forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Prośba o poradę w wyborze kompaktu.

Madrian - Nie 12 Maj, 2013
Temat postu: Prośba o poradę w wyborze kompaktu.
Poszukuję małego kompaktu, formatu najlepiej kieszonkowego, o możliwie najniższej cenie.
Wymagam tylko dwóch cech:
1 - Możliwość ręcznego ustawienia czasu ekspozycji (mile widziany MF i tryb makro), wystarczy do 30 sekund i przesłony.
2 - Stały (nie chowany) obiektyw lub brak samowyłączania się (długi czas pracy na czuwaniu). Z tym się jakoś może dogadam.

Mam po prostu, tani teleskop Celestrona. Chciałbym odrobinę zwiększyć jego możliwości. Pomyślałem więc, że aparat zastąpi nieco moje oko (już nie młode). I złapie nieco więcej światła.
Aparat powinien być możliwie mały i lekki i jak najtańszy. Liczę, że do 300-400, maks. 500zł coś się znajdzie. Aparat będzie pozostawiony samopas na działce rekreacyjnej, a wiadomo jak się może skończyć dłuższa nieobecność, a naszym pięknym kraju.

Niestety, posiadany przeze mnie kompakt z zoomem, nie chce współpracować. jest za duży, za ciężki. Poza tym, wozić za każdym razem dość spory klamot też nie jest miłe.

Czy dostanę coś z trybem ręcznym w tej cenie, z małych kompaktów? A może coś starszego i używanego, do upolowania na Alledrogo? Niestety sam nie orientuję się w ofercie rynkowej na tyle, by coś namierzyć. To co znajduję, to z reguły proste "małpki", bez wymaganych przeze mnie cech.

Dziękuję za propozycje.