|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 6D a praca w studio
cartman1285 - Sro 08 Maj, 2013 Temat postu: Canon 6D a praca w studio Mam ostatnio spory dylemat. Od jakiegoś już czasu praktykuję fotografię studyjną, używam w tym celu Canona 7D.Fundusze w końcu pozwalają na kupno pełnej klatki, która z pewnością lepiej się sprawdzi w studio niż reporterski crop. Pierwsze plany zakładały zakup 5D mk II ale w międzyczasie pojawił się 6D, aparat pozycjonowany jako amatorski. Sporo o nim czytałem ostatnimi czasy i powiem szczerze że podoba mi się w nim matryca, jej wysoka dynamika tonalna i niskie szumy. Niestety jest tez wiele ALE. Synchro 1/180, 1/4000 najkrótszy czas, okrojony AF, brak PC sync no i konieczność przesiadki na karty SD choć to już szczegół. Czy waszym zdaniem, wyżej wymienione niedogodności będą mocno uciążliwe przy pracy w studio. Najbardziej mnie martwi synchronizacja z lampami przy max 1/180 sek. Nie wykluczam też kupna 5D mk III, choć bardzo mnie martwi w tym aparacie kiepska dynamika tonalna matrycy ( w zasadzie to samo co mk II). Kiedy już zrobili matryce która może pod tym względem konkurować z Nikonem to trzeba się godzić z niedociągnięciami puszki albo kupić 1D X
hijax_pl - Sro 08 Maj, 2013
cartman1285 napisał/a: | zy waszym zdaniem, wyżej wymienione niedogodności będą mocno uciążliwe przy pracy w studio | A na czym polega Twoja fotografia studyjna? Jakich czasów używasz? Jakie masz lampy?
jaad75 - Sro 08 Maj, 2013
cartman1285 napisał/a: | Fundusze w końcu pozwalają na kupno pełnej klatki, która z pewnością lepiej się sprawdzi w studio niż reporterski crop. | Z pewnością? Nie wiem skąd ludzie biorą te legendy, pełna klatka w studio ma znikomą przewagę, a czasem wręcz jej zbyt płytka GO jest wadą w tego typu fotografii...
cartman1285 napisał/a: | podoba mi się w nim matryca, jej wysoka dynamika tonalna i niskie szumy. | Wysoka dynamika? Chyba wysoka, jak na Canona... Niskie szumy na wysokich czułościach akurat w studio są kompletnie nieistotne.
cartman1285 napisał/a: | Niestety jest tez wiele ALE. Synchro 1/180, | W 5D jest nominalnie 1/200s, a wiele egzemplarzy synchronizowało się prawidłowo dopiero przy 1/125s... To nie jest istotne studio, tylko w plenerze, ale różnica między 1/200, a 1/180s nie jest zbyt duża.
cartman1285 napisał/a: | 1/4000 najkrótszy czas | W studio to kompletnie nieistotne - powinieneś już o tym wiedzieś skoro jakiś czas się w to bawisz.
cartman1285 napisał/a: | okrojony AF | Wszystko zależy od sposoby pracy - jeśli glównie celujesz centralnym i przekadrowujesz, to 6D ma akurat ten centralny ponoć całkiem niezły...
cartman1285 napisał/a: | brak PC sync | Po co Ci PC-Sync? Jedziesz na kablu? To kup sobie radio - wygodniej i bezpieczniej. A jak tak bardzo lubisz kable, to zawsze możesz użyć kostki. Wbudowany PC-Sync to relikt przeszłości, zupenie bez znaczenia obecnie.
cartman1285 napisał/a: | i konieczność przesiadki na karty SD |
cartman1285 napisał/a: | Kiedy już zrobili matryce która może pod tym względem konkurować z Nikonem | Którym?...
cartman1285 - Sro 08 Maj, 2013
Moja fotografia studyjna polega głównie na robieniu produktu, żywności, poza tym trochę portretu. Czas jakiego używam to 1/200 s. Moje 7D nie synchronizuje dobrze przy 1/250 tak jak to ma w specyfikacji stąd moja obawa, że jak 6D ma 1/180 to może trzeba będzie jeszcze czas wydłużyć. Lampy to Quantuum R+300 i 2x Q PT 200. Szału nie ma ale dają radę. Nad większym GO przy FF się nie zastanawiałem ale rzeczywiście może to być problem w pewnych sytuacjach, szczególnie przy małych obiektach. Aparat wynoszę też czasem ze studia więc lepsza dynamika nie zawadzi tak samo jak niskie szumy. 1/4000 s. w studio nie używam ale wolałem zapytać bo może nie znam zastosowania tak krótkiego czasu w studio. Mam dosyć wolne lampy tzn mają długi czas błysku i trudno zamrozić szybki ruch. W takich sytuacjach wypożyczam lampy ciągłe. Wtedy stosuję krótsze czasy. PC rzeczywiście można zastąpić kostką, nie pomyślałem. Planuje zakup jakiegoś wyzwalacza radiowego a na razie wyzwalam fotocelą, choć kiedy potrzebuję też użyć speedlighta w kompozycji to wyzwalam kablem. Jesli zaś chodzi o konkurencję z Nikonem to miałem na myśli zmniejszenie do niego dystansu w dziedzinie dynamiki tonalnej
Z 7D pracowało mi się do tej pory bardzo dobrze. Na początku towarzyszył mi w reporterce teraz trochę w studio choć poza nim drażni mnie w tej puszcze kiepska dynamika i szumy. Dla tego cieszę się że 6D ma dobrą matrycę ale są wątpliwości o ograniczenia wynikające z "budżetowości" 6. Dla tego pytam bardziej doświadczonych kolegów. Choć z twojej wypowiedzi Jaad wynika że nie są one dużym problemem. Wychodzi więc że kupno 5D III nie ma wielkiego sensu .
jaad75 - Czw 09 Maj, 2013
cartman1285 napisał/a: | Czas jakiego używam to 1/200 s. Moje 7D nie synchronizuje dobrze przy 1/250 tak jak to ma w specyfikacji stąd moja obawa, że jak 6D ma 1/180 to może trzeba będzie jeszcze czas wydłużyć. | To może też być kwestią lamp.
cartman1285 napisał/a: | Mam dosyć wolne lampy tzn mają długi czas błysku i trudno zamrozić szybki ruch. | Ale piszesz, że głównie robisz produktową? Jeśli wyzwalasz na fotocelę, to możesz też pobawić się tym trickiem z wyzwalaniem systemową w manualnym HSS - przy tych Quantuumach nie powinieneś mieć problemów z pełną synchronizacją. Nie zamrozi to każdego rodzaju ruchu i może wprowadzić zniekształcenia, ale jest to jakaś alternatywa dla szybkich lamp.
cartman1285 napisał/a: | z twojej wypowiedzi Jaad wynika że nie są one dużym problemem. | Dla mnie w studio nie byłyby żadnym, no może poza tym, że używam punktów AF poza centralnym, a nie wiem jak w praktyce spisują się pozostałe punkty - były głosy, że kiepsko.
Usjwo - Czw 09 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | Dla mnie w studio nie byłyby żadnym, no może poza tym, że używam punktów AF poza centralnym, a nie wiem jak w praktyce spisują się pozostałe punkty - były głosy, że kiepsko. |
Dla przesiadkowiczów z 5Dmk2 boczne pracują bardzo dobrze, dla przesiadkowiczów z 40D (a więc i z 7D) kiepsko
mozer - Czw 09 Maj, 2013
Usjwo, a czy chociaż 5dIII ma lepszy AF niż 40D?
Usjwo - Czw 09 Maj, 2013
mozer napisał/a: | Usjwo, a czy chociaż 5dIII ma lepszy AF niż 40D? |
Nie mam pojęcia, nigdy nie robiłem zdjęc 5mk3
mozer - Czw 09 Maj, 2013
Usjwo, dla mnie to jest jakaś paranoja, żeby w aparacie ponad 2 razy droższym niż seria xxD nie byli w stanie zrobić AF chociażby porównywalnego z 5-letnim 40D...
Usjwo - Czw 09 Maj, 2013
mozer napisał/a: | nie byli w stanie zrobić AF chociażby porównywalnego z 5-letnim 40D... |
"Nie byli w stanie..." to chyba nie jest poprawne określenie, raczej "nie chcieli..."
[ Dodano: Czw 09 Maj, 2013 09:09 ]
Jeszcze małe sprostowanie, zeby nie powstały później legendy o kiepskim AF w 6D.
Bocznymi punktami w 6D ostrzy się wolniej, niż w 40D, jakiś drastycznych różnic w ilości nietrafionych raczej nie zauważyłem. Denerwujący jest też rozkład punktów, które w 6D skupione są w centrum kadru, ale to "wina" pewnie większej matrycy.
mozer - Czw 09 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: | "Nie byli w stanie..." to chyba nie jest poprawne określenie, raczej "nie chcieli..." |
Właściwie to miałem na myśli. To jakaś obawa, że klienci nie kupią 5dIII, czy co... Wydaje mi się to bezzasadne, bo trochę inny target jest dla tych sprzętów.
Usjwo napisał/a: | Denerwujący jest też rozkład punktów, które w 6D skupione są w centrum kadru |
No tak, tym bardziej, że GO mniejsza i przekadrowywać trudniej.
komor - Czw 09 Maj, 2013
mozer napisał/a: | Wydaje mi się to bezzasadne, bo trochę inny target jest dla tych sprzętów. |
Właśnie dlatego jest zasadne (z punktu widzenia Canona), żeby target inny zachować. Pozycjonowanie produktów się kłania, niestety.
mozer - Czw 09 Maj, 2013
komor, 6d mógłby mieć AF na poziomie 60d, natomiast 5dIII na poziomie 7d i nadal podział byłby zachowany, a wszyscy byliby zadowoleni No ale wiadomo - firmie łatwiej pójść na łatwiznę...
kozidron - Czw 09 Maj, 2013
cartman1285, u mnie nie było problemu z 1/160s na 6d, w 5d2 także.
Gdzieś przy okazji podobnej dyskusji jaad75 mi sygnalizował, ze w niektórych egzemplarzach 5d2 były problemy przy 1/200s i ludzie często musieli schodzić do 1/160 teraz widzę, że po kilku miesiącach ta wartość jeszcze się obniżyła i dzis już wynosi 1/125s
Mój 7d nie miał zadnych problemów z czasem ze specyfikacji (1/250s).
cartman1285, dlaczego nie wydasz parę złotych nawet na najtańsze radia, przecież 1 nadajnik + 3 odbiorniki to koszt około 350 ziko, wygoda i komfort w studiu nieoceniona(pewnie że mozna taniej ale nie polecam).
B o g d a n - Czw 09 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: | Dla przesiadkowiczów z 5Dmk2 boczne pracują bardzo dobrze | Zapewniam Cię, że tak samo, nie ma różnicy. Za to środkowy w 6D łapie przy księżycu.
jaad75 - Czw 09 Maj, 2013
kozidron napisał/a: | Gdzieś przy okazji podobnej dyskusji jaad75 mi sygnalizował, ze w niektórych egzemplarzach 5d2 były problemy przy 1/200s i ludzie często musieli schodzić do 1/160 teraz widzę, że po kilku miesiącach ta wartość jeszcze się obniżyła i dzis już wynosi 1/125s | 1/160s była dość powszechna, niektóre synchronizowały się nawet przy 1/125s - było to poruszane jakiś czas temu na Strobist, jak bardzo chcesz, to pewnie da się odnaleźć, bo komentarzy na ten temat było sporo. kozidron napisał/a: | przecież 1 nadajnik + 3 odbiorniki to koszt około 350 ziko | Wystarczy nawet para nadajnik-odbiornik.
kozidron - Czw 09 Maj, 2013
Cytat: | było to poruszane jakiś czas temu na Strobist, jak bardzo chcesz, to pewnie da się odnaleźć, bo komentarzy na ten temat było sporo. |
było i czytałem, że ludziom się nie synchronizowało z 1/200 i schodzili do 1/160. Natomiast nie byłbym taki pewny z niektorych wypowiedzi czy to aby była wina puszki jak komus nawet 1/160 nie banglała. U mnie działa na 1/200(chociaż ustawiam 1/160).
ale zaobserwować można także tendencję, że za około 3 miesiąc będzie to już 1/100, za pół roku 1/80, później od canona dostaje się łupieżu, atakuje cię też koklusz, potem ptasia grypa i jeżeli w odpowiednim momencie szybko nie zmienisz systemu to 8 stóp pod ziemie.
cartman1285 - Pią 10 Maj, 2013
Kiedy fotografowałem moim 7D z lampami studyjnymi nie było problemu przy 1/250 do momentu jak zapragnąłem uzyskać idealnie równomierne tło na stole bezcieniowym. Przy przysłonie f/11 dół kadru był nieco ciemniejszy. Myślę sobie że stół nierównomiernie podświetlam albo że to może winietowanie, nawet w teście wyszło że 70-200 2.8 IS winietuje bardziej u dołu kadru, ale przy tej przysłonie to raczej niemożliwe. Założyłem więc wątek na forum i okazało się że rzeczywiście chodzi o synchro. Przy 1/180 wszystko wróciło do normy choć gdyby nie jednolicie oświetlone tło to nie zauważył bym tego penie w ogóle. W 6D fajną rzeczą jest ten środkowy punk AF i to że ostrzy przy słabym świetle. W 7D zawsze mnie irytowała słabość AF przy kiepskim świetle i często musiałem ostrzyć manualnie. Jeśli chodzi o kupno pełnej klatki to zaczynam się coraz bardziej zastanawiać czy rzeczywiście jest mi niezbędna. Może lepiej kupić jakieś szkło, akcesoria, więcej sprzętu studyjnego. Choć 6D to bardzo fajna puszka.
jaad75 - Pią 10 Maj, 2013
kozidron napisał/a: | Natomiast nie byłbym taki pewny z niektorych wypowiedzi czy to aby była wina puszki jak komus nawet 1/160 nie banglała. | Być może - że to kombinacja wszystkich czynników (może oprócz wyzwalacza, bo jeśli mówimy o tym samym przypadku, to w użyciu był jeśli dobrze pamiętam PW).
kozidron napisał/a: | ale zaobserwować można także tendencję, że za około 3 miesiąc będzie to już 1/100, za pół roku 1/80, później od canona dostaje się łupieżu, atakuje cię też koklusz, potem ptasia grypa i jeżeli w odpowiednim momencie szybko nie zmienisz systemu to 8 stóp pod ziemie. | Taa, jasne...
cartman1285 napisał/a: | W 7D zawsze mnie irytowała słabość AF przy kiepskim świetle i często musiałem ostrzyć manualnie. | No co Ty? Kozi Ci zaraz napisze, że to niemożliwe, chyba że używałeś 50/1.4, bo z nim wszystko jest możliwe...
kozidron - Pią 10 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | No co Ty? Kozi Ci zaraz napisze, że to niemożliwe, chyba że używałeś 50/1.4, bo z nim wszystko jest możliwe... |
ej wyluzuj ja nie wykluczam, że tak mogło być a to, że niektóre egzemplarze c52 nie dają rady na 1/200 to widziałem na własne oczy ale z tą 1/125 lekko przegiąłeś
to że 7d cartman1285 nie ma synchro z 1/250 jest całkiem możliwe nie mówię, że nie. Natomiast moje 7d dawało radę.
jaad75 - Pią 10 Maj, 2013
kozidron napisał/a: | ale z tą 1/125 lekko przegiąłeś
| Naprawdę muszę kopać w poszukiwaniu cytatów? Szczerze mówiąc nie chce mi się, ani mnie to grzeje, ani ziębi, a kwestia synchro 5D nie była nawet istotą mojej wypowiedzi. Stwierdziłem, że 1/180, czy 1/160, a nawet 1/125s to w studio żaden problem. Gorzej w plenerze.
cartman1285 - Pon 13 Maj, 2013
Usjwo napisz jak się sprawują tryby nagrywania filmów i jakie ograniczenia są wprowadzone w tym względzie w 6D w porównaniu z 5DIII.
Usjwo - Pon 13 Maj, 2013
cartman1285 No niestety jeszcze nie używałem nagrywania filmów w mojej puszce i nie miałem wczesniej żadnej, więc nie mogę porównać czy jest lepiej czy gorzej. Może w weekend popróbuje, jak to działa
|
|