forum.optyczne.pl

Lornetki - Fujinon Polaris FMTR-SX 10x50

czwórlufka - Pią 10 Maj, 2013
Temat postu: Fujinon Polaris FMTR-SX 10x50
Witam,

Jestem tu nowy więc na początek chciałem wszystkich forumowiczów serdecznie przywitać.

Mam odrazu pytanie, czy Fujinon Polaris FMTR-SX 10x50, który można kupić na optiscplanet za 659$ ( http://www.ebay.com/itm/F...=item51acce4a66 ) to ten sam Fujinon FMTR-SX 10x50 który jest na pierwszym miejscu w teście lonetek 10x50 razem ze Swarovskim?

Pytam bo cena u nas w Polsce to ponad 3000 zl.. A na optiscplanet sporo taniej i w nazwie ma Polaris.

Czy to to samo?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Dale - Pią 10 Maj, 2013

Dolicz jeszcze koszty przesyłki, VAT, cło i problemy z gwarancją...

Za przesyłkę ekonomiczną 2-3 tyg. zapłacisz ok. 100 $
za priorytet 3-5 dni 300-500 $

od ceny zakupu + koszty transportu liczone jest cło 4,2%
od sumy ww. trzech składników doliczają jeszcze 22% VAT

Przesyłka 62,85$.. Z podatkami masz rację, ale może ktoś znajomy mógłby przywieźć..

To taka sama lornetka czy model polaris to już coś innego? Dlaczego problemy z gwarancją? Nie ma w Polsce przedstawicielstwa gdzie można by było oddać? Nie ma gwarancji międzynarodowej?

Dale - Pią 10 Maj, 2013

Z tego co wiem, to przy zakupie z USA gwarancja nie jest honorowana na terenie PL...

Na stronie Fujinona nie ma tego modelu Polaris :roll:

Też sprawdzałem na stronie, że nie ma tam Polarisa.. W takim razie co to za cudo?
Dale - Pią 10 Maj, 2013

Naprawdę nie wiem co to za model, na razie wstrzymaj się z kupnem i poczekaj na opinie Kolegów z forum.

Pozdrawiam.

Guliwer - Sob 11 Maj, 2013

Z oznaczeniami tych lornetek jest małe zamieszanie. Jak kupowałem swoją przed 3 laty, to pojawiła się po SX cyfra 2 i miała to być jakoby nowa generacja. Sprzedawca wyjaśniał (również w necie), że jest to ta sama lornetka co SX, a oznaczenie pochodzi od dystrybutora na Europę a nie od producenta.
Na Łowieckim koledzy pisali, że lornetki bez literki F na początku są tańsze i gorsze, zwłaszcza w nocy.
Co znaczy "Polaris" nie wiem, pewnie to nazwa lornetek na rynek amerykański.
Jeśli jest na obudowie oznaczenie FMTR-SX, to powinna to być lornetka jak w teście Optycznych.
F-Fujinon flat field, MT- testowana dla marynarki wg standardów US Navy, R-ogumowana, SX-komputerowo zaprojektowane soczewki i pryzmaty BaK4 pokryte zostały warstwami MC wg patentu Electron Beam Coating.

Ceny w Polsce przed kilkoma miesiącami podskoczyły z 2400 zł za 10x50 FMTR-SX do 3700 zł, po czym obniżono je do 3250-3400 zł, że niby promocja i okazja. :roll:

Dale - Sob 11 Maj, 2013

Wyślijcie maila do Fujinona, niech napiszą co to jest ten Polaris :smile:
czwórlufka - Sob 18 Maj, 2013

Wysłałem zapytanie do Fujinona.. Narazie brak odpowiedzi ;)
Dale - Pon 20 Maj, 2013

OK, daj znać jak odpiszą :wink:
Arek - Wto 21 Maj, 2013

Polaris to nazwa na rynek USA. W Europie nie funkcjonuje. W teorii nie powinno być różnicy. W praktyce, trudno powiedzieć. Na 100% nie będziesz miał gwarancji. Jak przyjdzie nawet lekko zdekolimowana będzie problem.