|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D3100 i co dalej?
wareczynski - Pią 14 Cze, 2013 Temat postu: D3100 i co dalej? Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
Wam do szanownego grona pytanie. Czas wymienić moją lustrzankę D3100 na coś bardziej zaawansowanego. To była moja pierwsza lustrzanka na której stawiałem pierwsze kroki w trybach innych niż "A" Generalnie chciałbym pójść stopień wyżej i planuję zakup aparatu w przedziale D7100 - D300s. Nie wykluczam zmiany systemu jeśli ktoś uważa , że tędy droga. Mój budżet to ok. 5000 pln więc niestety poszaleć się nie da.
Mam już jakieś swoje przemyślenia oparte na podstawie moich doświadczeń i doświadczeń użytkowników tego forum. Moim faworytem jest d300s, miałem go rękach z podpiętym gripem i naprawę robi pozytywne wrażenie. Niestety moja przygoda z tym aparatem trwała tylko chwilę i wykonałem tylko jedno zdjęcie w jednym z salonów ze sprzętem foto. Z drugiej strony jest nowość - nigdy nie kupuję nowości, firma Apple mnie tego nauczyła - D7100. Trochę się boję tego zakupu bo tak naprawdę nikt nie może powiedzieć nić na temat jego awaryjności. Jest też Canon. Może sprzedać aparat z obiektywami i zmienić system?
Kurcze nie lubię tych dylematów co wybrać ale zakup sprzętu foto za kilka tyś. to nie zakup nowej pary butów, przynajmniej dla mnie.
Uprzedzając pytanie: gdzie robię zdjęcia. Problem w tym że w różnych warunkach i są to zdjęcia robione podczas wypraw rowerowych, samochodowych, generalnie wszystko co nas otacza.
Pomóżcie proszę wybrać sprzęt, który będzie mi służył długie lata.
Z góry dzięki.
kufel - Pią 14 Cze, 2013
wareczynski, jakie masz już szkła?
widzisz ograniczenie w korpusie? a szkła, lub ich brak, Cie nie ograniczają? bo może w tym kierunku pójść...
wareczynski napisał/a: | Moim faworytem jest d300s, miałem go rękach z podpiętym gripem i naprawę robi pozytywne wrażenie. | bardzo fajna puszka,ale z nie najnowszą juz matrycą. warto rozważyć o ile ergonomia , af są priorytetami. jesli niekoniecznie, to wybor jak pozostaje miedzy d7000/d71000.
wareczynski napisał/a: | Jest też Canon. Może sprzedać aparat z obiektywami i zmienić system? | o ile nie interesuję Cie jakieś konkretne szkło w systemie Canona, to raczej nie ma takiej potrzeby.
wareczynski napisał/a: | Kurcze nie lubię tych dylematów co wybrać ale zakup sprzętu foto za kilka tyś. to nie zakup nowej pary butów, przynajmniej dla mnie. | im precyjniej i dokladniej pomyslisz w czym zasadzie czujesz ogranczenie tym latwiej bedzie cos wybrac
wareczynski - Pią 14 Cze, 2013
Moje szkła są w podpisie. Myślę, że sprzedając mojego D3100, sprzedałbym go z kitowym obiektywem 18-105. Właściwie nie czuję ograniczeń od strony obiektywów ale w miejsce 18-105 chętnie bym widział jakieś jaśniejsze 17-70 ? Może Sigma?
Jeśli chodzi o ograniczenia dot. aparatu? Wiem , że sporo mogę się jeszcze nauczyć od bardziej zaawansowanych aparatów, stąd pomysł d300s.
Czy naprawdę d300s nie jest wart tych 3900 pln?
kufel - Pią 14 Cze, 2013
wareczynski napisał/a: | Moje szkła są w podpisie. | aa, no tak...
wareczynski napisał/a: | Właściwie nie czuję ograniczeń od strony obiektywów ale w miejsce 18-105 chętnie bym widział jakieś jaśniejsze 17-70 ? Może Sigma? | jeśli już jaśniejsze , to celowałbym coś w ze stałym światłem 2.8. np sigma/tamron 17-50 2.8
wareczynski napisał/a: | Czy naprawdę d300s nie jest wart tych 3900 pln? |
dla jednych tak, dla drugich nie.
jeśli juz chcesz inwestować w porządne body to rozważ d7100. na chwile obecną najlepszy korpus apsc nikona.
Ten D7100 jakoś..... może dlatego , że się naczytałem o D7000....
Może jednak sięgnąć do 2 skarpety i pomyśleć o D600?
moronica - Pią 14 Cze, 2013
wareczynski, jak ci sen spedzaja internetowi gawedziarze to o d600 rowniez sie naczytasz ja mam i nie narzekam. nie ma on ergonomii d300s ale obrazuje pieknie
moronica napisał/a: | wareczynski, jak ci sen spedzaja internetowi gawedziarze to o d600 rowniez sie naczytasz ja mam i nie narzekam. nie ma on ergonomii d300s ale obrazuje pieknie |
I właśnie dla d600 w ostateczności mogę porzucić mojego faworyta d300s. To tego grip i będzie bardziej usefull. nawet nie mam zamiaru czytać o wadach d600
Są jakieś?
kufel - Pią 14 Cze, 2013
wareczynski napisał/a: | Są jakieś? | ogólnie nie. no moze taka ze szkla które posiadasz nie za bardzo podepniesz albo nie za bardzo mają sens na pełnej klatce
kufel napisał/a: | wareczynski napisał/a: | Są jakieś? | ogólnie nie. no moze taka ze szkla które posiadasz nie za bardzo podepniesz albo nie za bardzo mają sens na pełnej klatce |
Poza moim 70-300 , bo ten z podobno z FXem się dogaduje. To też jest ciekawe bo kupiłem ten obiektyw w fotojackerze jakieś 1,5 roku temu za ok. 1500-1600 pln a teraz kosztuje 2.100....
No właśnie, czym zamienić 18-105 i moją 35-kę na FX ie?
wareczynski, matryce troche za bardzo sie kurzyly na poczatku, od jakiegos czasu juz o tym ciszej. poza tym sam problem w korpusach, w ktorych wystepowal, mijal z czasem, przez jakis czas trzeba bylo przeczyscic od czasu do czasu ale to prosta sprawa i nie wymaga czyszczenia na mokro
wystarcza ci ciemny standardowy zoom? jesli tak to mozesz kupic d600 w zestawie z 24-85 f/3.5-4.5. choc ja osobiscie wole stalki. twoja 35tke z latwoscia zamienisz na ktoras 50tke
moronica napisał/a: | wareczynski, matryce troche za bardzo sie kurzyly na poczatku, od jakiegos czasu juz o tym ciszej. poza tym sam problem w korpusach, w ktorych wystepowal, mijal z czasem, przez jakis czas trzeba bylo przeczyscic od czasu do czasu ale to prosta sprawa i nie wymaga czyszczenia na mokro
wystarcza ci ciemny standardowy zoom? jesli tak to mozesz kupic d600 w zestawie z 24-85 f/3.5-4.5. choc ja osobiscie wole stalki. twoja 35tke z latwoscia zamienisz na ktoras 50tke |
Hymm coś mi się wydaje, że jednak zacznę od d300s ( tak wiem podobno d400 ma byś we wrześniu ) ale ten pewnie będzie w cenie... no właśnie ciekawe jakiej. Coś pewnie między d600 a a7100. Chyba jednak zacznę mierzyć siły na zamiary i zacznę od d300s + 17-50 zamiast 18-105...
Niestety mam tylko 2 skarpety. Policzyłem i chyba przed urlopem nie dam rady....
Myślę ,że d300s utrzyma swoją wartość na przyzwoitym poziomie i w niedalekiej przyszłości trzeba będzie kupić.... D800 , żeby nauczyć się czegoś nowego.
wareczynski, d400, o ile w ogole bedzie (a mial byc juz od kilku lat), to pewnie bedzie kosztowal podobnie do d600, zwlaszcza ze ten pewnie jeszcze ciupke potanieje do tego czasu. a jak sie pojawi to i uzywki d300s (jak i nowe egzemplarze) moga cenowo poleciec w dol
moglbys tez pojechac po bandzie i pozbyc sie wszystkiego i wziac d600 i 50/1.8, porobisz tak kilka miesiecy to dopiero sie nauczysz
kufel - Pią 14 Cze, 2013
wareczynski napisał/a: | Poza moim 70-300 , bo ten z podobno z FXem się dogaduje. | tak, racja, ale to tele; zakres dość specyficzny, pod konkretne zastosowania.
niestety, jeśli myślisz o ff to musisz pomyslec o szklach do tego typu korpusów, a tych póki co nie masz. wiec koszty na zakupie ď600 sie nie skończą.
Sunders - Pią 14 Cze, 2013
wareczynski napisał/a: | Canon. Może sprzedać aparat z obiektywami i zmienić system? |
To miałoby sens tylko gdybyś chciał kupić 6D
moronica napisał/a: | wareczynski, d400, o ile w ogole bedzie (a mial byc juz od kilku lat), to pewnie bedzie kosztowal podobnie do d600, zwlaszcza ze ten pewnie jeszcze ciupke potanieje do tego czasu. a jak sie pojawi to i uzywki d300s (jak i nowe egzemplarze) moga cenowo poleciec w dol
moglbys tez pojechac po bandzie i pozbyc sie wszystkiego i wziac d600 i 50/1.8, porobisz tak kilka miesiecy to dopiero sie nauczysz |
To też jakaś opcja ale chyba bym zostawił mojego 70-300 do tego D600.
[ Dodano: Pią 14 Cze, 2013 21:58 ]
Sunders napisał/a: | wareczynski napisał/a: | Canon. Może sprzedać aparat z obiektywami i zmienić system? |
To miałoby sens tylko gdybyś chciał kupić 6D |
+ 2 odbiektywy coś w rodzaju stałej 50 i np. 70-200 to już 2 skarpety jak nic
wareczynski napisał/a: | + 2 odbiektywy coś w rodzaju stałej 50 i np. 70-200 to już 2 skarpety jak nic |
Jak kupisz podobne obiektywy do D600 to jedna skarpeta wystarczy?
Sunders napisał/a: | wareczynski napisał/a: | + 2 odbiektywy coś w rodzaju stałej 50 i np. 70-200 to już 2 skarpety jak nic |
Jak kupisz podobne obiektywy do D600 to jedna skarpeta wystarczy? |
Do Nikona już mam tele pod FX , może nie 70-200 ale jest. Do Canona nie mam nic...
nienietaktak - Pią 14 Cze, 2013
wareczynski, kombinuj coś z D600. Miałem okazję popstrykać i jestem do dzisiaj pod wrażeniem. Biorąc pod uwagę, że nałogowo używam Canona, ten argument ma podwójną moc
A jak masz tylko dwie skarpety to warto poszukać w szufladzie pary rajstop
wareczynski napisał/a: | Do Nikona już mam tele pod FX |
Do D600 masz tylko to tele. Do 6D za podobne pieniądze można kupić 70-200/4.
nienietaktak napisał/a: | wareczynski, kombinuj coś z D600. Miałem okazję popstrykać i jestem do dzisiaj pod wrażeniem. Biorąc pod uwagę, że nałogowo używam Canona, ten argument ma podwójną moc
A jak masz tylko dwie skarpety to warto poszukać w szufladzie pary rajstop |
Skoro ma być na lata to może jednak D600. Kurcze żeby ktoś chociaż zapłacił 5 PLN za moje zdjęcie zrobione tym Nikonem....
Jutro chcę załatwić tą sprawę. Jaki obiektyw mam kupić do tego D600? Grip będzie na 100% do tego muszę kupić jakieś szkło , które będzie uzupełniać 70-300. Co kupić? ( tylko litości proszę )
Sprzedaję mojego D3100 + 18-105 + 35 1.8 + grip + 2 x bateria + aaa dorzucę jeszcze torbę do tego Lowepro. Kupię za to jakieś szkło za to wszystko?
kufel - Pią 14 Cze, 2013
wareczynski napisał/a: | Co kupić? ( tylko litości proszę ) | jesli ma byc to szklo uniwersalne czyli do wszytskiego to moze byc np
*NIKON 24-85mm f/2.8-4D IF AF - 2899,00 zł
*NIKON 24-120mm f/4G AF-S ED VR - 3884,00 zł
są tez "nieco" droższe opcje
jest tez uzywany 28-70/2.8 skoro koniecznie ma byc to zoom
muzyk - Sob 15 Cze, 2013
wareczynski napisał/a: | w przedziale D7100 |
Kup!
wareczynski napisał/a: | Moim faworytem jest d300s |
Nie kupuj.
To już lepiej używkę 450D Canona i lepsze szkło.
Jakość obrazka będzie podobna.
Dynamika w 450D oczywiście gorsza i ogólnie: wyposażenie, ergonomia.
jaad75 - Sob 15 Cze, 2013
Sunders napisał/a: | Do D600 masz tylko to tele. | I ewentualnie 35/1.8, a resztę może używać w trybie DX.
Sunders napisał/a: | Do 6D za podobne pieniądze można kupić 70-200/4. | Ale po co ma kupować 6D, skoro może kupić D600?
kufel - Sob 15 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | Ale po co ma kupować 6D, skoro może kupić D600? | A co go trzyma przy Nikonie? 18-105? w takiej sytuacji zazwyczaj mówisz że to nie jest szkło, które powinno kogoś trzymać w systemie...
owszem, można go używać w trybie dx ale.. jak dla mnie to średni pomysł. nie po to inwestuje dość sporą sumę żeby w tryb dx się bawić.
muzyk napisał/a: | wareczynski napisał/a:
Moim faworytem jest d300s
Nie kupuj.
To już lepiej używkę 450D Canona i lepsze szkło.
Jakość obrazka będzie podobna.
Dynamika w 450D oczywiście gorsza i ogólnie: wyposażenie, ergonomia. |
muzyk , zlituj sie...
jaad75 - Sob 15 Cze, 2013
kufel napisał/a: | A co go trzyma przy Nikonie? 18-105? | A co zyskuje w Canonie? kufel napisał/a: | w takiej sytuacji zazwyczaj mówisz że to nie jest szkło, które powinno kogoś trzymać w systemie...
| Oczywiście, że tak, ale powyższe pytanie pozostaje aktualne. Więc dlaczego miałby kupić 6D, zamiast D600?
muzyk - Sob 15 Cze, 2013
Cytat: | muzyk , zlituj sie... |
No właśnie się lituję.
Obrazek bardzo podobnej jakości - zobacz test.
Cała reszta - hmmm...
P.S. W propozycji jest nutka sarkazmu...
Oczywiście, że d7100 jeśli już, ale nie d300s. Po co?
kufel - Sob 15 Cze, 2013
jaad, mnie bardziej chodzi o to że w obecnej sytuacji kolega wareczynski może wybrać jedną z kilku opcji - do nikona przyspawany nie jest. d3100 i te kilka obiektywów to nie jest coś zmusza do kontynuacji systemu. i w zasadzie to bardziej miałem na myśli niż nakłanianie do Canona.
co nie zmienia faktu ze i 6d pytający byłby bardzo zadowolony.
a co wybrać z tych dwóch? jeśli nie miałbym upatrzonego jakiegoś szkła/szkieł z canona ktorych nie dostane w Nikonie , to jednak wybor padlby na d600.
wareczynski - Sob 15 Cze, 2013
Za chwilę jadę pobawić się D7100,D600 i jeszcze raz D300s. Kurcze nie wiem czemu ale straszny sentyment czuj e do tego D300s mimo że trzymałem go w rękach przez chwilę i zrobiłem tylko jedno zdjęcie. Mam nadzieję , że w sklepie też mi go odradzą bo nie chciałbym wykonać jakiegoś niekontrolowanego ruchu
kufel - Sob 15 Cze, 2013
której z ww puszek byś nie wybrał, to będziesz zadowolony. sęk w tym ze są miedzy nimi pewne różnice ,dlatego jeden korpus do niektórych zadań bedzie nadawać sie bardziej , inny troche mniej.
[ Dodano: Sob 15 Cze, 2013 11:41 ]
wareczynski, przymierz jeszcze z ciekawości Canona 6d - tak dla porównania.
Sunders - Nie 16 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | dlaczego miałby kupić 6D, zamiast D600? |
To proste - dla lepszej jakości obrazu i dla możliwości bezproblemowego używania obiektywów z bagnetem EF
moronica - Nie 16 Cze, 2013
ze niby 6d lepszy od d600?
kufel - Nie 16 Cze, 2013
Sunders, tłumacz się
jaad75 - Nie 16 Cze, 2013
Sunders napisał/a: | dla lepszej jakości obrazu | Lepszej od czego? D3100?
ophiuchus - Nie 16 Cze, 2013
Moim zdaniem ani GPS ani WI-FI w Canonie to nie są cechy, które przeważałyby szale na korzyść 6D. AF ma mniej zaawansowany niż D600, tylko jeden slot na kartę, uszczelnienia takie se... Reszta praktycznie podobna. Chyba tylko bufor przy zdjęciach seryjnych daje faktyczną przewagę nad Nikonem. Szóstkę warto kupić jak się ma sporo fantów z bagnetem EF. W sytuacji kolegi zakładającego wątek od razu brałbym D600. Co oczywiście nie oznacza, że 6D nie da się zrobić fajnych zdjęć, czy że jest to kiepski aparat ;D Po prostu Nikon zrobił lepszy
wareczynski - Nie 16 Cze, 2013
I wybrałem... Coolpix P510
Żart oczywiście. Wczoraj po burzy mózgów w salonie foto, i dokładnemu przyjrzeniu się D7100, D600, D300s i Canonowi 6D. Wybrałem D300s. D600 i Canon 6D po skompletowaniu szkieł wychodziły chore pieniądze, których jednak nie jestem wstanie przeznaczyć na swoje hobby. Oba naprawdę dobrze wykonane, choć D300s dla mnie wydaje się być solidniej wykonaną puszką. Na placu został D7100 ale jakoś nie bardzo chciałem ryzykować. Masa ludzi zgłasza problemy z tymi aparatami a jak pisałem na początku Apple nauczyło mnie żeby nie kupować nowości.
Zrobiłem dopiero ok. 100 zdjęć i wszystkie w domu, dopiero dzisiaj wybieram się na spacerek ale puki co moje spostrzeżenie jest takie: jest pioooruńsko szybki
Do kupienia pozostał grip i jakieś szkło zamiast 18-105, który chyba jeszcze dzisiaj będzie sprzedany z moim D3100.
Dzięki za pomoc w wyborze.
Sunders - Nie 16 Cze, 2013
wareczynski napisał/a: | Wybrałem D300s. |
Gratulacje. Kupiłeś przestarzały sprzęt, ale solidny, dobrej klasy i nie obciążony wadami fabrycznymi.
lotofag - Nie 16 Cze, 2013
wareczynski napisał/a: | Na placu został D7100 ale jakoś nie bardzo chciałem ryzykować. Masa ludzi zgłasza problemy z tymi aparatami |
A nie pomyliło Ci się z D7000?
wareczynski napisał/a: | Na placu został D7100 ale jakoś nie bardzo chciałem ryzykować. Masa ludzi zgłasza problemy z tymi aparatami | Że co? Póki co jeszcze nie spotkałem się z problemami z tym korpusem...
jaad75 napisał/a: | wareczynski napisał/a: | Na placu został D7100 ale jakoś nie bardzo chciałem ryzykować. Masa ludzi zgłasza problemy z tymi aparatami | Że co? Póki co jeszcze nie spotkałem się z problemami z tym korpusem... |
Rozumiem, że jeśli Ty nie masz problemów tzn. że nikt ich nie ma? Kurcze, stary, gdybym wiedział , że jesteś wyrocznią.....
lotofag - Nie 16 Cze, 2013
jaad75 nie korzysta z Nikona Miał zapewne na myśli, że póki co o problemach z D7100 cisza, stąd też było moje pytanie czy nie pomyliłeś go z D7000.
Być może przypadkowo wyczytałem to na forach sponsorowanych przez Canona
Jeśli chodzi o D7100, 2 sprawy go dla mnie dyskwalifikują : ( to dla tych którym się nie chce czytać tego wątku od początku ) ... nawet nie czuje jak mi się rymuje
1. Dla mnie zbyt nowy żeby umoczyć 4k pln ( Apple i Steave Śp. mnie tego nauczyli )
2. To mi nie leży w rękach, zresztą D600 podobnie. Różnica między D7100 i D600 w wielkości i ergonomii jest naprawdę niewielka.
wareczynski napisał/a: | 1. Dla mnie zbyt nowy żeby umoczyć 4k pln ( Apple i Steave Śp. mnie tego nauczyli ) | Nie jest już taki nowy, to D300s jest taki stary...
wareczynski napisał/a: | 2. To mi nie leży w rękach, zresztą D600 podobnie. Różnica między D7100 i D600 w wielkości i ergonomii jest naprawdę niewielka. | Wiedząc jaka jest różnica w ergonomii na korzyść D300s wciaż nigdy nie kupiłbym korpusu aż o tyle gorzej obrazującego, tylko z tak błahego powodu.
wareczynski - Pon 17 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | wareczynski napisał/a: | 1. Dla mnie zbyt nowy żeby umoczyć 4k pln ( Apple i Steave Śp. mnie tego nauczyli ) | Nie jest już taki nowy, to D300s jest taki stary...
wareczynski napisał/a: | 2. To mi nie leży w rękach, zresztą D600 podobnie. Różnica między D7100 i D600 w wielkości i ergonomii jest naprawdę niewielka. | Wiedząc jaka jest różnica w ergonomii na korzyść D300s wciaż nigdy nie kupiłbym korpusu aż o tyle gorzej obrazującego, tylko z tak błahego powodu. |
Na szczęście kupiłem go dla siebie a nie dla Ciebie
Andrzej.M. - Wto 18 Cze, 2013
wareczynski napisał/a: |
Na szczęście kupiłem go dla siebie a nie dla Ciebie |
Na szczęście! Masz prawo do popełniania błędów. Ważne żebyś się na nich uczył. Udanych zdjęć życzę!
moronica - Wto 18 Cze, 2013
nie przesadzajmy, sposrod wszystkich propozycji d300s jest najsolidniejszy, z najlepszym AFem i ergonomia. niektorzy trywializuja te zalety biorac korpus entry-level z najlepszym obrazowaniem i slaba cala reszta a wareczynski zrobil odwrotnie
kufel - Wto 18 Cze, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Na szczęście! Masz prawo do popełniania błędów. | jakość korpsu to nie tylko obrazowanie. pomimo iz na dzien dzisiejszy matryca z d300s nie jest najlepsza, to sam korpus ma caly szereg zalet , ktore akurat sa istotne. a jesli sa one dla kogos wiekszym priorytetem niz samo obrazowanie , to jest jego wybór. zresztą też wolałbym nieco gorsze obrazowanie, niz męczyć się z korpusami typu d5000 / 650D itp. ...
jaad75 - Wto 18 Cze, 2013
kufel napisał/a: | zresztą też wolałbym nieco gorsze obrazowanie, niz męczyć się z korpusami typu d5000 / 650D itp. ... | Co innego męczyć się z entrylevelowym body, a co innego "męczyć się" z takim D7x00...
kufel - Wto 18 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | Co innego męczyć się z entrylevelowym body, a co innego "męczyć się" z takim D7x00... | fakt, tu już różnica jest dużo mniejsza, i ja byłbym chyba w stanie zaakceptować taką ergonomie, ale d300s i tak jest tu dla mnie dużo lepszym body pod tym względem , więc nie dziwię się że ktoś przymyka oko na jego nie najnowszą matrycę. a przecież ergonomia to nie jedyna zaleta tego korpusu...
kufel napisał/a: | ale d300s i tak jest tu dla mnie dużo lepszym body pod tym względem | Wcale nie tak dużo.
kufel napisał/a: | a przecież ergonomia to nie jedyna zaleta tego korpusu... | AF jest ten sam w D7100 - co jeszcze?
kufel - Wto 18 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | AF jest ten sam w D7100 | ale d7100 nie był brany przez pytającego , tylko d7000.
a jesteś pewien ze to ten sam moduł i dziala tak samo sprawnie? ja osobiście nie porównywałem.
a co do samego porównania, poza ergonomią, wytrzymałością, i af ( punkty, szybkość i dokładność) , to z mniej istotnych rzeczy dodałbym jeszcze ilość klatek ae bracketing i troche lepszy tryb seryjny. nie wiem jak jest z buforem w obu przypadkach...
[ Dodano: Wto 18 Cze, 2013 15:18 ]
poza tym, o klasie d300s niech świadczy ilość użytkowników , którzy z utęsknieniem czekają na jego następce, d400, ale z lepszą matrycą. z jakiegoś powodu d7x00 ich nie do końca satysfakcjonuje...
kufel napisał/a: | i troche lepszy tryb seryjny. | Taa, zwłaszcza w 14-bitowym RAW...
kufel napisał/a: | o klasie d300s niech świadczy ilość użytkowników , którzy z utęsknieniem czekają na jego następce, d400, ale z lepszą matrycą. z jakiegoś powodu d7x00 ich nie do końca satysfakcjonuje... | Bo ubzdurali sobie, że D7x00 to odpowiednik D90 i uwłacza im "degradacja"...
kufel napisał/a: | którzy z utęsknieniem czekają na jego następce, d400, ale z lepszą matrycą. |
No właśnie... Ciekawe na co zmienił sprzedający... D800? a może D600?
Swoją drogą - trochę dziwna ta systematyka modeli w Nikonie... Takie poplątanie z pomieszaniem. Tu D90 tam D300 , i D7x00... dwu- , trzy- i cztero- cyfrowe... Trzeba przyznać że Canon przy swoich zaletach i wadach ma oznaczenia najczytelniejsze. Choć i tu zaczyna się robić bałagan (6D - a powinien być raczej 16D lub 51D ).
kufel - Wto 18 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | Bo ubzdurali sobie, że D7x00 to odpowiednik D90 i uwłacza im "degradacja"... | sugerujesz, że d7000 w każdym aspekcie jest lepszy od d300s?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Trzeba przyznać że Canon przy swoich zaletach i wadach ma oznaczenia najczytelniejsze | to fakt
kufel napisał/a: | sugerujesz, że d7000 w każdym aspekcie jest lepszy od d300s?
| Sugeruję, że gdybym miał wybierać, to bez wahania wybrałbym D7000, o D7100 nawet nie wspominając.
komor - Wto 18 Cze, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Trzeba przyznać że Canon przy swoich zaletach i wadach ma oznaczenia najczytelniejsze. |
Czy ja wiem? 60D to krok w dół, jeśli chodzi o pozycjonowanie, a oznaczenie zostało. W przypadku Nikona zmiana z D90 na D7000 odzwierciedla też zmianę w „półeczkowaniu”.
jaad75 napisał/a: | bez wahania wybrałbym D7000, o D7100 nawet nie wspominając |
Też wybrałbym D7000 lub D7100 zamiast staruszka D300. No chyba że byłbym reporterem, to miałbym zgryz.
lotofag - Wto 18 Cze, 2013
kufel napisał/a: | ale d7100 nie był brany przez pytającego , tylko d7000.
. |
wareczynski napisał/a: | Na placu został D7100 ale jakoś nie bardzo chciałem ryzykować. Masa ludzi zgłasza problemy z tymi aparatami a jak pisałem na początku Apple nauczyło mnie żeby nie kupować nowości. |
kufel - Wto 18 Cze, 2013
komor napisał/a: | Czy ja wiem? 60D to krok w dół, jeśli chodzi o pozycjonowanie, a oznaczenie zostało. | to nie jest tak ze nagle dwucyfrowe eosy zostały zdegradowane. ten ruch wymogło powstanie nowej linii pro , 7d.
lotofag, akurat rzucanie sie na nowości tez nie uważam za zdrowy rozsądek.
Nie zmieniaj tematu, ten cytat był odpowiedzią na pytanie co brał pod uwagę założyciel wątku
kufel - Wto 18 Cze, 2013
nie zmieniam. jedynie odnosze sie do tego lotofag napisał/a: |
|
to dla Ciebie dziwne ze ktoś nie rzuca sie na nowość?
hijax_pl - Wto 18 Cze, 2013
kufel napisał/a: | ten ruch wymogło powstanie nowej linii pro , 7d. | No i właśnie rozchodzi się o to, że niezbyt ten 7D im wyszedł, skoro muszą degradować dwucyfrówki by zachować odpowiedni odstęp półkowy.
kufel, spróbujmy więc jeszcze raz:
Stwierdziełeś, że założyciel wątku nie brał pod uwagę D7100 tylko D7000, na co ja odpowiedziełem cytatem, o tym że jednak rozważał tę pierwszą opcję.
Co ma do tego powód dlaczego ostatecznie z zrezygnował z D7100 oraz dlaczego moja emotka ma znaczyć akurat "dziwię się, że ktoś nie rzuca się na nowość"?
kufel - Wto 18 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | No i właśnie rozchodzi się o to, że niezbyt ten 7D im wyszedł, skoro muszą degradować dwucyfrówki by zachować odpowiedni odstęp półkowy. | pozwolę się nie zgodzić...
kufel napisał/a: | pozwolę się nie zgodzić... | Mam rozumieć, że nie zgadzasz się na obniżanie jakości serwowanych produktów jednocześnie akceptując "równanie w dół"?
kufel - Wto 18 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Mam rozumieć, że nie zgadzasz się na obniżanie jakości serwowanych produktów jednocześnie akceptując "równanie w dół"? | nie. rozumiem, że musi byc różnica miedzy segmentami. taka sama jaka występowała miedzy d90 a d300. równaniem w dół można by określić ten ruch gdyby nie powstał 7d. a tak od 60d zbliżyła sie bardziej do d90. i tyle.
Aha.. Czyli jak powstanie u Nikona D400, który będzie D300 z matrycą z D4 to znaczy, że logiczne będzie stworzenie D7200, który będzie wyglądał jak D5200 ale z wyświetlaczem górnym? Jeśli się tak stanie to wypisuję się z Nikona i przechodzę do Pentaxa
lvl3ha - Wto 18 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Aha.. Czyli jak powstanie u Nikona D400, który będzie D300 z matrycą z D4 to znaczy, że logiczne będzie stworzenie D7200, który będzie wyglądał jak D5200 ale z wyświetlaczem górnym? Jeśli się tak stanie to wypisuję się z Nikona i przechodzę do Pentaxa |
Uwierz ze o tym zadecyduje rynek
kufel - Wto 18 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Aha.. Czyli jak powstanie u Nikona D400, który będzie D300 z matrycą z D4 to znaczy, że logiczne będzie stworzenie D7200, który będzie wyglądał jak D5200 ale z wyświetlaczem górnym? Jeśli się tak stanie to wypisuję się z Nikona i przechodzę do Pentaxa | odpuszczam. nie rozumiemy sie... Bo nie zakładam ze to z jakiejś złośliwości.
kufel, tu nie chodzi o wzajemne zrozumienie, ale o fakt, że mamy po prostu odmienną percepcję tych zdarzeń i tyle.
Nie jestem "Nikoniarzem" choć system cenię , ale dla mnie oznakowanie jest nielogiczne - jak to przejście z dwucyfrowego D-90 na czterocyfrowy D7000... Jak w tym pozycjonować D300? Też 3 cyfrowe jak D700... Może kluczem są cyfry 3 , 5, 7...?
Odnośnie 7D - na obecny moment może niezbyt udany, ale w momencie premiery był jednak dość mocny.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | ale dla mnie oznakowanie jest nielogiczne - jak to przejście z dwucyfrowego D-90 na czterocyfrowy D7000... | Też tego nie rozumiem, dla mnie mogli dać DA0, DB0 i DC0 AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jak w tym pozycjonować D300? | 6 latka? w muzeum AndrzejM.Makuch napisał/a: | Odnośnie 7D - na obecny moment może niezbyt udany, ale w momencie premiery był jednak dość mocny. | Bo teraz AF stał się chlebem powszednim - też w Canonie.
lvl3ha - Sro 19 Cze, 2013
Tak biadolicie i biadolicie o tym AF. To ja mam pytanie ktora lustrzanka waszym zdaniem ma bardzo dobry i celny AF?
hijax_pl - Sro 19 Cze, 2013
D300
Andrzej.M. - Sro 19 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Bo teraz AF stał się chlebem powszednim - też w Canonie. |
I jakby nie było - żadna nowsza matryca APS-C Canona nie jest lepsza od "dziadka" 7D...
Jego następca będzie wyznaczał limit jakości dla reszty "cropów 1,6" - ciekawe na jakim poziomie...
AndrzejM.Makuch napisał/a: | I jakby nie było - żadna nowsza matryca APS-C Canona nie jest lepsza od "dziadka" 7D... | A to to akurat nic nobliwego... Cytat: | Jego następca będzie wyznaczał limit jakości dla reszty "cropów 1,6" - ciekawe na jakim poziomie...
| Oby wyższym...
kufel - Sro 19 Cze, 2013
lvl3ha napisał/a: | To ja mam pytanie ktora lustrzanka waszym zdaniem ma bardzo dobry i celny AF? | sporo takich.
hijax_pl napisał/a: | Cytat:
Jego następca będzie wyznaczał limit jakości dla reszty "cropów 1,6" - ciekawe na jakim poziomie...
Oby wyższym... | nie zanosi sie...
Andrzej.M. - Sro 19 Cze, 2013
kufel napisał/a: | hijax_pl napisał/a:
Cytat:
Oby wyższym...
nie zanosi sie... |
Taaa... musieliby kupić Pentaxa... pewnie będzie wyższy niż dotychczasowy - bo to chyba szczególny wyczyn nie jest, ale pewnie niżej niż Pentax czy Nikon. Cóż - te kilka procent wielkości matrycy na pewno nie pomaga...
muzyk - Sro 19 Cze, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jego następca będzie wyznaczał limit jakości dla reszty "cropów 1,6" | Jeszcze musi duuuuuuuużo pstryków być zrobionych, zanim poziom obrazowania Canona apsc będzie choćby zbliżony do Pentaxa i Nikona...
kufel - Sro 19 Cze, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Taaa... musieliby kupić Pentaxa | nie muszą. wystarczy, że zmienią technologie produkcji matryc. tu leży problem.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Cóż - te kilka procent wielkości matrycy na pewno nie pomaga... | nie pomaga, ale nie jest tez przyczyną różnic w obrazowaniu.
kufel napisał/a: | że zmienią technologie produkcji matryc. tu leży problem. | Na początek wystarczy by dla puszek "nie-astro" zrezygnowali z biasa i ciut lepiej skondycjonowali punkt saturacji.
kufel - Sro 19 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Na początek wystarczy by dla puszek "nie-astro" zrezygnowali z biasa i ciut lepiej skondycjonowali punkt saturacji. | skoro to takie "proste", to czemu tego nie zrobią? bo rozumiem ze mówimy tu tylko o kwestii oprogramowania matryc?
jakis czas temu było jakieś info odnośnie produkcji matryc, gdzie wyszło ze canon produkuje je w starej technologii, gdy reszta poszła na przód. czyli poza kwestiami oprogramowania dochodzi kwestia samej technologii. niestety nie pamiętam szczegółów. pamiętam ze jaad tez cos o tym wspominał.
kufel napisał/a: | bo rozumiem ze mówimy tu tylko o kwestii oprogramowania matryc? | Bias to sprzęt. Bias jest dostępny nawet w kompaktach. Po prostu nie gra on tak dużej roli w "codziennym " foceniu. Ale przy porównywaniu tabelek specyfikacji, to już ważna różnica. I przy "wyciągani" gdy liczy się każdy bit. kufel napisał/a: | akis czas temu było jakieś info odnośnie produkcji matryc, gdzie wyszło ze canon produkuje je w starej technologii, gdy reszta poszła na przód. | A to zupełnie inna sprawa. Można powiedzieć, że dziś Canon stoi niedaleko krawędzi. Zmiana technologii sprawi, że ta krawędź się oddali.
kufel - Sro 19 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Można powiedzieć, że dziś Canon stoi niedaleko krawędzi. Zmiana technologii sprawi, że ta krawędź się oddali. | zabrzmiało enigmatycznie można trochę więcej informacji?
dcs - Sro 19 Cze, 2013
To, że większość konsumentów nie zawraca sobie głowy testami i nie wyciska z puszek 100% ich możliwości, a Canon ma dużą część rynku lustrzanek i udziału w rynku nie traci, to nie będzie to mobilizujące do wprowadzenia zmian.
/nie wydaje mi się, żeby te zmiany w produkcji były dla Canona za drogie. Po prostu nie mają ciśnienia/
kufel - Sro 19 Cze, 2013
dcs, racja. juz parę razy taka opinia padła i choćby tu na forum. póki się sprzedaje, ciśnienia nie ma...
muzyk - Sro 19 Cze, 2013
dcs napisał/a: | Po prostu nie mają ciśnienia |
To trzeba im zacząć to "ciśnienie" wytwarzać i na forach burzę w szklance wody robić, później we wiadrze, cysternie, stawie... aż w końcu coś się ruszy.
W końcu szkoda trochę, bo obiektywy niektóre bardzo przyzwoite, a nie ma ich za bardzo do czego podpiąć.
dcs - Sro 19 Cze, 2013
Najlepiej żeby Sony wypaliło z nową super technologią matryc -to Canon ruszyłby d-ę.
Na bank C nad czymś pracuje, ale nawet jakby miał gotowe, to i tak nie ma ciśnienia wprowadzania, szczególnie jak wiązałoby się to z zmniejszeniem zysków lub / i wzrostem cen.
Potrzeba wariata posiadającego nową technologię, który się wyłamie.
muzyk - Sro 19 Cze, 2013
dcs napisał/a: | Na bank C nad czymś pracuje |
Pisałem. FF bez filtra.
FF z ponad 30 mln pixeli.
Przecież muszą coś kurna ruszyć ten kram.
7D - szumiarka,
5dIII - lepszy Af, ale matryca nie powala wobec 5dII, tym bardziej, że w 6d - czyli półkę niższej, matryca lepsza jak w 5dIII...
W końcu ta kiepskość matryc się przeje, tym bardziej, że Pentax dłubie coś przy k1
kufel - Sro 19 Cze, 2013
dcs napisał/a: | Najlepiej żeby Sony wypaliło z nową super technologią matryc -to Canon ruszyłby d-ę. | ja myślałem ze po wypuszczeniu imx 71 i zaimplementowaniu jej u kilku producentów zmusi to canona do poprawy następnych matryc, hoćby w 5dmk3. ta matryce pracuje dobrze, ale dynamika jednak pozostawia wiele do życzenia , patrząc na konkurencje...
dcs - Sro 19 Cze, 2013
muzyk,
mam na myśli feveonopodobne albo nie na krzemie
kufel - Sro 19 Cze, 2013
dcs napisał/a: | albo nie na krzemie | to za dekadę albo dwie
dcs - Sro 19 Cze, 2013
kufel,
zobacz ile odmiennych technologii wyświetlaczy -telewizorów powstało w ostatnich latach...
kufel - Sro 19 Cze, 2013
dcs, tak, tylko czy można to porównywać? ja mam wrażenie ze ogólnie w branży foto wszelkie innowacje sa wprowadzane stosunkowo późno...
dcs - Sro 19 Cze, 2013
może zapatrzyli się wszyscy w The Impossible Project http://www.the-impossible-project.com/ -czyli wskrzeszenie starych, mydlanych, zmieniających kolory w zależności od starości materiału, temperatury,... i drogich Polaroidów /acz magicznych /
Andrzej.M. - Czw 20 Cze, 2013
Aż się nie chce wierzyć że można tak osiąść na laurach, na razie wypada zaczekać na następcę siódemki - wtedy się okaże...
wareczynski - Pią 21 Cze, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | wareczynski napisał/a: |
Na szczęście kupiłem go dla siebie a nie dla Ciebie |
Na szczęście! Masz prawo do popełniania błędów. Ważne żebyś się na nich uczył. Udanych zdjęć życzę! |
W żadnym przypadku ten zakup nie był dla mnie błędem. Wręcz przeciwnie. Nie potrzebuję lepszego sprzętu.
Co do zdjęć, dzięki i życzę Tobie tego samego.
muzyk - Sob 22 Cze, 2013
Jeśli już 12 Mpx, to d700 za śmieszne pieniądze, ale nie d300s.
No ale, jeden woli rybkę, drugi... ośmiorniczkę.
|
|