|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - BenQ LR100 - czy to dobry wybór?
kamil1 - Pią 14 Cze, 2013 Temat postu: BenQ LR100 - czy to dobry wybór? witam,
mam mały problem z wyborem aparatu cyfrowego. Aparat w miarę tani i prosty. Zdjęcia będę robił tylko amatorsko.
Podoba mi się BenQ LR100, ale nie ma fuckji stabilizacja obrazu? Trochę o tym poczytałem i wydaje mi się że to ważna funkcja, bo bez niej dużo zdjęć będzie rozmazanych. Co o tym sądzą osoby mające pojęcie o sprzęcie fotograficznym?
Pełna specyfikacja aparatu:
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
lotofag - Sob 15 Cze, 2013 Temat postu: Re: BenQ LR100 - czy to dobry wybór?
kamil1 napisał/a: |
nie ma fuckji stabilizacja obrazu? Trochę o tym poczytałem i wydaje mi się że to ważna funkcja, bo bez niej dużo zdjęć będzie rozmazanych. |
Chyba coś słabo poczytałeś, albo tylko materiały reklamowe
Po pierwsze rozróżnijmy co rozumiemy przez "rozmazanie":
- poruszające się obiekty na zdjęciu są rozmazane - dobrany zbyt długi czas naświetlania
- całe zdjęcie jest poruszone (rozmazane) - nieustabilizowany aparat (kiepski chwyt, ktoś popchnął fotografującego, itp.)
Punkt drugi poniekąd wiąże się z pierwszym, bo częstą przyczyną poruszonych zdjęć jest zbyt długi czas, przy którym fotografujący nie potrafi utrzymać stabilnie aparatu.
I tu wkracza na scenę stabilizacja, która pozwala na utrzymanie nieco dłuższych czasów, jak się to mówi "z ręki".
Oczywiście jeśli czas będzie dość długi, a fotografowany obiekt będzie poruszał się dość szybko to nadal będzie "rozmazany" - stabilizacja nie zamrozi ruchu (jeden z popularnych mitów).
Stabilizacja nie zastąpi też statywu - nie pomoże przy długich ekspozycjach i precyzyjnym kadrowaniu.
Podsumowując - jest to przydatna rzecz, ale często przeceniana przez amatorów fotografii nie rozumiejących podstaw (ekspozycja, itp.)
kamil1 - Sob 15 Cze, 2013
Dzięki za odpowiedź,
czyli podsumowując, śmiało ten aparat do normalnego amatorskiego użytkowania się nadaje, tak?
lotofag - Sob 15 Cze, 2013
Nie odpowiem Ci na to pytanie Wybrać musisz już sam.
To jest po prostu kompakt jakich na rynku multum (maciupka matryca, ciemny obiektyw, pełna automatyka, trochę bajerów, niska cena), znajdziesz takie u każdego producenta i będą się różnić zwykle drobiazgami.
|
|