forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Takie tam gadanie.

Remol71 - Sro 30 Sty, 2008
Temat postu: Takie tam gadanie.
Czy macie już (tu cytat z forum Canona) napięcie przedmiesiączkowe związane z tym, że już niedługo FF będzie za <5kpln, czy tylko ja mam takie schizy?? Jestem chory, czy jasnowidz??
Arek - Sro 30 Sty, 2008

Nie mam żadnego ciśnienia na FF jako takiego samego w sobie. Jego zalety wynikają w
głównej mierze ze znacznie rzadziej upakowanych pikseli, a nie z jakiejś mitycznej plastyki czy też tego, że nie trzeba przeliczać mm (daje sobie radę z rachunkami ;)

Jeśli APS-C będzie oferowało mi tą samą jakość obrazu, nic mnie do FF nie ciągnie.

Arek

komor - Sro 30 Sty, 2008

A mnie nurtuje, czy przypadkiem powrót do FF nie ułatwi sprawy obiektywom, które nie będą musiały tego strumienia fotonów tak idealnie przenosić bez aberracji itd. na małym obszarze APS-C, tylko na większym, przez co powinno być łatwiej? Oczywiście dwie uwagi: 1) upakowanie pikseli będzie mniejsze niż w APS-C, czyli matryca FF która ma 10-14mpix; 2) wiem, że brzegi obiektywu FF mogą słabiej się sprawować na FF niż ten sam obiektyw FF na matrycy APS-C.
Pamiętam, że była już dyskusja na ten temat ale chyba były sprzeczne wnioski, czyli nie wiem czy łatwiej zrobić dobry obiektyw na dużą matrycę czy na małą? A może nie ma takiej prostej odpowiedzi...