|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - CO TO ZA SPRZĘT?
surykat - Czw 23 Maj, 2013 Temat postu: CO TO ZA SPRZĘT? Witam, czy ktoś może mi pomóc z rozpoznaniem lornetki?
Ile jest warta?
Google nie jest zbyt pomocne...
Tu zdjęcia:
http://imageshack.us/phot...3/dsc2123a.jpg/
Abs - Czw 23 Maj, 2013
Patrząc na zdjęcie wnioskuję, że zapewne nie jest to lornetka wysokich lotów. Wygląda jak produkt supermarketowy Made in China "no name" za +/- 30 - 60zł.
Zaznaczam, że moje opinia to tylko (prawdopodobna?) spekulacja.
Madrian - Czw 23 Maj, 2013
Niestety, jest to jedna z wielu odmian popularnej "chińszczyzny". Widać to po wykonaniu mostka i chwytów. Jest w chinach producent, który to masowo produkuje, upychając w jednej obudowie różne układy optyczne i sprzedaje firmom, które je konfekcjonują.
Lornetki tej konstrukcji kosztują na bazarach ok. 50-60zł nowe, z różnymi nazwami lub bez.
Sam mam taką, jaką jedną kilku moich aktualnych lornetek, kupiona jakiś czas temu, do noszenia w plecaku. Tyle, ze moja jest cała czarna i ma ciut inne parametry podane.
Wcześniej miałem takich ze 3.
Marne szkła, potężne wady optyczne, mętny i ciemny obraz.
Niestety nic specjalnego. Zaletą jest cena - takiego śmiecia nie szkoda traktować brutalnie.
Jak się pojawia jakaś poważna wada, to kupuje się nową. A starą... no cóż, można zobacvzyć co ma w środku.
Kiedyś z takiej zrobiłem fajną latarkę diodową. Soczewka z okularu świetnie się nadała na kolimator dla diody 3W.
Można się też pobawić pryzmatami.
surykat - Pią 24 Maj, 2013
Bardzo dziękuję za odpowiedzi!!
Guliwer - Pią 24 Maj, 2013
Chińska lornetka bez nazwy, za kilkadziesiąt zł, ale bywa przydatna.
Oznaczenie 10x to krotność powiększenia, 32 to średnica obiektywów w mm, D- pryzmat dachowy, CF- centralna regulacja ostrości, Field 5,3 to pole widzenia wyrażone w stopniach.
|
|