forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Czy lepiej wybrać Pentaxa?

click - Czw 30 Maj, 2013
Temat postu: Czy lepiej wybrać Pentaxa?
Witam ponownie.

Strasznie przepraszam za nowy temat, ale tamten był zupełnie o czymś innym. Także przejrzałem ofertę Pentaxa i zobaczyłem mianowicie dwa modele Pentax K-30 i K-5... Kompletnie zrujnował mi mój wybór. Dotychczas D5100, a teraz to sam nie wiem. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie K-5? Co powiecie... tylko troszkę droższe..

B o g d a n - Czw 30 Maj, 2013

A to w tamtym wątku nie dało się kontynuować?
Za chwilę poczytasz o Sony i założysz kolejny?

Proponuję scalić to wszytko i przy okazji zmienić tytuł na "Chcę kupić lustrzankę" :smile:

click - Czw 30 Maj, 2013

Tylko, że tam od paru dobrych godzin nikt nie odpowiada, a zaszła szybka zmiana decyzji i najpóźniej muszę kupić aparat za 2 dni....
komor - Czw 30 Maj, 2013

B o g d a n, możemy zostawić jeden temat na temat atrakcyjności systemu Pentaksa. Jeśli udzielą się w nim wiadomi ludzie :) to może zbierze się w jednym miejscu trochę informacji o tym niszowym, ale wartym uwagi systemie. Canon i Nikon to wybór tzw. oczywisty, Sony ma silny marketing :) a o Pentaksie będzie tutaj.
click - Czw 30 Maj, 2013

No to co powiecie o K-30? U mnie toczy się wojna między D5100, a K-30... Dla mnie K-5 mimo iż jest niebiańskim aparatem (dla mnie) z kitem 18-135mm jest bardzo drogi.. Pomóżcie dobrać dobre, tanie, szkło do K-30 lub K-5 zamiast KIT'u.

PS. Czy Pentax ma miarę duży wybór tanich obiektywów...?

pioroon - Czw 30 Maj, 2013

Nie ma rady, trzeba czekać na jaada :twisted:
nienietaktak - Czw 30 Maj, 2013

Sigma i Tamron też mają obiektywy pod Pentaxa. Na współpracę szkieł i body za czasów K20D nigdy nie narzekałem.
jaad75 - Czw 30 Maj, 2013

click, K-30 i Tamron 17-50 f/2.8 będzie niezłym i tanim wyborem, wciąż jednak znacząco przekroczysz budżet w granicach którego się poruszamy (w poprzednim wątku). 18-55 WR, z którym ten korpus sprzedają w kicie, jest interesujący IMHO tylko ze względu na uszczelnienia, 18-135 WR za drogi w stosunku do jakości i nierówny. Używki starego K-5 (często jeszcze na gwarancji) możesz kupić taniej niż nowe K-30.
D5100 to klasę niższe body od K-30 (mimo, że oba to entry level), ale system Nikona popularniejszy i bogatszy w szkła i akcesoria, więc najpierw rozejrzyj się w ofercie i zobacz czy to, co jest dostępne pod Pentaksa będzie Ci odpowiadać.

[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 20:46 ]
komor napisał/a:
możemy zostawić jeden temat na temat atrakcyjności systemu Pentaksa. Jeśli udzielą się w nim wiadomi ludzie :) to może zbierze się w jednym miejscu trochę informacji o tym niszowym, ale wartym uwagi systemie.
Bez przesady. IMHO było już dość wątków "z informacjami" i spokojnie można scalić. :smile:
click - Czw 30 Maj, 2013

Mój budżet to 3500zł. "Stajnia" Pentaxa i obiektywy Tamrona i Sigmy są dla mnie wystarczające. Kurcze Pentax K-5 tak kusi....

Sorki, sprawdzałem porównanie, ale większych różnic nie znajduję.

Jakie są ważne różnicę między K-30, a K-5?

moje własna widoczna różnica to brak górnego wyświetlacza...

click napisał/a:
PS. Czy Pentax ma miarę duży wybór tanich obiektywów...?
Obecnie, nie. Wszystkie aktualnie produkowane szkła są raczej trochę (czasem nawet nie trochę) droższe lub nieco ciemniejsze od konkurencyjnych (z paroma wyjątkami). Tanią alternatywą są Sigmy i Tamrony lub starsze szkła manualne (te bywają bardzo tanie, ale niekoniecznie będziesz nimi zainteresowany).

[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 21:03 ]
click napisał/a:
Jakie są ważne różnicę między K-30, a K-5?

moje własna widoczna różnica to brak górnego wyświetlacza...
Podstawowa różnica, to 12-bitowe RAW-y (w K-5 są 14-bitowe), o klatkę wolniejsza seria i znacząco mniej zdjęć w serii (widoczne zwłaszcza w RAW), ciut wolniejszy najkrótszy czas naświetlania (1/6000s w K-30, 1/8000s w K-5), brak opcji ISO80 (i 51200, ale to akurat mało użyteczne), brak zmiany trybu pomiaru światła z korpusu (trzeba wejść w podręczne menu), brak bezpośredniego dostępu do zmiany czułości w trybie wybieraka punktu AF (w Tv/Av można sobie odpowiednio skonfigurować rolki, w M już nie), brak trybu X, brak gniazda x-sync i mikrofonu, plastikowa obudowa, brak opcjonalnego firmowego gripa.
Na plus są rzeczy wynikające z innego procesora (K-30 ma Prime M, K-5 starszy Prime II), czyli lepsza obsługa trybu filmowego (pełny manual, AF z przycisku, kompresja H.264) oraz tzw. focus peaking.
To chyba tyle tak z pamięci.

click - Czw 30 Maj, 2013

No ale raczej będę celował w Sigmy i Tamrony :) . Może źle to powiedziałem, czy obiektywy Tamrona i Sigmy są tanie do Pentaxów?

click napisał/a:
Może źle to powiedziałem, czy obiektywy Tamrona i Sigmy są tanie do Pentaxów?
Kosztują tyle samo, co do innych systemów, ale często dostępne dopiero na zamówienie, więc bywa, że nie będziesz miał tej swobody wyboru, co w przypadku C, czy N. Bywa też, że niektóre obiektywy wychodzą póżniej pod Pentaksa (to raczej reguła) lub nie wychodzą wcale.
click - Czw 30 Maj, 2013

Kurde no bo to jest tak, że jak bym kupił tego Pentaxa K-5 który okazał się świetnym aparatem to tylko 18-55mm do niego, a jak bym kupił tego D5100 to i na jakiś lepszy się znalazł... W czym K-5 góruję nad D5100, czy K-5 będzie nadawać się do siatkówki z lepszym obiektywem?
nienietaktak - Czw 30 Maj, 2013

K-5 będzie się nadawał do siatkówki. Z obiektywów też coś dobierzesz. Dobrych kilka lat temu nie miałem problemów z doborem Sigmy i Tamrona pod Pentaxa, więc teraz też nie powinno być źle.

click napisał/a:
W czym K-5 góruję nad D5100
Praktycznie we wszystkim. K-5 to klasa co najmniej D7000. Z podstawowych rzeczy - pentapryzmatyczny wizjer kryjący 100% kadru, dwie rolki, magnezowa, uszczelniana obudowa, dostęp do najważniejszych parametrów wprost z korpusu, krótsza migawka, szybsza i dłuższa seria, niższa dostępna czułość, stabilizacja z dowolnym szkłem.
Z lepszy w D5100 jest tylko tryb video (dostępny pełny manual, a w K-5 masz tylko Av) i odchylany ekran, który głównie w nim się ewentualnie przydaje.

[ Dodano: Czw 30 Maj, 2013 21:25 ]
click napisał/a:
czy K-5 będzie nadawać się do siatkówki z lepszym obiektywem?
Do siatkówki (halowej) będzie się nadawał każdy z aparatów z tą matrycą i odpowiednio szybkim szkłem f/2.8.
click - Czw 30 Maj, 2013

Dobra, dzięki. Czyli dozbieram do K-5 i go kupię, bo jeśli kupić to raz, a porządnie.. :) Tylko chciałbym jeszcze do niego w miarę TANI obiektyw który zmieścił by się w budżecie 3500zł wraz z BODY :) .

click napisał/a:
Tylko chciałbym jeszcze do niego w miarę TANI obiektyw który zmieścił by się w budżecie 3500zł wraz z BODY :) .
Tamron 17-50/2.8 będzie dobry na początek - z używką K-5 się zmieścisz (ewentualnie nowym K-30), tyle, że siatkówkę to tym zrobisz tylko z bardzo bliska, zapomnij o zdjęciach gdzieś z trybuny. Odpowiednie tele, wciąż poza zasięgiem Twojego budżetu.
click - Czw 30 Maj, 2013

Dobra, dzięki wszystkim :) . Body już wybrałem, teraz czas na obiektyw.. Coś wybiorę i dam znać :) .

jaad75, mogę wiedzieć czego ty używasz?

Ostatnio - K-5IIs. Ale mam też zwykłe K-5.
muzyk - Czw 30 Maj, 2013

click napisał/a:
Kurcze Pentax K-5 tak kusi....

Nowy widziałem na ebayu niemieckim za 619 euro - "puszka".

Tańsza alternatywa, tzn. ta sama matryca, ale inna puszka, to brzydal - K 01.
Tyle, że to bezlusterkowiec, a taki Cię nie interesuje. :roll:

Też ma stabilizację i prawie tak samo oprogramowane "ciastko" jak K5, tyle, że nie masz wizjera, zdaje się też catch in focus. Ale potwierdzenie ostrości i stabilizacja - są.
Z tym potwierdzeniem, to tak w razie "W", gdybyś jakiś manual zapiął.

Co do tamponów i sigm z Pentaxem, to zdaje się nie będziesz miał takich jazd z AF, jak canonierzy.

B o g d a n - Wto 04 Cze, 2013

komor napisał/a:
B o g d a n, możemy zostawić jeden temat na temat atrakcyjności systemu Pentaksa. Jeśli udzielą się w nim wiadomi ludzie to może zbierze się w jednym miejscu trochę informacji o tym niszowym, ale wartym uwagi systemie.
Dyskusja i tak pozostała w innym wątku zgodnie z przewidywaniami. :smile:
komor - Wto 04 Cze, 2013

No to możemy tu bezpiecznie potrolować o wyższości Canona nad resztą świata. :)
Andrzej.M. - Czw 06 Cze, 2013

Hehe, chyba niższości, canon systematycznie i uparcie "nie widzi" że jego matryce na małej klatce czy cropie - coraz wyraźniej odstają. :wink:
komor - Czw 06 Cze, 2013

E tam matryca, nadrabiają legendarną magią i plastyką obiektywów. ;)
nienietaktak - Czw 06 Cze, 2013

komor, a właśnie tak odnośnie canona - nie orientujesz się, czy da się spokojnie zaparkować przy Hali Stulecia? ;)
Andrzej.M. - Czw 06 Cze, 2013

Hehehe... plastyka obiektywów... :lol: zależy jaki plastik...
komor - Czw 06 Cze, 2013

nienietaktak, jeśli chodzi Ci o bezpieczeństwo w sensie amatorów cudzej własności to jest to niewątpliwie miejsce turystycznie aktywne, więc i złodziejaszków można się spodziewać, choć to nie Warszawa, więc szanse mniejsze.
Ale jak się zaparkuje tuż obok zoo, to auto jest na widoku. Ewentualnie kawałek dalej ulicą Olszewskiego i skręcić do parku w lewo, w ulicę Kopernika. W parku parkują głównie miejscowi, a jest tam teraz wydzielony pas do parkowania (ruch jednokierunkowy). A ja mieszkam niedaleko dalej. :)

nienietaktak - Czw 06 Cze, 2013

komor, jest jeszcze podobno parking strzeżony Hali Stulecia, ale nie wiem, czy będzie miejsce. We wtorek koncert DCD, więc trzeba się zorientować co i jak ;)
Szkoda, że nie można wnosić Canonów, bo jest zakaz fotografowania :mrgreen:

komor - Pią 07 Cze, 2013

nienietaktak napisał/a:
komor, jest jeszcze podobno parking strzeżony Hali Stulecia

O ile dobrze kojarzę to rezydują tam obecnie na nim dźwigi, wywrotki i konterery budowlańców, ale to może być nieaktualne. W sumie przejeżdżałem tam dziś rowerem ale nie zwróciłem uwagi. Ale jak jest koncert to raczej słabe szanse na miejsce i przy dużych spędach policja organizuje wszystko inaczej, np. wprowadza zakaz parkowania czasami. :)

nienietaktak napisał/a:
Szkoda, że nie można wnosić Canonów, bo jest zakaz fotografowania

Przecież Canonem nie da się zrobić sensownego zdjęcia, więc powinni spoko wpuszczać. :)

nienietaktak - Pią 07 Cze, 2013

No ale da się rejjestrować dźwięk, a tego też nie wolno ;)