|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki zoom na początek do NIKON D3100 ?
alson - Sob 15 Cze, 2013 Temat postu: Jaki zoom na początek do NIKON D3100 ? Witam,
na forum jestem od dziś, a z aparatami tez mam do czynienia od nie dawna. Chciałbym kupić uniwersalny zoom na początek - posiadam NIKON D3100. Po wstępnym rozeznaniu pomyślałem o:
Nikon Nikkor AF-S DX 18-200 mm f/3.5-5.6G IF-ED VR vs. Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
ewentualnie natknąłem się jeszcze na Sigma 24-135 mm f/2.8-4.5 Aspherical IF
Jest to jaśniejszy obiektyw i z opinii forumowiczów wynika, że lepszy. Nie ma jednak takiego zakresu ogniskowych jak 2 wymienione wyżej ani stabilizacji. Nikon D3100 nie ma stabilizacji w body wiec czy przy większym zakresie ogniskowych nie będzie potrzebna?
Z góry dziękuję za pomoc
lotofag - Sob 15 Cze, 2013 Temat postu: Re: Jaki zoom na początek do NIKON D3100 ? Jak już zerkasz jednak w stronę czegoś o nieco mniej "imponującym" zakresie ogniskowych a jednoczesnie jaśniejszym i do APS-C, to możesz zwrócić uwagę na Sigmę 17-70/2.8-4 OS HSM (w starszej lub najnowszej wersji C, IMHO obstawiałbym tę pierwszą).
Zawsze możesz też kupić zestaw z Nikkorem 18-105/3.5-5.6.
alson napisał/a: |
ewentualnie natknąłem się jeszcze na Sigma 24-135 mm f/2.8-4.5 Aspherical IF
Jest to jaśniejszy obiektyw i z opinii forumowiczów wynika, że lepszy. Nie ma jednak takiego zakresu ogniskowych jak 2 wymienione wyżej |
Zwróć uwagę przede wszystkim na krótszy koniec, bo niech zgadnę - bardziej nurtuje Cię róznica między 135 a 200mm
Ta Sigma to obiektyw projektowany dla większego formatu niż APS-C, więc nie będziesz miał szerszego kąta.
111lisu - Sob 15 Cze, 2013
Posłuchaj powyższych rad lotofag 18-105 to dobry wybór miałem go i szukałem w nim dziury w całym jest naprawdę niezły.
Co do sigmy miałem kiedyś 28-70 mm f/2.8-4 i oddałem, jakoś mi nie leżą. nie wiem czemu.
Jak chcesz coś jasnego z niskiego budżetu to może Tamron 28-75/2.8, ale jego AF i ciężko chodzący zoom denerwuje mnie.
Im dłuższy zoom tym gorszy, popstrykasz chwile i będziesz chciał sprzedać.
lotofag - Sob 15 Cze, 2013
A mnie zawsze zastanawia polecanie pełnoklatkowych szkieł zaczynających się od 24-28-35mm do APS-C
Choć oczywiście znajdą się przypadki, gdy ktoś tego konkretnie zakresu szuka, ale raczej nie pod hasłem "uniwersalny zóm".
alson - Sob 15 Cze, 2013
dzięki za rady.
czyli jak to dobrze rozumiem to te zoomy - 18-200 czy to Nikkor czy Sigma raczej nie brac pod uwagę ?
111lisu - Sob 15 Cze, 2013
lotofag napisał/a: | A mnie zawsze zastanawia polecanie pełnoklatkowych szkieł zaczynających się od 24-28-35mm do APS-C
Choć oczywiście znajdą się przypadki, gdy ktoś tego konkretnie zakresu szuka, ale raczej nie pod hasłem "uniwersalny zóm". |
alson pisał o jaśniejszym, jest jakieś tańsze?
Przede wszystkim napisał:
Cytat: | Chciałbym kupić uniwersalny zoom na początek - posiadam NIKON D3100 |
Więc jaki jest sens sugerować obiektywy, które mają podobny zakres ale dla formatu 135?
Bo wyskoczył z jakąś Sigmą?
A w kwestii jasności, to jest Tamron 17-50/2.8 pod APS-C, chyba najtańsze tego typu szkło na rynku. Po co wtrącać tu 28-70/2.8?
alson - Sob 15 Cze, 2013
W zasadzie to zapytałem o te 2, gdyż chciałbym kupić coś uniwersalnego Nikon Nikkor AF-S DX 18-200 mm f/3.5-5.6G IF-ED VR vs. Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
Na Sigme 24-135 natknalem się przez przypadaek w ofercie sprzedaży znajomego, ale ten obiektyw raczej mniej biore pod uwagę? Jasne zoomy o dużym zakresie ogniskowych sa zdecydowanie za drogie jak na moje amatorskie potrzeby, wiec rozważam Nikkora bądź Sigmę 18-200 jak wyżej?
pozdrawiam
alson napisał/a: | Jasne zoomy o dużym zakresie ogniskowych sa zdecydowanie za drogie jak na moje amatorskie potrzeby, |
Nie ma jasnych zómów o dużym zakresie ogniskowych. Co najwyżej takie 17-70 ze światłem f/2.8-4 albo stałym f/4.
W kwestii cen (wg Ceneo):
- Nikkor 18-200/3.5-5.6 od ~2400zł
- Sigma 17-70/2.8-4 OS HSM od ~1800zł
- Tamron 17-50/2.8 od ~1250zł
- Sigma 17-50/2.8 od ~1700zł (jest obecnie promocyjna cena, tylko szkła niedostępne od ręki...)
O ile niekoniecznie musisz mieć monstrualny zakres ogniskowych w jednym szkle, to jest się nad czym zastanawiać
matys - Sob 15 Cze, 2013
Myślę ze kolega alson, myli pojęcie zoom z (uniwersalnym)teleobiektywem.
Sadząc po zakresie ogniskowych o które pyta, a które mu "wskazujecie".
plan3s - Nie 16 Cze, 2013
lotofag napisał/a: |
A w kwestii jasności, to jest Tamron 17-50/2.8 pod APS-C, chyba najtańsze tego typu szkło na rynku. Po co wtrącać tu 28-70/2.8? |
Nie, Tamron to już przeżytek od kiedy Sigma 17-50 kosztuje 1700zł
lotofag - Nie 16 Cze, 2013
Oczywiście, tylko:
- nadal jest dobry optycznie
- nadal to 400-500zł różnicy, dla sporej liczby osób może to być oszczędność nie do pogardzenia
- póki co jest promocja a nie ma obiektywów - zobacz sobie dostępności w sklepach
Jeśli można dopłacić do Sigmy to pewnie, czemu jej nie brać. Zresztą wystarczy przeczytać mój przedostatni post w tym temacie
alson - Nie 16 Cze, 2013
dzieki matys - być może rzeczywiscie pomylilem pojecia
w zakładce obiektywy Nikkor i Sigma, o których pisałem wyżej występują pod kategorią "Uniwersalny zoom" wiec stad pisalem o zoomach
żeby było jasniej wstawiam poniżej linki, do obiektywów o które pytam. Tu nie zależy mi na jasnosci specjalnie, gdyż bedzie to moj pierwszy zoom do celów "spacerowych".
http://www.optyczne.pl/in...366&typ=4&moc=0
http://www.optyczne.pl/39..._obiektywu.html
moronica - Nie 16 Cze, 2013
alson, oba zostaly przetestowane przez optycznych, skoro jestes zdecydowany na tego typu obiektyw to poczytaj i wybierz, ktory. mi osobiscie szkoda by bylo wydac 2000zl na takie szklo
muzyk - Wto 18 Cze, 2013
Jeśli chcesz koniecznie uniwersalny zoom, to weź pod uwagę też Tamrona 18-270 VC (osobiście uważam, że szkoda wydawać kasę na jakikolwiek zoom typu 18-XXX), jeśli upierasz się przy tego typu optyce.
moronica - Wto 18 Cze, 2013
ten tamron jest slabiutki optycznie, duzo lepsza jest sigma 18-250
muzyk - Wto 18 Cze, 2013
moronica napisał/a: | ten tamron jest slabiutki optycznie |
Serio? Zawsze ... wydawało mi się, że jednak tampon lepszy.
Z resztą, uważam za bezsens kupowanie jakiegokolwiek podobnego szkła typu 18-XXX.
|
|