|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Do znawcow systemu Canon - Canon 30d vs Canon 7d mk1 ?
Smola - Pon 20 Maj, 2013 Temat postu: Do znawcow systemu Canon - Canon 30d vs Canon 7d mk1 ? Czesc,
Mam pytanie odnosnie roznicy pomiedzy Canon 30d vs Canon 7d mk1 ?
Od wielu lat uzywam 30d...myslac o zmianie zastanawiam sie nad Canon 7d mk1.
Wciaz chce pozostac przy APS-C i miec dobrze wykonany aparat...a jedynym takim wciaz dostepnym na rynku jest 7d...niestety wykonanie 60d jak i 5d mkIII czy 6d nie podoba mi sie...jakosc plastiku...przyciski...idzie to w mojej opinii w zla strone.
Jak wiadomo pod koniec 2013 ma wyjsc 7d mk2...boje sie jednak ze znow oszczednosci na materialach wezma gore no i zapewne po pol roku/roku body zostanie dopracowane..bo bledy beda na 90% patrzac na to co sie dzieje na rynku z premierami Canona/Nikona.
Dlatego mysle o 7d...tym bardziej ze jest teraz dosc tani i jest cashback.
Powod zmiany:
1. Potrzebuje wiecej MPX.
2. Potrzebuje lepszej pracy na czulosci 3200 / 6400 ( w 30d akceptowalne to max 800 )
3. Potrzebuje Live View i lepszego wyswietlacza.
4. Dobry AF ( choc ten w 30d nie jest zly )
Pytanie moje brzmii czy 7d w powyzszych punktach jest dobrym wyborem oraz czy roznica pomiedzy 30d vs 7d bedzie odczuwalna ?
Z gory dzieki za info
smola
B o g d a n - Pon 20 Maj, 2013
Smola napisał/a: | ...niestety wykonanie 60d jak i 5d mkIII czy 6d nie podoba mi sie...jakosc plastiku...przyciski...idzie to w mojej opinii w zla strone. | Trochę tu namieszałeś. 5D mk III raczej z plastiku, jak piszesz nie jest. Zaręczam też, że gdyby nie wiedza z opisów, czy testów, to nie jesteś w stanie sam stwierdzić, że 6D ma cokolwiek z "plastiku". Ja w każdym razie nie widzę różnicy w jakości (sztywność i coby tam jeszcze) pomiędzy 50D, 5D, a 6D, być może dlatego, że przód i cały tył jest z magnezu.
Oczywiście 6D nie ma "łechtaczki" ale i tak piszesz, że:
Smola napisał/a: | Wciaz chce pozostac przy APS-C |
Wracając do Twojej wątpliwości, wybór już opisałeś sam, czyli 7D.
Mam tylko wątpliwości co do używalnej czułości, której potrzebujesz. Ja taką (3200, 6400) prawdziwie używalną miałem dopiero w 5D Mk II.
Smola - Pon 20 Maj, 2013
B o g d a n napisał/a: | Smola napisał/a: | ...niestety wykonanie 60d jak i 5d mkIII czy 6d nie podoba mi sie...jakosc plastiku...przyciski...idzie to w mojej opinii w zla strone. | Trochę tu namieszałeś. 5D mk III raczej z plastiku, jak piszesz nie jest. Zaręczam też, że gdyby nie wiedza z opisów, czy testów, to nie jesteś w stanie sam stwierdzić, że 6D ma cokolwiek z "plastiku". Ja w każdym razie nie widzę różnicy w jakości (sztywność i coby tam jeszcze) pomiędzy 50D, 5D, a 6D, być może dlatego, że przód i cały tył jest z magnezu. |
Wiesz Bogdan ale ja nie twierdze ze 5D mkIII, 6D i te inne nowe zabaweczki sa tragicznie wykonane...twierdze tylko ze nie sa tak dobrze wykonane jak aparaty z przed 7-10 lat....troche tak samo jak jakosc wykonczenia wnetrza nowych samochodow....dostrzegam oszczednosci.
Czy 3200/6400 w 7D jest tylko opcja i nie jest uzyteczne ?
Smola napisał/a: | Wiesz Bogdan ale ja nie twierdze ze 5D mkIII, 6D i te inne nowe zabaweczki sa tragicznie wykonane...twierdze tylko ze nie sa tak dobrze wykonane jak aparaty z przed 7-10 lat....troche tak samo jak jakosc wykonczenia wnetrza nowych samochodow....dostrzegam oszczednosci. | Oj tam, przy takim konserwatywnym podejściu nigdy nic nowego nie kupisz. A postęp techniki i komfortu "JAZDY" jest spory.
Smola napisał/a: | Czy 3200/6400 w 7D jest tylko opcja i nie jest uzyteczne ? | Jest to sprawa pewnych wymagań i oczywiście tolerancji na taki, czy inny poziom szumów.
Szumy 7D są w zasadzie takie same jak 50D i stąd mam odniesienie. Dla mnie 50D używalny, przepraszam, akceptowalny, był do ISO 1600. Zauważ, że oba aparaty to 2008 i 2009 rok, a czas popłynął. Dziś kupić 7D to cofnąć się o kilka lat, dlatego w Twoim wypadku to wątpliwe rozwiązanie, o którym pisałem wcześniej. Z drugiej strony nic innego Canon nie ma dla amatora w stylu 30D, chyba, że poczekasz na 7D Mk II, licząc, że będzie lepszy.
Smola - Pon 20 Maj, 2013
Bogdan, A jak w 7D ma sie wielkosc wizjera...bo w 30D jest mala "lipa" ?
muzyk - Pon 20 Maj, 2013
Smola napisał/a: | 1. Potrzebuje wiecej MPX.
2. Potrzebuje lepszej pracy na czulosci 3200 / 6400 ( w 30d akceptowalne to max 800 )
3. Potrzebuje Live View i lepszego wyswietlacza.
4. Dobry AF ( choc ten w 30d nie jest zly )
|
Pierwsze pytanie jakie mi się nasunęło, to czy to co piszesz, to nie aby jakaś prowokacja?
Przecież 7D w wielu rzeczach miażdży 30D, ale jeśli chodzi o szumy...
hmmm w 30D nie wiem, czy nie są delikatnie mniejsze nawet jak w 7D.
Kiedyś w M.M. zrobiłem parę fotek 7D - za te szumy, nie kupiłbym tego aparatu, tym bardziej, że mało nie kosztuje.
Owszem, AF, liczba pikseli, LV, video, itd. ale plizzz, nie takie szumy!!!
jaad75 - Pon 20 Maj, 2013
muzyk napisał/a: | Przecież 7D w wielu rzeczach miażdży 30D, ale jeśli chodzi o szumy... | Jeśli chodzi o szumy, to też... może nie miażdży, ale jest zdecydowanie lepszy. Aczkolwiek ISO3200/6400, to już bardziej do sieci/małych wydruków (choć z pewnością jest nieporównywalnie lepsze od tego, co można zrobić z 30D)...
muzyk - Pon 20 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | ale jest zdecydowanie lepszy. |
Ok, nie będę się spierał, niemniej, widziałem to "lepszy" z 7D...
weź...
muzyk napisał/a: | widziałem to "lepszy" z 7D...
| A przeskalowałeś to do 8MPix?
muzyk - Pon 20 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | A przeskalowałeś to do 8MPix? |
Nie. Hmm, tyle. że kupując puszkę z 18 Mpx, nie robię tego po to, by przeskalowywać do 8 Mpx.
P.S. Przeskaluję.
Smola napisał/a: | Bogdan, A jak w 7D ma sie wielkosc wizjera...bo w 30D jest mala "lipa" ? | Z wizjera w 7D chyba ciężko być niezadowolonym: ok. 100% pokrycia i powiększenie 1.0X, to raczej spory postęp.
muzyk napisał/a: | Nie. Hmm, tyle. że kupując puszkę z 18 Mpx, nie robię tego po to, by przeskalowywać do 8 Mpx.
| To przeskaluj sobie 8MPix w górę, jeśli wolisz. Kupujesz po to, żeby drukować/pokazywać w sieci - w obu przypadkach 7D będzie dawał lepsze obrazki.
Smola napisał/a: | A jak w 7D ma sie wielkosc wizjera...bo w 30D jest mala "lipa" ? |
Smola - Pon 20 Maj, 2013
Muzyk ->
To nie prowokacja. Modele dzieli pare lat postepu, nie ma na necie porownan 7d z 30d. Raczej sa 7d z 5d mk2, 50d i d300. Pytanie jest moim zdaniem naturalne gdyz 7d i 30d to ten sam segment...60d to nie nastepca 30d dla jasnosci...canon dodal nowy segment przesuwajac dwucyfrowki o segment nizej. Od razu zaznaczam, ze darujmy sobie dyskusje ze 60d jest lepsze od 30d...no musi byc lepsze skoro jest duzo mlodsze, ale to nizszy segment. Argument nr 2 dla porownywania 30d i 7d to fakt, ze swego czasu 30d byl flagowym modelem APS-C Canona ( ....zreszta cholernie udanym ) , a dzis jest nim 7d....a wiec dla kogos kto szuka upgradu to naturalne pytanie. Argument nr 3 - 30D i 7D to wykonanie na bardzo dobrym poziomie...takie dobre rzemioslo.
jaad75 ->
Bardzo dziekuje za zestawienia wizjerow. Roznica jest widoczna
ALL ->
Czytalem komentarze, ktore rodza pewne watpliwosci, ze matryca w 7d nie jest idealem.
Jak wynika z waszych uwag szumy / mocne ISO to nie najmocniejsza strona tego aparatu.
Co do opcji typu krecenie filmow...jest to przewaga ale nie dla kogos kto ma zamiar robic zdjecia...liczy sie AF, ISO, MPX, BB, pomiar ekspozycji, odwzorowanie szczegolow, wizjer - czyli to co kazdy aparat ma. Nowinki zdjec nie robia...
muzyk - Pon 20 Maj, 2013
Smola napisał/a: | nie ma na necie porownan 7d z 30d. |
Jedno widziałem.
Smola napisał/a: | Czytalem komentarze, ktore rodza pewne watpliwosci, ze matryca w 7d nie jest idealem.
Jak wynika z waszych uwag szumy / mocne ISO to nie najmocniejsza strona tego aparatu. | Nie najmocniejsza, jeśli porównujesz ze współczasną konkurencją APS-C, ale zdecydowanie najlepsza jeśli porównujesz z historycznymi matrycami APS-C Canona.
magiera23 - Wto 04 Cze, 2013
muzyk napisał/a: | Smola napisał/a: | nie ma na necie porownan 7d z 30d. |
Jedno widziałem. |
Nie wiem czy takie porównanie wystarczy
http://snapsort.com/compa...vs-Canon_EOS_7D
http://snapsort.com/compa...vs-Canon_EOS_7D
muzyk - Sro 05 Cze, 2013
Luknij zaś tutaj...
Andrzej.M. - Czw 06 Cze, 2013
Przyjrzałem się temu twojemu "zabytkowi" i muszę przyznać że udzieliły mi się obiekcje dotyczące późniejszych modeli zwłaszcza w kwestii małej matrycy - można by rzec że ktoś osiadł na laurach dekadę temu ... Jeśli popatrzeć że użyteczne iso przy zachowaniu dobrej jakości obrazu (wg. DxO) wynosiło 736 ISO a w 7D 854 ISO - i od premiery tego aparatu żaden model cropa nie zbliżył się do tej granicy - można tylko podzielać zastrzeżenia kolegów.
Jeśli nie masz sporej szklarni - to wypada po prostu zmienić system , a jeśli masz - zaczekać na 7D mkII. Plastiku do niego raczej nie wsadzą, ale kto wie - może wreszcie dadzą nowy rodzaj matryc , który zapoczątkuje nową generację wszystkich serii 2-3-4 cyfrowych lustrzanek z lepszymi osiągami. Takich, które dadzą obrazy porównywalne z Pentaxem, Nikonem czy Sony. Może nawet powiększą fizyczny rozmiar do standardu konkurencji (1,5x).
Smola - Nie 22 Wrz, 2013
jaad75 napisał/a: | muzyk napisał/a: | Nie. Hmm, tyle. że kupując puszkę z 18 Mpx, nie robię tego po to, by przeskalowywać do 8 Mpx.
| To przeskaluj sobie 8MPix w górę, jeśli wolisz. Kupujesz po to, żeby drukować/pokazywać w sieci - w obu przypadkach 7D będzie dawał lepsze obrazki.
Smola napisał/a: | A jak w 7D ma sie wielkosc wizjera...bo w 30D jest mala "lipa" ? |
Obrazek |
Hej Jaad75, rozumiem ze wizjer 70D ma wielkosc jak 50D ? A 6d jak 5D MK II ?
Andrzej.M. - Nie 22 Wrz, 2013
Smola napisał/a: | 2. Potrzebuje lepszej pracy na czulosci 3200 / 6400 ( w 30d akceptowalne to max 800 ) |
7D te 800ISO spokojnie ładny obrazek ci da, ale na 3200 i 6400 to i Pentax K-5II nie pomoże (1600 jeszcze) - choć może by ci się spodobał. . ISO 6400 - to raczej Canon1Dx lub Nikon D3s .
paul80 - Nie 22 Wrz, 2013
Smola napisał/a: | Pytanie moje brzmii czy 7d w powyzszych punktach jest dobrym wyborem oraz czy roznica pomiedzy 30d vs 7d bedzie odczuwalna ? |
Nie na tyle na ile byś chciał, miałem podobny dylemat i odczucia są mieszane. Spodziewałem się dużej poprawy z przesiadki 400D na 60D. Nie wiem jakie szkła posiadasz i czy myślałeś nad zmianą systemu, jeżeli nie chcesz zmieniać systemu, to albo czekasz na następce 7D, albo przechodzisz na FF 6D.
komor - Nie 22 Wrz, 2013
http://www.msa.wroclaw.pl...tkan-Autorskich
Zdjęcia z 7D. Pierwsze zdjęcie: ISO 1250. Szóste zdjęcie: ISO 2000. Ósme: ISO 1600. W miarę dobrze naświetlone, bez mocnego wyciągania z cieni.
paul80 - Nie 22 Wrz, 2013
komor mniejszych nie miałeś a zdjęcia bardzo ładne;)
komor - Nie 22 Wrz, 2013
Mniejszych nie, ale mam większe. Daje to jakiś ogląd użyteczności. Moim zdaniem ISO 1600 bez problemu, 2000 już trzeba uważać, 3200 awaryjnie, oczywiście wszystko zależy od wymagań i od medium. Druk zniesie więcej… No i mówimy o reportażu, a nie jakości studyjnej.
Andrzej.M. - Pon 23 Wrz, 2013
komor napisał/a: | Druk zniesie więcej… |
To zależy - gazetowy czy "wydawniczy".
A zdjęcia rzeczywiście maleńkie - trudno coś z nich wyczytać.
paul80 - Pon 23 Wrz, 2013
Smola, tutaj masz sample full size z ACR ( te na dole strony są z ACR Lifghtrooma), tylko weż pod uwagę że z 7D jest tyci gorzej, sample są z 60D.
http://www.imaging-resour...E60DGALLERY.HTM
http://www.imaging-resour...E60D/E60DA7.HTM
komor - Wto 24 Wrz, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | A zdjęcia rzeczywiście maleńkie - trudno coś z nich wyczytać. |
Właśnie sobie zdałem sprawę, że chyba co poniektórzy nie pofatygowali się kliknąć tych miniaturek umieszczonych na zalinkowanej przeze mnie stronie. Tak na wszelki wypadek napiszę więc, że te znaczki pocztowe są klikalne…
muzyk - Wto 24 Wrz, 2013
komor napisał/a: | Tak na wszelki wypadek napiszę więc, że te znaczki pocztowe są klikalne… |
a i "zNEXTować" można
paul80 - Wto 24 Wrz, 2013
komor napisał/a: | Właśnie sobie zdałem sprawę, że chyba co poniektórzy nie pofatygowali się kliknąć tych miniaturek umieszczonych na zalinkowanej przeze mnie stronie |
Obawiam się że jednak wszyscy kliknęli na znaczki i otworzyły się większe zdjęcia, jednak do oceny jakości one średnio się nadają , przy tak małych zdjęciach to i ISO 6400 daje spokojnie radę
komor - Wto 24 Wrz, 2013
paul80, nie rozumiem. W internecie większych się raczej nie zamieszcza niż te 800-1000px, dałem przykład praktyczny po przeczytaniu porad teoretycznych nieco powyżej od mojego pierwszego postu. A z ISO 6400 w przypadku 7D raczej byłaby bardzo marna jakość, mam jeszcze jakieś foty na ISO 3200 z tych samych warunków co powyżej i jest już znacznie gorzej niż 1600 czy 2000.
A kto pisał o zamieszczaniu w internecie do 800 px to spokojnie 6400, pobierz sobie z tej strony obrazek http://www.imaging-resour...E60DGALLERY.HTM
i go przeskaluj do 800pix., po wyostrzeniu niczego sobie. Moim zdaniem porównywanie takich małych obrazków, to niezbyt dobry patent.
komor - Wto 24 Wrz, 2013
paul80 napisał/a: | A kto pisał o zamieszczaniu w internecie |
Ja. W druku przeważnie wychodzi lepiej, bo szum zanika i nie trzeba się nim tak przejmować. Ja pokazałem przykład realny z życia, z takich sobie warunków oświetleniowych wspomaganych błyskiem. Smola raczej pyta o warunki reporterskie, jak domyślam się z pierwszego postu, choć mogę się mylić. Mój link pokazuje też fotki bez certolenia się w Photoshopie nad każdym RAW-em, masowa produkcja z LR, z odszumianiem w pozycji default, czyli dość niewielkim. Ot wariant pracy reporterskiej. Można też podać inne. Cropów nie wrzucałem, bo tych jest dość w testach różnych, chciałem dać przykład wynikowy z życia praktycznego.
Smola napisał/a: | 1. Potrzebuje wiecej MPX. |
Andrzej.M. - Wto 24 Wrz, 2013
komor napisał/a: | na ISO 3200 z tych samych warunków co powyżej i jest już znacznie gorzej niż 1600 czy 2000. |
Nie dziwię się, na 3200 to nawet w K-5 unikam robienia zdjęć, chyba że portretowe zbliżenia . A przecież K-5 ma ok. 1/2 EV przewagi nad 7D.
komor - Wto 24 Wrz, 2013
paul80 napisał/a: | Smola napisał/a: | 1. Potrzebuje wiecej MPX. | |
Może trzeba go naprostować, że megapiksele się nie liczą.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | A przecież K-5 ma ok. 1/2 EV przewagi nad 7D. |
AndrzejM.Makuch, dla mnie DR to pikuś, ważniejsze jest w warunkach reporterskich, że można bezpieczniej z cieni wyciągać.
komor, coś dla Ciebie ISO 6400 i 1000px.
Smola - Wto 24 Wrz, 2013
komor napisał/a: | paul80 napisał/a: | Smola napisał/a: | 1. Potrzebuje wiecej MPX. | |
Może trzeba go naprostować, że megapiksele się nie liczą. |
Nie liczą się jezeli masz te 6-8...to juz dobrze...generalnie wystracza...ale juz raz mnie zablokowali kiedy na konkursie wymagali przynajmniej 12 MPX...a wtedy moje 8.2 to za malo.
....a interpolacja ma swoje minusy
A jezeli masz wieksza fizycznie matryce to wtedy wieksza iloscia MPX chyba nikt nie pogardzi
ps.
bawilem sie dzis 70d i 6d....kusi...cholera kusi
70d nie jest tak zle wykonany jak myslalem ale to juz nie to co kiedys.
6d sympatyczna jakosc...i az dziwnie lekki.
paul80 - Sro 25 Wrz, 2013
Zdradzę jeszcze tajemnicę, zdjęcie powyżej z iso 6400 było forsowane o 0,52 EV w LR.
komor - Sro 25 Wrz, 2013
paul80, w dobrych warunkach 6400 może i wytrzyma, a chyba było dość jasno tam, gdzie robiłeś fotę. Brzydki szum wyłazi z cieni przede wszystkim, i to bywa problemem.
B o g d a n - Sob 28 Wrz, 2013
Smola napisał/a: | bawilem sie dzis 70d i 6d....kusi...cholera kusi
70d nie jest tak zle wykonany jak myslalem ale to juz nie to co kiedys. | Jeśli dziś miałbym kupić Canona z APS-C to bym kupił 70D.
Smola napisał/a: | 6d sympatyczna jakosc...i az dziwnie lekki. | I o to właśnie chodzi.
|
|