forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - BenQ LR100 - czy to dobry wybór?

kamil1 - Pią 14 Cze, 2013
Temat postu: BenQ LR100 - czy to dobry wybór?
witam,

mam mały problem z wyborem aparatu cyfrowego. Aparat w miarę tani i prosty. Zdjęcia będę robił tylko amatorsko.

Podoba mi się BenQ LR100, ale nie ma fuckji stabilizacja obrazu? Trochę o tym poczytałem i wydaje mi się że to ważna funkcja, bo bez niej dużo zdjęć będzie rozmazanych. Co o tym sądzą osoby mające pojęcie o sprzęcie fotograficznym?

Pełna specyfikacja aparatu:
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=

lotofag - Sob 15 Cze, 2013
Temat postu: Re: BenQ LR100 - czy to dobry wybór?
kamil1 napisał/a:

nie ma fuckji stabilizacja obrazu? Trochę o tym poczytałem i wydaje mi się że to ważna funkcja, bo bez niej dużo zdjęć będzie rozmazanych.

Chyba coś słabo poczytałeś, albo tylko materiały reklamowe ;)

Po pierwsze rozróżnijmy co rozumiemy przez "rozmazanie":
- poruszające się obiekty na zdjęciu są rozmazane - dobrany zbyt długi czas naświetlania
- całe zdjęcie jest poruszone (rozmazane) - nieustabilizowany aparat (kiepski chwyt, ktoś popchnął fotografującego, itp.)

Punkt drugi poniekąd wiąże się z pierwszym, bo częstą przyczyną poruszonych zdjęć jest zbyt długi czas, przy którym fotografujący nie potrafi utrzymać stabilnie aparatu.

I tu wkracza na scenę stabilizacja, która pozwala na utrzymanie nieco dłuższych czasów, jak się to mówi "z ręki".
Oczywiście jeśli czas będzie dość długi, a fotografowany obiekt będzie poruszał się dość szybko to nadal będzie "rozmazany" - stabilizacja nie zamrozi ruchu (jeden z popularnych mitów).
Stabilizacja nie zastąpi też statywu - nie pomoże przy długich ekspozycjach i precyzyjnym kadrowaniu.

Podsumowując - jest to przydatna rzecz, ale często przeceniana przez amatorów fotografii nie rozumiejących podstaw (ekspozycja, itp.)

kamil1 - Sob 15 Cze, 2013

Dzięki za odpowiedź,

czyli podsumowując, śmiało ten aparat do normalnego amatorskiego użytkowania się nadaje, tak?

lotofag - Sob 15 Cze, 2013

Nie odpowiem Ci na to pytanie ;) Wybrać musisz już sam.
To jest po prostu kompakt jakich na rynku multum (maciupka matryca, ciemny obiektyw, pełna automatyka, trochę bajerów, niska cena), znajdziesz takie u każdego producenta i będą się różnić zwykle drobiazgami.