|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Wybór aparatu dla amatora na weekendowe/wakacyjne wypady
vorny - Wto 21 Maj, 2013 Temat postu: Wybór aparatu dla amatora na weekendowe/wakacyjne wypady Witam,
Obecnie posiadam Panasonica TZ2 który niestety utopił się i trzeba zakupić nowy aparat. Budżet to 1000zł. Aparat wykorzystywany będzie co jakiś czas w plenerze, czyli wypady weekendowe, wakacje, także imprezy domowe etc. Wymóg to szerokokątny obiektyw.
Mam kilka typów aparatów, proszę o info który bardziej polecacie:
- Canon PowerShot SX240 HS
- Olympus SZ-31MR
- Sony Cyber-shot DSC-HX20V
- Panasonic TZ20
Dodam że nie zależy mi na GPSie i innych bajerach, aparat ma robić przyzwoite zdjęcia, również przy słabszym oświetleniu. Jeżeli jesteście polecić mi coś innego to jestem otwarty na propozycje. Z góry dzięki za info.
Sunders - Wto 21 Maj, 2013
vorny napisał/a: | który bardziej polecacie |
Z podanych Sony Cyber-shot DSC-HX20V.
vorny - Wto 21 Maj, 2013
A co powiecie nt. Canona i Olympusa
manolo - Wto 21 Maj, 2013
może Canon 1100D do 1500 zł na pewno można go dostać,
albo Pentax Q, ... Olympus E-PM1 PEN, oczywiście wszystkie z obiektywami kitowymi w zestawie.
masz Olympusa, Canona.. a nawet Pentaxa
jeśli zależy Ci na jakości obrazu na pewno się nie zawiedziesz.
piszesz 1000 ale wymieniasz Sony Cyber-shot DSC-HX20V więc rozumiem że budżet to 1000 - 1500
vorny - Sro 22 Maj, 2013
Wspomniany Sony można zdobyć za nieco powyżej 1000 zł, stąd jego kandydatura. Czy różnica między DSC-HX20V a Canon PowerShot SX240 HS oraz Olympus SZ-31MR jest na tyle duża, aby dopłacić do Soniacza?
manolo - Czw 23 Maj, 2013
dlaczego tak uparłeś się na te kompakciny ? czy hybrydy lub czymkolwiek jest to Sony dsc sxc *^ itd...
Jackiller - Czw 23 Maj, 2013
Przy słabszym oświetleniu aparat typu HX20v nie zrobi dobrego zdjęcia. Obiektyw jego to ciemnica.
Zobacz porównanie i moje typy w tej kwocie.
vorny - Czw 23 Maj, 2013
manolo, ja się nie uparłem, tylko wytypowałem jako potencjalne moje cele. Aparat ma robić w miarę przyzwoite zdjęcia i tyle, budżet to 1000zł. Jetem otwarty na propozycje, wydaje mi się że Canon SX240 będzie najwłaściwszy. Tyle jest tych aparatów że człowiek zgłupiał po prostu. Chcę aparat z szerokokątny, z zoomem min. 10, dobra stabilizacja obrazu. Więc Panowie do dzieła, zaproponujcie jakieś alternatywy do 1000 zł. Przypominam że jestem laikiem i nie potrzebuję wypasionego aparatu.
manolo - Czw 23 Maj, 2013
te aparaty który Ci poleciłem oprócz Pentaxa czyli Olympus epm1 i Canon 1100d mają spore matryce, dużo większe od większości kompaktów
nie są to wypasione aparaty, wypasione są te kompakty które wymieniłeś ale ich "wypasienie" nie ma pozytywnego wpływu na obrazowanie, szczególnie dotyczy to tego Sony
[ Dodano: Czw 23 Maj, 2013 14:45 ]
vorny napisał/a: | aparat ma robić przyzwoite zdjęcia, również przy słabszym oświetleniu |
tego nie da Ci kompakt, chyba że z matrycą aps-c
|
|