|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D7100 + lapma SB-910 + tryb M, TTL = powolna migawka?
Gruby - Sro 29 Maj, 2013 Temat postu: Nikon D7100 + lapma SB-910 + tryb M, TTL = powolna migawka? Witam
Od tygodnia mam nikona D7100 i resztę sprzętu jak w temacie.
Otóż zauważyłem, i bardzo mnie irytuje, że jak robię zdjęcia z lampą systemową, to od momenty ustawienia i wciśnięcia spustu migawki do jej wyzwolenia mija "dłuuuuugi" czas.
Czasami jest to 1, czasami 2 sekundy. Nie jest to na pewno związane z ładowaniem lampy, gdyż świeci czerwona lampka gotowości.
Podobny efekt zauważyłem podczas fotografowania z lampą wbudowaną.
Bez lampy migawka wyzwalana jest niemal natychmiast.
Czy to jest normalne czy może ja coś źle robię a może sprzęt jest uszkodzony?
pozdrawiam
jaad75 - Sro 29 Maj, 2013
Jaki masz czas naświetlania? Prawdopodobnie używasz niskiego ISO, długiego czasu naświetlania i błysku na drugą kurtynę, stąd zamknięcie migawki i błysk tuż przed nim odbierasz jako opóźnienie.
hijax_pl - Sro 29 Maj, 2013
Może włączony jest tryb "SLOW"
Gruby - Sro 29 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | Jaki masz czas naświetlania? Prawdopodobnie używasz niskiego ISO, długiego czasu naświetlania i błysku na drugą kurtynę, stąd zamknięcie migawki i błysk tuż przed nim odbierasz jako opóźnienie. |
Bez przesady, potrafię odróżnić 1/30, 1/60 a 1,czy 2 sek.
To nie to. Wciskam przycisk migawki i nic, a błysk i wyzwolenie po ok 1-2 sek.
Tutejszyn - Sro 29 Maj, 2013
sprawdź ustawienie d10 w menu..
U mnie lampa systemowa odpala bez opóźnienia.
jaad75 - Sro 29 Maj, 2013
Gruby napisał/a: | Wciskam przycisk migawki i nic, a błysk i wyzwolenie po ok 1-2 sek. | Rozumiem, że kompletny brak reakcji, lustro się nie podnosi, ani nic w tym stylu?
Usjwo - Sro 29 Maj, 2013
a nie ma problemu z ostrzeniem?
Gruby - Sro 29 Maj, 2013
jaad75 napisał/a: | Gruby napisał/a: | Wciskam przycisk migawki i nic, a błysk i wyzwolenie po ok 1-2 sek. | Rozumiem, że kompletny brak reakcji, lustro się nie podnosi, ani nic w tym stylu? |
Dokładnie tak, AF działa ok.
hijax_pl - Sro 29 Maj, 2013
jeśli czas migawki jest np 1/125s to:
a) włączone opóźnienie ekspozycji, alebo
b) włączony samowyzwalacz, a jak nie to
c) wysyłka do serwisu.
Tutejszyn - Czw 30 Maj, 2013
Jest jedna rzecz, może bez związku, a może jednak jakiś związek ma. Wsunąłem w stopkę aparatu wyzwalacz YONGNUO RF-603N i zrobiłem kilka zdjęć. Na drugi dzień, już w plenerze, zauważyłem, że w trybie manual, nie mogę w żaden sposób ustawić czasu krótszego od 1/250s. Dziad zafiksował na tym czasie i koniec. Aparat odblokował się dopiero w momencie, kiedy skomunikował się z lampą systemową, kiedy wpiąłem ją w sanki aparatu.
Gruby - Czw 30 Maj, 2013
Holender jasny, dzisiaj problemu ponownie nie zauważyłem.
Jakiś chochlik czy co:-)
Samowyzwalacz odpada.
Opóźnienie ekspozycji -hmm, nie wiem co to takiego.
Ale już chyba wiem o co chodzi.
Tryb zdjęć seryjnych i lampa jakimś cudem przestawiona na slow - tu jest chyba pies pogrzebany.
|
|