|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Tamron 18-270 mm F/3,5-6,3 Di II VC PZD z Canon 550D
Wampireq - Sob 08 Cze, 2013 Temat postu: Tamron 18-270 mm F/3,5-6,3 Di II VC PZD z Canon 550D Witam wszystkich, nie dawno stałem się szczęśliwym posiadaczem obiektywu Tamrona. Obiektyw przeznaczony typowo do podróży, wydawał mi się idealny.
Niestety po pierwszej sesji mam wrażenie jakoby sprzęt "lekko" mydlił.
W załączeniu przesyłam kilka zdjęć wykonanych Tamronem i do porównania Canonowskim Kitem.
Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki co robić?
Mogę wysłać zdjęcie w większym formacie na maila jeśli potrzeba.
Tutejszyn - Nie 09 Cze, 2013
Zrób test bateryjkowy i zobacz, czy ostrość uzyskujesz tam, gdzie celujesz. Wygląda na frontfocus.
Wampireq - Nie 09 Cze, 2013
Jak robię z niewielkiej odległości to wychodzi ostre, natomiast wystarczy nieznacznie się oddalić i zdjęcie jest jakby poruszone w całym zakresie...
Tutejszyn - Nie 09 Cze, 2013
Bateryjki musisz sfotografować z możliwie najmniejszej odległości. Ustaw największy możliwy otwór przysłony. Jeśli nadal nie uda Ci się uzyskać obszarów rozogniskowanych, to sfotografuj coś innego, ale pionowego. Jakieś sztachety płotu, czy coś takiego. Pamiętaj na co ostrzyłeś i zobacz gdzie rzeczywiście ustawiła się ostrość.
matys - Nie 09 Cze, 2013
Staraj sie, żeby fotka wyglądała możliwie podobnie do tej, co pokazał ci Tutejszyn i skróć czas naświetlania, tak około 1/100
|
|