|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D7100 - test cyfrowej lustrzanki
maciej.latallo - Sro 15 Maj, 2013 Temat postu: Nikon D7100 - test cyfrowej lustrzanki Zapraszamy do lektury testu aparatu Nikon D7100 oraz dyskusji na jego temat.
http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=220
siosio - Czw 23 Maj, 2013
Z przeprowadzonych testów Optycznych wychodzi, że celniejszy jest D300s od D7100 - czy dobrze odczytuję wyniki testowe?
jaro65 - Pią 19 Lip, 2013
Mam okazję od nie dawna robić tą puszką zdjęcia.
Jak do tej pory same pozytywne odczucia. Co do szybkości - wydaje się być bardzo szybki.
Duży jasny wizjer, fajne podświetlenie wartości (min. przysłony, migawki).
elijah - Czw 08 Sie, 2013
To musi byc masakrycznie dobry aparat, jako ze w pare miesiecy po pojawieniu sie go na rynku poswiecony jemu watek zawiera raptem trzy posty.
No ale jak nie ma na co narzekac, to o czym rozmawiac?
Tutejszyn - Czw 08 Sie, 2013
elijah napisał/a: | To musi byc masakrycznie dobry aparat, jako ze w pare miesiecy po pojawieniu sie go na rynku poswiecony jemu watek zawiera raptem trzy posty.. | Powodem jest raczej to, że aktywni forumowicze fotografują czym innym. Jestem chyba jedyny, który tutaj fotografuje tym wynalazkiem. Pytanie tylko, czy jestem aktywnym użytkownikiem?
W stosunku do D90 bardzo zmieniła się praca na wysokim ISO. Nie ma już problemu z brzydkim kolorowym szumem i fotografie są akceptowalne nawet na bardzo wysokim ISO. Pojawił się za to szum, przypominający ziarno w materiałach do fotografii analogowej. Jest go moim zdaniem więcej, niż przewiduje ustawa.. W efekcie odszumiam zdjęcia zrobione w pomieszczeniach już przy ISO 400, gdzie przy zdjęciach zrobionych D90 na ISO 400, szumem nie przejmowałem się w ogóle.
komor - Czw 08 Sie, 2013
Tutejszyn napisał/a: | W efekcie odszumiam zdjęcia zrobione w pomieszczeniach już przy ISO 400, gdzie przy zdjęciach zrobionych D90 na ISO 400, szumem nie przejmowałem się w ogóle. |
Ale porównujesz per-pixel te dwie matryce, tak? Bo nie chcesz chyba powiedzieć, że po przeskalowaniu 24mpix do 12mpix szumu na ISO 400 widać więcej niż z D90? Naprawdę chce Ci się odszumiać ISO 400, tym bardziej jeśli szum jest „szlachetniejszy” niż kiedyś?
komor napisał/a: | Bo nie chcesz chyba powiedzieć, że po przeskalowaniu 24mpix do 12mpix szumu na ISO 400 widać więcej niż z D90? | Właśnie to chcę powiedzieć. Patrząc na fotografie z D7100 nie użyłbym słowa "szum", ale "ziarno". Ziarna jest zdecydowanie więcej niż w D90.
mozer - Czw 08 Sie, 2013
Tutejszyn, a możesz pokazać jakiegoś sampla 1:1?
Zaraz wychodzę z domu i teraz będzie mi trudno. Postaram się wieczorem załączyć jakiś przykład.
elijah - Pią 09 Sie, 2013
Tutejszyn, no prosze, a jednak jest o czym narzekac
A tak powaznie, to rowniez czekam na jakies sample, zwlaszcza ze rozwazam aktywnie D7100 jako nastepce do D90 (no chyba ze D400 wyskoczy w ciagu 2-3 mcy, daje Nikonowi czas do grudnia)
Ciekawi mnie tez, czy ten "szum" albo tez i "ziarno" sa do usuniecia zwyklymi programami do odszumiania, jak ACR?
PS. a co dla Ciebie oznacza "akceptowalnosc na wysokim ISO"? Dla mnie D90 daje rade bez problemow do 800, ISO1600 tylko kiedy musze, i na palcach lewej reki drwala po wypadku moglbym policzyc wyskoki powyzej 1600. A Ty?
Tutejszyn - Pią 09 Sie, 2013
Mam teraz mały kłopot.. Niedobrze by było, gdyby to jedno przykładowe zdjęcie miało wpłynąć na czyjąś decyzję zakupową. Sesja była robiona w kościele, gdzie lampą świeciłem na wprost, ale z wiadomych względów starałem się tylko liznąć światłem. Być może teraz świeciłbym już inaczej..
Na zdjęciu widać chyba wszystko, co ważne: wartość powiększenia, wielkość wycinka, ISO i inne..
Teraz myslę, że wszystko jest raczej OK, po prostu było zbyt ciemno, jednak kiedy na świeżo wyciągnąłem zdjęcia z aparatu, lekko się przeraziłem
[ Dodano: Pią 09 Sie, 2013 10:07 ]
elijah napisał/a: | Ciekawi mnie tez, czy ten "szum" albo tez i "ziarno" sa do usuniecia zwyklymi programami do odszumiania, jak ACR? |
Oczywiście elijah napisał/a: | PS. a co dla Ciebie oznacza "akceptowalnosc na wysokim ISO"? | Oznacza to, że kiedy patrzysz na fotografię normalnie, tak jak zwykle ogląda się fotografie, powiesz raczej: "ale to fajne, a gdzie to jest?", a nie "ojaaa, ale szumi!"
moronica - Pią 09 Sie, 2013
Tutejszyn, wez pod uwage, ze prawie cala ta scena jest w cieniu (jak podbijasz cienie o jedna dzialke to nawet na niskim ISO ma prawo cos wyjsc). takiego szumu widocznego na 2:1 nie ma nawet sensu odszumiac
mozer - Pią 09 Sie, 2013
Dla mnie widok przy 2:1 trochę zaburza percepcję, bo ciężej pikselozę od szumu odróżnić
elijah - Pon 12 Sie, 2013
Tutejszyn, dzieki, a masz moze jeszcze mozliwosc zrobienia bezposredniego porownania z D90? Jak taki wyciagany z cienia szum na D90 wyglada? Albo w ogole jakikolwiek bezposredni przyklad porownujacy ta sama scene D90 z D7100?
Tutejszyn - Pon 12 Sie, 2013
elijah, nie mam. Kiedy kupiłem D7100 zrobiłem kilka.. naście fotografii dla porównania. Sprawdziłem AF, pracę na wysokim ISO, ilość szczegółów na zdjęciu w dużym powiększeniu. W podsumowaniu testu dwa wnioski: Pierwszy - D7100 jest lepszy i nie żałuję, że go kupiłem, drugi - D90 daje sobie radę w szrankach z nowszą konstrukcją i nadal jest to aparat godny polecenia.
Po wszystkim spakowałem D90 i nadałem kurierem do kupującego. Ot i wszystko...
elijah - Wto 13 Sie, 2013
Rozumiem, ja zastanawiam sie czy po upgrade nie zachowac D90 na zapas, ale znajac zycie, jak poloze lapki na nowym sprzecie to raczej nie bede chcial wracac do przeszlosci, w koncu nie wyobrazam sobie dzisiaj korzystania z D50...
A jak wyglada temat wspolpracy nowego body z obiektywami jakie posiadasz? Jakies zauwazalne roznice? Rozumiem, ze poza lepszym AF, zastanawia mnie jak wyglada wspolpraca ze slabszymi obiektywami, czytalem bowiem jakies glosy, ze moga nie dawac rady z nowa matryca, np. taki Nikkor 18-105 czy 70-300VR?
Tutejszyn - Wto 13 Sie, 2013
elijah, do nowego body dopinam inne obiektywy, jednak nie sądzę, aby na nowej matrycy cokolwiek miało się zmienić. Owszem nowa matryca, doskonalsza technologia, ale nie mitologizowałbym tutaj jej osiągów. Nie dokonała się przecież jakaś rewolucja techniczna, a jednego aparatu, od drugiego nie dzieli dekada.. Nawet brak filtra AA przy normalnym fotografowaniu nie daje nic, co można zauważyć "oczami".
foto-amator - Wto 22 Paź, 2013
Właśnie się zastanawiam nad przesiadką na ten model.
Jedyny problem w tym, że nie ma ruchomego lcd, który jest mi bardzo przydatny, mam go w d5100.
Są może jeszcze jakieś modele z takimi lcd? niekoniecznie z nikona, ale porównywalne ?
jaad75 - Wto 22 Paź, 2013
foto-amator napisał/a: | Są może jeszcze jakieś modele z takimi lcd? niekoniecznie z nikona, ale porównywalne ? | 70D i A77 są z podobnych półek i mają ruchome LCD.
[ Dodano: Wto 22 Paź, 2013 21:29 ]
Tutejszyn napisał/a: | Nawet brak filtra AA przy normalnym fotografowaniu nie daje nic, co można zauważyć "oczami". | Zwłaszcza jak się nie wie co z tym zrobić...
foto-amator - Wto 22 Paź, 2013
te modele mają wbudowany silnik ?
Nie wiem czemu w specyfikacjach tego nie podają ;/
hijax_pl - Wto 22 Paź, 2013
foto-amator napisał/a: | te modele mają wbudowany silnik ? | 70D nie ma. Ale żaden Canon EOS nie ma.
jaad75 - Wto 22 Paź, 2013
foto-amator napisał/a: | Nie wiem czemu w specyfikacjach tego nie podają ;/ | Podają.
Justyna724 - Pon 25 Lis, 2013
od niedawna jestem posiadaczką tego cacka, przerzuciłam się z d5100..
mam pytanko odnośnie AF, ustawiam np 21 lub 51 punktów a ostrzy i tak w jeden punkt, nie rozumiem tego ;]
Ogólnie aparat robi dobre wrażenie, w porównaniu do d5100 - cięższy większy, kolory kontrast na plus, tylko coś mi słabo ostrzy z moimi obiektywami, nikkor 50mm i tamron 17-50, wiele fotek jest niecelnych, robiłam foty narazie tylko w domu, wiec światło było średnie, zastanawiam się czy trzeba kalibrować jakoś obiektywy z body ?
jaad75 - Pon 25 Lis, 2013
Justyna724 napisał/a: | mam pytanko odnośnie AF, ustawiam np 21 lub 51 punktów a ostrzy i tak w jeden punkt, nie rozumiem tego ;]
| W AF-S ostrzy jeden z wybranych 21, czy 51. Ewentualnie ostrzy strefa w AF-C. Nie rozumiem jak chciałabyś, żeby inaczej wyglądało ostrzenie - chciałabyś, żeby w AF-S automatycznie wybierał, w którym z tych 51 punktów ma być ustawiana ostrość?
Justyna724 napisał/a: | zastanawiam się czy trzeba kalibrować jakoś obiektywy z body ? | Możliwe, ale najpierw trzeba nauczyć się obsługiwać AF.
dragossani - Pon 25 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | chciałabyś, żeby w AF-S automatycznie wybierał, w którym z tych 51 punktów ma być ustawiana ostrość? |
Za mądre to nie jest ale technicznie chyba wykonalne? Nie miałem D7100 w ręce ale w D700 wystarczy przełączyć tryb pracy pól AF wajchą na tylnej ściance. W D7100 pewnie gdzieś zaszyte w menu.
Oczywiście gdyby zastanowić się jak najlepiej korzystać z AF to generalnie te 51 pól to raczej do śledzenia przy AF-C 3D. Przy AF-S ja zwykle zmniejszam ilość pól, żeby szybciej móc wybrać ręcznie odpowiednie pole.
Wojmistrz - Pon 25 Lis, 2013
dragossani napisał/a: | jaad75 napisał/a: | chciałabyś, żeby w AF-S automatycznie wybierał, w którym z tych 51 punktów ma być ustawiana ostrość? |
Za mądre to nie jest ale technicznie chyba wykonalne? | Takie rzeczy to tylko w Erze...
sorry w Canonie miało być
Tak po prawdzie w Canonie było i działało doskonale, niestety o dziwo zrezygnowali z tej technologii... a żal.
dragossani napisał/a: | Za mądre to nie jest ale technicznie chyba wykonalne? |
Wojmistrz napisał/a: | Tak po prawdzie w Canonie było i działało doskonale, niestety o dziwo zrezygnowali z tej technologii... a żal. | Każdy chyba producent ma taką opcję (wszystkie punkty działają, aparat sam decyduje którego używać), ale to najbardziej idiotyczna konfiguracja AF-S jaką można sobie wyobrazić. Tak, czy inaczej, wciąż ostrzy na jeden wybrany, resztą się co najwyżej wspomaga.
Wojmistrz - Pon 25 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Każdy chyba producent ma taką opcję (wszystkie punkty działają, aparat sam decyduje którego używać) |
Mi chodziło o technologię ECF, gdzie np Canon EOS 3 miał 45 punktowy AF i ostrość ustawiał tam gdzie akurat patrzysz.
Wojmistrz napisał/a: | Mi chodziło o technologię ECF, gdzie np Canon EOS 3 miał 45 punktowy AF i ostrość ustawiał tam gdzie akurat patrzysz. | Nie pamiętam modelu, ale zdarzyło mi się używać Canona, który miał bodaj 3 punkty wybierane w ten sposób - strasznie niewygodne to było dla mnie.
Tak, czy inaczej, z pewnością nie o tym mówimy w przypadku D7100...
[ Dodano: Pon 25 Lis, 2013 19:16 ]
EDIT:
Już sobie znalazłem, to był EOS Elan IIE, czyli EOS 50E.
|
|