forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw wybrać na początek?

ghoost667 - Wto 14 Maj, 2013
Temat postu: Jaki obiektyw wybrać na początek?
Witam. Jako człowiek dość zielony w temacie chciałbym się poradzić. Mianowicie kupiłem od brata Nikona D3200 jednak tylko body i tu rodzi się moje pytanie jaki obiektyw na początek czy Nikkor AF-S VR 18-105 mm f/3.5-5.6 DX ED będzie odpowiedni do tego żeby zapoznać się z aparatem a po jakimś czasie dokupić jakiś obiektyw do specjalnych celów np portretów bądź makr. Dotychczas miałem dość przelotne kontakty z lustrzankami tak więc proszę o radę.
Pozdrawiam Karol

Tutejszyn - Wto 14 Maj, 2013

Będzie dobry. Jest tani, bardzo ostry i uniwersalny. Jest dość ciemny i plastikowy, no ale coś za coś.
ghoost667 - Wto 14 Maj, 2013

Zawsze jest coś za coś. W sklepie konkretnie w MM polecali mi NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR ale poczytałem trochę opinii o nim i zacząłem szukać czegoś innego. A naprawde na początek chce kupić coś uniwersalnego żeby ogarnąć podstawy. A myślę że jeszcze w wakacje zainwestuje w jakiś nowy obiektyw.
PS Jaki obiektyw polecicie do fotografii makro.

Sunders - Sro 15 Maj, 2013

ghoost667 napisał/a:
kupiłem od brata Nikona D3200 jednak tylko body i tu rodzi się moje pytanie jaki obiektyw na początek

A co będziesz fotografował?

pioroon - Sro 15 Maj, 2013

ghoost667 napisał/a:
w MM polecali mi NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR ale poczytałem trochę opinii o nim i zacząłem szukać czegoś innego. A naprawde na początek chce kupić coś uniwersalnego żeby ogarnąć podstawy. A myślę że jeszcze w wakacje zainwestuje w jakiś nowy obiektyw.

Te obiektywy są podobne ale weź z większym zakresem.
W wakacje dokup jakąś jasną stałkę, w zależności od potrzeb 35 uniwersalną lub 50 do portretu.
Makro zależy od budżetu bo może na początkowe zabawy wystarczyłyby pierścienie?

ghoost667 - Sro 15 Maj, 2013

Na początek to zapewne będę robił zdjęcia wszystkiemu co się nawinie, od zwierząt (o ile jakieś wypatrzę) po krajobrazy, przyrodę, chce się z aparatem oswoić po prostu. Szczerze to zbytnio nie myślałem o czymś do portretów ale za pewne skusze się na jakąś stałkę portretową. A co do makro to właśnie zabieram się do poczytania właśnie o pierścieniach, może słuszniej byłoby zacząć od nich.
Co do budżetu na jakąś stałkę to jeszcze nie myślałem nad nim, zależy od tego jak się w ten temat wkręcę.

ghoost667 napisał/a:
za pewne skusze się na jakąś stałkę

Może zacznij od stałki, na początek Nikkora AF-S 50 mm f/1.8G lub AF-S DX 35 mm f/1.8G i oceń, czy ten zoom jest Ci rzeczywiście potrzebny? :smile:

Teraz jestem w kropce. No bo zasadzie trudno mi teraz ocenić czy zoom mi się przyda:) Ostatni aparat jaki miałem to była Konica Minolta Dimage A2 i będąc szczerym z zoomu to korzystałem rzadziej niż sporadycznie. Z lustrzankami mam naprawdę dość małe obycie, a przez ostatnie 2 lata częściej w rekach (a raczej na ramieniu) miałem kamerę. To w takim razie pytanie która stałka byłaby bardziej uniwersalna.
lexus - Sro 15 Maj, 2013

@ ghoost667, w sklepie polecali "standardowy" tani zoom i chyba słusznie, ja jednak uważam za Sundres, że lepszym wyborem będzie stałka 50 bo zawsze Ci się przyda nawet gdy po sprawdzeniu wybierzesz jednak zooma

Ja bym zaczął od 35-tki :smile:
lexus - Sro 15 Maj, 2013

Sunders, jak zdążyłem się zorientować to chyba od 24 :mrgreen:

Chyba mój wybór padnie (choć nie jestem jeszcze pewien na 100%) na stałkę AF-S DX 35 mm f/1.8G i małe pytanko czy przyda mi się na początku jakiś filtr może UV?

ghoost667 napisał/a:
małe pytanko czy przyda mi się na początku jakiś filtr może UV?

IMO nie.

Dzięki wielkie za rady naprawdę dużo rzeczy mi wyklarowaliście :wink: Jakoś na dniach wybiorę się na zakupy więc podzielę się newsem co zakupiłem:) Jeszcze raz dzięki :mrgreen: