|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Czy lepiej wybrać Pentaxa?
click - Czw 30 Maj, 2013 Temat postu: Czy lepiej wybrać Pentaxa? Witam ponownie.
Strasznie przepraszam za nowy temat, ale tamten był zupełnie o czymś innym. Także przejrzałem ofertę Pentaxa i zobaczyłem mianowicie dwa modele Pentax K-30 i K-5... Kompletnie zrujnował mi mój wybór. Dotychczas D5100, a teraz to sam nie wiem. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie K-5? Co powiecie... tylko troszkę droższe..
B o g d a n - Czw 30 Maj, 2013
A to w tamtym wątku nie dało się kontynuować?
Za chwilę poczytasz o Sony i założysz kolejny?
Proponuję scalić to wszytko i przy okazji zmienić tytuł na "Chcę kupić lustrzankę"
click - Czw 30 Maj, 2013
Tylko, że tam od paru dobrych godzin nikt nie odpowiada, a zaszła szybka zmiana decyzji i najpóźniej muszę kupić aparat za 2 dni....
komor - Czw 30 Maj, 2013
B o g d a n, możemy zostawić jeden temat na temat atrakcyjności systemu Pentaksa. Jeśli udzielą się w nim wiadomi ludzie to może zbierze się w jednym miejscu trochę informacji o tym niszowym, ale wartym uwagi systemie. Canon i Nikon to wybór tzw. oczywisty, Sony ma silny marketing a o Pentaksie będzie tutaj.
click - Czw 30 Maj, 2013
No to co powiecie o K-30? U mnie toczy się wojna między D5100, a K-30... Dla mnie K-5 mimo iż jest niebiańskim aparatem (dla mnie) z kitem 18-135mm jest bardzo drogi.. Pomóżcie dobrać dobre, tanie, szkło do K-30 lub K-5 zamiast KIT'u.
PS. Czy Pentax ma miarę duży wybór tanich obiektywów...?
pioroon - Czw 30 Maj, 2013
Nie ma rady, trzeba czekać na jaada
nienietaktak - Czw 30 Maj, 2013
Sigma i Tamron też mają obiektywy pod Pentaxa. Na współpracę szkieł i body za czasów K20D nigdy nie narzekałem.
jaad75 - Czw 30 Maj, 2013
click, K-30 i Tamron 17-50 f/2.8 będzie niezłym i tanim wyborem, wciąż jednak znacząco przekroczysz budżet w granicach którego się poruszamy (w poprzednim wątku). 18-55 WR, z którym ten korpus sprzedają w kicie, jest interesujący IMHO tylko ze względu na uszczelnienia, 18-135 WR za drogi w stosunku do jakości i nierówny. Używki starego K-5 (często jeszcze na gwarancji) możesz kupić taniej niż nowe K-30.
D5100 to klasę niższe body od K-30 (mimo, że oba to entry level), ale system Nikona popularniejszy i bogatszy w szkła i akcesoria, więc najpierw rozejrzyj się w ofercie i zobacz czy to, co jest dostępne pod Pentaksa będzie Ci odpowiadać.
[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 20:46 ]
komor napisał/a: | możemy zostawić jeden temat na temat atrakcyjności systemu Pentaksa. Jeśli udzielą się w nim wiadomi ludzie to może zbierze się w jednym miejscu trochę informacji o tym niszowym, ale wartym uwagi systemie. | Bez przesady. IMHO było już dość wątków "z informacjami" i spokojnie można scalić.
click - Czw 30 Maj, 2013
Mój budżet to 3500zł. "Stajnia" Pentaxa i obiektywy Tamrona i Sigmy są dla mnie wystarczające. Kurcze Pentax K-5 tak kusi....
Sorki, sprawdzałem porównanie, ale większych różnic nie znajduję.
Jakie są ważne różnicę między K-30, a K-5?
moje własna widoczna różnica to brak górnego wyświetlacza...
click napisał/a: | PS. Czy Pentax ma miarę duży wybór tanich obiektywów...? | Obecnie, nie. Wszystkie aktualnie produkowane szkła są raczej trochę (czasem nawet nie trochę) droższe lub nieco ciemniejsze od konkurencyjnych (z paroma wyjątkami). Tanią alternatywą są Sigmy i Tamrony lub starsze szkła manualne (te bywają bardzo tanie, ale niekoniecznie będziesz nimi zainteresowany).
[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 21:03 ]
click napisał/a: | Jakie są ważne różnicę między K-30, a K-5?
moje własna widoczna różnica to brak górnego wyświetlacza... | Podstawowa różnica, to 12-bitowe RAW-y (w K-5 są 14-bitowe), o klatkę wolniejsza seria i znacząco mniej zdjęć w serii (widoczne zwłaszcza w RAW), ciut wolniejszy najkrótszy czas naświetlania (1/6000s w K-30, 1/8000s w K-5), brak opcji ISO80 (i 51200, ale to akurat mało użyteczne), brak zmiany trybu pomiaru światła z korpusu (trzeba wejść w podręczne menu), brak bezpośredniego dostępu do zmiany czułości w trybie wybieraka punktu AF (w Tv/Av można sobie odpowiednio skonfigurować rolki, w M już nie), brak trybu X, brak gniazda x-sync i mikrofonu, plastikowa obudowa, brak opcjonalnego firmowego gripa.
Na plus są rzeczy wynikające z innego procesora (K-30 ma Prime M, K-5 starszy Prime II), czyli lepsza obsługa trybu filmowego (pełny manual, AF z przycisku, kompresja H.264) oraz tzw. focus peaking.
To chyba tyle tak z pamięci.
click - Czw 30 Maj, 2013
No ale raczej będę celował w Sigmy i Tamrony . Może źle to powiedziałem, czy obiektywy Tamrona i Sigmy są tanie do Pentaxów?
click napisał/a: | Może źle to powiedziałem, czy obiektywy Tamrona i Sigmy są tanie do Pentaxów? | Kosztują tyle samo, co do innych systemów, ale często dostępne dopiero na zamówienie, więc bywa, że nie będziesz miał tej swobody wyboru, co w przypadku C, czy N. Bywa też, że niektóre obiektywy wychodzą póżniej pod Pentaksa (to raczej reguła) lub nie wychodzą wcale.
click - Czw 30 Maj, 2013
Kurde no bo to jest tak, że jak bym kupił tego Pentaxa K-5 który okazał się świetnym aparatem to tylko 18-55mm do niego, a jak bym kupił tego D5100 to i na jakiś lepszy się znalazł... W czym K-5 góruję nad D5100, czy K-5 będzie nadawać się do siatkówki z lepszym obiektywem?
nienietaktak - Czw 30 Maj, 2013
K-5 będzie się nadawał do siatkówki. Z obiektywów też coś dobierzesz. Dobrych kilka lat temu nie miałem problemów z doborem Sigmy i Tamrona pod Pentaxa, więc teraz też nie powinno być źle.
click napisał/a: | W czym K-5 góruję nad D5100 | Praktycznie we wszystkim. K-5 to klasa co najmniej D7000. Z podstawowych rzeczy - pentapryzmatyczny wizjer kryjący 100% kadru, dwie rolki, magnezowa, uszczelniana obudowa, dostęp do najważniejszych parametrów wprost z korpusu, krótsza migawka, szybsza i dłuższa seria, niższa dostępna czułość, stabilizacja z dowolnym szkłem.
Z lepszy w D5100 jest tylko tryb video (dostępny pełny manual, a w K-5 masz tylko Av) i odchylany ekran, który głównie w nim się ewentualnie przydaje.
[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 21:25 ]
click napisał/a: | czy K-5 będzie nadawać się do siatkówki z lepszym obiektywem? | Do siatkówki (halowej) będzie się nadawał każdy z aparatów z tą matrycą i odpowiednio szybkim szkłem f/2.8.
click - Czw 30 Maj, 2013
Dobra, dzięki. Czyli dozbieram do K-5 i go kupię, bo jeśli kupić to raz, a porządnie.. Tylko chciałbym jeszcze do niego w miarę TANI obiektyw który zmieścił by się w budżecie 3500zł wraz z BODY .
click napisał/a: | Tylko chciałbym jeszcze do niego w miarę TANI obiektyw który zmieścił by się w budżecie 3500zł wraz z BODY . | Tamron 17-50/2.8 będzie dobry na początek - z używką K-5 się zmieścisz (ewentualnie nowym K-30), tyle, że siatkówkę to tym zrobisz tylko z bardzo bliska, zapomnij o zdjęciach gdzieś z trybuny. Odpowiednie tele, wciąż poza zasięgiem Twojego budżetu.
click - Czw 30 Maj, 2013
Dobra, dzięki wszystkim . Body już wybrałem, teraz czas na obiektyw.. Coś wybiorę i dam znać .
jaad75, mogę wiedzieć czego ty używasz?
Ostatnio - K-5IIs. Ale mam też zwykłe K-5.
muzyk - Czw 30 Maj, 2013
click napisał/a: | Kurcze Pentax K-5 tak kusi.... |
Nowy widziałem na ebayu niemieckim za 619 euro - "puszka".
Tańsza alternatywa, tzn. ta sama matryca, ale inna puszka, to brzydal - K 01.
Tyle, że to bezlusterkowiec, a taki Cię nie interesuje.
Też ma stabilizację i prawie tak samo oprogramowane "ciastko" jak K5, tyle, że nie masz wizjera, zdaje się też catch in focus. Ale potwierdzenie ostrości i stabilizacja - są.
Z tym potwierdzeniem, to tak w razie "W", gdybyś jakiś manual zapiął.
Co do tamponów i sigm z Pentaxem, to zdaje się nie będziesz miał takich jazd z AF, jak canonierzy.
B o g d a n - Wto 04 Cze, 2013
komor napisał/a: | B o g d a n, możemy zostawić jeden temat na temat atrakcyjności systemu Pentaksa. Jeśli udzielą się w nim wiadomi ludzie to może zbierze się w jednym miejscu trochę informacji o tym niszowym, ale wartym uwagi systemie. | Dyskusja i tak pozostała w innym wątku zgodnie z przewidywaniami.
komor - Wto 04 Cze, 2013
No to możemy tu bezpiecznie potrolować o wyższości Canona nad resztą świata.
Andrzej.M. - Czw 06 Cze, 2013
Hehe, chyba niższości, canon systematycznie i uparcie "nie widzi" że jego matryce na małej klatce czy cropie - coraz wyraźniej odstają.
komor - Czw 06 Cze, 2013
E tam matryca, nadrabiają legendarną magią i plastyką obiektywów.
nienietaktak - Czw 06 Cze, 2013
komor, a właśnie tak odnośnie canona - nie orientujesz się, czy da się spokojnie zaparkować przy Hali Stulecia?
Andrzej.M. - Czw 06 Cze, 2013
Hehehe... plastyka obiektywów... zależy jaki plastik...
komor - Czw 06 Cze, 2013
nienietaktak, jeśli chodzi Ci o bezpieczeństwo w sensie amatorów cudzej własności to jest to niewątpliwie miejsce turystycznie aktywne, więc i złodziejaszków można się spodziewać, choć to nie Warszawa, więc szanse mniejsze.
Ale jak się zaparkuje tuż obok zoo, to auto jest na widoku. Ewentualnie kawałek dalej ulicą Olszewskiego i skręcić do parku w lewo, w ulicę Kopernika. W parku parkują głównie miejscowi, a jest tam teraz wydzielony pas do parkowania (ruch jednokierunkowy). A ja mieszkam niedaleko dalej.
nienietaktak - Czw 06 Cze, 2013
komor, jest jeszcze podobno parking strzeżony Hali Stulecia, ale nie wiem, czy będzie miejsce. We wtorek koncert DCD, więc trzeba się zorientować co i jak
Szkoda, że nie można wnosić Canonów, bo jest zakaz fotografowania
komor - Pią 07 Cze, 2013
nienietaktak napisał/a: | komor, jest jeszcze podobno parking strzeżony Hali Stulecia |
O ile dobrze kojarzę to rezydują tam obecnie na nim dźwigi, wywrotki i konterery budowlańców, ale to może być nieaktualne. W sumie przejeżdżałem tam dziś rowerem ale nie zwróciłem uwagi. Ale jak jest koncert to raczej słabe szanse na miejsce i przy dużych spędach policja organizuje wszystko inaczej, np. wprowadza zakaz parkowania czasami.
nienietaktak napisał/a: | Szkoda, że nie można wnosić Canonów, bo jest zakaz fotografowania |
Przecież Canonem nie da się zrobić sensownego zdjęcia, więc powinni spoko wpuszczać.
nienietaktak - Pią 07 Cze, 2013
No ale da się rejjestrować dźwięk, a tego też nie wolno
|
|