forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka Nikona.

vioursee - Wto 28 Maj, 2013
Temat postu: Pierwsza lustrzanka Nikona.
Witam. Piszę tu z powodu tego, że kompletnie pogubiłam się w wyborze lustrzanki którą niebawem chcę kupić. Nie ukrywam że bardzo zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęciach, a aparat powinien się mieścić w cenie 2500 maksymalnie 3 tysiące złotych. Interesują mnie tylko Nikony. Możecie mi pomóc? Nie znam się jeszcze na tyle, aby wiedzieć że wybierając ten czy ten aparat dokonałam dobrego wyboru, a bardzo chcę dokonać tego właściwego. Powiedzcie mi proszę, jakie są najlepsze lustrzanki cyfrowe Nikona do 2500, max 3000 złotych?
kufel - Wto 28 Maj, 2013

vioursee napisał/a:
Interesują mnie tylko Nikony.
dlaczego "interesują Cie tylko Nikony" ? aparatamii pozostałych firm zdjęć robić się nie da ?

vioursee napisał/a:
Nie ukrywam że bardzo zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęciach
jpg czy raw?

[ Dodano: Wto 28 Maj, 2013 19:41 ]
vioursee napisał/a:
Powiedzcie mi proszę, jakie są najlepsze lustrzanki cyfrowe Nikona do 2500, max 3000 złotych?
Nikon D7000

kufel napisał/a:
vioursee napisał/a:
Interesują mnie tylko Nikony.
dlaczego "interesują Cie tylko Nikony" ? aparatamii pozostałych firm zdjęć robić się nie da ?

vioursee napisał/a:
Nie ukrywam że bardzo zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęciach
jpg czy raw?

[ Dodano: Wto 28 Maj, 2013 19:41 ]
vioursee napisał/a:
Powiedzcie mi proszę, jakie są najlepsze lustrzanki cyfrowe Nikona do 2500, max 3000 złotych?
Nikon D7000

Nie chcę canona, chociaż wiem że to są dobre aparaty, ani żadnego innego, bo po prostu interesuje mnie Nikon. Dlatego pytam właśnie o jego modele.

kufel - Wto 28 Maj, 2013

vioursee napisał/a:
Dlatego pytam właśnie o jego modele.
jw - d7000 . ewentualnie d90 , d5200. każdy z nich ma ja jakieś plusy i minusy.

kufel napisał/a:
vioursee napisał/a:
Dlatego pytam właśnie o jego modele.
jw - d7000 . ewentualnie d90 , d5200. każdy z nich ma ja jakieś plusy i minusy.

Od dłuższego czasu byłam przekonana, że wybiorę d90, ale dzisiaj zgadałam się z jednym fotografem, który miał takiego nikona i mówił mi, że ten model wychodzi już ze sprzedaży, zostaje wycofany, czy coś takiego. Podobno jest za stary, ale fakt - bardzo dobry. Też dlatego go chciałam. Teraz zwracam uwagę na d7000, zauważyłam że na pokrętle u niego tym po lewej stronie nie ma opcji sportu lub portretu, tylko są nowe opcje typu U1, U2. Co mnie trochę przeraziło bo nie za bardzo zdaje sobie sprawę z ich znaczenia. A na D5200 nie patrzyłam, bardziej interesował mnie już D5100 ale nie wiem czy jest odpowiedni i będę z niego zadowolona.

Sunders - Wto 28 Maj, 2013

vioursee, te max.3000 to na sam korpus, czy z obiektywem/-wami/?

Sunders napisał/a:
vioursee, te max.3000 to na sam korpus, czy z obiektywem/-wami/?

Niestety środków na samo body nie mam, dlatego bardziej liczyłam na jakiś z w miarę dobrym obiektywem.

kufel - Wto 28 Maj, 2013

vioursee napisał/a:
Niestety środków na samo body nie mam, dlatego bardziej liczyłam na jakiś z w miarę dobrym obiektywem
no to to troche zmienia postać rzeczy. najleposzym z ww korpusów jest d7000 , ale jego cena to circa 3 tys.

jesli chcesz zmieścić sie w 3 tys łącznie z obiektywem to do wyboru zostają pozostałe modele, np Nikon D5200 + Nikon 18-105 VR / 18-55mm VR

lub

Nikon D90 + Nikon AF-S DX Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR

[ Dodano: Wto 28 Maj, 2013 19:59 ]
edit

ok teraz doczytalem ze nie jesteś przekonana do d90.

vioursee napisał/a:
Od dłuższego czasu byłam przekonana, że wybiorę d90, ale dzisiaj zgadałam się z jednym fotografem, który miał takiego nikona i mówił mi, że ten model wychodzi już ze sprzedaży, zostaje wycofany, czy coś takiego.
i co z tego ? :) to nie jest powod zeby odrzucac ten model.
moronica - Wto 28 Maj, 2013

vioursee, programy sa po to by korpus myslal za ciebie ale chyba nie o to ci chodzi jak sie inwestuje 3000zl w aparat foto. zreszta nie majac obiektywu nadajacego sie do portretu czy sportu czy makro sam program w korpusie niewiele zdziala

d90 w sklepach juz pewnie sa ostatki, to aparat wprowadzony do sprzedazy prawie 5 lat temu a na tej polce nastepcy pojawiaja sie srednio do 2 lata. niemniej to dobry aparat, obrazowaniem moze odstaje ale za to ergonomia bije modele z nizszej polki

jaka dziedzine fotografii zamierzasz uskuteczniac?

kufel - Wto 28 Maj, 2013

vioursee napisał/a:
Teraz zwracam uwagę na d7000, zauważyłam że na pokrętle u niego tym po lewej stronie nie ma opcji sportu lub portretu, tylko są nowe opcje typu U1, U2.
te tryby to nic innego jak specyficzne, dostosowane do tematyki ustawienia migawki , a także iso i ewentualnie przesłony. te same parametry możesz ustawić w trybach M , Av, Tv w kilka sekund... podstawą jest tu jedynie znajomość zależności miedzy długością naświetlania zdjeica a tym jaki daje to efekt na obrazku

( czyli krótki czas - mrożenie ruchu , przydatne do sportu właśnie;
dłuższy czas - daje efekt rozmycia poruszających sie obiektów.

nie patrz na te tryby tematyczne bo sa one naprawdę zbyteczne. gdy tylko poznasz proste zależności o tym co napisałem od razy o nich zapomnisz.

kufel napisał/a:
vioursee napisał/a:
Niestety środków na samo body nie mam, dlatego bardziej liczyłam na jakiś z w miarę dobrym obiektywem
no to to troche zmienia postać rzeczy. najleposzym z ww korpusów jest d7000 , ale jego cena to circa 3 tys.

jesli chcesz zmieścić sie w 3 tys łącznie z obiektywem to do wyboru zostają pozostałe modele, np Nikon D5200 + Nikon 18-105 VR / 18-55mm VR

lub

Nikon D90 + Nikon AF-S DX Nikkor 18-105 mm f/3.5-5.6G ED VR

[ Dodano: Wto 28 Maj, 2013 19:59 ]
edit

ok teraz doczytalem ze nie jesteś przekonana do d90.

vioursee napisał/a:
Od dłuższego czasu byłam przekonana, że wybiorę d90, ale dzisiaj zgadałam się z jednym fotografem, który miał takiego nikona i mówił mi, że ten model wychodzi już ze sprzedaży, zostaje wycofany, czy coś takiego.
i co z tego ? :) to nie jest powod zeby odrzucac ten model.

Nie wiem czy źle się wyraziłam, możiwe że to moja wina. Mam 17 lat i to będzie mój pierwszy aparat, ale chcę mieć jakiś z których zdjeć będę zadowolona. Ja wiem że sam aparat nic nie robi, trzeba też mieć dobry obiektyw i zdaję sobie z tego sprawę. Możliwe że w przyszłości będę wiązać z tym coś więcej, ale na razie chce po prostu popróbować, porobić zdjęcia bardziej amatorsko, bo w końcu profesjonalnych zdjęć trzeba się nauczyć robić. Teraz po prostu chcę aby aparat z obiektywem spełniały dobrej jakości zdjęcia. A co do tego Nikona D90 to ten właśnie fotograf mi mówił, że nie poleca mi teraz tego aparatu, bo są o wiele lepsze od tego modelu inne. Nie wiem... może źle że go posłuchałam.

kufel - Wto 28 Maj, 2013

vioursee napisał/a:
A co do tego Nikona D90 to ten właśnie fotograf mi mówił, że nie poleca mi teraz tego aparatu, bo są o wiele lepsze od tego modelu inne.
fotograf ma rację, są już na rynku aparaty o lepszym obrazowaniu, choćby wspomniany d7000 , którego cena przekracza Twój budżet , i d5100/ d5200. te dwa ostatnie z kolei mają nieco gorszą ergonomię, przynajmniej teoretycznie. być może Tobie będzie ona odpowiadać. jeśli masz możliwość to wybierz sie do sklepu foto jakiegoś i weź do ręki poszczególne modele i zobacz ktory model wygodniej Ci sie trzyma.

jeszcze taka uwaga: wspomniane wyżej modele (d7000, d5100, d 5200) mają lepsze obrazowanie od np d90 , ale widac to dopiero gdy z formatu jpg przejdziesz na format raw i zaczniesz obrabiać pliki.

Sunders - Wto 28 Maj, 2013

Może jednak najlepiej gdybyś wybrała taki KIT nikona D5100:
http://www.e-fotojoker.pl...-18-105mm-dx-vr
:???:

kufel - Wto 28 Maj, 2013

Sunders napisał/a:
Może jednak najlepiej gdybyś wybrała taki KIT nikona D5100:
http://www.e-fotojoker.pl...-18-105mm-dx-vr
taki zestaw tez bralbym pod uwagę.
siosio - Wto 28 Maj, 2013

Jak masz wydać w okolicy 3 tysięcy, to kup sobie D5100 plus sigmę 17-70 f/2.8-4 albo D5100 z 18-105 plus stałkę Nikkor af-s 35 f/1.8 G.

D5100, to dobra lustrzanka z matrycą taką jak w D7000. Poczytaj sobie test Optycznych tego lustra. D5200 też jest bardzo dobry ale lepiej wydać na szkła niż bardziej upakowaną matrycę. D5200 jest wciąż trochę drogi.... Jego cena będzie powoli spadać. Natomiast D5100 ma aktualnie swą najlepszą cenę - wiele tańszy niż teraz, to już raczej nie będzie....

Tutejszyn - Sro 29 Maj, 2013

Skoro najodpowiedniejszym aparatem wydawał się D90 (no ale już wiekowy jest), to raczej nie ma co popychać w stronę D5100. Widać, że dziewczyna wie czego chce, poturbuje jedynie błogosławieństwa. Dlatego najlepszym wyborem w tym momencie będzie D7000. Jeśli brakuje na obiektyw, to dozbierać. No trudno.
Sunders - Sro 29 Maj, 2013

Tutejszyn napisał/a:
Widać, że dziewczyna wie czego chce, poturbuje jedynie błogosławieństwa.

Powiedziałbym, że prędzej potrzebuje wsparcia finansowego :smile:

Tutejszyn napisał/a:
najlepszym wyborem w tym momencie będzie D7000. Jeśli brakuje na obiektyw, to dozbierać. No trudno.

A w czasie zbierania na obiektyw leżący na półce korpus będzie wspierał ją na duchu? :smile:

IMO zbyt często przesadzamy doradzając zakupów ponad możliwości finansowe pytających - na pewno warto kupić jak najlepsze body ale w kicie z obiektywem.

komor - Sro 29 Maj, 2013

Sunders napisał/a:
IMO zbyt często przesadzamy doradzając zakupów ponad możliwości finansowe pytających - na pewno warto kupić jak najlepsze body ale w kicie z obiektywem.

Też tak uważam. Zbyt często patrzymy przez pryzmat własnych przyzwyczajeń i zdobytej już niechęci do korpusów entry-level.

Zbyt rzadko patrzymy na samego człowieka i do wszystkich przykładamy jedną miarkę. Niektórzy chętnie kupią sprzęt choćby używany, inni mają w tej materii obawy, albo czują wręcz niechęć. Jak myślicie dlaczego zostało powiedzie: "tylko Nikon"? Dlaczego o mały włos nie zostało kupione D90? Nigdy nie marzyliście o czymś tak silnie, ze było to niemal materialne? W tym przypadku jestem przekonany, że pytacz kupując coś poniżej wymarzonego ideału, będzie po prostu rozczarowany. Myślę, że jeśli udało się uskładać 3000, to równie dobrze można uskładać jeszcze trochę. Czy to jest racjonalne? Oczywiście że nie!

Tutejszyn napisał/a:
Myślę, że jeśli udało się uskładać 3000, to równie dobrze można uskładać jeszcze trochę.

vioursee można czy nie?

[ Dodano: Sro 29 Maj, 2013 11:10 ]
vioursee napisał/a:
na d7000, zauważyłam że na pokrętle u niego tym po lewej stronie nie ma opcji sportu lub portretu, tylko są nowe opcje typu U1, U2. Co mnie trochę przeraziło bo nie za bardzo zdaje sobie sprawę z ich znaczenia

Poza tym, po takich stwierdzeniach autorki wątku, nabrałem wątpliwości czy warto ją namawiać na D7000 :???:

lvl3ha - Sro 29 Maj, 2013

A ja nabieram wiekszego przekonania ze coraz czesciej zaczyna odgrywac role numerek na korpusie.

Sunders, Gdybym miał namawiać, to przekonywałbym na jakiegoś fajnego bezlusterkowca z wizjerem. Nie namawiam na D7000. Widzę tylko co się dzieje. Myślę, ze lepiej przepłacić, niż być rozczarowanym. A nuż wyrośnie nam nowa Nasierowska? Pewnie, że zbyt dużo szczęścia (D7000) może ciążyć, być zbyt skomplikowane i w efekcie rozczarować. Ja jednak i tak bym zaryzykował.
jaad75 - Sro 29 Maj, 2013

kufel napisał/a:
jeszcze taka uwaga: wspomniane wyżej modele (d7000, d5100, d 5200) mają lepsze obrazowanie od np d90 , ale widac to dopiero gdy z formatu jpg przejdziesz na format raw i zaczniesz obrabiać pliki.
Mają lepszą jakość obrazowania również w przypadku puszkowego JPG. :smile:

Tutejszyn napisał/a:
Myślę, ze lepiej przepłacić, niż być rozczarowanym. A nuż wyrośnie nam nowa Nasierowska?

Nasierowska wyrosła mimo nieposiadania D7000 :razz:
IMO na to czy i jaki fotograf wyrośnie z vioursee większy wpływ będzie miał doradzający jej starszy w fachu kolega, niż to jaki aparat kupi sobie na początek.

kufel - Sro 29 Maj, 2013

jaad75 napisał/a:
Mają lepszą jakość obrazowania również w przypadku puszkowego JPG. :smile:
no tak, ale różnic drastycznych nie ma :) dla pewności chciałem odpalić porównywarkę dpreview ale d90 znikł z listy...

większą różnice widać gdy porównamy raw i możliwości ich edycji ( szum, dynamika) . choć faktycznie pisząc ze nie widać różnicy miedzy jpg ciut uogólniłem. caly potencjal tkwi w rawach i o to mi w sumie chodziło ;)

[ Dodano: Sro 29 Maj, 2013 13:02 ]
komor napisał/a:
Zbyt często patrzymy przez pryzmat własnych przyzwyczajeń i zdobytej już niechęci do korpusów entry-level.
komor, ale ta niechęć jest jak najbardziej uzasadniona :wink: nie mniej racja, warto informowac pytajacych ze maja wybor a nie doradzac od razu topowych puszek , i dlatego napislaem
Cytat:
fotograf ma rację, są już na rynku aparaty o lepszym obrazowaniu, choćby wspomniany d7000 , którego cena przekracza Twój budżet , i d5100/ d5200. te dwa ostatnie z kolei mają nieco gorszą ergonomię, przynajmniej teoretycznie. być może Tobie będzie ona odpowiadać. jeśli masz możliwość to wybierz sie do sklepu foto jakiegoś i weź do ręki poszczególne modele i zobacz ktory model wygodniej Ci sie trzyma.

moronica - Sro 29 Maj, 2013

jezu ilez mozna gadac o tym samym :P nawet autorka pytania nie jest tak zaangazowana w ta fascynujaca dyskusje co wy ;)
HNIW - Pon 03 Cze, 2013

Doświadczenie mam niewielkie ale jeśli mogę coś dodać (bo mam podobny dylemat):
znajoma która zajmuje się reportażem i fotografuje już długi czas wybrała D5100, można mówić że to amatorska puszka, że badziew i w ogóle ale jednak nowsza jeśli chodzi o matrycę od D90 a do tego dość zgrabna jak na kobiece dłonie.

Także podstawa to ergonomia, po prostu macaj w sklepach aparaty ile wlezie aż któryś dopasuje się do dłoni i będziesz wiedziała że to ten.
Dla mnie na przykład te mniejsze zdecydowanie odpadają i już.

Jeśli w D7000 będę miał szybszy autofocus i procesor niż w D90 to już duży argument, chociaż nie wiem jak to jest bo dotychczas mam tylko kilka kompaktów.

Do tego w D7000 masz opcję ostrzenia podczas nagrywania filmów no i same filmy wychodzą o niebo lepsze niż z D90 (z tego co pamiętam pierwsza nagrywająca wideo lustrzanka) a jeśli będzie to Twój jedyny sprzęt to akurat ta opcja może się przydać. No i niższe szumy przy wyższych czułościach.

Mając do wydania te założone 3000 podobnie jak Ty planuję w najbliższym czasie czekać na jakąś promocję albo po prostu szukać korpusu za jakieś 2900 zł a potem polować na allegro na Nikkora 18-55 którego można poniżej 200 albo i taniej wylicytować. Chociaż to podstawowy obiektyw to jest chwalony, na początek wystarczy a lepsza puszka wystarczy Ci na lata.

Potem może zdecydujesz się jakich ogniskowych potrzebujesz ale wydaje mi się że coś bardziej uniwersalnego typu 18-105 i można odkładać pieniądze.