|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Samsung GX-10
Pan Dzikus - Sro 12 Cze, 2013 Temat postu: Samsung GX-10 Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu odkładam na lustrzankę. Chciałem kupić nowego Pentaxa K-r ale nadarzyła się okazja kupić używanego Samsunga GX-10 z kitowym obiektywem za 700 zł. Ponieważ nie miałem jeszcze lustrzanki to wydaje się być rozsądnym pomysłem zacząć od czegoś taniego i używanego. Pytanie tylko, czy ten aparat jest wart tej ceny? Z szybkiego i pobieżnego porównania wyszło mi, że GX-10 ma podobne parametry do Nikona D3000. Nikony są nowsze wiec używane egzemplarze pewnie nie są tak zużyte jak ten samsung a ceny na Allegro podobne. Nie wiem, nie znam się i dlatego pytam. Nie chcę przepłacić ani kupić chłamu jeśli mógłbym wydać te 7 stów na coś lepszego.
Proszę o pomoc.
h.s. - Sro 12 Cze, 2013
A ma on polskie menu?
lotofag - Sro 12 Cze, 2013 Temat postu: Re: Samsung GX-10 GX-10 to klon Pentaksa K10D, o obydwu bez trudu znajdziesz sporo informacji. Tak czy siak mocno leciwa konstrukcja. Z Nikonem D3000 to to ma tyle wspólnego, że tu i tu matryca to CCD i tyle
Określ jaki masz konkretnie budżet i co ma się w nim zawierać (korpus + jakie szkło) to może ktoś coś podpowie. Chyba, że to ma być zakup na zasadzie "chce lustrzankę - byle taniej"...
Czy coś jest warte swojej ceny sam musisz zdecydować, można przejrzeć zakończone aukcje i porównać ceny, itp.
Pan Dzikus - Sro 12 Cze, 2013
Nie. Najbliższy polskiemu jest rosyjski.
jaad75 - Sro 12 Cze, 2013
Pan Dzikus napisał/a: | Nie chcę przepłacić ani kupić chłamu jeśli mógłbym wydać te 7 stów na coś lepszego. | Po tyle chodzą, więc nie przepłacasz, ale czy warto kupić, to bym się zastanawiał... Na pewno jednak bardziej warto niż D3000, bo to znacznie wyższa klasa sprzętu.
h.s. napisał/a: | A ma on polskie menu? | A na co komu polskie menu?
Pan Dzikus - Sro 12 Cze, 2013
lotofag napisał/a: | Określ jaki masz konkretnie budżet i co ma się w nim zawierać (korpus + jakie szkło) to może ktoś coś podpowie. Chyba, że to ma być zakup na zasadzie "chce lustrzankę - byle taniej"...
Czy coś jest warte swojej ceny sam musisz zdecydować, można przejrzeć zakończone aukcje i porównać ceny, itp. |
Pierwotnie nie planowałem kupować używanego aparatu. Sprawa z GX-10 wyskoczyła nagle. Kuzyn chce go sprzedać za 700 zł i to jest podobno okazja bo, według niego, aparat wart jest co najmniej 1000. Pieniądze są mu pilnie potrzebne na remont silnika więc nie ufam mu zbytnio w tej sprawie i wolę zapytać. Jeśli nie jest wart tych pieniędzy to za inny używany mogę dać maksymalnie 750 ale najprawdopodobniej wrócę do pierwotnego planu kupienia nowego Pentaxa K-r. A aparat wybieram na zasadzie: co najlepszego można kupić za daną sumę. W ten sposób zdecydowałem się odkładać na Pentaxa bo z testów i opinii użytkowników wyszło mi, że w cenie do 2300 zł to najlepsza lustrzanka. Na takiej samej zasadzie chcę wybrać używany. Co można najlepszego kupić za 750 zł? Marka nie jest ważna tylko jakość zdjęć. Body i obiektyw maja być w miarę uniwersalne tak jak uniwersalny jest Pentax K-r z obiektywem SMC PENTAX-DAL f/3.5-5.6 18-55 mm.
Na tej aukcji za taki aparat kobieta chce 1299 zł
http://allegro.pl/samsung...3310889277.html
Ale to nie istotne ile chce tylko po jakich cenach są sprzedawane aparaty o tych możliwościach i jakości zdjęć. Nie znam się na lustrzankach, nie śledzę rynku więc nie wiem. Wiem tylko, że przedtem chciała go sprzedać za 1699 zł ale nie było ofert kupna.
lotofag - Sro 12 Cze, 2013
Pan Dzikus napisał/a: |
Pierwotnie nie planowałem kupować używanego aparatu. Sprawa z GX-10 wyskoczyła nagle. Kuzyn chce go sprzedać za 700 zł i to jest podobno okazja bo, według niego, aparat wart jest co najmniej 1000. Pieniądze są mu pilnie potrzebne na remont silnika więc nie ufam mu zbytnio w tej sprawie i wolę zapytać. |
A kuzyn nie wypożyczyłby tego sprzętu? Mógłbyś sam sprawdzić z czym to się je, może się spodoba, a może będzie jedno wielkie rozczarowanie?
najprawdopodobniej wrócę do pierwotnego planu kupienia nowego Pentaxa K-r. (...) z testów i opinii użytkowników wyszło mi, że w cenie do 2300 zł to najlepsza lustrzanka. |
Czy za tę kwotę nie mozna już dostać K-30? Oczywiście o ile jesteś zdecydowany na Pentaksa.
Co do tej "jakości za cenę" itp. to nie jest takie proste - wbrew powszechnemu przekonaniu korpus sam dobrych zdjęć nie zrobi, a i optyki ciekawszej za tę kwotę nie będzie...
Ale to nie istotne ile chce tylko po jakich cenach są sprzedawane aparaty o tych możliwościach i jakości zdjęć. Nie znam się na lustrzankach, nie śledzę rynku więc nie wiem. Wiem tylko, że przedtem chciała go sprzedać za 1699 zł ale nie było ofert kupna. |
Sprawdź zakończone aukcje, które doszły do skutku.
jaad75 - Sro 12 Cze, 2013
Pan Dzikus, 700-900zł to realna cena w jakiej można kupić ten korpus. To był dobry sprzęt, ale wyszedł w 2006 roku, więc siłą rzeczy jest już bardzo przestarzały. Wciąż jednak ergonomia, czy wizjer są nieporównywalnie lepsze, niż w przypadku entrylevelowych korpusów, typu K-r. To gdzie ten aparat zdecydowanie polegnie, to wysokie czułości - maksymalne używalne ISO kończy się gdzieś na 800.
Pan Dzikus napisał/a: | W ten sposób zdecydowałem się odkładać na Pentaxa bo z testów i opinii użytkowników wyszło mi, że w cenie do 2300 zł to najlepsza lustrzanka. | K-r? Nie bardzo. Znacznie lepszy jest K-30, który kupisz nowy w okolicach tej ceny lub używany K-5.
Pan Dzikus napisał/a: | Body i obiektyw maja być w miarę uniwersalne tak jak uniwersalny jest Pentax K-r z obiektywem SMC PENTAX-DAL f/3.5-5.6 18-55 mm. | Ten obiektyw nie jest uniwersalny - jest na to przede wszystkim zbyt ciemny.
Pan Dzikus - Sob 15 Cze, 2013
Dzięki wszystkim za rady. Kupiłem ten aparat i zgłębiam teraz jego możliwości. Jak go okiełznam i poczuję, że sprzęt zaczyna mnie ograniczać to kupię nową i znacznie bardziej zaawansowaną lustrzankę.
|
|