|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - D5100 - tryb manualny, pomiar światła
zefirek - Sro 12 Cze, 2013 Temat postu: D5100 - tryb manualny, pomiar światła Witam,
Mam do Was nietypowe pytanie, czy w Nikonie D5100 jest jakiś "wskaźnik" ilości światła? Robię zdjęcia od zawsze tylko i wyłącznie w trybie manualnym, patrzę i nie widzę.
Może nie ma... światłomierza a zdjęcia robi się ustawiając czas i wartość przysłony na "oko".
Obserwujesz niebo... zachmurzenie, spoglądasz na zegarek, obserwujesz kierunek wiatru i ... już wiesz, jaki czas masz wybrać, aby nie prześwietlić zdjęcia.
Wybaczcie ten ironiczny ton wypowiedzi, przeczytałem całą "książeczkę" dostarczoną z aparatem, a odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.
Pozdrawiam,
Marcin
hijax_pl - Sro 12 Cze, 2013
Wciśnij przycisk <i>
Na ekranie będziesz miał wartość przesłony i czas migawki a pod nimi... drabinkę ekspozycji.
jaad75 - Sro 12 Cze, 2013
zefirek, przecież masz drabinkę ekspozycji w wizjerze, jak w każdej lustrzance...
zefirek - Sro 12 Cze, 2013
Właśnie owej drabinki ekspozycji szukam ... jak zajadę do domu z pracy, to sprawdzę
zefirek, numerek 11.
na pewno czytałeś instrukcję?
Czytałem Tylko jakoś jej u siebie w aparacie dostrzec nie mogłem.
PS
Strasznie okrojona ta instrukcja.
zefirek napisał/a: | Strasznie okrojona ta instrukcja. | Żartujesz chyba sobie... Uważasz, że tam jest 237 stron nieużytecznych informacji?
Strona 5 - rysunek ekranu INFO, element 18 opisany jako "wskaźnik ekspozycji"
Strona 11 - rysunek wizjera, który "przekleiłem".
Strona 65 - opis używania wskaźnika ekspozycji w trybie manualnym.
Strona 159 - informacje jak sobie odwrócić wskaźniki gdy mamy taką potrzebę...
Itp itd..
hijax_pl napisał/a: | zefirek napisał/a: | Strasznie okrojona ta instrukcja. | Żartujesz chyba sobie... Uważasz, że tam jest 237 stron nieużytecznych informacji?
Strona 5 - rysunek ekranu INFO, element 18 opisany jako "wskaźnik ekspozycji"
Strona 11 - rysunek, który "przekleiłem".
Strona 65 - opis używania wskaźnika ekspozycji w trybie manualnym.
Strona 159 - informacje jak sobie odwrócić wskaźniki gdy mamy taką potrzebę...
Itp itd.. |
Uważam, że jest tam za mało informacji. Ja dostałem jakąś broszurkę do aparatu - jest tam może ze 40 stron Pewnie wersja rozszerzona będzie na płycie - sprawdzę.
To nowy aparat czy używka? Bo jeśli nowy to Nikon schodzi na psy...
Zawsze możesz sobie pobrać PDFa ze strony...
hijax_pl napisał/a: | To nowy aparat czy używka? Bo jeśli nowy to Nikon schodzi na psy...
|
Nowy. 237 strony są na płycie w PDF-ie
[ Dodano: Sro 12 Cze, 2013 17:57 ]
Nie uważacie, że czas otwarcia migawki trzeba było oznaczyć odwrotnie, bo tak jest... jakoś tak nienaturalnie? Może się czepiam trochę bezpodstawnie, ale takie odniosłem wrażenie. Zapewne to kwestia przyzwyczajenia.
ophiuchus - Sro 12 Cze, 2013
Czas otwarcia migawki w ten sposób oznacza się od początków fotografii, obawiam się, że Twój postulat może pozostać bez realizacji
zefirek, migawka czy przesłona? A jeśli przesłona to otwór właściwy czy jej liczba?
Piszesz, że od zawsze używałeś trybu M. W jaki sposób?
B o g d a n - Sro 12 Cze, 2013
ophiuchus napisał/a: | Czas otwarcia migawki w ten sposób oznacza się od początków fotografii, obawiam się, że Twój postulat może pozostać bez realizacji | W Smienie tak nie było
B o g d a n napisał/a: | W Smienie tak nie było | W smene to w ogóle było inaczej bo przecież przysłona i czułość filmu to tam było to samo
zefirek - Czw 13 Cze, 2013
ophiuchus napisał/a: | Czas otwarcia migawki w ten sposób oznacza się od początków fotografii, obawiam się, że Twój postulat może pozostać bez realizacji |
Chodzi mi o graficzne oznaczenie widoczne na obrazku. Te białe kreseczki dookoła wskazania otwarcia przysłony ... im krótszy czas migawki, tym mniej białych kreseczek powinno być - ale to tylko moje zdanie
hijax_pl napisał/a: | zefirek, migawka czy przesłona? A jeśli przesłona to otwór właściwy czy jej liczba? |
hehe... ale zamieszałeś, przecież każde dziecko wie, że im mniejsza liczba przysłony tym więcej światła wpada przez większy otwór Można tutaj się odnieść również do GO ... ale o tym może innym razem
hijax_pl napisał/a: | zefirek,
Piszesz, że od zawsze używałeś trybu M. W jaki sposób? |
Od zawsze używałem trybu M i już wszystko mi pasuje, kwestia przyzwyczajenia
Ogólnie wątek można usunąć ... już wszystko jest jasne
Pozdrawiam,
Marcin
jaad75 - Czw 13 Cze, 2013
zefirek napisał/a: | Chodzi mi o graficzne oznaczenie widoczne na obrazku. Te białe kreseczki dookoła wskazania otwarcia przysłony ... im krótszy czas migawki, tym mniej białych kreseczek powinno być - ale to tylko moje zdanie | Aaa, o to chodzi... No może masz rację - byłoby czytelniej. Ale pewnie te diagramy powinny być normalnie w kolorze.
pecet0 - Nie 07 Lip, 2013
jak ustawić ostrość na nieskończoność?
operuję zestawem Nikon D5100 + Nikkor 18-105VR
moronica - Nie 07 Lip, 2013
pecet0, nie tego tyczy sie ten watek... masz na obiektywie przelacznik trybu A/M, zajrzyj do instrukcji
niemamfarta - Nie 14 Lip, 2013
moronica napisał/a: | pecet0, nie tego tyczy sie ten watek... masz na obiektywie przelacznik trybu A/M, zajrzyj do instrukcji |
Nie ma tego w instrukcji - bynajmniej nie w mojej. Zastanawiałem się właśnie do czego służy ten przełącznik A/M na obiektywie. W instrukcji jest obrazek przełącznika A/M w opisie VR, ale nie ma ani słówka wspomniane co to jest i z czym to się je. Zatem wiemy do czego służą, tylko co nam daje używanie trybu A lub M?
lvl3ha - Pon 15 Lip, 2013
niemamfarta, przeczytaj jeszcze raz instrukcje
A co do A/M na obiektywie Auto Focus/Manual Focus
zefirek - Pon 22 Lip, 2013
niemamfarta napisał/a: | moronica napisał/a: | pecet0, nie tego tyczy sie ten watek... masz na obiektywie przelacznik trybu A/M, zajrzyj do instrukcji |
Nie ma tego w instrukcji - bynajmniej nie w mojej. Zastanawiałem się właśnie do czego służy ten przełącznik A/M na obiektywie. W instrukcji jest obrazek przełącznika A/M w opisie VR, ale nie ma ani słówka wspomniane co to jest i z czym to się je. Zatem wiemy do czego służą, tylko co nam daje używanie trybu A lub M? |
pecet0 napisał/a: | jak ustawić ostrość na nieskończoność?
operuję zestawem Nikon D5100 + Nikkor 18-105VR |
hehe... kupują ludzie lustrzanki, a później zdjęcia nie potrafią zrobić!
Instrukcja znajduje się na płycie ... taka gruba książka do przeczytania!
To, co dostajecie w pudełku w wersji drukowanej, to broszurka o aparacie!
Wielki Mistrz - Sro 24 Lip, 2013
Pomiar światła w D5100 ma jedno poważne ograniczenie: nie działa z obiektywami manualnymi. Czyli jak ktoś lubi pracę z takimi obiektywami: musi i tak liczyć na swoje wyczucie lub umiejętności.
Nie wiem co miał na myśli zefirek pisząc, że pracował tylko w trybie M? Bo jeżeli chodziło tylko o fakt, że w oparciu o wbudowany światłomierz dobierał parametry ekspozycji (aby było poprawnie) - to "kompletna korozja". Po co to robić? Nie prościej skorzystać z trybów półautomatycznych (A lub S)? Praca w trybie M ma sens w trzech przypadkach:
1. Gdy obiektyw nie współpracuje z automatem i pomiarem światła w korpusie.
2. Gdy chcemy prześwietlić, lub przyciemnić rejestrowaną scenę.
3. Gdy planujemy zarejestrować jakiś efekt specjalny (np. rozmycia świateł pojazdów, sztucznych ogni, wielokrotna ekspozycja, jednolite naświetlenie serii zdjęć, itp).
W innym przypadku - korzystanie z trybu M to sztuka dla samej sztuki. Wiem, bo sam tak robiłem. Przez jakiś czas. Dorobek twórczy był taki, że sporo fajnych zdjęć zmarnowałem. Potem trzeba było kombinować w obróbce: rozjaśniać, wyciągać, korygować. A efekty i tak były "ledwo" zadowalające.
Wracając do instrukcji. W moim Nikonie D5100 drukowana instrukcja obsługi zawiera 82 strony (format A5). Dla porównania:
- instrukcja obsługi Nikona D3000 zawiera 61 stron (format A5);
- instrukcja obsługi Nikona F65 zawiera 114 stron (format B6);
- instrukcja obsługi FujiS2PRO zawiera 124 strony (format A5);
- instrukcja obsługi Yashica TL SUPER zawiera 45 stron (format B6).
Jak widać: instrukcja D5100 nie jest to wcale "broszura". I co najważniejsze: zawiera odpowiedzi na "prawie" wszystkie pytania. Nie wpadli tylko na to, że użytkownik lustrzanki może nie wiedzieć jak ustawić ostrzenie na nieskończoność. No cóż - takie czasy nadeszły.
P.S.
Broszury to ja miałem dołączone do kompaktów Kodaka. Przy każdej z nich, instrukcja obsługi dowolnej lustrzanki - jest jak encyklopedia!
kojut - Sro 24 Lip, 2013
Wielki Mistrz napisał/a: | Bo jeżeli chodziło tylko o fakt, że w oparciu o wbudowany światłomierz dobierał parametry ekspozycji (aby było poprawnie) - to "kompletna korozja". |
Wbudowany czy zewnętrzny- co za różnica? Jedno i drugie działa tak samo.
Wielki Mistrz napisał/a: | Po co to robić? |
Aby mieć kontrolę nad ekspozycją?
Wielki Mistrz napisał/a: | Nie prościej skorzystać z trybów półautomatycznych (A lub S)? Praca w trybie M ma sens w trzech przypadkach:
1. Gdy obiektyw nie współpracuje z automatem i pomiarem światła w korpusie.
2. Gdy chcemy prześwietlić, lub przyciemnić rejestrowaną scenę.
3. Gdy planujemy zarejestrować jakiś efekt specjalny (np. rozmycia świateł pojazdów, sztucznych ogni, wielokrotna ekspozycja, jednolite naświetlenie serii zdjęć, itp).
W innym przypadku - korzystanie z trybu M to sztuka dla samej sztuki. |
Na pewno? A zdjęcia nocne? Astrofotografia? Duże kontrasty? Fotografia studyjna? Fotografia wnętrz? Fotografia produktu?
W ok 90% korzystanie z trybu M to warunek poprawnego naświetlenia
Wielki Mistrz napisał/a: | Wiem, bo sam tak robiłem. Przez jakiś czas. Dorobek twórczy był taki, że sporo fajnych zdjęć zmarnowałem. Potem trzeba było kombinować w obróbce: rozjaśniać, wyciągać, korygować. A efekty i tak były "ledwo" zadowalające. |
Po prostu- nie potrafisz posługiwać się poprawnie trybem manualnym. To, że Tobie nie wychodziło nie znaczy, że innym też się nie udaje
Wielki Mistrz napisał/a: | Wracając do instrukcji. W moim Nikonie D5100 drukowana instrukcja obsługi zawiera 82 strony (format A5) |
Bida panie! Trza się angielskiego uczyć, bo w ichniejszym języku instrukcja to 260 stron
Wielki Mistrz napisał/a: | Jak widać: instrukcja D5100 nie jest to wcale "broszura". |
W porównaniu z wersją angielską to polska wygląda jak broszura.
Wielki Mistrz napisał/a: | I co najważniejsze: zawiera odpowiedzi na "prawie" wszystkie pytania. Nie wpadli tylko na to, że użytkownik lustrzanki może nie wiedzieć jak ustawić ostrzenie na nieskończoność. No cóż - takie czasy nadeszły. |
Ja też bym nie wpadł. Choć w instrukcji kilka razy jest napisane o ustawianiu ostrości "od minimum do nieskończoności". Tak na chłopski rozum to jak na jednym końcu jest minimum to na drugim musi być nieskończoność
hijax_pl - Sro 24 Lip, 2013
Wielki Mistrz napisał/a: | W moim Nikonie D5100 drukowana instrukcja obsługi zawiera 82 strony (format A5). | Na CD masz wersję pełną w PDF. A jak nie to zawsze możesz ją sobie ściągnąć ze strony producenta Wielki Mistrz napisał/a: | 2. Gdy chcemy prześwietlić, lub przyciemnić rejestrowaną scenę. | W 90% wystarczy korekta ekspozycji w trybach PSA. Co więcej w trybie M też ona działa Wielki Mistrz napisał/a: | 3. Gdy planujemy zarejestrować jakiś efekt specjalny (np. rozmycia świateł pojazdów, sztucznych ogni, wielokrotna ekspozycja, jednolite naświetlenie serii zdjęć, itp). | Jednolita ekspozycja pośród kilku zdjęć (np do panoram) - tak. Ale rozmycie świateł czy ognie sztuczne to wystarczy S i skręcona na minus korekta.
|
|