocięte kartki. Zasady składu książki bez problemu dają się zautomatyzować pod tym względem i bez wielkich kompromisów można zrezygnować z ręcznych ingerencji, które bywają niezbędne (lub przydatne) w publikacjach papierowych.

Epub to nie jest niewypał tylko rozsądny kompromis, a używanie PDF-a jako książki elektronicznej to właśnie niewypał. Przed chwilą rozprawiałeś o przemyślanych marginesach i proporcjach, a teraz chcesz żebym to wszystko wyświetlił sobie na przeważnie mniejszym ekranie, zmniejszając stronę łącznie z wielkością pisma? To dopiero niewypał.

manolo - Sro 15 Maj, 2013

rozsądny format urządzenia do czytania to 8-10 cali, jeśli chcesz mniejszy
to możesz jak napisałem UŻYĆ USTAWIEŃ ROZMIARU CZCIONKI W APLIKACJI DO CZYTANIA EBOOKÓW JAKI CI SIĘ PODOBA! ale defaultowy jest zwykle taki żeby był czytelny,
jak najbrdziej w pdf-ach, bo pdf pozwala na uzycie tekstu z czcionkami z systemu,
z dołączonymi do dokumentu, i z tekstami zapisanymi w wektorach a nawet co jest przejawem skrajnej amatorszczyzny ale można się z tym spotkać - w bitmapach, jak rozumiem Ty takie pdfach "wygrzewasz", współczuję czytelnikom :roll:

to ja "złapałem" Ciebie na dyletanctwie, a z każdym postem kiedy próbujesz to odwrócić robisz z siebie jeszcze większego ignoranta.

Dobry skład to nie tylko sztuka dla sztuki jak może myśleć ignorant lub dyletant,
to znaczna poprawa czytelności i szczególnie w podręcznikach (itp) rzecz bardzo pożądana.
Dobrze zaprojektowania typografia wzmacnia przekaz informacji, dotyczy to książek, podręczników, magazynów, broszur, wkładek reklamowych, billboardów, szyldów, standów, stron internetowych, banerów internetowych, reklam i informacji tekstowych w tv. Jeśli jest atrakcyjna wizualnie używanie np. podręcznika jest przyjemniejsze dla czytelnika a informacja przyswajana jest szybciej, nawet jeśli nie jest tego świadomy. Epub takie projektowanie utrudnia, dlatego omijam z daleka ten format, lepsze jest np. Zinio. Dodam że pdf pozwala na czytanie stron ciągłe, tzn. strony mogą być ułożone we wstęgę.

:lol:

komor - Pią 17 Maj, 2013

manolo napisał/a:
rozsądny format urządzenia do czytania to 8-10 cali, jeśli chcesz mniejszy to możesz jak napisałem UŻYĆ USTAWIEŃ ROZMIARU CZCIONKI W APLIKACJI DO CZYTANIA EBOOKÓW JAKI CI SIĘ PODOBA!

Mam sobie kartkę np. A4 zmniejszyć do rozmiarów tabletu 7-calowego albo telefonu? :smile:

manolo napisał/a:
to ja "złapałem" Ciebie na dyletanctwie, a z każdym postem kiedy próbujesz to odwrócić robisz z siebie jeszcze większego ignoranta.

No jak na razie to słabo Ci idzie moim zdaniem i pogrążasz się z każdym postem coraz bardziej. Może zamiast na epitetach skup się na argumentach merytorycznych.

Za podstawowe informacje o typografii, które zna każdy, kto przeczytał chociaż pół książki o projektowaniu typograficznym – dziękuję. Ciekawe jak się ma ta czytelność pieczołowicie zaprojektowanego tekstu do zmniejszania go do wielkości telefonu.

Aha, i nigdzie nie napisałem, że dobry skład to sztuka dla sztuki. Czytaj ze zrozumieniem.

kozidron - Nie 19 Maj, 2013

komor, chce ci się ?

Ktoś, kto napisał na temat zmian jakie zaszły w każdej kolejnej wersji softu adobe, to:

manolo napisał/a:
prawda jest taka że w temacie krzywych beziera nie da się za wiele zrobić

nawet po ty tym :roll: :shock:

manolo - Sro 22 Maj, 2013

Nie ma sensu pisanie wam czegokolwiek, wiecie że 2+2=4 ale będziecie pisać 5 bo wcześniej napisaliście 5 bo się myliliście a przecież wy się nigdy nie mylicie i na wszystkim się znacie, ja nazywam ten typ "Znafcy"

ok..

ale zmierzająć bardziej do sedna, @komor, może "każdy" zna po przeczytaniu książki ale gorzej z użyciem i rozumieniem, jak patrzę na ostatnie webowe produkcje to takie mam wrażenie, ale mnie to jakoś bardzo nie boli, ja robię to lepiej, więc pal ich licho..

komor napisał/a:
Aha, i nigdzie nie napisałem, że dobry skład to sztuka dla sztuki. Czytaj ze zrozumieniem.

napisałeś, użyłeś innych słów.
Dajesz kiepski przykład jako moder, jesteś gorszy niż spambot, bez obrazy proszę, ja tylko stwierdzam fakty.

kozidron napisał/a:
nawet po ty tym

tak można cały czas, i robisz to cały czas, dlatego ostrzeżenia i podobne.

komor napisał/a:
Ciekawe jak się ma ta czytelność pieczołowicie zaprojektowanego tekstu do zmniejszania go do wielkości telefonu.

nic nie zrozumiałeś, ale Ci tutaj nie wyjaśnie, więcej konsultacji odpłatnie.

pozdrawiam.

kozidron - Sro 22 Maj, 2013

manolo napisał/a:
tak można cały czas, i robisz to cały czas, dlatego ostrzeżenia i podobne.

można, jak najbardziej, bo po co prowadzić dyskusję z takim dyletantem, który napisał coś takiego:

manolo napisał/a:
iecej jest na palecie wezlow, poza tym niewiele sie dzieje.

manolo napisał/a:

zmiany jakie zaszły w obróbce wektorów w kazdym kolejnym produkcje adobe są kolosalne, możesz wypisywać jeszcze wiecej bzdur na ten temat ale to nie zmieni faktu, że nie masz racji.

Obróbka na krzywych (w sensie narzedziem kształt) to nie tylko krzywe beziera i ich rysowanie, to także mozliwość edycji na węzłach, sposoby zachowania się wewnątrz grup i mozliwość ich edycji, to jak zmieniło się edytowanie kierunków i ich wyznaczanie w grupach i pod grupach przy łączeniu i grupowaniu, tryb elastyczny czy w końcu poprawienie narzedzia do obrysów, żeby w końcu nie generowało błedów, precyzyjne centrowanie, które w końcu działa prawie poprawnie.
Nie wspomnę już o tym, że programiści w końcu zaczęli zauważać tak proste potrzeby jak wykończenia elementów na węzłach "żeńskie" i "męskie" przy pasowaniu elementów ze soba kiedy potrzebna jest precyzja 0,06 mm co w innych softach było już od ponad 10 lat.

manolo napisał/a:
nic nie zrozumiałeś, ale Ci tutaj nie wyjaśnie, więcej konsultacji odpłatnie.

mógłbym z Tobą podyskutować na ten temat pewnie kilka ładnych godzin ale po co jak po takich bzdurach, które napisałeś wcześniej widać, że miałeś do czynienia najwyżej z przygotowaniem eps-a pod ploter.

manolo a karteczki mam za ton do takich dyletantów jak ty, którym wydaję się że widzą lepiej.
Jak widzisz komorowi się jeszcze chce tłumaczyć, mi mniej. Poza tym ton typa, który pozjadał wszystkie rozumy a napisał cos takiego:

manolo napisał/a:
iecej jest na palecie wezlow, poza tym niewiele sie dzieje.

jest zabawny a argument o tym kto ile ma kartek, to takie gryzienie po piętach, gryź wyżej, chyba że Cię nie stać. To nie jest moja pierwsza kartka i mam nadzieje, że nie ostatnia :razz:

edit. manolo jeżeli rozciągnąć twoją wypowiedź na inny soft, bo przecież napisałeś, ze przy obróbce na krzywych zaszły niewielkie zmiany ostatnimi czasy, to najlepszym przykładem będzie pakiet corela, który od starej 6 do dzisiejszego X6 przeszedł w każdej kolejnej wersji rewolucję.
W 9tce np. nie generowały się błędy przy exportach do plików prod. za w to w 11 powstawały takie babole przy exporcie, że ręce opadały. Wersje 8 i 9 całkiem poprawnie robiły obrysy, natomiast 11 robiła straszne krzaki ale za to lepiej sobie radziła z przycinaniem i spawaniem oraz automatyczną redukcją węzłów dopiero od wersji X3 poprawiono to definitywnie i w końcu kółko miało 4 węzły, zamiast np. steki, co zresztą juz od wcześniejszych wersji illustratora było nie do pomyślenia. Narzędzia do symulacji 3d zaczęły przypominać odpowiedniki w produktach adobe dopiero od wersji X3, za to X4 np. zmienił się diametralnie pod katem przyzwyczajeń z wcześniejszych wersji jeżeli chodzi o zaznaczanie węzłów przy grupach, w końcu za pomocą Ctrl-a można było wejść " do wewnątrz" grupy, żeby doprowadzić do edycji. Do wersji X3 było to niemożliwe, szczególnie sprawiało to sporo klopotów w momencie w którym miałeś ustalona kolejność wykonywania działań na obiektach.
Ustalenie kierunków "wewnętrzyny współbieżny" i "zewnetrzny przeciwbieżny" dopiero od wersji X5 zaczęło przypominać to co np. easysigne i signe labie było od ponad 10 lat.

Co do rozciągnięcia twojej wypowiedzi na inny soft, to chyba szkoda czasu :razz:

nie jest ważna ilość tylko jakość, pamiętaj o tym kozidron,

manolo napisał/a:
nie jest ważna ilość tylko jakość, pamiętaj o tym kozidron,

Pewnie, dlatego tylko tyle masz do powiedzenia na wytłumaczenie tych bzdur o tym, że niewiele się zmieniło w każdej kolejnej wersji softu w zakresie dłubania na krzywych :razz:

kozidron,

dodawanie węzła, usuwanie węzła, zmiana z miękkiego na twardy i odwrotnie, łączenie krzywych, przycinanie, wycinanie, modyfikowanie pędzlem / kształtem, modyfikacje pathfinder'em - te opcje są od dawna (może jeszcze dwie lub trzy o których teraz nie pamiętam) i niewiele tam się zmienia.

manolo napisał/a:
dodawanie węzła, usuwanie węzła, zmiana z miękkiego na twardy i odwrotnie, łączenie krzywych, przycinanie, wycinanie, modyfikowanie pędzlem / kształtem, modyfikacje pathfinder'em - te opcje są od dawna (może jeszcze dwie lub trzy o których teraz nie pamiętam) i niewiele tam się zmienia.

Niewiele tam się zmienia dla Ciebie, bo dukasz w tym programie a juz na pewno w edycji na krzywych.

Ja już nawet nie rozwijałem tematu samej edycji krzywej w obiekcie, bo tu się też sporo zmieniło, przy skalowaniu węzłów, rozwijaniu czy wydobywaniu podścieżki, zamiana grubosci kontura na obrys, to juz np. wielki krok w przypadku dajmy na to corela z wersji 9 do 11.
Ty nawet nie zauważasz takich podstawowych kwestii jak zwiekszenie precyzji przy obróbce węzłowej, czy nawet poprawa odświeżania, przy sporym powiększeniu. Nie wspomne już o wiekszej precyzji "lin" przy węzłach gładkich, ostrych czy symetrycznych.
Wynika to pewnie z faktu, że najwięcej co robiłeś to przygotowanie pod ploter eps-a, chociaż zaczynam już wątpić czy chociaż to robiłeś.

O tym co wyżej, czyli:

kozidron napisał/a:
Obróbka na krzywych (w sensie narzedziem kształt) to nie tylko krzywe beziera i ich rysowanie, to także mozliwość edycji na węzłach, sposoby zachowania się wewnątrz grup i mozliwość ich edycji, to jak zmieniło się edytowanie kierunków i ich wyznaczanie w grupach i pod grupach przy łączeniu i grupowaniu, tryb elastyczny czy w końcu poprawienie narzedzia do obrysów, żeby w końcu nie generowało błedów, precyzyjne centrowanie, które w końcu działa prawie poprawnie.
Nie wspomnę już o tym, że programiści w końcu zaczęli zauważać tak proste potrzeby jak wykończenia elementów na węzłach "żeńskie" i "męskie" przy pasowaniu elementów ze soba kiedy potrzebna jest precyzja 0,06 mm co w innych softach było już od ponad 10 lat.

manolo, illustrator to świetny kombajn do wszystkiego, chociaż ma swoje wady, cieszę się, że corel depcze mu po piętach (chociaż co to za deptanie :wink: )

edit.

manolo, tak sobie myślę, bo nie podejrzewam Cię po tym wszystkim, ze jesteś w stanie pójść do przodu i zastanowić się ile jeszcze mozna poprawić.
Wiesz, że są specjalne programy do wyznaczania ścieżek, w których to na przykład za jednym kliknięciem mozna ustalić "początek" elementu oraz zwrot grotu na liniach zamknietych i otwrtych? Ja bym chętnie zobaczył taki tryb czy to w illustratorze czy w corelu w czasie edycji na węzłach.

komor - Sro 22 Maj, 2013

manolo napisał/a:
napisałeś, użyłeś innych słów

Znowu niekonkretnie i niemerytorycznie. Napisałem konkretnie to:

komor napisał/a:
Zasady składu książki bez problemu dają się zautomatyzować pod tym względem i bez wielkich kompromisów można zrezygnować z ręcznych ingerencji, które bywają niezbędne (lub przydatne) w publikacjach papierowych.

Natomiast Ty odpowiedziałeś tak:
manolo napisał/a:
Dobry skład to nie tylko sztuka dla sztuki

Więc jeszcze raz cierpliwie powtarzam: nigdzie nie napisałem, że dobry skład to sztuka dla sztuki.

manolo napisał/a:
gorzej z użyciem i rozumieniem, jak patrzę na ostatnie webowe produkcje to takie mam wrażenie

Oczywiście, wszystko można zrobić źle, z tym się zgodzę. Ale można też zrobić dobrze. Mnie się koncepcja elastycznego projektu podoba, jest dobrym kierunkiem dla nowoczesnych mediów, gdzie wielkość nośnika informacji jest zmienna i z góry nieznana. I jeszcze raz podkreślę, że kompromisy w stosunku do tradycyjnych zasad projektowania, jakie trzeba poczynić przy tej okazji – są moim zdaniem niewielkie.

manolo napisał/a:
nic nie zrozumiałeś, ale Ci tutaj nie wyjaśnie, więcej konsultacji odpłatnie

Bo nie umiesz się wysłowić i piszesz ogólnikami, które mają niską wartość merytoryczną.

Gdybym chciał się przekrzykiwać z takimi jak wy zostałbym posłem na sejm, tam jest tak cały czas,
rzadko chodzi o sedno poruszanego problemu.

kozidron napisał/a:
Niewiele tam się zmienia dla Ciebie, bo dukasz w tym programie a juz na pewno w edycji na krzywych.

Nie masz pojęcia jak robię i co robię, i nigdy się nie dowiesz.

manolo napisał/a:
Nie masz pojęcia jak robię i co robię.

po tym:

manolo napisał/a:

manolo napisał/a:

manolo napisał/a:

to jednak widać, że na pewno nie to, o czym rozmawiamy a wyplatanie koszów, pchanie karuzeli czy tarcie chrzanu to nie moje dziedziny więc pewnie akurat w tej kwestii masz rację, nie mam pojęcia co i jak robisz :razz:

Tutejszyn - Sro 22 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
manolo napisał/a:
Wygląda to tak, jakbyś w końcu trafił na coś, na czym się znasz lepiej i dostawał orgazmu wsłuchując się we własny głos. Wykorzystujesz to oczywiście we właściwy dla siebie sposób - szarpiąc się za włosy w imię niczego. Ten cytat wklejasz już któryś raz, jakbyś się bał, że może to umknąć czytającym to forum. Niestety im bardziej chlapiesz w tym błotku, to błotko przykleja się coraz bardziej też do Ciebie. Mały ludek, z wielkim ego.

Tutejszyn, powtarzasz się, podobne brednie(zawężam słownictwo, żebyś mógł zrozumieć) wypisywałeś 2 strony wcześniej. To nudne przynudzanie o "ego" musi ci sprawiać przyjemność, to jakiś rodzaj dowartościowania się, czy cały czas czujesz urazę do przytyku o twoim chorobliwym lokalnym patriotyzmie :razz: ?
manolo - Czw 23 Maj, 2013

kozidron napisał/a:
to jednak widać, że na pewno nie to, o czym rozmawiamy a wyplatanie koszów, pchanie karuzeli czy tarcie chrzanu to nie moje dziedziny więc pewnie akurat w tej kwestii masz rację, nie mam pojęcia co i jak robisz

kozidron, może jednak ten ilustrator trochę zbyt skomplikowany dla Ciebie,
może właśnie wyplatanie koszyków albo tarcie chrzanu byłoby lepsze, ukoi Twoje skołatane nerwy.