|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - canon 70-200 2.8 czy f4????????
magiera23 - Pon 13 Maj, 2013 Temat postu: canon 70-200 2.8 czy f4???????? Witam. Planuje zakupic żonie obiektyw. Obecnie posiada canona 7d. W przyszlosci planuje ff a ze ostanio wspomina cos o tele , chcialbym zakupic cos na lata co wykorzysta tez z ff w przyszlisci. Nie jest profesjonalistka ale i nie amatorem. Skupilem sie na canonie 70-200. F4 moge kupic za gotowke ale
2.8 is ll juz tylko na raty. Czy warto inwestowac w 2.8.? A moze jak 2.8 to ten pierwszy model a nie najnowszy is ll. Chodzi tu glownie o fotografie dziecieca. Czyli glownie biegajace dziecko w parku ale w przyszlisci moze cos jeszcz. A moze jakis inny tele w podobnej klasie..... dziekuje za odp
Sprawdzilem ceny jeszcze raz i f4 is i 2.8 bez stabilizacji to ta sama cena. 2.8 is ll tylko na raty.
Tutejszyn - Pon 13 Maj, 2013
magiera23, Spytaj żonę, co jest jej potrzebne, czy ma wystarczająco dużo światłą, czy nie brakuje jej już go.
Usjwo - Pon 13 Maj, 2013
Wszystkie cztery (a nawet pięć) C70-200 są bardzo dobrymi obiektywami i zgadza się zasada ze im droższy tym lepszy. Więc pozostaje kupić ten na który będzie Cię stać. Jakbyś jednak wybrał te tańsze, to podpytaj jeszcze żony, coby później rozczarowania nie było
MM - Pon 13 Maj, 2013
Dla żony? Kup .... lżejszy
magiera23 - Pon 13 Maj, 2013
Swiatla zawsze moglo by byc wiecej. Apetyt rosnie w miare jedzenia;). Czy w terenie bedzie widac znaczna roznice miedzy nimi?
Mysle ze najwieksza roznica jest waga; (. Zona nie przepada za ciezkkmi obiektywami. Ale zapytac sie jej o wybor nie moge bo nie bedzie niespodzianki. A pewnie i tak by powiedziala ze bym sobie dal spokoj bo nas nie stac....
MC - Pon 13 Maj, 2013
Dla żony najkorzystniej to chyba kupić wersję f4 z IS.
Usjwo napisał/a: | Wszystkie cztery (a nawet pięć) C70-200 są bardzo dobrymi obiektywami i zgadza się zasada ze im droższy tym lepszy. Więc pozostaje kupić ten na który będzie Cię stać. Jakbyś jednak wybrał te tańsze, to podpytaj jeszcze żony, coby później rozczarowania nie było |
Teraz Rozczarowania nie bedzie. Tak czy siak bedzie zadowolona. Ze wzgledu na wage bardzie sklaniam sie ku f4 is ale nie chcialbym aby sie rozczarowala za rok czy dwa jak kupimy ff
Kiedys jak zaczynala 450d miala c 55-250 is. On chyba byl f3.5-4.5 Pewnie glupie pytanie ale pewnie miedzy tym a c70-200 f4 roznica jest kolosalna...
lexus - Pon 13 Maj, 2013
w fotografii, kupowanie sprzętu dla kogoś to trochę jak kupowanie torebki dla kobiety, nie zawsze to co dobre dla ciebie jest dobre dla innych. najlepiej zapytać, przyjemność będzie równie wielka. osobiście uważam, ze w plener do "domowego" użytku f/4 będzie odpowiednio poręczny, ale jak mówi Ujswo, każdy jest świetny
lexus napisał/a: | w fotografii, kupowanie sprzętu dla kogoś to trochę jak kupowanie torebki dla kobiety, nie zawsze to co dobre dla ciebie jest dobre dla innych. najlepiej zapytać, przyjemność będzie równie wielka. |
Masz racje ale w moim przypadku to ja zawsze od lat kupuje sprzet foto dla zony. Jej pasja zawsze bylo foto ale ze milionerami nie jestesmy a ona zawsze uwaza ze jest cos innego na co mozemy wydac kase to musialem wziasc sprawy w swoje rece:) tak to pewnie by caly czas miala d450 z kitem...
lexus - Pon 13 Maj, 2013
w takim razie powiem jeszcze, ze mam aps-c, ff, f/4 i żonę wszystko swietnie pasuje
lexus napisał/a: | w takim razie powiem jeszcze, ze mam aps-c, ff, f/4 i żonę wszystko swietnie pasuje |
Zestaw idealny
Wlasnie szukam dobrej ceny na f4is
lexus - Pon 13 Maj, 2013
mogę podeslac linka ale po pracy
lexus napisał/a: | mogę podeslac linka ale po pracy |
Rozumiem ze linka do sklepu itp. Dzieki ale mieszkamy w uk wiec raczej szukam czegos tutaj..
lexus - Pon 13 Maj, 2013
mówiąc szczerze, jestem za f/4 lub f/2.8is
[ Dodano: Pon 13 Maj, 2013 14:43 ]
a ja mieszkam w irl
lexus napisał/a: | mówiąc szczerze, jestem za f/4 lub f/2.8is
[ Dodano: Pon 13 Maj, 2013 14:43 ]
a ja mieszkam w irl |
To linka poprosze.
Bral bym napewno 2.8 tylko ta waga mnie przeraza. Zonie reka odpadnie
moronica - Pon 13 Maj, 2013
magiera23, a jak wysylasz ja po zakupy to tez sie boisz, ze odpadnie? kupuj 2.8, bedzie zadowolona
lexus - Pon 13 Maj, 2013
wszystko się zgadza, dlatego pisałem o f/4 ale bez is, przemysl to jeszcze, ale oczywiście zalinkuje pozniej
lexus napisał/a: | wszystko się zgadza, dlatego pisałem o f/4 ale bez is, przemysl to jeszcze, ale oczywiście zalinkuje pozniej |
Czemu bez is? Wiem ze o polowe cana w dol ale porownujac oba to cena f4 is i f2.8 bez is jest identyczna. A czytalem ze f4 warto miec z is. Jak czytam to ile ludzi tyle opini, zwariowac mozna..
Oba sa dobrej jakosci, jeden lzejszy z gorszym swiatlem drugi ciezki z leprzym......gdyby niie to 1, 5 kilo to bym sie nawet nie zastanawial
lexus - Pon 13 Maj, 2013
nikt nie mówił ze będzie łatwo jak potrzeba światła to najlepszy optycznie i cięższy 2.8 is albo najbardziej poręczny f/4 w mojej ocenie wytarczy
Dlatego zostane przy f4. Mysle ze do ganiania dziecka po parku jej wystsrczy. Choc napewno jeszcze zmnienie zdanie aby i tak powrocic ku pierwszemu..
lexus - Wto 14 Maj, 2013
powiedz nam co wybrałeś
jeśli skorzystasz z mojego linka to przy zakupie będziesz miał podany termin realizacji. po pierwszym dniu spóźnienia upomnij się o rekompensatę, coś dostaniesz
magiera23 - Wto 14 Maj, 2013
Decyzja zapadła C70-200 F4 IS
Przemyślałem sprawę, F2.8 był by trochę za ciężki. Razem z 7d to już prawie 2.5 kilo
F4 to też świetne szkło a w przyszłości uzupełnię jej kolekcje o C24-70
lexus napisał/a: |
jeśli skorzystasz z mojego linka |
No własnie tu jest mały problem. Na początku się na stawiłem na ten sklep bo ceny naprawdę konkurencyjne ale poczytałem sobie opinie w necie i ludzie piszą że to
MASAKRA
Nie twierdzę że tobie nie udało się kupić ale znając moje szczęście to na pewno coś pójdzie nie tak......
Na razie myślę nad amazon-em, 100 funa droższy ale pewnie i szybko....
B o g d a n - Sro 15 Maj, 2013
magiera23 napisał/a: | Decyzja zapadła C70-200 F4 IS | Jeśli nie kupować F2.8 IS, to zrobiłeś bardzo dobry wybór.
magiera23 napisał/a: | sklaniam sie ku f4 is ale nie chcialbym aby sie rozczarowala za rok czy dwa jak kupimy ff | Zapewniam Cię, że na FF będzie dawał sporo lepszy obrazek więc raczej nie będzie rozczarowana.
magiera23 napisał/a: | w przyszłości uzupełnię jej kolekcje o C24-70 | I tu już nie jestem pewien czy będzie zadowolona z uwagi na wagę. Ja zrezygnowałem.
lexus - Sro 15 Maj, 2013
magiera23, świetny prezent
jeśli chodzi o sklep, nie jestem na prowizji ale dokonałem siedmiu transakcji na ponad €4000, wszystkie bez problemów dwie z małym poślizgiem - jaką mam mieć opinię? teoretycznie najbezpieczniejszy jest sklep za rogiem. inaczej każdy zakup w sieci jest obarczony takim samym lub podobnym ryzykiem.
Tutejszyn - Sro 15 Maj, 2013
Patrząc na ostatnie zdjęcia Usjwo w Zdjęciach Podróżniczych, brałbym już tylko 70-200 ze światłem 2.8
magiera23 - Sro 15 Maj, 2013
magiera23 napisał/a: | w przyszłości uzupełnię jej kolekcje o C24-70 | I tu już nie jestem pewien czy będzie zadowolona z uwagi na wagę. Ja zrezygnowałem.[/quote]
Wiem że to szkło jest troszkę poniżej 1kg ale wiem też że moja żona bardzo by chciała je mieć.
W tej chwili posiada Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC
a nie ma żadnego tele. A że co raz częściej słyszę o tym że by się przydał to dlatego taka kolejność wyboru.
Chciałbym uzbroić ją w kilka dobrych szkieł które w przyszłości będzie mogła użyć z ff
[ Dodano: Sro 15 Maj, 2013 12:59 ]
lexus napisał/a: | magiera23, świetny prezent
jeśli chodzi o sklep, nie jestem na prowizji ale dokonałem siedmiu transakcji na ponad €4000, wszystkie bez problemów dwie z małym poślizgiem - jaką mam mieć opinię? teoretycznie najbezpieczniejszy jest sklep za rogiem. inaczej każdy zakup w sieci jest obarczony takim samym lub podobnym ryzykiem. |
Nie twierdzę że nie udało cię się zrobić udanych zakupów Ja po prostu nie mam szczęścia do takich stronek. Ostatnio kupowałem telefon z pewne j stronki i po kilkunastu dniach i wielu mailach okazało się że niby kurier zgubił przesyłkę Odzyskałem kasę ale co się napisałem do nich........
lexus napisał/a: | każdy zakup w sieci jest obarczony takim samym lub podobnym ryzykiem. |
Trochę racji jest ale nie z każdego sklepu internetowego łatwo odzyskać pieniądze.
Prawdopodobnie zakupię na Amazon.
Przez chwilę myślałem nad używką ale jak zobaczyłem ceny to mi szczęka opadła. Niektóre były nawet droższe od nowych w sklepach......
Ludzie są nie normalni ....
nienietaktak - Sro 15 Maj, 2013
masz tu mały przykład z 70-200 f/4 z IS:
żeby nie zaglądać w EXIF: ogniskowa 200, przysłona 4
nienietaktak napisał/a: | masz tu mały przykład z 70-200 f/4 z IS:
żeby nie zaglądać w EXIF: ogniskowa 200, przysłona 4 |
Ten przyklad to taki dobry czy zly? ja nie jestem specjalista i nie wiem czy ma mnie to zachecic czy odwrotnie.....
lexus - Sro 15 Maj, 2013
magiera23, amazon wcale nie daje jakiejś większej gwarancji zwłaszcza że jest to taka giełda sprzedawców. ważna jest forma zapłaty, najbezpieczniejszy jest paypal i tu procedura odzyskiwania kasy jest taka sama - 45 dni masz na założenie sporu. w innych przypadkach masz gwarancje.
lexus napisał/a: | magiera23, amazon wcale nie daje jakiejś większej gwarancji zwłaszcza że jest to taka giełda sprzedawców. ważna jest forma zapłaty, najbezpieczniejszy jest paypal i tu procedura odzyskiwania kasy jest taka sama - 45 dni masz na założenie sporu. w innych przypadkach masz gwarancje. |
Paypal znam bardzo dobrze i znam ich procedury a na amazonie kupuje od lat i nigdy nie mialem problemow. Nie twierdze ze sklep z linku jest lipny ale mam tylko twoja opinie i kilkadziesiat negatywnych w necie.. wiec kupuje tam gdzie jeszcze mam zaufanie... kupil bym na ebay-u ale amazon ma leprza oferte a uzywki na ebay maja ceny jak zboze
moronica - Sro 15 Maj, 2013
lexus, ale jednym (i glownym) z tych sprzedawcow na amazonie jest amazon a w przypadku wielu innych zamowienie jest realizowane przez amazon. rzetelnosc pozostalych mozna ocenic po gwiazdkach przyznawanych przez kupujacych od nich
lexus - Sro 15 Maj, 2013
moronica, ja to wiem, dość długo korzystam ale to niczego nie zmienia
moronica napisał/a: | lexus, ale jednym (i glownym) z tych sprzedawcow na amazonie jest amazon a w przypadku wielu innych zamowienie jest realizowane przez amazon. rzetelnosc pozostalych mozna ocenic po gwiazdkach przyznawanych przez kupujacych od nich |
Swieta racja.... na dodatek jezeli sprzedawca powiazany z amazonem nie wywiazuje sie z umowy to amazon ponosi pelna odpowiedzialnosc ... a tak na marginesie to zaraz zrobi sie rozmowa o sklepach
a ja bym sie dowiedzial cos o tym zdjeciu zajaca
lexus - Sro 15 Maj, 2013
guzik prawda, nie bardzo chyba się orientujesz, gdy otrzymasz w paczce uszkodzone szkło to amazon ma to głęboko, tylko sprzedawca, na niego bat ma paypal.
no ale zamykając temat do niczego nie namawiam oczywiście, wróćmy do wątku
lexus, jesli zamowienie z oferty innego sprzedawcy jest realizowane przez amazon no to mysle, ze to wlasnie do amazona trzeba sie zwrocic jesli szklo przyjdzie uszkodzone
[ Dodano: Sro 15 Maj, 2013 18:13 ]
i tak wlasnie jest... jesli pod logo danego sklepu znajduje sie dopisek "Fulfilled by Amazon" to oznacza to tyle:
Cytat: | Stored, Packed & Dispatched by Amazon!
- Eligible for FREE Super Saver Delivery
- 24/7 Amazon post-order customer service
- Amazon handles customer returns
|
lexus - Sro 15 Maj, 2013
moronica, przerabiałem nie jeden spór,
nie wszystko przechodzi przez amazon,
w przypadku rozbieżności stanowisk to do kogo się zgłosisz? będziesz sobie pisać do amazon, zwrócisz się do miłościwego donalda czy założysz sprawę w paypal
lexus, nie powiedzialam ze wszystko, czytaj chociaz uwaznie jak juz koniecznie chcesz sie klocic i wyjezdzac z guzikami
lexus - Sro 15 Maj, 2013
moronica, guzik był do... sukienki
nie złość się, możemy popisać na priv bo nas zaraz zamkną
Dobra koniec o sklepach
Ile ludzi tyle opinii a każdy kupuje gdzie indziej.
Wybór i tak padł na F4... teraz tylko kwestia zakupu więc myśle że temat skończony.
Dziękuje za odp i do następnego razu
nienietaktak - Sro 15 Maj, 2013
magiera23, niech ktoś bezstronny się wypowie czy zając jest istry, a tło nie swojego zająca gloryfikować nie będę
A jak wyglada sprawa tych F4 ale uzywanych. Nowe szklo moge miec za 870 funa. Jezeli bym znalaz uzywke za 200 funtow mniej to brac czy lepiej dolozyc do nowki. Czytalem kiedys ze L-ki to nawet uzywki mozna w ciemno brac
magiera23, wiem ze nie mam eLek... ale generalnie owszem, solidnie wykonane obiektywy jak najbardziej warto kupowac uzywane. odkad kupilam pierwsza pancerna uzywke w cenie amatorskiego plasticzaka to juz nowych obiektywow nie kupuje
Sunders - Sro 15 Maj, 2013
Cytat: | jak wyglada sprawa tych F4 ale uzywanych. Nowe szklo moge miec za 870 funa. Jezeli bym znalaz uzywke za 200 funtow mniej to brac czy lepiej dolozyc do nowki. Czytalem kiedys ze L-ki to nawet uzywki mozna w ciemno brac |
W ciemno to przesada - uszkodzony lub zajechany egzemplarz może się zdarzyć, ale jeśli właściciel takie szkło szanuje, to taka używka jest godna uwagi.
broczek - Sro 15 Maj, 2013
nienietaktak napisał/a: | magiera23, niech ktoś bezstronny się wypowie czy zając jest istry, a tło nie swojego zająca gloryfikować nie będę |
Opinia na podstawie tak małego obrazka? Dopóki tego nie przeczytałem myślałem, że to "zmęczona" sarna.
Tutejszyn - Sro 15 Maj, 2013
nienietaktak napisał/a: | magiera23, niech ktoś bezstronny się wypowie czy zając jest istry, a tło nie swojego zająca gloryfikować nie będę | Samo zdjęcie jest dobre. Pytanie o to padło na poprzedniej stronie. Zając ostry, tło rozmyte, przed zającem też przyjemne rozmycie. Wsio OK.
Problem jest w czym innym. W jakiej odległości od aparatu był zając? Bo jeśli ta odległość była niewielka, to trudno orzec jak wygląda rozmycie dla odległości zwykle używanych. Cały czas mam w pamięci ostatni reportaż usjwo. Czy dla f4, ten obiektyw (ten od zająca) potrafi "zrobić" coś podobnego?
lexus - Sro 15 Maj, 2013
co do używek to tak jak ze wszystkim, trzeba zachować rozsądek i odpowiednie proporcje. podobnie jak... z samochodem. nie każdy używany jest zajechany, a przecież chyba większość ludzi kupuje używane.
kupiłem kiedyś szkło ze znanej tu firmy fotoaparaciki, miało być w idealnym stanie, a było zwyczajnie zarżnięte i to elka. w przypadku zakupu używanego sprzętu najważniejsza jest rękojmia inaczej to na dwoje babka wróżyła.
nienietaktak - Czw 16 Maj, 2013
Tutejszyn, zając był w odległości około 10 metrów. Zdjęć ludzi nie będę wstawiał, ale mam tego samego kicaka z 25 metrów. Czy rozmycie tła jest odpowiednie i wystarczające? Dla mnie tak. Nie ma jakiejś kolosalnej różnicy między f2.8 a f4.0
Tutejszyn - Czw 16 Maj, 2013
nienietaktak aha, teraz widzę, f/4 też daje radę. No bardzo pierwsza klasa
magiera23 - Czw 16 Maj, 2013
Ma to byc prezent na Dzien Matki wiec jeszcze kilka dni mi zostalo. Narazie rozgladam sie za uzywka a jak nic nie znajde do poniedziałku to kupie nowe szklo.
[ Dodano: Czw 16 Maj, 2013 12:36 ]
[quote="Sunders"] Cytat: |
W ciemno to przesada - uszkodzony lub zajechany egzemplarz może się zdarzyć, ale jeśli właściciel takie szkło szanuje, to taka używka jest godna uwagi. |
Mialem na mysli zadbane szkla. Zwykle jak ktos opisuje ze szklo jest nowe to raczej jest a jak by bylo cos nie tak to odsylam i mam zwrot kasy
Takie pytanko jeszcze
Czy jest roznica miedzy wiekiem tego samego szkla? Np: jedno z
2010 a drugie 2012. Widzialem ze ludzie pytaja sie rok produkcji. Jezeli szklo jest zadbane to jest jakas roznica?
lexus - Czw 16 Maj, 2013
jak chcę prezent dla żony to kupuje w sklepie nowy. znając twoje "szczęście", o którym pisałeś to otrzymasz kiepskie szkło, odeślesz, a sprzedawca odpowie, że uszkodzone i będziesz się przepychał.
lexus napisał/a: | jak chcę prezent dla żony to kupuje w sklepie nowy. znając twoje "szczęście", o którym pisałeś to otrzymasz kiepskie szkło, odeślesz, a sprzedawca odpowie, że uszkodzone i będziesz się przepychał. |
W pewnych sprawach dla mojej zony nie ma znaczenia czy cos jest uzywane czy nowe. Nie rozmawiamy o kolczykach z lombardu tylko o obiektywie do aparatu. Jezeli jest zadbany a cena jest nizsza to czemu nie. Po drugie nie chodzi o 10 funtow tylko prawie 1k. A co do mojego szczescia to akurat ebay znam bardzo dobrze, jego procedury i prawa jakie posiadam jako kupujacy i sprzedajacy wiec za wyklady odnosnie przepychanek juz podziekuje. To ze nie lubie kupowac z dziwnych sklepow nie oznacza ze jestem jakas sierota.
Na marginesie kupilem juz w przeszlosci kilka uzywek body jak i tanszych szkiel i nigdy nie mialem problemu
lexus - Czw 16 Maj, 2013
po co te nerwy, uderzyłem w czułą strunę? do niczego przecież nie namawiam, czytaj ze zrozumieniem. pisałem, że ja kupuję prezent nowy bo bym się spalił ze wstydu.
żona nic ci nie powie bo cię kocha, ale jak to ma być prawdziwy prezent to moim zdaniem powinien być nowy, no i bezpiecznie.
moronica - Czw 16 Maj, 2013
jezu lexus jak na razie w tym watku to ty sie co rusz pieklisz i kazesz innym wyluzowac. to wspaniale, ze zonie magiera23 nie przeszkadza, ze sprzet bedzie uzywany. widac rowna babka i nie przejmuje sie konwenansami. oby wiecej takich kobiet
lexus - Czw 16 Maj, 2013
moronica, co ma piernik do wiatraka, czytaj ze zrozumieniem co napisałem
lexus napisał/a: | po co te nerwy, uderzyłem w czułą strunę? do niczego przecież nie namawiam, czytaj ze zrozumieniem. pisałem, że ja kupuję prezent nowy bo bym się spalił ze wstydu.
żona nic ci nie powie bo cię kocha, ale jak to ma być prawdziwy prezent to moim zdaniem powinien być nowy, no i bezpiecznie. |
I właśnie przez takie osoby na forach odechciewa mnie sie pisać.
Kto się tu pytał co ty kupujesz żonie????
nerwy, czułą stronę, nic nie powie bo mnie kocha...
Co to jest forum Rozmów w Toku?
Nie martw się bieliznę zawsze kupuję żonie nową
Aaaaaaa sorry ale współczuję żony jak dla niej prezent to coś co jest zawsze musi być nowe......
[ Dodano: Czw 16 Maj, 2013 14:26 ]
lexus napisał/a: | moronica, co ma piernik do wiatraka, czytaj ze zrozumieniem co napisałem |
A czy ty się czytasz zanim wysyłasz???
lexus, powyzej sugerujesz, ze to nie bylby prawdziwy prezent jesli bedzie uzywany, a jego zona tak naprawde bedzie mu miala to za zle ale mu tego nie powie. wiec co takiego napisalam, co niby swiadczy o tym ze czegos nie zrozumialam?
[ Dodano: Czw 16 Maj, 2013 14:36 ]
magiera23, zajrzyj tu http://www.mpbphotographi...RODUCTS&used=on i zdecyduj, czy oplaca ci sie brac uzywke czy jednak nowy. sklep moze nie najtanszy ale godny zaufania, kupilam u nich mojego 300/2.8 i kilka innych szpargalow. maja mase obiektywow pod canona, do wyboru do koloru jesli chodzi o poszczegolne wersje f/4 i f/2.8
moronica, dziękuję spoko stronka ale przy ich cenie dokładam 100 funtów i mam nówkę z amazonu. Z używek liczę na to że trafię coś na licytacji na ebay-u za około 650
magiera23, ambitnie raczej celowalabym blizej 700. masz niestety chrapke na najnowsza wersje tego obiektywu wiec cena moze nie byc tak okazyjna jakbys chcial. gdybys nie mial limitu czasowego to kto wie (czasem zdarza sie, ze ktos chce sie szybko pozbyc obiektywu bo np ma problemy finansowe), ja bardzo rzadko aukcje wygrywam choc ostatnio udalo mi sie wyhaczyc obiektyw za polowe ceny sklepowej i to rowniez w najnowszej wersji (stan idealny poza lekkim wgieciem oslony) choc troche ryzykowalam bo facet mial zaledwie garstke transakcji na koncie ale okazal sie uczciwy
moronica, na wygrywanie aukcji mam taki ala system jak bidować, ustalasz sobie max. kwotę jaką możesz zapłacić za coś i bidujesz swoje maximum na 10 sekund przed końcem( o ile kwota już nie przekroczyła twojej max.) dużo ludzi tylko biduje minimalne kwoty wiec jak ty dasz swoje max to kazda poniżej twojej wyskakuje od razu jak outbid . Nie zawsze się udaje ale daję radę a najlepiej jak aukcja sie kończy w niedzielę do południa, dużo ludzi śpi po imprezach i wiele razy kupiłem coś za grosze....
Jak kupię na aukcji to dam znać za ile
magiera23, no wygralam wlasnie w niedziele ale bidowalam minute przed i dobrze bo musialam szybko lekko podbic, inaczej ktos inny by go dostal za marne 10 funtow wiecej niz bylo moje maksimum
muzyk - Czw 16 Maj, 2013
magiera23 napisał/a: | Ma to byc prezent na Dzien Matki wiec jeszcze kilka dni mi zostalo. |
Nowy musi być.
Usjwo - Czw 16 Maj, 2013
muzyk napisał/a: | magiera23 napisał/a: | Ma to byc prezent na Dzien Matki wiec jeszcze kilka dni mi zostalo. |
Nowy musi być. |
Nowy to na Dzień Żony, na Dzień Matki to dzieci powinny nowy kupić
Dajcie już z tym spokuj, magiera23 chyba lepiej zna swoją żonę niż Wy
nienietaktak - Czw 16 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: |
Dajcie już z tym spokuj, magiera23 chyba lepiej zna swoją żonę niż Wy |
A wiesz na 100%?
No to tak, od czego zacząć.
Trochę szczęścia jeszcze mnie zostało
Dzisiaj po południu coś mnie tknęło żeby zajrzeć na gumtree.
Było tylko jedno szkło ( 70-200 F4 IS) wystawione przez kogoś 4 dni temu i opisane że jest jak nowe. Cena £680.
Podjechałem razem ze znajomą i jej 5mkII, pstryknęła kilka razy, obejrzała i problem z głowy.
Troszkę targowania i obiektyw kupiony za jedyne £640
Znajoma stwierdziła już po fakcie że jak by postawić go obok nowej sztuki ze sklepu to by nie było widać różnicy.
Nie ma ani jednej ryski ani kurzu a co do optyki i jego możliwości się nie wypowiem bo nie jestem fotografem ale ufam znajomej...
Ogólnie szkło kupione 04/11 w jessopie, ( mam paragon) kompletne razem z pudełkiem
plus filtr UV hoya.
Na marginesie, moja córka nie może jeszcze kupić mamie prezentu bo ma tylko 19 miesięcy
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i do następnego razu...
Pozdrawiam
moronica - Pią 17 Maj, 2013
magiera23, gratuluje
magiera23 - Pią 17 Maj, 2013
moronica napisał/a: | magiera23, gratuluje |
Nie ma czego ale dziękuję
Dzisiaj jak żona była w pracy rozpakowałem wszystko żeby jeszcze raz obejrzeć. Nawet nie zauważyłem wczoraj że nie ma w komplecie osłony przeciwsłonecznej. Pomyślałem że pewnie nie było o niej wzmianki w ogłoszeniu bo może ją zgubił czy coś.
Jak mnie dzisiaj zatkało kiedy miły pan napisał dzisiaj sms-a z przeprosinami że zapomniał o osłonie i że jak mu wyśle adres to mi ja dośle pocztą
To się nazywa uczciwy sprzedawca
Pozdrawiam
nienietaktak - Pią 17 Maj, 2013
magiera23, pechowe czasy minęły. oby żona była zadowolona
magiera23 - Pią 17 Maj, 2013
nienietaktak napisał/a: | magiera23, pechowe czasy minęły. oby żona była zadowolona |
Na pewno będzie Najpierw jest krzywa mina że wydałem kupę kasy a po chwili ekscytacja bierze górę i wszystko wraca do normy
as... - Pią 24 Maj, 2013
Wcześniej czy później i tak każdy pójdzie w 2.8 ...
Wiem sam po sobie
Niestety f4 z is można fotografować sobie statyczne obiekty
B o g d a n - Pią 24 Maj, 2013
as... napisał/a: | Wcześniej czy później i tak każdy pójdzie w 2.8 ... | Eee tam
as... napisał/a: | Niestety f4 z is można fotografować sobie statyczne obiekty | Tak samo jak każdym innym, w tym 2.8
A tak na marginesie to zawsze myślałem, że to zależy przede wszystkim od ustawionego czasu migawki.
magiera23 - Pią 24 Maj, 2013
as... napisał/a: |
Niestety f4 z is można fotografować sobie statyczne obiekty |
czyli mam rozumieć że do obiektów w ruchu nie za bardzo się nadaje?????
Myślałem że już temat upadł a tu jeszcze ruch
To napiszę że nie wytrzymałem i już dałem żonie obiektyw. Szczerze mówiąc nigdy nie była aż tak zaskoczona i zadowolona jednocześnie na żaden inny prezent.
A teraz do rzeczy. Obiekty statyczne bez problemowo ale jak zrobiliśmy wypad do parku w pochmurny dzień to się okazało po powrocie że dużo zdjęć w ruchu nieostrych i nie bardzo wiem dlaczego. Ustawienia????
Czy jest duża różnica między IS 1 i 2. Wiem że jedno do statycznych a 2 do ruchu....
moronica - Pią 24 Maj, 2013
magiera23, no niestety poruszone zdjecia to zazwyczaj wina fotografujacego. maksymalny rozsadny czas otwarcia migawki dla 200mm dla formatu aps-c przy braku stabilizacji to 1/320s a dobrze by bylo, by byl jeszcze krotszy. nalezy tu oczywiscie wziac poprawke na stabilizacje i ile ona daje (w tescie powinno o tym byc). to oczywiscie niweluje drgania aparatu a nie ruch obiektu fotografowanego
moronica napisał/a: | magiera23, no niestety poruszone zdjecia to zazwyczaj wina fotografujacego. |
całkowicie się z tym zgadzam i też żona cały czas twierdzi że musi się obyć z nowym obiektywem i w ani jednej chwili nie obwinia obiektywy czy aparatu.
Ale jak już ma się porządne szkło to czasem się wydaję że i zdjęcia powinno się łatwiej robić
wszyscy chwalą że takki ostry a tu mydło co drugie zdjęcie
jak to się mówi - nie od razu Kraków zbudowali
pawkon - Pią 24 Maj, 2013
To kup też żonie porządny statyw co bez problemu utrzyma C70-200 i nie będzie pływać a skończą się mydlane zdjęcia.
pawkon napisał/a: | To kup też żonie porządny statyw co bez problemu utrzyma C70-200 i nie będzie pływać a skończą się mydlane zdjęcia. |
Statyw juz jest. Kupiony Hamy dosc dawno temu.
Ale podczas biegania w parku za dzieckiem kiepsko by sie sprawdzal
B o g d a n - Pią 24 Maj, 2013
magiera23 napisał/a: | Czy jest duża różnica między IS 1 i 2. Wiem że jedno do statycznych a 2 do ruchu.... | Proponuję zajrzeć do instrukcji obiektywu, tam jest o tym szczegółowo napisane. Tak z grubsza, tryb 2 włączasz np. przy tzw. panoramowaniu, czyli przemieszczaniu zestawu w poziomie gdy śledzisz jakiś obiekt, który się porusza - wtedy stabilizacja powinna pracować tylko w pionie.
magiera23 napisał/a: | jak zrobiliśmy wypad do parku w pochmurny dzień to się okazało po powrocie że dużo zdjęć w ruchu nieostrych i nie bardzo wiem dlaczego. Ustawienia???? | Jest to kwestia ustawień parametrów, głównie czasu migawki.
Ponadto kluczowe jest używanie w odpowiednim trybie systemu AF. Jeśli śledzisz biegające dziecko, to trzeba włączyc tryb ciągły AI-Servo AF w aparacie itd. Przy obiektywie wąskokątnym głębia ostrości robi się bardzo mała i łatwo uciec z płaszczyzny ostrości, wtedy masz mydło.
Na przykładzie piesków trochę kiedyś napisałem, możesz poczytać: http://baniecki.blogspot....01_archive.html
B o g d a n napisał/a: | Przy obiektywie wąskokątnym głębia ostrości robi się bardzo mała i łatwo uciec z płaszczyzny ostrości, wtedy masz mydło.
|
Zaciekawiło mnie to zdanie...
B o g d a n napisał/a: | łatwo uciec z płaszczyzny ostrości |
A co do ustawień to ona najczęściej używa, mam nadzieje że dobrze pisze - priorytet przysłony.
moronica - Pią 24 Maj, 2013
priorytet przyslony to marny pomysl przy kiepskiej pogodzie i dlugim szkle, priorytet czasu otwarcia migawki bylby duzo rozsadniejszy
moronica napisał/a: | priorytet przyslony to marny pomysl przy kiepskiej pogodzie i dlugim szkle, priorytet czasu otwarcia migawki bylby duzo rozsadniejszy |
Dziękuję za dobrą radę
Jutro będę zabłysnę wiedzą
jaad75 - Pią 24 Maj, 2013
B o g d a n napisał/a: | Przy obiektywie wąskokątnym głębia ostrości robi się bardzo mała | Nie, przy tej samej skali odwzorowania i przysłonie pozostaje dokładnie taka sama, jak przy obiektywie szerokokątnym.
muzyk - Sob 25 Maj, 2013
magiera23 napisał/a: | Hamy |
Usjwo - Sob 25 Maj, 2013
moronica napisał/a: | priorytet przyslony to marny pomysl przy kiepskiej pogodzie i dlugim szkle, priorytet czasu otwarcia migawki bylby duzo rozsadniejszy |
Jeżeli zdjęcia były robione na pełnej dziurze, a na 99% jestem pewien że tak, to juz nie było pewnie możliwe z czasem zejść. Raczej ISO proponuje podnieść (lub zamienić na 2.8 ) .
B o g d a n - Sob 25 Maj, 2013
magiera23 napisał/a: | Zaciekawiło mnie to zdanie... | magiera23, sprawę przedstawie Ci na przykładzie.
Jeśli ustawisz ogniskową 200 mm i przysłonę powiedzmy f/4 to przy odległości 10 metrów wychodzi zakres ostrego zdjęcia ok. +- 18cm. Czyli, jeżeli w aparacie nie masz ustawionego trybu śledzenia, o którym pisałem wcześniej, a jedynie pojedyńcze ustawianie ostrości, to gdy aparat ustawi ostrość na dziecku, a do wykonania zdjęcia (zawsze jest zwłoka) dziecko przemieści się o np. 20 cm, dostajesz nieostrość. Zakładam, że czas migawki nie dokłada rozmycia, czyli jest dostatecznie krótki do fotografowanego ruchu.
Druga sprawa to czas mgawki, który musisz kontrolować wykonując zdjęcia przy stałej przysłonie (tryb AV) i stałym ISO. Jeśli ten czas wychodzi już długi, to musisz podnieść ISO, o czym pisał Usjwo.
Jeśli w aparacie miałbyś poprawnie działający tryb tzw. Auto ISO, to przestawiasz się na tryb M (żadne AV, czy TV), ustawiasz przysłonę (np. f/4) i potrzebny czas (np. 1/800s), a ISO samo się doreguluje się tak aby uzyskać prawidłowe naświetlenie zdjęcia. Zakładając, że nie są potrzebne korekty w górę, czy w dół, ale to w tym wypadku nie jest takie ważne dla zrozumienia zasady.
To są podstawowe zasady fotografowania.
PS.
Gdybyś miał obiektyw 2.8, to zakres GO wychodzi mniejszy: ok. +-13 cm, także jeszcze trudniej "ustrzelić" poruszający się obiekt. Zyskujesz wtedy na możliwości ustawienia krótszego czasu (gdyby to był problem poruszenia) lub mniejszym ISO, czyli mniejszych szumach (w uproszczeniu)
moronica - Sob 25 Maj, 2013
Usjwo napisał/a: | moronica napisał/a: | priorytet przyslony to marny pomysl przy kiepskiej pogodzie i dlugim szkle, priorytet czasu otwarcia migawki bylby duzo rozsadniejszy |
Jeżeli zdjęcia były robione na pełnej dziurze, a na 99% jestem pewien że tak, to juz nie było pewnie możliwe z czasem zejść. Raczej ISO proponuje podnieść (lub zamienić na 2.8 ) . |
no to oczywiste jednakze gdyby robila na priorytecie czasu i dobrala jakas rozsadna wartosc to szybko by sie zorientowala, ze zdjecia sa zbyt ciemne, i podbilaby ISO (taka mam przynajmniej nadzieje ). w odroznieniu od priorytetu przyslony, gdzie zdjecia moga wygladac ok pomniejszone na niewielkim ekraniku a dopiero w domu sie okazalo, ze podczas gdy ekspozycja byla ok to jednak wystapilo rozmycie. to czesty blad poczatkujacego i ja go rowniez popelnialam przez dlugi czas (az sie wreszcie dorobilam dluzszego szkla, ktore mnie z tego bledu wyprowadzilo) by trzymac sie ciagle jak najnizszego ISO w trosce o jakosc zdjecia. mozliwe jest wiec, ze miala ustawione jakies ISO 200 czy 400 i stad czasy wychodzily zbyt dlugie. pod warunkiem, ze to nie jakies gradowe chmury, mozna spokojnie w pochmurny dzien fotografowac na przyslonie f/4 czy nawet f/5.6 przy odpowiednio krotkim czasie bez potrzeby uzywania astronomicznych wartosci ISO
as... - Sob 25 Maj, 2013
magiera23 napisał/a: | pawkon napisał/a: | To kup też żonie porządny statyw co bez problemu utrzyma C70-200 i nie będzie pływać a skończą się mydlane zdjęcia. |
Statyw juz jest. Kupiony Hamy dosc dawno temu.
Ale podczas biegania w parku za dzieckiem kiepsko by sie sprawdzal |
No właśnie.. Jak fotografujesz obiekt w ruchu to is w niczym nie pomoże
Potrzebujesz światła i iso aby mieć więcej czasu.
Is bardzo się przydaje jak sobie forografujesz coś tam co nie ucieka i się nie rusza.
B o g d a n napisał/a: | as... napisał/a: | Wcześniej czy później i tak każdy pójdzie w 2.8 ... | Eee tam
as... napisał/a: | Niestety f4 z is można fotografować sobie statyczne obiekty | Tak samo jak każdym innym, w tym 2.8
A tak na marginesie to zawsze myślałem, że to zależy przede wszystkim od ustawionego czasu migawki. |
Mając ustawione f4 i schodząc do f2.8 co się dzieje z czasem
B o g d a n - Sob 25 Maj, 2013
as... napisał/a: | Mając ustawione f4 i schodząc do f2.8 co się dzieje z czasem | Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie aktualnie nic, chyba, że ręcznie zmienię go na inny.
MC - Sob 25 Maj, 2013
as... napisał/a: | No właśnie.. Jak fotografujesz obiekt w ruchu to is w niczym nie pomorze
|
A Mazury?
cybertoman - Sob 25 Maj, 2013
A Mazury to pojezieże.
|
|