|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Nikona kupić?
wildnature - Sob 08 Cze, 2013 Temat postu: Jaki obiektyw do Nikona kupić? Jestem początkującą fotoamatorką. Od roku posiadam lustrzankę Nikon D3100 z kitowym obiektywem 18-55. Od kilku dni zastanawiam się nad zakupem jakiegoś obiektywu. Interesuje mnie głębia kolorów, większy zoom i ostrość oraz wyraźne zdjęcia w słabym świetle. Cena do ok.1500 zł. Kompletnie nie znam się na obiektywach i nie chcę zmarnować kasy. Zaproponujcie mi jakieś obiektywy, możecie też podać wady i zalety. Z góry dziękuję.
hijax_pl - Sob 08 Cze, 2013
wildnature napisał/a: | Interesuje mnie głębia kolorów, | To znaczy? wildnature napisał/a: | większy zoom | Chodzi o przybliżenie czy samą krotność (uniwersalność)? wildnature napisał/a: | wyraźne zdjęcia w słabym świetle. | Tzn co? Stabilizacja?
Rozumiem, że zdjęcia w słabym świetle są po prostu poruszone, a kolory... no cóż, wystarczy pogrzebać w ustawieniach aparatu (Picture Control).
plan3s - Sob 08 Cze, 2013 Temat postu: Re: Jaki obiektyw do Nikona kupić?
wildnature napisał/a: | Jestem początkującą fotoamatorką. Od roku posiadam lustrzankę Nikon D3100 z kitowym obiektywem 18-55. Od kilku dni zastanawiam się nad zakupem jakiegoś obiektywu. Interesuje mnie głębia kolorów, większy zoom i ostrość oraz wyraźne zdjęcia w słabym świetle. Cena do ok.1500 zł. Kompletnie nie znam się na obiektywach i nie chcę zmarnować kasy. Zaproponujcie mi jakieś obiektywy, możecie też podać wady i zalety. Z góry dziękuję. |
Jeśli tak Cię tu troszkę przepytamy, to sama zdefiniujesz obiektyw który potrzebujesz.
- Gdzie zdjęcia robisz najczęściej? I komu/czemu te zdjęcia robisz?
- Czy wiesz dlaczego może tak być, że zdjęcia są mało wyraźne w słabym świetle? Jakie parametry wpływają na ostrość zdjęć? Co to jest głębia ostrości?
111lisu - Nie 09 Cze, 2013
Podjedź do jakiegoś sklepu załóż kilka na body i zobacz który Ci pasi
a potem tu zapytaj czy to dobry wybór przed zakupem.
Powiem Ci że te po >6 k będą zdecydowanie lepsze.
Zawsze możesz posiłkować się opiniami z: http://www.optyczne.pl/obiektywy.html
Zastanów się czy aby na pewno potrzebujesz zooma możne 35/1.8G sprawi Ci wiele radości?
muzyk - Pon 10 Cze, 2013
111lisu napisał/a: | możne 35/1.8G sprawi Ci wiele radości? |
Właśnie!
moronica - Pon 10 Cze, 2013
wildnature, zoom to nie to samo co ogniskowa. sa obiektywy o dluzszej ogniskowej i mniejszym zoomie, niz ten w posiadanym przez ciebie obiektywie
w tym budzecie mozna wziac tamrona 70-300 vc. wady i zalety to sobie znajdziesz w tescie na optycznych
111lisu - Pon 10 Cze, 2013
Kiedyś miałem złą opinię o 17-55 a to wspinała maszyna można nią pstrykać piękne foty.
A jak spadnie i się rozleci nie szkoda i do tego jaki lekki. no co więcej trzeba?
18-105? No fakt fajniejszy, ale dużo cięższy i droższy i taki sam ciemny.
Nadal polecam 35 albo 50 1.8G, bo 85 będzie poza budżetem.
Ale za to jakie foty. niech się Pani nie boi podejść bliżej.
Jednak wszystkie trzeba samemu założyć do puchy i popatrzeć co mu bardziej leży.
hijax_pl - Pon 10 Cze, 2013
111lisu napisał/a: | Kiedyś miałem złą opinię o 17-55 a to wspinała maszyna można nią pstrykać piękne foty. | Mówisz o 17-55/2.8? 111lisu napisał/a: | A jak spadnie i się rozleci nie szkoda i do tego jaki lekki. no co więcej trzeba? | Oj chyba nie mówisz o tym obiektywie, ale o plasticzaku 18-55...
rafisko - Wto 11 Cze, 2013
111lisu napisał/a: | Zastanów się czy aby na pewno potrzebujesz zooma możne 35/1.8G sprawi Ci wiele radości? |
To też zum tyle że klasyczny z napędem nożnym
muzyk - Sro 12 Cze, 2013
rafisko napisał/a: | z napędem nożnym |
Dobre
Stuku - Sro 12 Cze, 2013
rafisko napisał/a: | 111lisu napisał/a: | Zastanów się czy aby na pewno potrzebujesz zooma możne 35/1.8G sprawi Ci wiele radości? |
To też zum tyle że klasyczny z napędem nożnym |
http://www.youtube.com/watch?v=si47FUX2Bl4 tak jakoś mi się skojarzyło
|
|