|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Witam i proszę o poradę mam Nikona d80
max5 - Czw 20 Cze, 2013 Temat postu: Witam i proszę o poradę mam Nikona d80 Posiadam nikona d80 stan bdb przebieg 18tyś z kitem 18-55 vr brat proponuje mi zamianę na canona 450d z tamronem 17-50 2.8 sp stan bdb przebieg 21tyś mam dylemat co zrobić puszka raczej lepsza to nikon nie wiem sam tak się wydaje ale kusi ten obiektyw
nienietaktak - Czw 20 Cze, 2013
Ja z bratem nigdy w żadne układy nie wchodziłem
Andrzej.M. - Czw 20 Cze, 2013
Najlepiej tego Canona sprzedajcie i kupcie nowszego Nikona (np. D-90) z takim Tamronem. Będzie jeden system , można będzie się optyką wymieniać. Poza tym Canony średnio współpracują z "obcym" osprzętem. Tak przynajmniej słyszałem. Różnice między jednym i drugim aparatem chyba niewielkie ... Raczej bym w ten "interes" nie wchodził.
max5 - Sob 22 Cze, 2013 Temat postu: tamron jest do canona
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Najlepiej tego Canona sprzedajcie i kupcie nowszego Nikona (np. D-90) z takim Tamronem. Będzie jeden system , można będzie się optyką wymieniać. Poza tym Canony średnio współpracują z "obcym" osprzętem. Tak przynajmniej słyszałem. Różnice między jednym i drugim aparatem chyba niewielkie ... Raczej bym w ten "interes" nie wchodził. |
tamron jest do canona nie do nikona w komplecie nikon jest z kitem
NIKON D80 + NIKKOR 18-55 VR
CZY
CANON 450D + TAMRON 17-50 2.8
komor - Sob 22 Cze, 2013
Moim zdaniem Canon 450D to jednak nowsza i lepsza matryca niż Nikon D80. Plus Tamron 17-50 też powinien lepiej się sprawić w wielu sytuacjach niż obiektyw kitowy. Stracisz nieco na ergonomii, bo D80 to wyższa półeczka pod tym względem. Porównywałeś wizjery D80 i 450D? Trzymanie, wielkość uchwytu itd?
jaad75 - Sob 22 Cze, 2013
komor napisał/a: | Moim zdaniem Canon 450D to jednak nowsza i lepsza matryca niż Nikon D80 | Te matryce są akurat porównywalne i 450D mimo, że nowszy, to nie ma jakiejś wyraźnej przewagi - ciut lepiej sprawuje się w wyższych czułościach, ciut gorzej w niższych, jak to CMOS... komor napisał/a: | Stracisz nieco na ergonomii | Nieco?
komor - Sob 22 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | Te matryce są akurat porównywalne |
Nie żartuj. Jak miałem 400D to D80 mogło się schować. Tak, tak, wiem, krajobrazy na ISO 100. Ale cała reszta grubo poniżej, a nie ciut. Nie wiem czy pamiętasz, że Maziek przesiadł się z D80 na 40D właśnie z tego powodu.
jaad75 - Sob 22 Cze, 2013
komor napisał/a: | Nie żartuj. Jak miałem 400D to D80 mogło się schować. Tak, tak, wiem, krajobrazy na ISO 100. Ale cała reszta grubo poniżej, a nie ciut. | Generalnie, to szumy 18% i cała reszta na podobnym poziomie, natomiast w CCD wzrast ze wzrostem czułości szybko spada DR, więc głownie znikają użyteczne cienie.
komor napisał/a: | Nie wiem czy pamiętasz, że Maziek przesiadł się z D80 na 40D właśnie z tego powodu. | Pamiętam, ale maziek nie jest tu dla mnie żadnym autorytetem, a 450D, to nie 40D:
http://tinyurl.com/cygnuv5
max5 - Pon 24 Cze, 2013 Temat postu: Witam i proszę o poradę mam Nikona d80... ergonomia , jakość wykonania , wizjer , przyciski , pokrętła i to coś nie wiem sam co ale cieszy oko na +++ dla nikona canon chyba łatwiejszy do obsługi dla amatora jakim jestem wszyscy piszą o lepszej matrycy , czyszczałce , no i ten tamron dochodzi dylemat mam a co mnie interesuje to dobry af , ostrość , zdjęcia na zewnątrz w zdecydowanej większości , zdjęcia przedmiotów w domu , nie znam się ale myślę że gdybym miał zamiast kita tego tamrona do nikona to sprawa była by oczywista tylko nikon na chwile obecną nie inwestuje w szkła chodzi mi o wymianę nic więcej czy jest opłacalna sam nie mam praktycznego odniesienia bo nikona mam tydzień a canonem tyle że się pobawiłem no i zdecydowanie jasność jest i nie wiem czy ostrość też nie lepsza uczucie trzymania w ręku pilota zamiast parkera może jakoś przeboleje są po prostu przedmioty które się kocha od pierwszego kontaktu i te które się polubi z czasem o 40d poczytałem i posprawdzałem kilkanaście nr ser sprzętu z allegro na stronie e-csi 85% było w serwisie czyli to nie dla mnie nie sztuka mieć merca a jak się rozkraczy nie mieć na jego naprawę bo oddało się wszystko na zakup super pseudo bryki wiem że każdy aparat może się zepsuć ale są te podwyższonego ryzyka jak widać a jak mi się zepsuje d80 czy 450d to stać mnie będzie by go naprawić lub wywalić i kupić taki sam jak się nie ma nówki na gwarancji to trzeba mieć rezerwy w portfelu jak by co
moronica - Pon 24 Cze, 2013 Temat postu: Re: Witam i proszę o poradę mam Nikona d80...
max5 napisał/a: | canon chyba łatwiejszy do obsługi dla amatora jakim jestem |
latwiej sie aparat obsluguje majac wiecej przyciskow, 2 rolki, drugi wyswietlacz, lepszy wizjer... a to wszystko jest na plus dla Nikona
masz go tydzien, ochlon, zapoznaj sie z nim, rob zdjecia. za jakis czas kup sobie 35mm f/1.8 to dopiero bedziesz mial jasno
max5 - Pon 24 Cze, 2013
brata mam do dyspozycji jeszcze dwa tygodnie z tym canonem , ta portretówka mi zbędna określiłem co będę fotografował proszę mnie zrozumieć cieszył mnie kit bo ma vr uznałem że dobre i to zamiast niczego a jak zobaczyłem coś fajniejszego co mogę mieć to dylemat powstał chodzi o tamrona wiem ze to klekot z plastiku ale przynajmniej nie kit canona i nie dopłacam do tego nic czytałem też że nie body jest istotne tylko szkło wielu tak pisze bez dobrego ekranu w telewizorni raczej oka nie pocieszymy nawet jak to będzie panasonic 50 cali ale co ja wiem ja tylko pytam mam nadzieje że canon nie jest w środku taki jak na zewnątrz cienka skorupka nie oznacza nie smacznego jajka chyba...
moronica - Pon 24 Cze, 2013
max5 napisał/a: | określiłem co będę fotografował |
no tak, "zdjecia na zewnatrz", "zdjecia przedmiotow w domu", cokolwiek to znaczy
zrobisz jak chcesz, cos mi sie wydaje ze przyszedles tu dla potwierdzenia juz podjetej decyzji
max5 - Pon 24 Cze, 2013
zdjęcia przedmiotów w domu na aukcje internetowe decyzja nie podjęta ale może inaczej w ostateczności za jakiś czas sprzedam kit i kupię 18-105 vr bo to chyba jedyne szkło tanie w miarę godne uwagi tak wie to tez kit i czy wtedy będę miał lepszy zestaw z d80 niz canon z tym tamronem ?
moronica - Pon 24 Cze, 2013
zdjecia na aukcje mozna robic nawet kompaktem pod warunkiem, ze masz statyw, oswietlenie i bialy brystol
jaad75 - Pon 24 Cze, 2013
max5 napisał/a: | ta portretówka mi zbędna | Która? 35/1.8?
max5 napisał/a: | że canon nie jest w środku taki jak na zewnątrz cienka skorupka nie oznacza nie smacznego jajka chyba... | Nikon to przyzwoity, przestarzały korpus, Canon słaby, przestarzały korpus, z ciut uniwersalniejszą matrycą. Kluczowy jest tu lepszy obiektyw, który daje większą swobodę fotografowania, zwłaszcza w słabszych warunkach oświetleniowych. IMHO, gdybyś miał zamiar wymienić D80 na 40D, czy nawet 30D, to miałoby to sens, schodzić z korpusem półkę niżej to kiepski pomysł, zwłaszcza w przypadku tych półek, czyli enthusiast i entry level.
[ Dodano: Pon 24 Cze, 2013 01:32 ]
max5 napisał/a: | sprzedam kit i kupię 18-105 vr | Ciężko będzie Ci robić zdjęcia samym obiektywem...
max5 napisał/a: | kupię 18-105 vr bo to chyba jedyne szkło tanie w miarę godne uwagi | Chyba żartujesz... A 35/1/8, czy 50/1.8? To są szkła godne uwagi, a nie ciemny plastikowy zoom...
max5 - Pon 24 Cze, 2013
gdzie napisałem ze będę robił zdjęcia samym obiektywem ? rozumiem ze 35 1.8 będzie idealny do szczegółowych zdjęć elektroniki na aukcje i do zdjęć wycieczkowych jak tak to kupuje ja myślałem że ma inne zastosowanie ale ja nic nie wiem biorę gruntówe i idę na płotki
max5 napisał/a: | gdzie napisałem ze będę robił zdjęcia samym obiektywem ? | Tu: max5 napisał/a: | w ostateczności za jakiś czas sprzedam kit i kupię 18-105 | W razie wątpliwości - patrz stopka.
max5 napisał/a: | rozumiem ze 35 1.8 będzie idealny do szczegółowych zdjęć elektroniki na aukcje i do zdjęć wycieczkowych | Do szczegółowych zdjęć elektroniki (w sensie elementów elektronicznych np. na płytkach) potrzebny jest obiektyw makro, natomiast do zdjęć "wycieczkowych" i ogólnej fotografii we wnętrzach 35/1.8 będzie bardzo dobry.
max5 napisał/a: | ja myślałem że ma inne zastosowanie | Jako obiektyw "portretowy"?
Można nim robić portrety, ale z pewnością nie jest to typowo portretowa ogniskowa na APS-C.
komor - Pon 24 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | natomiast do zdjęć "wycieczkowych" i ogólnej fotografii we wnętrzach 35/1.8 będzie bardzo dobry |
Mógłbyś dodać, że to Twoja opinia, z którą wiele osób się nie zgadza. Naprawdę doradzanie początkującym i niezaangażowanym w fotografię obiektywu stałoogniskowego do zastosowań ogólnych nie jest moim zdaniem przydatną poradą. Decyzję o porzuceniu zooma powinno podejmować się samodzielnie, mając świadomość co się zyskuje a co traci.
max5 - Pon 24 Cze, 2013
jaad75 ja napisałem : "w ostateczności za jakiś czas sprzedam kit i kupię 18-105 vr bo to chyba jedyne szkło tanie w miarę godne uwagi tak wie to tez kit i czy wtedy będę miał lepszy zestaw z d80 niz canon z tym tamronem ?" czy wynika z tego tekstu że chcę robić zdjęcia samym obiektywem , skoro tak to raczej wezmę do serca porady komor bo chyba tylko on rozumie co piszę i o co mi chodzi stałka 35 1.8 na wycieczki dobre często znajduje się człowiek w sytuacji że nie ma szans podejść czy się oddalić od obiektu na statku , tarasie widokowym , czy innym miejscu gdzie nie można dać nawet kroka a kadr za minute umknie co do ciemnego zooma to wiadomo rewelacji nie ma ale co kupić za 500zł nie każdy ma kase na 4 super stałki bo z jedną 35 to moim zdaniem nic nie zdziałam o ile w domu do zdjęć przy braku dobrego oświetlenia tła namiotu jasne szkło to podstawa to do wycieczek czy ta jasnośc jest aż tak bardzo priorytetowa... czy nie trzeba tu jakiegoś kompromisu dla amatora z brakiem kasy
komor napisał/a: | Mógłbyś dodać, że to Twoja opinia, z którą wiele osób się nie zgadza. | Nie zgadzają się z nią Ci, którzy zaczynali od plasticzanych zoomów, jak Ty.
komor napisał/a: | Decyzję o porzuceniu zooma powinno podejmować się samodzielnie, mając świadomość co się zyskuje a co traci. | Nic się nie traci. Zyskuje się umiejętność myślenia ogniskowymi. Dlatego właśnie w szkołach fotograficznych początkującym nie poleca się zoomów, a niektórzy zalecają zoomiarzom zaklejenie pierścienia zooma w jednej pozycji.
max5 napisał/a: | jaad75 ja napisałem : "w ostateczności za jakiś czas sprzedam kit i kupię 18-105 vr bo to chyba jedyne szkło tanie w miarę godne uwagi tak wie to tez kit i czy wtedy będę miał lepszy zestaw z d80 niz canon z tym tamronem ?" czy wynika z tego tekstu że chcę robić zdjęcia samym obiektywem | Jeśli piszesz "sprzedam KIT" to oznacza, że sprzedasz ZESTAW, składający się z KORPUSU I OBIEKTYWU. Takie jest znaczenie słowa KIT, co zresztą możesz przeczytać w mojej stopce. Czy teraz to jasne?
max5 napisał/a: | 35 1.8 na wycieczki dobre często znajduje się człowiek w sytuacji że nie ma szans podejść czy się oddalić od obiektu na statku , tarasie widokowym , czy innym miejscu gdzie nie można dać nawet kroka a kadr za minute umknie | Nie trzeba fotografować wszystkiego i wszędzie, a 35mm na APS-C, to bardzo uniwersalna ogniskowa i choć są ciekawsze, to standard na początek jest akurat w sam raz.
kufel - Pon 24 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | Nie zgadzają się z nią Ci, którzy zaczynali od plasticzanych zoomów, jak Ty. | "plasticzany zoom" to akurat dobra droga jeśli chodzi o naukę, oczywiście w sytuacji kiedy analizujesz efekty uzyskane na danej ogniskowej, przysłonie. jaad75 napisał/a: | Zyskuje się umiejętność myślenia ogniskowymi. Dlatego właśnie w szkołach fotograficznych początkującym nie poleca się zoomów, a niektórzy zalecają zoomiarzom zaklejenie pierścienia zooma w jednej pozycji. | czyli nauka poprzez "wrzucanie od razu na głęboką wodę". może i skuteczne ale nie koniecznie warto doradzać tymi samymi kategoriami przy zakupie obiektywu , gdzie w grę wchodzą jakieś tam pieniądze.
kiedyś ktoś napisał, że do stalek trzeba "dojrzeć" i ja się pod tym podpisuję.
max5 - Pon 24 Cze, 2013
ok skoro stałka jest tak wspaniała do nauki to brat wynalazł w gratach ef 50mm 1.8 za 100zł mi go odda do canona plus ten tamron za mojego d80 z kitem 18-55vr myślę że teraz to już opłacalny interes po sprawdzeniu w domu tej stałki z canonem masło maślane jasno ale do fotografowania przedmiotów odpada ostry potencjometr a reszta radia mydlana a to nie ot to mi chodzi ale rozumiem że jak dorosnę to nauczę się żeby wszystko było ok nie wiem tylko czemu canon dla amatorów robi wszystko tak badziewnie nawet nikon d40 jest lepiej wykonany od oka
Sunders - Pon 24 Cze, 2013
max5 napisał/a: | brat wynalazł w gratach ef 50mm 1.8 za 100zł mi go odda do canona plus ten tamron za mojego d80 z kitem 18-55vr myślę że teraz to już opłacalny interes |
Ja myślę podobnie jak Ty
Ten 50/1,8 to wersja I czy II?
nienietaktak - Pon 24 Cze, 2013
max5, mała uwaga techniczna: znaki przestankowe ułatwiłyby zrozumienie Twojego tekstu pisanego.
max5 - Pon 24 Cze, 2013
wersja II . tak wiem moja pisownia jest tragiczna , przepraszam i domyślam się że taki zlew wyrazów nie każdemu chcę się dokładnie czytać
komor - Nie 30 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | Dlatego właśnie w szkołach fotograficznych początkującym nie poleca się zoomów |
Patrz:
komor napisał/a: | doradzanie początkującym i niezaangażowanym w fotografię obiektywu stałoogniskowego |
Podkreśliłem co trzeba na wszelki wypadek. Naprawdę niektórzy kupują sobie pstrykadełko do pstrykania widoczków i rodziny, a nie celują w szkoły fotograficzne. I nie ma w tym nic złego.
|
|