forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Pierścienie pośrednie do fotografii macro (extension tubes)

Loyu - Wto 18 Cze, 2013
Temat postu: Pierścienie pośrednie do fotografii macro (extension tubes)
Niedawno zastanawiałem się na kupnem pierścieni pośrednich i szukałem, chyba wszędzie, rzetelnych informacji o jakości tego produktu. Niestety nie znalazłem, więc tak:
kupiłem pierścienie firmy MeiKe (na aukcjach na allegro nie ma informacji o producencie; jest tylko na opakowaniu produktu) do Nikona z automatyką, w wersji ECO, tj. z plastikowym bagnetem. Zestaw to trzy pierścienie o długościach 12, 20 i 36 mm które można dowolnie łączyć.
W kwestii jakości moje oczekiwania zostały spełnione, tj. pierścienie dobrze trzymają, nie ma żadnych luzów (w pionie, poziomie i obrocie), poprawnie i sprawnie przenoszą wszystkie informacje między aparatem a obiektywem (w każdej konfiguracji pierścieni), a plastik jest na tyle dobry, że nie brudzi/nie zostawia śladów.

Moje przykładowe zdjęcia można zobaczyć tu:
http://500px.com/Loyu

moronica - Wto 18 Cze, 2013

Loyu, no faktycznie do obiektywu o plastikowym bagnecie nie warto by bylo kupowac metalowych pierscieni. do jakiegos ciezszego szkla juz jednak zdecydowanie warto doplacic
Loyu - Wto 18 Cze, 2013

moronica, możliwe, jednak pamiętajmy, że naprawdę duże skale odwzorowania osiągniemy z krótszymi obiektywami, a one już nie są takie ciężkie ;)
moronica - Wto 18 Cze, 2013

Loyu, zdziwilbys sie ;) moj obiektyw 35mm wazy 2-krotnie wiecej niz twoj 55-200
Loyu - Wto 18 Cze, 2013

moronica, zdaję sobie z tego sprawę. Ok, dzięki za opinię i chyba najlepiej będzie jak pozostaniemy na tym, że pierścienie pośrednie b. dobrze się sprawują i jeśli ktoś chce czuć się bardziej komfortowo niech bierze pierścienie z metalowym bagnetem, a jeśli nie może sobie pozwolić na taki wydatek to plastik.