|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Macro - napęd przysłony
111lisu - Nie 09 Cze, 2013 Temat postu: Macro - napęd przysłony Witam
Mam pytanie czy jest "coś" co przenosi napęd przysłony do zdjęć macro.
Nie chodzi mi pierścienie.
Może jest jakiś elektrycznym popychaczem mieszek albo coś w tym rodzaju?
Może to pytanie jest głupie, ale nie widzę dobrze jak mocno domknę przysłonę.
A jak otworzę ją mocniej, ustawię ostrość i domknę z powrotem to albo model zwieje/przemieści się
albo znów rozjedzie mi się ostrość.
moronica - Nie 09 Cze, 2013
111lisu, o jakiej konfiguracji myslisz, obiektyw zamontowany odwrotnie, mieszek? obiektyw z pierscieniem przyslony czy bez?
111lisu - Nie 09 Cze, 2013
Obiektywy odwrotne jakoś mi nie podchodzą.
Zastanawiałem się nad podwójnymi kompletami pierścieni nie wiem czy to dobry pomysł.
Pstrykam pszczoły, ale to jest strasznie ruchliwe bractwo. AF nie potrzebny tylko przysłona mnie wpienia.
Mam zwykłe pierścienie bez napędu - wiadomo tanie ;(
I takie coś z przerobionego tele 2x, ale jest za krótkie. wiec daję trochę tego i trochę tego.
Mieszek byłby lepszy ale i tak nie będzie miał przysłony chyba że są jakieś inne ni ja widziałem.
moronica - Nie 09 Cze, 2013
111lisu, napisales ze nie chcesz pierscieni (a mieszek jest akurat bardziej problematyczny), nie chcesz odwrotnie mocowac tak wiec nie wiem czego ty wlasciwie chcesz... najprostsze bylyby akurat pierscienie przenoszace przyslone tyle ze nadal nie wiem jakiego obiektywu uzywasz
hijax_pl - Nie 09 Cze, 2013
111lisu, kup sobie pierścienie z przeniesieniem przysłony i będzie po sprawie...
111lisu - Pon 10 Cze, 2013
Manualnej 50tki używam, ale moja pucha nie dość, że steruje przysłoną to jeszcze ja intuicyjnie czuje
Wykręciłem też soczewkę z tele 2x i próbowałem z 50/1.8G, ale to trochę za małe powiększenie.
wiec wróciłem do pierścieni które kiedyś kupiłem (bez przeniesienia napędu) i dodałem do tele. jest w miarę OK
ale 1.8G odpada bo jest przysłona zamknięta. A po wyżej 11 to już jakoś słabo widzę czy ostre czy nie.
Czyli jak kupię dwa komplety pierścieni to powinno być w miarę. Mam nadzieje że nie ma w nich elektroniki,
jak w tele a są tylko zwykłe druty i ośka.
Mam jeszcze inny problem w wyzwalanie lampy przez "wireles" jak za blisko przysunę się z obiektywem do
obiektu to nie błyśnie, ale możne poprawię ten temat pop-up albo czeka mnie zakup radiówki zamiast
tego cudaka opto, który ma humory.
hijax_pl - Pon 10 Cze, 2013
111lisu, co dokładnie chcesz uzyskać bo mam wrażenie, że błądzisz jak dziecko we mgle...
moronica - Pon 10 Cze, 2013
tez mi sie tak wydaje... najpierw musisz zdecydowac, czego chcesz uzyc - manualnego obiektywu czy af-s, pierscieni czy mieszka, obiektyw zamontowany odwrotnie czy nie. i wtedy zastanowic sie, jak dobrac akcesoria by uzyskac to, czego chcesz. w kazdej z tych kombinacji mozna lepiej lub gorzej pokombinowac, najproblematyczniejszy bylby obiektyw bez pierscienia przyslony zamontowany odwrotnie, reszta bedzie prostsza
Szukam czegoś takiego tylko z napędem przysłony AF nie potrzebny zupełnie.
111lisu napisał/a: | Szukam czegoś takiego tylko z napędem przysłony | Musisz zatem zanabyć sprzęt canona...
111lisu, a na pewno jestes zdecydowany na mieszek? naprawde nie prosciej byloby kupic pierscienie ze stykami do 50tki G lub z popychaczem przyslony do manualnej? strasznie kombinujesz
kozidron - Pon 10 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Musisz zatem zanabyć sprzęt canona... |
hehe dobre
Coś koledzy ściemniacie!
Jest takie coś i robicie mnie w balona a ja Wa słucham
http://www.stopa.cso.pl/i...a/mieszeknikonf
I jest przeniesienie przysłony tylko ciekawe ile to kosztuje.
novoflex... sprawdz sobie na ich stronie, obstawiam jakies 350 ojro albo wiecej
moronica napisał/a: | I jest przeniesienie przysłony tylko ciekawe ile to kosztuje.
| No właśnie taniej będzie kupić korpus Canona i zelektryfikowany mieszek.
kozidron - Pon 10 Cze, 2013
111lisu, padło tu dość ważne stwierdzenie a mianowicie, którego widze nie wyłowiłeś: " mieszek jest akurat bardziej problematyczny"
111lisu, jak patrzysz na tą "znamienitą" konstrukcję nie domyślasz się co moronica miała na myśli
hmm widze, ze chyba novoflex juz nawet nie produkuje mieszka z popychaczem do Nikona. ja dalej sie pytam, czemu nie pierscienie? porzadne pierscienie ze stykami albo z samym popychaczem
... a elektryczny do EOSa kosztuje 550 jewro...
Do Canona tez kosztuję 2.5 klocka
[ Dodano: Pon 10 Cze, 2013 23:21 ]
moronica napisał/a: | hmm widze, ze chyba novoflex juz nawet nie produkuje mieszka z popychaczem do Nikona. ja dalej sie pytam, czemu nie pierscienie? porzadne pierscienie ze stykami albo z samym popychaczem |
Bo mieszek to coś w rodzaju zooma a pierścienie to jak wymiana obiektywu.
Z samym popychaczem nie widizłaem
Jest takowy novoflex zestaw na ebay za 971,13 zł chmm trochę dużo chociaż bajer fajny
[ Dodano: Pon 10 Cze, 2013 23:24 ]
kozidron napisał/a: | 111lisu, padło tu dość ważne stwierdzenie a mianowicie, którego widze nie wyłowiłeś: " mieszek jest akurat bardziej problematyczny"
111lisu, jak patrzysz na tą "znamienitą" konstrukcję nie domyślasz się co moronica miała na myśli |
Widziałem to ale nie bardzo wiem o co Wam chodzi: zamaka, uwisa się?
111lisu napisał/a: | moronica napisał/a: | hmm widze, ze chyba novoflex juz nawet nie produkuje mieszka z popychaczem do Nikona. ja dalej sie pytam, czemu nie pierscienie? porzadne pierscienie ze stykami albo z samym popychaczem |
Bo mieszek to coś w rodzaju zooma a pierścienie to jak wymiana obiektywu. |
ze co ze jak? wiesz, ja wiem jak dziala mieszek i pierscienie. i zaufaj mi, pierscienie sa mniej problematyczne od mieszka
111lisu napisał/a: | Z samym popychaczem nie widizłaem |
poszukaj Nikon PK-13, PK-12, PK-11A, PN-11. innych producentow rowniez kraza na rynku wtornym glownie, Jessops swego czasu produkowal manualne pierscienie z popychaczem, Polaroid zdaje sie rowniez
Skoro piszesz to wiesz, ale te PK też nie tanie Nikon PK-13 400zł za sztuke
mam trzy pk-13 kupione uzywane od roznych sprzedawcow, za zaden nie zaplacilam wiecej niz 25 funtow
moronica masz rację są używki na Allefro za 170
PK-11 PK-12 PK-13 8 , 14 , 27,5
To powinno nawet AFSa otwozyć, Dzięki
111lisu napisał/a: | To powinno nawet AFSa otwozyć, Dzięki |
nie do konca, w AF-Sie owszem otworzy ale potem przymyknie przyslone na maksa a nie do zadanej wartosci
A co powiesz o tych Chińczykach?
111lisu, nie uzywalam wiec nic nie powiem
111lisu - Wto 11 Cze, 2013
Mam w planach kupić Tamrona 90 ale jak nie będzie działać przysłona do du..a
Dzięki za sugestie.
moronica - Wto 11 Cze, 2013
111lisu, zalezy czy kupisz wersje z pierscieniem przyslony czy bez
111lisu - Sob 15 Cze, 2013
Kupiłem VIVITAR-3 http://www.aukcjoner.pl/g...71272-3.html#I3
Jak sugerowałeś, dzięki za pomoc.