forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Sony WX300 vs Sony HX50V

fantomasz - Pon 20 Maj, 2013
Temat postu: Sony WX300 vs Sony HX50V
Szukam aparatu i już miałem kupić HX20V ale zobaczyłem że są te dwa modele.Przymierzałem się nawet do RX100 ale wydaje się być za bardzo skomplikowany jak dla mnie amatora.
Który z tych dwóch lepszy? Zoom nie jest najważniejszy jakby miał decydować o wyborze.

Jackiller - Pon 20 Maj, 2013

Tych aparatów nie różni w zasadzie nic, poza cyferkami (z ceną włącznie).
Bierz najtańszy.

Ale jeśli z aparatu za 1000zł (HX20v) przeskakujesz na aparat za 2000zł (RX100) to wybór jest diametralnie inny. I tak na marginesie, opcją Auto w RX100 zrobisz chyba wszystko co będziesz chciał z jakością, której omawiane tańsze modele nie osiągną NIGDY.

fantomasz - Wto 21 Maj, 2013

myśle jeszcze na canon s110
Jackiller - Czw 23 Maj, 2013

No tak...
Ale to już mowa o HiEndowych kompaktach za większa kwotę. Wybór masz duży.
Sony RX100, Panas LX7, Cannon S110, Nikon P7700, Olympus XZ-2, Samsung EX2F,
Fuji X10, X20,
Canony G1X czy G15
(...)

Ja mam LX7 akurat i przyznam, że trybu innego niż iAuto użyłem kilkukrotnie podczas tygodniowego pobytu nad Bałtykiem tylko po to, aby sprawdzić czy uda mi się zrobić lepiej - nie udało się.
Nie będe go zachwalał, bo nie testowałem z innymi, a jedyny test jaki przeprowadzę w weekend to będzie porównanie mojego LX7 z FZ30

Pamiętaj jednak, że jeśli zamierzasz dużo używać VIDEO to pozostają dwie marki tj sony i panasonic. Reszta to chłam jakich mało i żal popędza żałość (że w tak drogich kompaktach żal tyłek ściskał dołożyć troszeczkę bebechów by cieszyć się filmowaniem)

PZDR

Zator - Pon 01 Lip, 2013

Oba modele są świetne i bardzo wygodne w użytkowaniu. Tak się składa, ze posiadam oba te modele i przy wyborze aparatu dla siebie bierz pod uwagę miejsca gdzie będziesz pojawiał się z aparatem. Jackiller informuje, że aparaty nie różnią się od siebie. Ja dostrzegam kilka istotnych różnic, ale wszystko zależy od tego w jaki sposób będziesz wykorzystywał aparat.
Oba modele są bardzo kompaktowe i zabranie ich np. na wakacje czy imprezę okolicznościową nie wpływa na komfort chociażby związany z mobilnością urządzeń.
Prosty przykład: w weekend byłem na weselu u znajomych. Ze względu na wielkość WX-300 zabrałem go ze sobą. Rozmiar idealny;-) Nie wiem czy miałeś okazję bawić się nim trochę, ale osobiście jest to mój pierwszy model, który jest takiej wielkości, że nie przeszkadza praktycznie w niczym. Może to mało „polityczne” porównanie, ale aparat zajmuje ci w kieszeni tyle miejsca, co paczka papierosów.