|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co wybrać? Pentax k10D, Nikon D80, Canon EOS 400D czy ... ?
szajo - Sro 30 Sty, 2008 Temat postu: Co wybrać? Pentax k10D, Nikon D80, Canon EOS 400D czy ... ? Witam
Postanowiłam kupić cyfrową lustrzankę... wcześniej używałam zenita 12xp i Panasonica fz8.
Póki co celuje w:
Pentax K10D
Nikon D80
Canon EOS 400D
na początek chyba w kicie kupiłabym, choć w canonie ponoć nie za ciekawie to wygląda. Więc może jakąś jasną stałkę dokupię.
Ważny jest dla mnie dobry autofocus... nie wszędzie biegam z okularami/soczewkami a bez nich ostrych fot nie zrobię Cool
zawiodłam się trochę na panasonicu z powodu dużych szumów już od 400iso, tym razem chciałabym, żeby na imprezach/koncertach gdzie nie ma dziennego światła foty były przyzwoite na wyższych czułościach... może jakiś jaśniejszy obiektyw w przyszłości.
W PS co nieco da się poprawić... ale jakość i tak mnie nie zadawala...
Jestem foto amatorem Chcę robić super foty "rodzinne"... mąż muzyk stąd te koncerty - ale właśnie te foty są najgorsze...
Aparat ma być pod rozbudowę.. ale to powoli... chce żeby starczył "na lata"
Koszta jakie chcę na to przeznaczyć są rzędu cen kitów aparatów przedstawionych.
Warto dołożyć, skoro mam takie cele na coś jeszcze lepszego?
Zygmunt - Sro 30 Sty, 2008
jak chcesz bardzo dobrej jakości foty na wyższych czułościach, to bierz Canona. Spokojnie możesz focić w zakresie 800-1600. Z drugiej strony Nikon ma lepszą ergonomię i pewnie lepszy autofocus. Pentaxa nie znam. Ale wybierałbym raczej coś między C i N.
jaad75 - Sro 30 Sty, 2008
Zygmunt napisał/a: | Pentaxa nie znam. Ale wybierałbym raczej coś między C i N. |
To widać. Bo w tym zestawie jest najlepszą puszką.
szajo - Sro 30 Sty, 2008
jaaa no ile osób tyle opinii
na innym forum właśnie napisali coby nikona brać
dałam sobie ze 3 miechy na decyzje... wiec ja dobrze przemysle...
maziek - Sro 30 Sty, 2008
Jeśli małż gra w cienistych klimatach to przychylam się do Zygmunta, nie bierz nikona, chyba że D300 ponieważ na wyższych czułościach nie będziesz zadowolona. Bierz Canona. Ale po trzech misiącach czytania tego forum i tak będziesz w większej rozterce niż teraz .
szajo - Sro 30 Sty, 2008
Zygmunta
no co do rozterki to też tak myślę
Jeżeli robi fajne foty na 800 była bym zadowolona tak myślę...
Arek - Sro 30 Sty, 2008
jaad75 napisał/a: | Zygmunt napisał/a: | Pentaxa nie znam. Ale wybierałbym raczej coś między C i N. |
To widać. Bo w tym zestawie jest najlepszą puszką. |
Tiaaa... Szczególnie do zdjęć na koncertach na wysokich ISO...
szajo - Czw 31 Sty, 2008
# słaba współpraca z wbudowaną lampą błyskową
# duże szumy na długo naświetlanych zdjęciach
to sa 2 minusy tego pentaxa, które jakoś tak może mnie troche znichecaja... choc ten 2 moze mniej wazny dla mnie... do fot nieba noca nie wroce raczej...
jaj czyli jednak pentax
z tego co czytałam w kicie na start ma dobra optyke...
jaad75 - Czw 31 Sty, 2008
Arek napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Zygmunt napisał/a: | Pentaxa nie znam. Ale wybierałbym raczej coś między C i N. |
To widać. Bo w tym zestawie jest najlepszą puszką. |
Tiaaa... Szczególnie do zdjęć na koncertach na wysokich ISO... |
O tych koncertach nie doczytałem wczesniej, ale tutaj akurat żaden z tych aparatów mistrzem nie jest... Może Nikon miałby przewagę, jeśli chodzi o AF w słabym świetle... Chociaż nie każdy koncert to słabe światło...
szajo napisał/a: | # słaba współpraca z wbudowaną lampą błyskową
# duże szumy na długo naświetlanych zdjęciach |
Wbudowana lampa błyskowa, to nadaje się co najwyżej do sterowania zewnętrznymi i użycia w absolutnie awaryjnych sytuacjach... I nie mówię tu tylko o K10D...
Naświetlanie na czasach w granicach rozsądku nie daje specjalnie dużych szumów, choć oczywiście do astrofotografii żadne aparaty z CCD się nie nadają...
Remol71 - Czw 31 Sty, 2008
szajo napisał/a: | jaaa no ile osób tyle opinii
na innym forum właśnie napisali coby nikona brać
dałam sobie ze 3 miechy na decyzje... wiec ja dobrze przemysle... |
Takie postawienie sprawy do niczego nie prowadzi. Zadasz to pytanie na dowolnym forum i każdy zaproponuje to co posiada. Taki narodowy kompleksik. Proponuję ustalić pewne priorytety, zastanowić się do czego ma służyć ten aparat. Widzę, że cel masz dość konkretny, koncerty to ciemne pomieszczenia, klubowe klimaty, ogólnie światła nigdy za wiele. Zastanów się która puszka ma parametry, pozwalające zrealizować takie zadanie i który system daje możliwość kupienia jasnych ostrych szkieł o odpowiedniej ogniskowej. 3 miechy to sporo czasu. Powodzenia
mcgyver - Czw 31 Sty, 2008
A może pentaxa k100d - szumy niskie ze sprawdzonej 6-megowej matrycy i ma wszystko co trzeba. Jedyna wada to autofocus który nie jest raczej demonem szybkości. Na koncertach ostrzy mi baaardzo dobrze. Problemy pojawiają sie kiedy ostrzy sie na zacienione elementy.
Tutaj masz iso1600 jpg z koncertu - stabilizacja obrazu przydała sie baaaaaardzo, a mimo że był zakaz fotografowania zdążyłem wyostrzyć maualnie uzywając starego dobrego i jasnego obiektywu stałoogniskowego, który kupiłem za 80 zł
http://www.fotomotywy.pl/..._w_pulawach.htm
Aparat kosztuje obecnie napradę niewiele, a za 2 lata będziesz mogła wymienić na bardziej profesjonalny k20d który do tego czasu pewnie nieźle stanieje
Perfidnie jeszcze dodam, że na pełnym powiększeniu można liczyć szwy na klamrze paska - sam sie zdziwiłem, co ten aparat potrafi z pczypiętą porządną stałką.... Co do wady wzroku dodam że i tak od czasu do czasu można sie starą stałką pobawić bo ma potwierdzenie ostrości w wizjerze i przy ostrzeniu manualnym tylko z tego potwierdzenia korzystam.
A jeszcze jak zobaczysz jakie fajne forum ma Pentax....
szajo - Czw 31 Sty, 2008
najbardziej z całej trójki pasuje mi chyba pentax ... własnie przeczytałam, że nie długo wyjdzie nowy k20d... więc... wstępna decyzja jest taka: upuje i tak za parę miesięcy (do czerwca max) wtedy juz wyjdzie mam nadzieje nowy pentax k10d stanieje pewnie. w zaleznosci od ceny k10d kupie go albo moze skusze sie na k20d
fever - Czw 31 Sty, 2008
Przy tej rozdzialce zdjecia - trudno chyba ocenic poziom szymow.
W B&H w usa podali cenę k20d 1300$ czyli nieźle...
k10d do niedawna w usa był za jakieś 1600 zł po przeliczeniu, pewnie jeszcze stanieje.
http://www.bhphotovideo.c...TAL_CAMERA.html
tu macie linka z ceną.
piotrbujakowski - Czw 31 Sty, 2008
[Przepraszam, że nie czytałem wszystkiego.]
Ja bym dorzucił jeszcze Olympusa E-510 z którego jestem bardzo zadowolony.
Atut to tańsze obiektywy i czyszczenie matrycy.
Szumy są już przy ISO 800 poniżej jest dobrze
szajo - Czw 31 Sty, 2008
wiec cena nie taka zła.. tego k20d.. kupowała będę w UK więc trochę taniej będzie niż w PL... a może z USA sprowadzę.. zobaczę...
w kwietniu ma być więc akurat
podobają mi się foty na wysokich czułościach... w k10d
z dokupieniem optyki nie powinno byc problemu...
aaa stary Helios z zenita na jakiś by pasił???
nie wiem jeszcze może mi się zmieni... może ten canon 40d ...
Wujek_Pstrykacz - Czw 31 Sty, 2008
W tytule jest 400D, a nie 40D. Ten ostatni jest lepszy od K10D, czy też D80. 400D odpada w porównaniu z powyższymi.
szajo - Czw 31 Sty, 2008
w temacie jest też "czy ..."
no nie wiem tak napisałam.... zobaczę jeszcze...
w każdym razie mój wybór jest taki:
40d jak będzie kasa (400d odrzuciłam)
k20d jak będzie kasa i opinie dobre
k10d jak bedzie mniej kasy
może jeszcze nad tym nikonem pomysle
wie ktos czy do czegos przypasuje mi stary helios od zenita?
szajo napisał/a: | wie ktos czy do czegos przypasuje mi stary helios od zenita? |
Do Canona z adapterem dandelion lub Pentaxa z prostą przejściówką K/M42.
komor - Czw 31 Sty, 2008
Do Canona też może być prosta przejściówka za 30 zetów, tylko nie będzie potwierdzenia ostrości. A Canona 400D nie odrzucałbym na starcie, jeśli w grę wchodzą drobne kobiece dłonie... Jeśli nie chcesz wydawać dużo pieniędzy, to lepiej zainwestować w lepszy (jaśniejszy) obiektyw niż droższą puszkę, takie jest moje zdanie. A 400D nie szumi tak mocno, żeby w amatorskich zastosowaniach się tym przejmować.
szajo - Sob 02 Lut, 2008
więc przy sprzyjających warunkach finansowych zdecyduję się chyba na tego canona 40d...
ale zakładam że wydam mniej na body, a więcej zainwestuję w szkło... więc mam dylemat jaki wybrać system ...
k10d pentax
d80 nikon
450d canon lub 400d (w zależności od różnicy ceny pomiędzy body i testów następcy)
kiedyś może przesiądę sie na lepsze body, w systemie który wybiorę (k20d, d300, 40d).
Zakładając, że ceny body są/będą bardzo podobne, to co wybrać?
Nikon d80:
+ ma lepszy kit (porównując z 400d)
+ jakość wykonania
- brak czyszczenia matrycy
- matryca ccd
canon 450d/400d:
+ matryca CMOS
+ mniejsze szumy (chyba)
+ czyszczenie matrycy
- jakość wykonania
pentax k10d:
+ stabilizacja
+ solidne body
+ czyszczenie matrycy
- duże szumy na długo naświetlanych zdjęciach
- ccd
To moje takie mini porównanie więc proszę się nie śmiać to są chyba dla mnie jedne z ważniejszych + i - tych systemów ... nie wiem mam wielką zagwozdkę...
Zygmunt - Sob 02 Lut, 2008
Sama sobie porównaj. Masz + i - tych aparatów. Pomiń może "czyszczenie matrycy", bo to nie będzie miało wpływu na fotki i tyle. Ja nie będę ci nic doradzał. Wybierz taki aparat, żeby robił najlepsze fotki w warunkach w jakich ty będziesz najczęściej robiła i tyle.
veenee - Sob 02 Lut, 2008
czyszczenie matrycy jest praktycznie nieistotne - jesli jest to ok - jesli nie ma - rzadko kto zauwazy jego brak
Kio - Sro 27 Lut, 2008
Cytat: | więc mam dylemat jaki wybrać system ... |
Ja obecnie, także mam problem
U mnie zostały na polu walki tylko te dwie maszyny.
Kod: | kiedyś może przesiądę sie na lepsze body, w systemie który wybiorę (k20d, d300, 40d). |
K20d jest już na CMOS ale drogie
Cytat: | Zakładając, że ceny body są/będą bardzo podobne, to co wybrać?
canon 400d:
+ matryca CMOS
+ mniejsze szumy (chyba)
+ czyszczenie matrycy
- jakość wykonania
pentax k10d:
+ stabilizacja
+ solidne body
+ czyszczenie matrycy
- duże szumy na długo naświetlanych zdjęciach
- ccd |
Ceny niestety nie są podobne
Ja mogę dorzucić do + i -:
Pentax k10d:
+ gwarancja 2 lata !!!!!!!
+ karty SD
+ dobry akumulator
+ dużo lepszy KIT
- nie tak ostre foty jak w 400d
- droższy od 400d
- podobno kłopoty z BF/FF, ale z odpowiednim softem można skorygować
Canon 400d
+ ostrzejsze foty (jpeg) w porównaniu do K10d
+ obecnie chyba łatwiej/taniej o szkła AF i inne dodatki (np. zewnętrzną lampę w normalnej cenie)
- karty CF
- słaby aku
- gwarancja 1 rok.
I muszę przyznać, że tez mam dylemat w który system się pchać
PS na weekend miałem Olympusa E-500 - masakra - dno ! Mógł błyskać z 10 min flashem a i tak nie mógł ustawić ostrości.
szajo - Sro 27 Lut, 2008
a widzisz ja poszłam w innym kierunku
chyba za szybko zaczęłam wybierać aparat... po 1 nie jestem pewna ile dokładnie bede mogła kasiorki przeznaczyc po 2 no za dużo o tym mysle a jeszcze tyleee czasu do maja (kiedy mam zamiar kupować sprzęcior)
stanęło chyba juz na dobre na 30d nowym jak gdzies dostane... widze ze jeszcze sa w sklapach internetowych wiec wiekszego problemu raczej nie bedzie (kupowała bede w UK)... do tego od razu na start chce tamrona 17-50/2.8 :] chyba tego plus jasną stałkę od canona 50/1.4 , kartę trzeba będzie kupić po do tej pory na SD jechałam, lampę (Speedlite 580EX) i statyw + plecak upatrzony KATA DR-467 + jakieś bajery do czyszczenia, możę ze 2 filtry....
normalnie jak na to patrzę, aż się boję kasiorki wydam sporo...
ale chyba wybór dobry... w końcu
zestaw ten wybrałam już jakiś tydzień temu i póki co do tematu nie wracam (choć wczoraj byłąm w media i pentaxa k10d trzymałam..... no faaajny był ale 30d jeszcze w rekach nie mialam... zobaczymy)
Kio - Sro 27 Lut, 2008
Jedyny plus dla 400d (różnicę widać) :
400d:
k10d:
30d:
jaad75 - Sro 27 Lut, 2008
Test Phila Askeya był robiony w JPG, w ustawieniach domyślnych (tryb Natural), czyli miękki i niskokontrastowy JPG z przeznaczeniem do postprocessingu. Bez najmniejszego problemu można K10D przestawić w znacznie ostrzejszy i kontrastowy tryb Bright (chwalony przez niego w teście K100D), ale Philowi się po prostu nie chciało. Ciekawe, że w takim D200, czy E-510 potrafił już zmienić domyślne parametry, by osiągnąć optymalne efekty prosto z puszki. Dodatkowo Pentax ma akcent położony na wydobywanie tekstur raczej niż wyostrzanie krawędzi i kontrast lokalny zwiększany jest bardziej po stronie cieni, niż świateł - pozwala to na osiągnięcie efektu bliższego naturalnemu wyglądowi filmu (szczegółowe tekstury i stosunkowo miękkie krawędzie) oraz zapobiega powstawaniu typowo cyfrowego białego halo.
Kio - Sro 27 Lut, 2008
jaad75, czy więc wg Ciebie jest sens dokładać kilka stówek do K10d w porównaniu z 400d ?
jaad75 - Sro 27 Lut, 2008
Chyba zadałeś pytanie nieodpowiedniej osobie...
Moim zdaniem, akurat tych aparatów nawet nie ma co porównywać... Ale Pentaxa trzeba wybierać z pełną świadomością jego wad i ewentualnych ograniczeń systemowych (mniejsza dostępność szkieł i akcesoriów w PL) oraz sprecyzowanymi potrzebami i upodobaniami. Dla mnie Pentax był wyborem lepszym niż Canon, czy Nikon, ale to nie znaczy, że będzie takim dla Ciebie...
Kio - Sro 27 Lut, 2008
jaad75 napisał/a: | Dla mnie Pentax był wyborem lepszym niż Canon, czy Nikon |
Rozumiem, że go wybrałeś
Mnie, powstrzymuje przed zakupem i umacnia w dalszych przemyśleniach cena K10d. To co muszę dołożyć do Pentaxa mógłbym przeznaczyć na zakup lampy zew. do Canona Zależy mi na sprawnym AF, tak w słabych jak i dobry warunkach oświetleniowych. Zdjęcia mogę poprawiać na kompie, ale jedynie kadrowanie, nie chcę (nie lubię) bawić się PS i upiększać zdjęcia.
Monastor - Sro 27 Lut, 2008
Kio, nie traktuj tego jako upiększania. To raczej odpowiednik wywoływania w ciemni. Przynajmniej podstawowa edycja.
Kio - Czw 28 Lut, 2008
Muszę przyznać, że 30d kusi obecnie swoją ceną. Dopiero zaczynam, więc dla mnie wybór jest o tyle ciężki, o ile muszę się wpakować w dany system. Przyznaję, że aparat ma być na lata, raczej szybko go nie zmienię. Super jest 30d + 17-85 ale cena zaporowa, jak dla mnie
komor - Czw 28 Lut, 2008
Skoro cena zaporowa, to czemu uparłeś się na wyższą półkę? Kup tańsze body, to będziesz miał więcej kasy na obiektywy. Ja mam 400D i małe ręce, więc podnoszona często wada tego body (mała plastikowa puszka) nie jest dla mnie problemem. Kiedyś chętnie kupię 40D, ale najpierw jeszcze uzupełnię szklarnię o 2-3 obiektywy, zanim na to się pokuszę. Szkła ważniejsze niż puszka, jak wielokrotnie napisano na tym forum.
Wujek_Pstrykacz - Czw 28 Lut, 2008
Ja myśle, że z tymi małymi wymiarami Canona 400D to przesada. Co mają zrobić użytkownicy Olka 410. To dopiero mała puszeczka. Jak ktoś ma ręce jak łopaty to niestety zostaje tylko aparat średnioformatowy. Tu jest za co chwycić.
Kio - Czw 28 Lut, 2008
komor napisał/a: | Skoro cena zaporowa, to czemu uparłeś się na wyższą półkę? Kup tańsze body, to będziesz miał więcej kasy na obiektywy. Ja mam 400D i małe ręce, więc podnoszona często wada tego body (mała plastikowa puszka) nie jest dla mnie problemem. Kiedyś chętnie kupię 40D, ale najpierw jeszcze uzupełnię szklarnię o 2-3 obiektywy, zanim na to się pokuszę. Szkła ważniejsze niż puszka, jak wielokrotnie napisano na tym forum. |
Już wolę kupić 30d w kicie i później składać na dodatkowe rurki. Niestety 400d nie leży mi w ręce, nie mówiąc już o ergonomii, braku dodatkowego wyświetlacza i beznadziejnym akumulatorku Chociaż, nie powiem, zastanawiam się, czy rzeczywiście opłaca się za to dołożyć 800zł do 30d
W ręce najlepiej leży mi K10d (b. dobry kit - za ten pieniądz), ale te mydlane foty w jpg (dla mnie) go dyskwalifikują - ale wiem, że to pozorne wyostrzenie (przez soft puchy Canona) i tak nie będzie zauważalne na odbitce 20/30.
jaad75 - Czw 28 Lut, 2008
Kio napisał/a: | W ręce najlepiej leży mi K10d (b. dobry kit - za ten pieniądz), ale te mydlane foty w jpg (dla mnie) go dyskwalifikują - ale wiem, że to pozorne wyostrzenie (przez soft puchy Canona) i tak nie będzie zauważalne na odbitce 20/30. |
Mydlane? Masz tu nieobrobionego JPG-a, zero wyostrzania, lekkie przycięcie. Ostrość w puszce na zero, kontrast i nasycenie na -1, tryb Bright...
http://jaad75.zenfolio.com/img/v3/p389607689.jpg
Kio - Czw 28 Lut, 2008
Sam już nie wiem, w każdym teście fotki z K10d są jakby ciemniejsze, nie tak żywe i ostre jak z innych modeli, np. C. Wiem, że można to poprawić softem w puszcze P (podobno). Co do Canonów kusi mnie CMOS (i z tego co wyczytałem, lepsze jakościowo zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych), nie bardzo mam jak porównać fotki z K10d, 30d i 400d (potrzymać w sklepie puchę to sobie każdy może). Boje się też troszkę AF, bo zupełnie nie mam pojęcia na co go stać (chociaż też wiem, że dużo zależy od rury). Nie chciałbym sytuacji, gdzie mój AF chybia w co 2 zdjęciu robionym w np. pomieszczeniu (mowa o kit). Widziałem jak Olek e-500 mógł błyskać/pomagać sobie lampą przez cały wieczór a i tak zdjęcia nie zrobił. Można było klikać, pstrykać zmieniać, a on błyskał kręcił, a z foto nici. W tych samych warunkach 400d pstrykał żyletki jak oszalały.
Powiem prosto z mostu - zdjęć w RAW to ja robić nie będę ! i zależy mi na ładnych, żywych fotkach prosto z puszki. hehe zaraz kupię drugiego kompakta i będzie po sprawie
Jak kupię zestaw, to coś czuję, że przez dość długi okres czasu będę się musiał zadowolić kitem, może dokupię jakąś jasną stałkę do portetu i tyle. No co tu więcej pisać wszystko ma swoje plusy i minusy. K10d stabilizacja + spoko kit. 30d - obecnie dobra cena + CMOS.
Kio napisał/a: | ...zależy mi na ładnych, żywych fotkach prosto z puszki... |
Każdą puszkę można ustawić tak, by wypluwała "ładne i żywe" fotki...
komor - Czw 28 Lut, 2008
Kio napisał/a: | Niestety 400d nie leży mi w ręce, nie mówiąc już o ergonomii, braku dodatkowego wyświetlacza i beznadziejnym akumulatorku |
Jakim beznadziejnym akumulatorku? Nie wiem o co chodzi. Ergonomia jest moim zdaniem bardzo dobra, oczywiście z zastrzeżeniem wielkości puszki, co chyba piszę już trzeci raz dzisiaj. Jeśli tylko wielkość obudowy nie jest problemem, to moim zdaniem niewiele mu brakuje do puszek semipro. Wymaga wprawy, jak wszystko w życiu... Chyba że inaczej rozumiemy słowo ergonomia, co jest możliwe.
Kio - Czw 28 Lut, 2008
Cytat: | Jakim beznadziejnym akumulatorku? |
Podobno jedna z większych wad 400d - słaby akumulator.
Cytat: | Ergonomia jest moim zdaniem bardzo dobra, oczywiście z zastrzeżeniem wielkości puszki, co chyba piszę już trzeci raz dzisiaj. Jeśli tylko wielkość obudowy nie jest problemem, to moim zdaniem niewiele mu brakuje do puszek semipro. Wymaga wprawy, jak wszystko w życiu... Chyba że inaczej rozumiemy słowo ergonomia, co jest możliwe. |
400d mi nie leży, możliwe dlatego, że mam długie palce i ciężko się "zawijają" Duże puszki jakoś pewniej kleją mi się do ręki.
Szybkie pytanko:
Czy K10d ma wspomaganie AF lampą ?
Canon ma jasną stałkę 50 za ok 300 zł, czy do Pentaxa dostanę coś takiego ?
Kio napisał/a: | Czy K10d ma wspomaganie AF lampą ? |
Tak. Ewentualnie wspomagaczem AF z zewnętrznej lampy.
[ Dodano: Czw 28 Lut, 2008 ]
Kio napisał/a: | Canon ma jasną stałkę 50 za ok 300 zł, czy do Pentaxa dostanę coś takiego ? |
Nie. FA50/1.4 Pentaxa koszuje mniej niż Canona, bo tylko niecałe $200 (chociaż w PL chcą za nią minimum 800zł), ale Pentax zrezygnował z produkcji tańszej FA50/1.7, pozostawiając tylko jedną jasną 50-tkę (DFA50/2.8 Macro nie zaliczam do jasnych)...
Kio - Pią 29 Lut, 2008
Z innej beczki (robię rozeznanie w systemie), która lampa wg was do canona:
1. Canon SPEEDLITE 430 EX
2. Sigma EF-500 DG Super
3. Tumax DSL386AF
MM - Pią 29 Lut, 2008
Co do lampy to ja bym został jednak przy oryginale Canona.
Wracając do ergonomii 400D to ergonomia trzymania jest znana (kwestia gustu), za to ergonomia obsługi i tzw. klawiszologia jest fatalna dla każdego kto robił zdjęcia czym z serii xxD lub xD. Pracuję z Canonami od dawna a jednak zgrzytam zębami jak mam wziąć do ręki 350 lub 400D.
Kio - Pią 29 Lut, 2008
Nie można mieć wszystkiego .. W cenie 30d + kit, można mieć 400d + kit + 430 ex Zamienić ergonomię na lampę, hmmm wg mnie się opłaca.
[ Dodano: Nie 02 Mar, 2008 ]
Jaad, powiedz mi a jak jest z lampami do K10d ? Czy poza systemowymi są lampy które współpracuje z tą puchą, chodzi mi o np. wspomaganie AF itp.
bodhidharma - Sro 19 Mar, 2008
Witam Państwa
Na wstępie trochę wazelinki, coby przełamać pierwsze lody - gratuluję świetnego forum, które czytuję sobie w chwilach kontemplacji mojego przyszłego aparatu - jako że zasób wiedzy jakim dysponuję nt. fotografii cyfrowej (wstyd przyznać ale do tej pory używam analogowego olympusa AF) w skali od 1-10 waha się w granicach 3-4 punktów, chciałem prosić szanownych kolegów o pomoc w wyborze jednego (i zarazem pierwszego w życiu lustra) spośród dwóch upatrzonych cacuszek: Nikona D80 albo Pentaxa K10D.
Krótka charakterystyka mojego zapotrzebowania względem przyszłego nabytku:
studiuję psychologię i interesuje mnie w głownej mierze fotografia artystyczna ludzi (także portrety), tudzież pamiątkowo-artystyczna martwej i żywej natury. Z rozeznania jakiego nabyłem obcując z upatrzonymi modelami w media markt przygotowałem parę pytań:
- Czy dla zupełnego amatora, stabilizacja w korpusie jaką dysponuje K10 ma znaczenie? Nie mam wprawnej ręki ani większego obycia z aparatami podobnych gabarytów.
- Czy laikowi na dłuższą metę dużo problemu może sprawić pentaxowe menu? W Nikonie wszystko wydaje się prezentować rewelacyjnie (polskie menu - pomimo że z angielskim problemów nie mam - robi wrażenie).
- Trzymałem w rękach oba aparaty, wizualnie i funkcjonalnie lepiej oceniam Nikona, natomiast na korzyść Pentaxa przemawia chyba lepsza ergonomia uchwytu, choć zastanawiam się (z tak krótkiej próby ciężko w zasadzie cokolwiek wnosić) czy nie jest to aparat ciut za duży i za ciężki - sądzicie, że waga i wielkość mogą przysporzyć jakiegoś problemu czy to kwestia przyzwyczajenia?
- Warto czekać na obniżkę cen K10?? (w związku z jego następcą K20)
Aparat musi być zakupiony przed 20 kwietnia.
i być może najważniejsze pytanie:
- zdaję sobie sprawę, jaką rolę odgrywa w aparacie dobry obiektyw, dlatego czy jest w ogóle sens dla amatora zastanawiać się nad tymi świetnymi bądź co bądź w swej klasie puszkami (częstej rozbudowy nie planuję, choćby z względów finansowych)?
będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi
krisv740 - Sro 19 Mar, 2008
kolego!
duży i ciężki aparat to częściej błogosławieństwo niż przeszkoda przy robieniu zdjęć.
wybór pomiędzy tymi dwoma to ciężka sprawa, ale jeśli myslisz o K10 to co z E-510/420???
masz O z AF analog i na początek możesz wykorzystać szkła z niego!
stabilizacja - jesli przeglądasz forum - to opinie są różne, ale generalnie nie stabilizacją wykonuje się zdjęcia a aparatem i obiektywem, z tym że oczywiście lepiej mieć niż odwrotnie
kwestia zastanawiania się - obiektywy w ogólnym rozrachunku będą kosztować więcej niż aparat i to TY musisz się określić ile kasy (i czy w ogóle) chcesz wydać na to hobby?
większość kolegów z tego forum, bardziej doświadczonych, powie ,że z tych dwóch N jest bardziej pożądany, ale IMHO, K jest niczego sobi (sam przed 30D myslałem właśnie o nim).
pozdrawiam
jaad75 - Sro 19 Mar, 2008
Kio napisał/a: | Jaad, powiedz mi a jak jest z lampami do K10d ? Czy poza systemowymi są lampy które współpracuje z tą puchą, chodzi mi o np. wspomaganie AF itp. |
Jest już sporo lamp w pełni działających z Pentaxami (obsługujących P-TTL). Z bardziej znanych są Metz 58AF, Sigmy EF-500 DG Super i EF-530 DG Super, a jesli nie zamierzasz uzywać bezprzewodowego sterowania Pentaxa, to również wersje ST. Oprócz tego jest kilkanaście lamp mniej znanych producentów...
bodhidharma napisał/a: | - Czy dla zupełnego amatora, stabilizacja w korpusie jaką dysponuje K10 ma znaczenie? Nie mam wprawnej ręki ani większego obycia z aparatami podobnych gabarytów. |
Tak ma. Bardzo ułatwia wykonywanie zdjęć z dłuższymi czasami i na dłuższych ogniskowych.
Cytat: | - Czy laikowi na dłuższą metę dużo problemu może sprawić pentaxowe menu? W Nikonie wszystko wydaje się prezentować rewelacyjnie (polskie menu - pomimo że z angielskim problemów nie mam - robi wrażenie). |
Menu Pentaxa jest proste i przejrzyste (choć niezbyt piękne) - nie rozumiem, co może w nim sprawiać problemy... Wg. mnie polskie menu jest zbędne, ale co kto lubi...
Cytat: | - Trzymałem w rękach oba aparaty, wizualnie i funkcjonalnie lepiej oceniam Nikona, natomiast na korzyść Pentaxa przemawia chyba lepsza ergonomia uchwytu, choć zastanawiam się (z tak krótkiej próby ciężko w zasadzie cokolwiek wnosić) czy nie jest to aparat ciut za duży i za ciężki - sądzicie, że waga i wielkość mogą przysporzyć jakiegoś problemu czy to kwestia przyzwyczajenia?
|
Ja lepiej oceniam K10D, D80 wydaje mi się trochę tandetny (co innego D200... ). Funkcjonalnie też wygrywa Pentax, IMHO...
Uchwyt w K10D jest ciut zbyt płytki i krótki, choć ten ostatni problem świetnie rozwiązuje grip. Generalnie jednak, dopóki nie masz dużej lampy na stopce jest naprawdę przyzwoicie.
Cytat: | - Warto czekać na obniżkę cen K10?? (w związku z jego następcą K20) |
Nie warto - po zakończeniu produkcji, cena K10D zaczęła rosnąć (przynajmniej w Stanach)
bodhidharma - Czw 20 Mar, 2008
zapomnialem o jednej, chyba dosc istotnej kwestii - na ktorykolwiek zestaw bym sie nie zdecydowal to bedzie to na pewno KIT, a w tym wzgledzie chyba lepiej wypada pentax, czy tak?
Cytat: | Nie warto - po zakończeniu produkcji, cena K10D zaczęła rosnąć (przynajmniej w Stanach) |
tak, ale aktualnie dolar kosztuje ok. 2zl
P_M_ - Czw 20 Mar, 2008
bodhidharma napisał/a: | zapomnialem o jednej, chyba dosc istotnej kwestii - na ktorykolwiek zestaw bym sie nie zdecydowal to bedzie to na pewno KIT, a w tym wzgledzie chyba lepiej wypada pentax, czy tak?
|
Nie. Najlepiej wypada nikon z 18-70, czy nawet 18-135. To sa obecnie najlepsze 'kity' na rynku. Reszta wypada przy nich blado, aczkolwiek zaraz pewnie uslysze o nowym kicie canona ze stabilizacja...
MM - Czw 20 Mar, 2008
Z tym Nikonem to chyba jednak najbardziej obiegowa opinia niż prawdziwa a gloryfikowanie 18-135 to już lekka przesada... Pamiętać też trzeba, że podstawowy kit w Nikonie to bodaj 18-55...
Wujek_Pstrykacz - Czw 20 Mar, 2008
krisv740 napisał/a: | kolego!
masz O z AF analog i na początek możesz wykorzystać szkła z niego!
|
Żadne poprzednie szkła Olympusa nie będą bezpośrednio pasowały do systemu E.
jaad75 - Czw 20 Mar, 2008
P_M_ napisał/a: | Nie. Najlepiej wypada nikon z 18-70, czy nawet 18-135. To sa obecnie najlepsze 'kity' na rynku. Reszta wypada przy nich blado, aczkolwiek zaraz pewnie uslysze o nowym kicie canona ze stabilizacja... |
Zdecydowanie najlepiej wypadają obiektywy kitowe Olympusa (polecam Image Resource), potem pewnie 18-70, a za nim Pentax (ciekawe jak bardzo poprawili wersję II). 18-135, to wybacz ale badziewie jest (no chyba, że bawiłem się wybitnie słabym egzemplarzem)...
no to szybko, pentax czy nikon? kto pierwszy napisze taki wlasnie biore
Daimon - Czw 20 Mar, 2008
Nikon d80, ze względu na system i ergonomię.
no ale ergonomia to raczej na korzysc pentaxa przemawia
a tak serio, to juz raczej zdecydowalem.
Monastor - Czw 20 Mar, 2008
bodhidharma, byle nie z Nikkorem 18-135, ten obiektyw jest po prostu marnej jakości.
Monastor napisał/a: | bodhidharma, byle nie z Nikkorem 18-135, ten obiektyw jest po prostu marnej jakości. |
do pentaxa nikkorow raczej nie daja
Monastor - Czw 20 Mar, 2008
bodhidharma, Twój post pojawił się w chwili gdy pisałem mój. Jeszcze go nie widziałem, odniosłem się do komentarza polecającego D80
bodhidharma napisał/a: | no ale ergonomia to raczej na korzysc pentaxa przemawia |
bodhidharma napisał/a: | Trzymałem w rękach oba aparaty, wizualnie i funkcjonalnie lepiej oceniam Nikona, natomiast na korzyść Pentaxa przemawia chyba lepsza ergonomia uchwytu |
Dobre. Przejrzyj ten wątek - http://forum.fotopolis.pl...t=10051&start=0
Posty filorpa, dość krytycznego użytkownika systemu Pentaxa.
Ergonomia to nie tylko profil uchwytu, to cała masa rzeczy, które czynią z korzystania z aparatu przyjemność. A Nikon słynie z funkcjonalności i wręcz intuicyjnej obsługi. Piszę to jako Canonier z doświadczeniem w użytkowaniu Nikona. No, ale skoro decyzje już podjąłeś...
Daimon, wybacz, ale ten gość nie sprawia wrażenia kompetentnej osoby.
jaad75, zwróciłem uwagę na posty filorpa, ponieważ jest dość krytycznie nastawionym użytkownikiem Pentaxa, a ja tego systemu nie znam. Z kolei zalety Pentaxa znam z opinii innych użytkowników, min. Twoich. Generalnie rzadko się zdarza, by ktokolwiek wypowiadał się tak krytycznie o systemie, którego używa. To rzeczywiście zastanawia ale i ciekawi.
Widzisz, akurat on narzeka, na rzeczy, które są zupełnie nieistotne i nie stanowią problemu (rzekomy brak dedykowanego przycisku ISO, czy na to, że po naciśnięciu OK wprawdzie można zmienić ISO rolką, ale nie widać w tym czasie pozostałych parametrow ekspozycji - faktycznie wielki problem... ) lub na rzeczy wynikające z jego własnej niewiedzy (rzekomy zupełny brak informacji o K20D i kiepski marketing Pentaxa, co od dłuzszego czasu jest nieprawdą). Gdyby narzekał np. na to, że SAFOX VIII (moduł AF Pentaxa) ma bardzo kiepskie możliwości, jeśli chodzi o AF-C, czy choćby na brak dedykowanego przycisku WB, to jeszcze byłoby zrozumiałe - nie każdemu musi to przeszkadzać, ale to są fakty, a tak, jest to narzekanie dla samego narzekania i jego zarzuty nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
mavierk - Czw 20 Mar, 2008
jaad nazywamy to gustami i guścikami - jego wkurza to, Ciebie tamto...
Mnie nie wkurza, bo nie używam... Ale zadaje sobie sprawę, że jest to fakt i nie zamierzam polemizować z opiniami kogoś, komu to będzie przeszkadzać. Natomiast jeśli ktoś wymyśla sobie problem, a później usiłuje udowodnić, że on istnieje, to już zupełnie inny przypadek...
Wujek_Pstrykacz - Pią 21 Mar, 2008
Mnie w Pentaxie wkurza tylko to, że po podpięciu do 300/2.8 oryginalnego telekonwertera nie ma autofocusa. To jakieś nieporozumienie. Reszta może być.
mavierk - Pią 21 Mar, 2008
jaad czasami zastanawiam się czy Ty wyglądasz kiedyś poza swoje potrzeby
Daimon - Pią 21 Mar, 2008
Tutaj jest ta dyskusja jaada z filorpem - http://forum.fotopolis.pl...=10051&start=15
Filorp rzeczywiście zaczyna trochę marudzić. On zdaje się wcześniej w tym temacie napisał, że marzy mu się 5d do którego "będzie mógł podpiąć w pełni funkcjonalnie swojego 31mm limited (który kosztuje mniej niż połowe odpowiednika canona czy nikona a jest od nich lepszy) to byłoby to... Nie oszukujmy sie, pentax to szkła prawie nic wiecej."
Także być może popracował trochę na FF i mu Pentax przeszedł.
|
|