forum.optyczne.pl

Lornetki - Skymaster 15x vs 25

tteusz - Pon 20 Maj, 2013
Temat postu: Skymaster 15x vs 25
Otóż jestem zainteresowany kupnem lornetki Celestron Skymaster 15x70 lub 25x70. Która z nich była by lepsza? Czy dużo odczuwalna jest różnica w powiększeniu? A może polecacie jeszcze lornetki o parametrach podobnych do powyższych w zakresie 400 złotych?
Dale - Pon 20 Maj, 2013

Witam, różnica w powiększeniu jest bardzo duża, wszystko zależy od tego co będzie Pan obserwował tą lornetką, 15x70 można obserwować z ręki, w 25x70 jest to niemożliwe ze względu na ogromne drgania przy tak dużym powiększeniu, dodatkowo obserwacje bardzo utrudnia małe pole widzenia, podsumowując jest to lornetka tylko na statyw.
Kolejną wadą modelu 25x jest mała źrenicą wyjściowa bo zaledwie 2,8mm, a więc jest to lornetka ciemna, nie nadająca się do obserwacji przy słabym świetle, warto też wspomnieć że ostrzy ona dopiero od 23 metrów.

Pozdrawiam.

widoczek - Wto 21 Maj, 2013

15x70 i obserwacje z ręki? Toż to katorga nie obserwacje. 10x50/12x50 to max z ręki
Dale - Wto 21 Maj, 2013

Widoczek ten Skymaster jest lekki i fajnie wyważony, nawet moja dziewczyna często używała tej lornetki, więc da rade. :wink:
kivirovi - Wto 21 Maj, 2013

Ja tez widzialem pare dziewczyn uzywajacych 15x70 z reki. Sam bym sie jednak nie zdecydowal. 25x70 w takiej cenie bym nie bral. Alternatywa jest Delta Optical, ktos to na forum porownywal...