forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Wybór aparatu dla amatora na weekendowe/wakacyjne wypady

vorny - Wto 21 Maj, 2013
Temat postu: Wybór aparatu dla amatora na weekendowe/wakacyjne wypady
Witam,

Obecnie posiadam Panasonica TZ2 który niestety utopił się i trzeba zakupić nowy aparat. Budżet to 1000zł. Aparat wykorzystywany będzie co jakiś czas w plenerze, czyli wypady weekendowe, wakacje, także imprezy domowe etc. Wymóg to szerokokątny obiektyw.
Mam kilka typów aparatów, proszę o info który bardziej polecacie:
- Canon PowerShot SX240 HS
- Olympus SZ-31MR
- Sony Cyber-shot DSC-HX20V
- Panasonic TZ20

Dodam że nie zależy mi na GPSie i innych bajerach, aparat ma robić przyzwoite zdjęcia, również przy słabszym oświetleniu. Jeżeli jesteście polecić mi coś innego to jestem otwarty na propozycje. Z góry dzięki za info.

Sunders - Wto 21 Maj, 2013

vorny napisał/a:
który bardziej polecacie

Z podanych Sony Cyber-shot DSC-HX20V.

vorny - Wto 21 Maj, 2013

A co powiecie nt. Canona i Olympusa :?:
manolo - Wto 21 Maj, 2013

może Canon 1100D do 1500 zł na pewno można go dostać,
albo Pentax Q, ... Olympus E-PM1 PEN, oczywiście wszystkie z obiektywami kitowymi w zestawie.

masz Olympusa, Canona.. a nawet Pentaxa
jeśli zależy Ci na jakości obrazu na pewno się nie zawiedziesz.

piszesz 1000 ale wymieniasz Sony Cyber-shot DSC-HX20V więc rozumiem że budżet to 1000 - 1500

vorny - Sro 22 Maj, 2013

Wspomniany Sony można zdobyć za nieco powyżej 1000 zł, stąd jego kandydatura. Czy różnica między DSC-HX20V a Canon PowerShot SX240 HS oraz Olympus SZ-31MR jest na tyle duża, aby dopłacić do Soniacza? :smile:
manolo - Czw 23 Maj, 2013

dlaczego tak uparłeś się na te kompakciny ? czy hybrydy lub czymkolwiek jest to Sony dsc sxc *^ itd... ;)
Jackiller - Czw 23 Maj, 2013

Przy słabszym oświetleniu aparat typu HX20v nie zrobi dobrego zdjęcia. Obiektyw jego to ciemnica.
Zobacz porównanie i moje typy w tej kwocie.

vorny - Czw 23 Maj, 2013

manolo, ja się nie uparłem, tylko wytypowałem jako potencjalne moje cele. Aparat ma robić w miarę przyzwoite zdjęcia i tyle, budżet to 1000zł. Jetem otwarty na propozycje, wydaje mi się że Canon SX240 będzie najwłaściwszy. Tyle jest tych aparatów że człowiek zgłupiał po prostu. Chcę aparat z szerokokątny, z zoomem min. 10, dobra stabilizacja obrazu. Więc Panowie do dzieła, zaproponujcie jakieś alternatywy do 1000 zł. Przypominam że jestem laikiem i nie potrzebuję wypasionego aparatu.
manolo - Czw 23 Maj, 2013

te aparaty który Ci poleciłem oprócz Pentaxa czyli Olympus epm1 i Canon 1100d mają spore matryce, dużo większe od większości kompaktów
nie są to wypasione aparaty, wypasione są te kompakty które wymieniłeś ale ich "wypasienie" ;) nie ma pozytywnego wpływu na obrazowanie, szczególnie dotyczy to tego Sony

[ Dodano: Czw 23 Maj, 2013 14:45 ]
vorny napisał/a:
aparat ma robić przyzwoite zdjęcia, również przy słabszym oświetleniu

tego nie da Ci kompakt, chyba że z matrycą aps-c