|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Obiektyw Jupiter 11 do Nikona d5100
pietiagoras1974 - Czw 20 Cze, 2013 Temat postu: Obiektyw Jupiter 11 do Nikona d5100 Witam, mam pytanie co sądzicie o Jupietrze 11 4.0 135mm m39 do Nikona d5100. Z książki "fotografujemy Zorką" dowiedziałem się, że ma najlepszą rozdzielczość z wszystkich Jupierów. Warto się pobawić, czy to porażka?
moronica - Czw 20 Cze, 2013
to jest obiektyw do aparatow dalmierzowych, nie lustrzanek
u nikona jest tani 135mm f/3.5 AI-S
pietiagoras1974 - Czw 20 Cze, 2013
Tak wiem o tym, tylko przy zastosowaniu redukcji jest możliwy do użycia w Nikonie, parametry ma dobre. Czytałem, że jest bardzo ostry i o to by mi chodziło, tylko zastanawiam się, czy taki obiektyw sprawdzi się z moim body?
pietiagoras1974, skoro wiesz to chyba zdajesz sobie sprawe, ze odleglosc od materialu swiatloczulego do mocowania obiektywu w dalmierzu jest sporo mniejsza od tej w lustrzance
http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
to nie kwestia milimetra czy dwoch jak w przypadku mocowania obiektywu m42 na twoim Nikonie a i tu nie jest to polecane ze wzgledu na zazwyczaj marna jakosc soczewki korygujacej, ktora jest w takim przypadku wymagana by mozna bylo ostrzyc na nieskonczonosc. tu nawet nie wiem, czy w ogole istnieja przejsciowki wyposazone w soczewke. tak wiec daj sobie spokoj i zerknij na tego nikkora, ktorego ci podalam
Andrzej.M. - Czw 20 Cze, 2013
Koleżanka ma rację, nic ci po wielkiej rozdzielczości, jak ją stracisz stosując pierścień z soczewką.
komor - Czw 20 Cze, 2013
pietiagoras1974 napisał/a: | Czytałem, że jest bardzo ostry |
Pytanie jeszcze: w którym roku została wydana ta opinia. A może nawet: w którym wieku…
komor, w ktorym wieku to chyba jasne
Andrzej.M. - Czw 20 Cze, 2013
Wiek był pewnie XX , choć książka mogła być dodrukiem... Zresztą to nie istotne - dobry obiektyw analogowy sprawdza się i w cyfrze (np.jest taka L-ka) , ale co z tego gdy :
1. rzeczony jupiter jest z pewnością używany i przy czyszczeniu mógł nieco z tej ostrości stracić
2. z powtarzalnością rezultatu w radzieckich fabrykach mogło być jak z ... ruletką
3. powłoki antyodblaskowe tylnego członu obiektywu mogły być kiepskie , co dyskwalifikuje obiektyw do cyfry (mimo świetnego zachowania w analogu)
4. użycie elementu pośredniego w postaci soczewki - redukuje jakość nawet najlepszego szkła do jakości tej soczewki - wchodzą różne aberracje, koma, dystorsje, odblaski itp... i to w stopniu większym niż stosowanie soczewki nasadkowej do macro.
pietiagoras1974 - Czw 20 Cze, 2013
Dziękuje Wszystkim za wyczerpujące omówienie zagadnienia, przyjrze się proponowanej stałce z Nikona.
Pozdrawiam Wszystich
|
|