|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Superzoom do 1000zł
tomekxtreme - Pon 10 Cze, 2013 Temat postu: Superzoom do 1000zł Witam
mam do Was pytanie - jaki aparat możecie polecić mając podane moje wymagania ?
1. Superzoom
2. Z wyglądu ma przypominać lustrzankę (kształt, wielkość)
3. GPS mnie nie interesuje
4. Wifi już tak, chociaż nie musi go być
5. Cena ok. 1000zł
6. Nowy czy używany ? Tutaj już muszę zdać się na wasze opinie - czy lepiej nówkę czy lepszą używkę ?
7. Wizjer mi też niepotrzebny (wolę lepszy aparat bez takiego gadżetu, bo widziałem HX200v i w ogóle mi się nie podobał)
Czytałem już podobne tematy i w oko wpadł mi Panasonic Fz62, Nikon L820, ale na polskich stronach jest jak na lekarstwo odnośnie ich testów, porównań...
Co radzicie ?
Tomek
HNIW - Pon 10 Cze, 2013
Nikon L820 to jeszcze zwykły kompaktowy aparat.
Warto dołożyć do czegoś pokroju L510. Dostajesz wtedy opcję nagrywania filmów z autofocusem, tryb manualny, dwa pokrętła co w takim aparacie jest rzadko spotykane.
Aparaty bez wizjera będą słabiej wyposażone, fakt ten dodatek jest również i dla mnie zbędny ale jego obecność wpływa poniekąd na klasę aparatu.
Nowy czy używka?
Powiem Ci tak, mam Sony HX-1 i nowszego HX10V - ten drugi to pomimo posiadania trybów pseudomanualnych aparat typowo amatorski, jeśli chodzi o jakość zdjęć i wygodę obsługiwania starszy z nim zdecydowanie wygrywa. Także jeśli Twój budżet nie jest na tyle rozciągliwy że pozwoli kupić coś lepszego niż tylko amatorski aparat w większej obudowie to poważnie zastanowił bym się nad używką, może czymś jeszcze na gwarancji.
Nie spotkałem się z tym Lumixem także nie mogę się na jego temat wypowiedzieć, jeśli chodzi o HX200V - niby następca HX1 ale jak posiada algorytmy odszumiania których nie da się wyłączyć, jak nowe kompakty Sony to o kant du** można go rozbić, najlepiej sprawdzić na jakiś samplach.
h.s. - Wto 11 Cze, 2013
Porównywarka
http://www.recenzje.net.p...we/4.2603vs2473
tomekxtreme - Wto 11 Cze, 2013
Niestety żona upiera się przy nowym aparacie, także w grę wchodzą teoretycznie słabsze modele. Czytałem jeszcze recenzje aparatu Olympus 820UZ - w teście optyczne niezbyt go polecają, ale w innych testach już tak...
|
|