forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Nikon D5100 18-55mm + 70-300mm czy 18-105mm?

dudsonova - Wto 11 Cze, 2013
Temat postu: Nikon D5100 18-55mm + 70-300mm czy 18-105mm?
Witam. Już za 3 dni kupuję lustrzankę, a jeszcze potrzebuję ostatecznej porady. Który zestaw lepiej brać z 18-55mm i 70-300mm (sigma 4-5.6) czy sam 18-105mm?
moronica - Wto 11 Cze, 2013

dudsonova, ktora Sigma? jest ich kilka o podanych parametrach. choc zadna zdaje sie nie jest jakas specjalnie godna polecenia. sposrod 70-300 to albo Tamron VC albo Nikkor VR

Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro

dudsonova, ta jest znosna... jak na teleobiektyw za 800zl. ale nie oczekuj, ze AF bedzie szybki. ponadto z tego co pamietam sporo osob sie skarzylo, ze z czasem plastikowe zebatki sie kruszyly i AF w ogole wysiadal

jestes strasznie niezdecydowana, raz sie rzucasz na jasne tele, nastepnie na ciemne tele z niskiej polki. kup sobie korpus z jakims podstawowym szklem i zacznij robic zdjecia, wyrob sobie opinie nt tego, czego ci potrzeba. masz 4000zl to wez sobie d7000 i chociazby 50tke albo 35tke o swietle 1.8. bedziesz miala srubokret w korpusie to i w przyszlosci latwiej ci bedzie dobierac szkla. jak juz bedziesz wiedziala, czego chcesz

Boże moronka, dlaczego mam być niezdecydowana? Po prostu kobieto chce dobrze kupić...!

dudsonova, raczej sprawiasz wrazenie, ze chcesz kupic szybko. stad to odliczanie w kazdym nowym temacie. mialas dobry pomysl juz jakis czas temu, by tele zostawic sobie na przyszlosc, trzymaj sie go. lepiej wydac 4000zl z glowa niz 800zl bez sensu
Sunders - Wto 11 Cze, 2013

dudsonova napisał/a:
Który zestaw lepiej brać z 18-55mm i 70-300mm (sigma 4-5.6) czy sam 18-105mm?

Sam 18-105.

Stuku - Wto 11 Cze, 2013

dudsonova napisał/a:
Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro

http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=12 - test szkła

Aczkolwiek po raz kolejny:

https://www.google.pl/sea...chrome&ie=UTF-8

Jest to troszkę Alfa Romeo porównując do światu motoryzacyjnego, awaryjność tego szkła :)

komor - Sro 12 Cze, 2013

moronica napisał/a:
ponadto z tego co pamietam sporo osob sie skarzylo, ze z czasem plastikowe zebatki sie kruszyly i AF w ogole wysiadal

To dotyczyło chyba tylko puszek Sony, które miały ostrego „kopa”. A na D5100 w ogóle nie ma śrubokręta, więc o ile jest wersja tego obiektywu obsługująca tanie Nikony, to na pewno nie urywa mu nic zbyt silny „śrubokręt”.

kojut - Sro 12 Cze, 2013

Stuku napisał/a:
Jest to troszkę Alfa Romeo porównując do światu motoryzacyjnego, awaryjność tego szkła :)

Czyli, że o awaryjności tego obiektywu najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy go nawet w ręce nie mieli?

Stuku - Sro 12 Cze, 2013

kojut napisał/a:
Stuku napisał/a:

Czyli, że o awaryjności tego obiektywu najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy go nawet w ręce nie mieli?

Bo wolą inne mniej awaryjne ale za to dobre auta ... a akurat tą sigmę miałem na próbę i hmmm podziękowałem ...

pes - Czw 13 Cze, 2013

dudsonova napisał/a:
Po prostu kobieto chce dobrze kupić...!
epickie :lol:
kojut - Czw 13 Cze, 2013

Stuku napisał/a:
Bo wolą inne mniej awaryjne ale za to dobre auta ...

Ja jakoś nie stwierdziłem, aby AR była bardziej awaryjna od innych aut. A powiem więcej- miałem kilka alf i żadna mnie nigdy nie zawiodła.
Stuku napisał/a:
a akurat tą sigmę miałem na próbę i hmmm podziękowałem ...

A dlaczego? Zepsuł się ten obiektyw podczas próby?

lotofag - Czw 13 Cze, 2013

Stuku napisał/a:

Bo wolą inne mniej awaryjne ale za to dobre auta ...

Ta, pewnie Wieśwagen Pastuch, niebity, tyle co nim Helmut woził Bertę do kościoła co niedziela :mrgreen: