forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka 16:9

matbla91 - Sob 15 Cze, 2013
Temat postu: Lustrzanka 16:9
Witam,
szukam lustrzanki, która robi zdjęcia w formacie 16:9 wraz z takim podglądem na żywo. Jestem amatorem, stąd zależy mi na niedrogim sprzęcie ;)

Dziękuję za pomoc!

lotofag - Sob 15 Cze, 2013
Temat postu: Re: Lustrzanka 16:9
matbla91 napisał/a:

Jestem amatorem, stąd zależy mi na niedrogim sprzęcie ;)

Zdefiniuj niedrogi, dla jednego to będzie 1000zł, a dla drugiego 10000zł.
Na górze tego działu znajdziesz tematy takie jak np.:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21140
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=20022

matbla91 napisał/a:

szukam lustrzanki, która robi zdjęcia w formacie 16:9

Zdjęcia można sobie dowolnie przycinać po zrobieniu, wystarczy nieco wyjść poza myślenie "aparat robi". Stosowane matryce i tak mają proporcje 3:2, wyjątkiem jest Olympus mający 4:3.

Do 2000 zł. Chodzi mi własnie o to, bym nie musiał myśleć na bieżąco, ani później obcinać - zdaję sobie sprawę, że to nie jest wykorzystywanie w pełni możliwości, ale taka jest potrzeba ;)

A czemu w ogóle lustrzanka? Podkreślasz podgląd na żywo, więc czy potrzebny Ci w ogóle optyczny wizjer? Będziesz korzystał z dobrodziejstw wymiennej optyki?

Może jakiś tani bezlusterkowiec z podstawowym szkłem?

Zależy mi na możliwości rozmazywania tła - w kompakcie tego nie osiągnę, potrzebny właściwy obiektyw ;)

Mówisz o małej głębi ostrości - lustrzanka jako taka nie jest do tego koniecznie potrzebna, wystarczy jakikolwiek aparat z w miarę dużą matrycą i jasnym szkłem. Istnieją także kompakty spełniające te kryteria ;)

Druga sprawa, z ciemnym obiektywem klasy 18-55/3.5-5.6 nie poszalejesz z kontrolą GO, a funduszy za bardzo nie masz. Chyba, że np. jakiś tani (używany?) prosty korpus Canona + taniutka stałka EF 50/1.8. Tylko czy naprawdę potrzebujesz lustrzanki..?

Głównie chodzi własnie o efekt rozmazania tła, jednak nie znalazłem odpowiedniego kompaktu. Obiektywy koło tysiąca widziałem odpowiednie, ale patrzyłem na te z mocowaniem 4/3, nie wiem, może są tańsze
hijax_pl - Sob 15 Cze, 2013

Panas LX7. Przestawiam przlacznik na obiektywie na 16:9 i voila...
Andrzej.M. - Sob 15 Cze, 2013

Za 2 tysiące możesz kupić Pentax K-01 z obiektywem 40/2,8 - to powinno dać ładne rozmycie tła. Jeśli dobrze pamiętam ma też format 16:9.
muzyk - Sob 15 Cze, 2013

hijax_pl napisał/a:
Panas LX7

GX1 +20 1.7 i też voila.

muzyk, ale nie ma przełącznika na obudowie ;)

Dziękuję, faktycznie fajne aparaty, ze wskazaniem na Panasonica ;)

Powiedzcie mi Panowie, jakie w takim razie ma zalety lustrzanka?

kojut - Sob 15 Cze, 2013

matbla91 napisał/a:
Powiedzcie mi Panowie,

A Panie to jakieś lewe są???

matbla91 napisał/a:
jakie w takim razie ma zalety lustrzanka?

AF (chociaż już coraz rzadziej), OVF (to jeszcze jakiś czas), szybkość działania, dostępne akcesoria, przyzwyczajenia:-)

ok, dzięki. Po prostu zadna Pani sie tutaj nie wypowiadala ;)

kojut napisał/a:
AF (chociaż już coraz rzadziej), OVF (to jeszcze jakiś czas), szybkość działania, dostępne akcesoria, przyzwyczajenia:-)
Z definicji większa matryca (mniejsza głębia ostrości) i lepsza ergonomia (szczególnie przy długich ogniskowych)
lotofag - Nie 16 Cze, 2013

hijax_pl napisał/a:
Z definicji większa matryca

Z definicji to już chyba tylko lustro, bo takie same matryce można spotkać w coraz większej ilości aparatów ;) Choć oczywiście marketingowy slogan "jakość lustrzanki" wziął się dokładnie stąd...

hijax_pl - Nie 16 Cze, 2013

Poza jakimś tam Olkiem E3, który chyba bardziej już efemerydą jest, są jakieś inne lustrzanki o matrycach, mniejszych od APS-C? Albo czy są bezlustra o matrycach większych od APS-C? ;)
kojut - Nie 16 Cze, 2013

hijax_pl napisał/a:
Poza jakimś tam Olkiem E3...

Ajajaj. Nie zorientowałem się od razu o co chodzi (musiałem się chemii nawdychać :-p- rolkę wołałem). Kolega zapytał czym lustrzanki są lepsze od bezluster i rozbiło się o m4/3, o którym muzyk wspomniał. Ja pisałem odnośnie wszystkich bezlusterkowców (cx, m4/3 i aps-c), a Ty oparłeś się na wypowiedzi muzyka.

matys - Nie 16 Cze, 2013

hijax_pl napisał/a:
Albo czy są bezlustra o matrycach większych od APS-C? ;)

Leica M9 :wink:

kojut - Nie 16 Cze, 2013

matbla91 napisał/a:
Po prostu zadna Pani sie tutaj nie wypowiadala ;)

Temat nie jest zamknięty dla danego grona użytkowników, a forum jest publiczne i są również kobiety zarejestrowane tutaj- to nie "testosteron.pl :-p. Grzeczność wymaga aby zwracać sie do wszystkich użytkowników/użytkowniczek a nie zwracać się do jednej płci. Działa to oczywiście w obbie strony. No ale na pewno było to niedopatrzenie z Twojej strony i to co napisałem jest dla Ciebie oczywistością ;-)
matys napisał/a:
Leica M9 :wink:

4x5 :mrgreen: I to za ułamek ceny M9: http://www.kickstarter.co...lwide-45-camera

dreptacz - Wto 18 Cze, 2013

Seria lustrzanek Sony SLT robi zdjęcia w formacie 16:9 np Sony SLT A37,A55, A57,A58