|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka + obietyw do firmy reklamowej
parametr - Nie 26 Maj, 2013 Temat postu: Lustrzanka + obietyw do firmy reklamowej Witam . Zakładam agencję reklamową. Aparat ma mi służyć głównie do:
- robienia zdjęć pomieszczeń
- robienia zdjęć obiektów
- robienia zdjęć produktów
Na zakup planuję wydać do 5 000 zł. Będzie on jednorazowy (na razie nie planuję rozbudowywać aparatu) . Doświadczenie z fotografią? Przeciętne, raczej mało profesjonalne. Mam za to wyczucie perspektywy, pewną rękę oraz dobry gust jeśli chodzi o to jak fotografować.
Oczywiście do lustrzanki chcialbym dokupić obiektyw ( no i oczywiście statyw ).
Jeśli chodzi o markę to Canon lub Nikon, chyba, że macie jakieś ciekawe propozycje.
Jestem praktycznie laikiem w tym temacie. A więc zdaje się na opinie profesjonalistów
Z góry dzięki!
Tutejszyn - Nie 26 Maj, 2013
Mój typ:
aparat Nikon 7100 (lub 5200) - nowa matryca z wysokim użytecznym ISO
obiektyw Sigma 10-20 do pomieszczeń i Sigma 17-70 do reszty
Koszt całości, w zależności od konfiguracji od 6500 do 9100 zł
W wersji tańszej, odejmując VAT masz to za około 5000zł.
parametr - Nie 26 Maj, 2013
Z góry dziękuję za odpowiedź . Mój znajomy również stawiał na ten model Nikona. A co z lampą błyskową?
jaad75 - Nie 26 Maj, 2013
parametr napisał/a: | A co z lampą błyskową? |
parametr napisał/a: | Zakładam agencję reklamową. Aparat ma mi służyć głównie do:
- robienia zdjęć pomieszczeń
- robienia zdjęć obiektów
- robienia zdjęć produktów | Jeśli "zakładasz agencję", to przede wszystkim powinieneś myśleć nie o jednej lampie błyskowej, a o konkretnym wyposażeniu studyjnym... Co konkretnie zamierzasz robić? Bo póki co, to rzuciłeś parę ogólników...
parametr - Nie 26 Maj, 2013
W podmiocie działalności nie mam nic sprecyzowanego n.t działania w kierunku fotografii. Będzie to dodatek, jeśli klient zażyczyłby sobie np. mieć na ulotce, lub stronie internetowej fragment, bądź całość jakiegoś pomieszczenia w którym wykonuje pracę, produktu, bądź usługi .
B o g d a n - Pon 27 Maj, 2013
parametr napisał/a: | W podmiocie działalności ...... | Pewnie chodziło Ci o przedmiot działalności, podmiotem jesteś Ty.
parametr napisał/a: | Będzie to dodatek, jeśli klient zażyczyłby sobie np. mieć na ulotce, lub stronie internetowej fragment, bądź całość jakiegoś pomieszczenia w którym wykonuje pracę, produktu, bądź usługi . | Skoro tak, to wystarczy Ci najprostszy aparat (niech będzie i lustrzanka) z podstawowym uniwersalnym zoomem klasy 18-55 mm, statyw i wężyk spustowy. Szkoda pieniędzy na D7100, czy nawet D5200, o drogim już 10-20mm nie wspomnę, zawsze go można dokupić potem gdy 18-55 okaże się za wąski.
parametr - Pon 27 Maj, 2013
O taką konkretną odpowiedź mi chodziło Wielkie dzięki. A jak mam szukać tego najprostszego aparatu?
B o g d a n - Pon 27 Maj, 2013
parametr napisał/a: | Wielkie dzięki. A jak mam szukać tego najprostszego aparatu? | Na przykład bezpośrednio w jakimś sklepie filtrujesz sobie:
Canon lub Nikon do 5000 zł.
i wybierasz te z obiektywem.
|
|