|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co kupić po Canonie 1000d?
cumulus - Pon 10 Cze, 2013 Temat postu: Co kupić po Canonie 1000d? Mam Canona 1000d już dobrych kilka lat. Nie mam do niego żadnego ale, lecz ostatnio myślę nad zmianą body na inne (używane). I tutaj mam kilka pytań:
1. Czy jakość zdjęć z matrycy między 1000d a 40d jest duża na korzyść 40d?
2. Czy warto pchać się w leciwy już korpus 40d, czy lepiej kupić coś nowszego typu 550d czy 650d?
3. Pytanie drugie powstało, gdyż słyszałem, że matrycach w Canona z roku na rok praktycznie nie ma dużych zmian, może i żadnych. Być może taki leciwy 40d czy 50d bije na głowę lustrzanki segmentu 550d-700d które są nowszymi produkcjami?
kufel - Pon 10 Cze, 2013
cumulus napisał/a: | Czy jakość zdjęć z matrycy między 1000d a 40d jest duża na korzyść 40d? | nie.
http://tinyurl.com/nhsh7t7
matryca może i lepsza ,ale nieznacznie.
cumulus napisał/a: | Czy warto pchać się w leciwy już korpus 40d, | może nie ze wzgledu na jakąs lepszą jakość obrazka ,ale jesli chodzi o ergonomie, to tak
cumulus napisał/a: | czy lepiej kupić coś nowszego typu 550d czy 650d? | jesli ergonomia i użytkowanie trzycyfrowych canonów jest dla Ciebie odpowiednia to jest to jakas opcja.
cumulus napisał/a: | Pytanie drugie powstało, gdyż słyszałem, że matrycach w Canona z roku na rok praktycznie nie ma dużych zmian, może i żadnych. Być może taki leciwy 40d czy 50d bije na głowę lustrzanki segmentu 550d-700d które są nowszymi produkcjami? |
bo to niestety prawda- canon jeśli chodzi o obrazowanie spoczął na laurach , podczas gdy reszta poszła do przodu. zwiększają co prawda liczbę pikseli przy takiej samej pracy matrycy , co jest tam jakimś plusem, ale konkurencja poszła dalej i przy wzroście ilości pikseli produkuje matryce z wyraźnie lepszymi parametrami.
wiec na jaki korpus byś nie zmienił , to cudów nie oczekuj poprawa oczywiście będzie, ale niewielka.
muzyk - Pon 10 Cze, 2013
Cumulus.
Mając 1000D kupiłbym 40D ze względu na ergonomię, ewentualnie nieco lepsze wyposażenie. Ba, mając 450D kupiłem ... 30D i byłem bardziej zadowolony niż z 450D.
Cudów jednak nie oczekuj w jakości obrazu względem 1000D, który obrazek daje bardzo ładny też - ba, nieznacznie mniej szumi od np. 450D.
Lepszy AF, dwa kółka, nieco większy wizjer, wymienna matówka, najkrótszy czas 1/8000 - to dostaniesz w 40D.
kozidron - Pon 10 Cze, 2013
cumulus, ale do czego ? Przeglądam fotki z linka i stwierdzam, że jeżeli radziłeś sobie do tej pory ze słabym af-em i ergonomią ultra entrylevelu canona, to lepiej kup sobie 650D, af będzie lepszy(od 1000d), no i matryca też.
Rzadko mi się zdarza, żebym doradzał półkę niżej(ergonomicznie), szczególnie jeżeli ktoś rozważa uzywane XXD.
Chociaż po exifach widzę, że jakieś specjalne szkła cię w tym systemie nie trzymają, no chyba że zbierasz na 100-400L do tych samolotów. Gratuluje wytrwałości do celności af-u 1000D, szczególnie przy niektórych fotkach.
cumulus - Wto 11 Cze, 2013
Dziękuje Wam za odpowiedzi. Ułatwiło mi to wybór.
muzyk napisał/a: | Lepszy AF, dwa kółka, nieco większy wizjer, wymienna matówka, najkrótszy czas 1/8000 - to dostaniesz w 40D. |
Lepszy AF mi się na pewno przyda, ergonomia też nie zaszkodzi. Jakość obrazka nie musi być lepsza a i cena koło 1000zl za 40d nie przeraża.
kozidron napisał/a: | Chociaż po exifach widzę, że jakieś specjalne szkła cię w tym systemie nie trzymają, no chyba że zbierasz na 100-400L do tych samolotów. |
W sumie racja, mam Sigme 17-50 2.8 EX, Canona 55-250 i Canona 50 1.8 . Jednak jakoś przyzwyczaiłem się do Canona.
kozidron napisał/a: | Gratuluje wytrwałości do celności af-u 1000D, szczególnie przy niektórych fotkach. |
Przyznaję, że czasem dostawałem "białej gorączki", jednak po tylu latach użytkowania można było do tego przywyknąć .
Co kupię? Pewnie 40d z mniejszym przebiegiem. Myślę, że zarówno cena jak i to że jest to jednak dużo lepsza puszka niż 1000d przekonało mnie do wyboru.
muzyk - Wto 11 Cze, 2013
Cytat: | Co kupię? Pewnie 40d z mniejszym przebiegiem. |
Kup!
Ja dziabnąłem jednego rzęcha z przebiegiem 25 000 - hula jak ta lala.
cumulus - Czw 31 Paź, 2013
Minęło prawie pół roku i mam swoje 40d. Zamiana z 1000d to była dobra decyzja.
muzyk - Pią 01 Lis, 2013
cumulus napisał/a: | i mam swoje 40d. |
Gratulacje!
paul80 - Pią 01 Lis, 2013
cumulus, dokonałeś słusznego wyboru,muzyk wie co dobre .
Andrzej.M. - Pią 01 Lis, 2013
cumulus napisał/a: | mam swoje 40d. Zamiana z 1000d to była dobra decyzja. |
Na pewno!
|
|