|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka i Obiektyw do poważnych celów
Doris - Czw 20 Cze, 2013 Temat postu: Lustrzanka i Obiektyw do poważnych celów Witam Państwa ponownie
Tym razem miałabym prośbę do Państwa o sugestie dotyczące wyboru aparatu fotograficznego oraz kompatybilnego obiektywu.
Myślałam o obiektywie przeznaczonym do fotografii portretowej ale mimo wszystko nie chciałabym ograniczać się do portretów tylko i wyłącznie. Oprócz tego chciałabym mieć możliwość fotografowania ludzi i zwierząt w taki sposób aby można było zarejestrować dość ostro pewien fragment otoczenia ( tła) fotografowanej sceny.
Co do ewentualnej fotografii krajobrazowej jaka wchodziłaby w grę jeśli chodzi o moje zainteresowania to zastanawiam się nad tym czy obiektyw wąskokątny nie wystarczyłby jeśli chodzi o moje potrzeby.
Z tego co poczytałam trochę na temat możliwości charakteryzujących obiektywy, to ponoć wykonywanie zdjęć krajobrazowych takim rodzajem obiektywu jest wykonalne, tyle że daje on płaskie odwzorowanie perspektywy. Osobiście chciałabym zajmować się fotografią artystyczną więc zastanawia mnie czy ten rodzaj odwzorowania rzeczywistości nie będzie dla mnie zadowalający.
Z tego co się zorientowałam to właśnie wybór obiektywu jest najistotniejszy jeśli chodzi o uzyskiwanie konkretnych efektów, i jego zakup jest wystarczający na kilka lat, natomiast jeśli chodzi o aparat to w tej kwestii chyba jest nieco inaczej , gdyż co jakiś czas pojawiają się nowe modele z coraz to większą ilością możliwości i coraz lepszą jakością, to też ten sprzęt dużo szybciej się starzeje pod względem technologicznym .
Na razie chciałabym zacząć swoją przygodę z fotografią i zastanawia mnie to czy zakup aparatu z dużą ilością „bajerów” będzie rozsądnym wydatkiem mając na względzie co powyższe, obawiam się iż jako nowicjusz nie wykorzystam wszystkich możliwości takiego aparatu i wydam duże pieniądze a sprzęt się szybko zestarzeje.
Chciałabym też zaznaczyć iż planowałabym związać się z fotografią na poważnie ( to nie miałby być przelotny romans ).
Ważne jest dla mnie abym mogła uzyskać dobre jakościowo wydruki na dużym formacie np. 30x90 cm ( jak plakat kinowy).
Zastanawiam się nad obiektywami:
Tokina 50-135
Canon EF 70-200 mm f/4L USM- z tego co się orientuję ten ma lepszy autofocus co przy zdjęciach zwierząt byłoby bardzo dobre.
Co do aparatu to na razie nie wiem, ale wygląda na to iż powinien mieć dość sporą liczbę mpix. Chciałabym aby miał też ruchomy ekran LCD.
Jeśli chodzi o kwotę przeznaczoną na te cele to 4000 to zapewne za mało, toteż pewnie będę musiała liczyć się z wydatkiem rzędu 5000-6000zł (choć na razie nie mam jeszcze takich pieniędzy- będę musiała coś wymyślić).
Niestety na razie nie będę miała pieniędzy na zakup 2 obiektywów (wąskokątnego i szerokokątnego) jednoczenie,więc muszę wybrać .
Uprzejmie proszę o sugestie.
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i mam nadzieję że nie popisałam jakiś głupot
moronica - Czw 20 Cze, 2013 Temat postu: Re: Lustrzanka i Obiektyw do poważnych celów
Doris napisał/a: | Oprócz tego chciałabym mieć możliwość fotografowania ludzi i zwierząt w taki sposób aby można było zarejestrować dość ostro pewien fragment otoczenia ( tła) fotografowanej sceny. |
cos za bardzo kombinujesz... znaczy sie obiekt fotografowany ma byc ostry i tlo za nim rowniez czy obiekt ostry a tlo rozmyte?
Doris napisał/a: | Z tego co poczytałam trochę na temat możliwości charakteryzujących obiektywy, to ponoć wykonywanie zdjęć krajobrazowych takim rodzajem obiektywu jest wykonalne, tyle że daje on płaskie odwzorowanie perspektywy. Osobiście chciałabym zajmować się fotografią artystyczną więc zastanawia mnie czy ten rodzaj odwzorowania rzeczywistości nie będzie dla mnie zadowalający. |
to sie zgadza, ze im dluzsza ogniskowa tym perspektywa staje sie bardziej plaska. ale artyzm nie ma tu nic do rzeczy. w twoje zadowolenie nie wnikam bo tylko ty bedziesz wiedziala, co ciebie zadowoli
Doris napisał/a: | Z tego co się zorientowałam to właśnie wybór obiektywu jest najistotniejszy jeśli chodzi o uzyskiwanie konkretnych efektów, i jego zakup jest wystarczający na kilka lat, natomiast jeśli chodzi o aparat to w tej kwestii chyba jest nieco inaczej , gdyż co jakiś czas pojawiają się nowe modele z coraz to większą ilością możliwości i coraz lepszą jakością, to też ten sprzęt dużo szybciej się starzeje pod względem technologicznym . |
generalnie prawda
Doris napisał/a: | Na razie chciałabym zacząć swoją przygodę z fotografią i zastanawia mnie to czy zakup aparatu z dużą ilością „bajerów” będzie rozsądnym wydatkiem mając na względzie co powyższe, obawiam się iż jako nowicjusz nie wykorzystam wszystkich możliwości takiego aparatu i wydam duże pieniądze a sprzęt się szybko zestarzeje. |
zazwyczaj bajery to akurat aparaty amatorskie maja bo poczatkujacy zazwyczaj lgna do bajerow. jakich to mozliwosci aparatu myslisz, ze nie wykorzystasz?
Doris napisał/a: | Chciałabym też zaznaczyć iż planowałabym związać się z fotografią na poważnie ( to nie miałby być przelotny romans ). |
to wyjdzie w praniu
Doris napisał/a: | Co do aparatu to na razie nie wiem, ale wygląda na to iż powinien mieć dość sporą liczbę mpix. Chciałabym aby miał też ruchomy ekran LCD. |
kazdy aparat obecnie ma spora liczbe mpix. a ruchomy ekran po co do portretu i krajobrazow?
Doris napisał/a: | Niestety na razie nie będę miała pieniędzy na zakup 2 obiektywów (wąskokątnego i szerokokątnego) jednoczenie,więc muszę wybrać . |
to wybierz cos uniwersalnego zamiast szerokokatnego i tele
Doris - Czw 20 Cze, 2013
Wydawało mi się iż ostrość obrazu zależy przede wszystkim od liczby przysłonowej jaką się wybiera, ale może się nie znam.
Ruchomy wyświetlacz po to abym mogła sama siebie sportretować jak przyjdzie mi na to ochota ( myślałam iż w takich sytuacjach może on być pomocny)
Myślę iż zwiążę się z tą dziedziną sztuki na poważnie dlatego iż mam określony cel którego realizację umożliwia właśnie fotografia . Zależy mi na uzyskiwaniu możliwie wysokiej jakości obrazu i nie jestem pewna czy warto kupić obiektyw do ogólnych celów typu "do wszystkiego i do niczego".
moronica - Czw 20 Cze, 2013
Doris napisał/a: | Wydawało mi się iż ostrość obrazu zależy przede wszystkim od liczby przysłonowej jaką się wybiera, ale może się nie znam. |
nadal nie rozumiem co mialas na mysli piszac
Doris napisał/a: | aby można było zarejestrować dość ostro pewien fragment otoczenia ( tła) fotografowanej sceny. |
lvl3ha - Czw 20 Cze, 2013
moronica napisał/a: | Doris napisał/a: | Wydawało mi się iż ostrość obrazu zależy przede wszystkim od liczby przysłonowej jaką się wybiera, ale może się nie znam. |
nadal nie rozumiem co mialas na mysli piszac
Doris napisał/a: | aby można było zarejestrować dość ostro pewien fragment otoczenia ( tła) fotografowanej sceny. |
|
Doris
Moze jakies przyklady zdjec podlinkujesz bo tez nie kumam
hijax_pl - Czw 20 Cze, 2013
Zapewne chodzi o przysłony opisowe...
Doris - Czw 20 Cze, 2013
Chodzi mi o sytuację kiedy np. model siedzi lub stoi a w pobliżu znajdują się jakieś drobne akcesoria sceny np. jakieś przedmioty na stole przy którym siedzi , lub np. fragment drzwi za jego plecami przy których stoi itp. Nie chodzi mi o jakiś duży obszar w rodzaju krajobrazu za plecami modela.
Czy to oznacza iż obiektywem wąskokątnym można otrzymać wyłącznie rozmyte tło?
Nie.
Głębia ostrości. Oto klucz do zagadki..,
Doris, to juz zalezy od odleglosci modela od tych przedmiotow i twojej odleglosci od modela
Doris - Czw 20 Cze, 2013
No to może ja napisałam coś źle. Na zdjęciu poniżej modelka ma za plecami wyraźne tło :
http://www.maxmodels.pl/m...ie-3162470.html
chodzi mi min. o coś w tym stylu.
Doris, to akurat bardzo kiepski przyklad jesli chodzi o twoja koncepcje robienia zdjec o duzej glebi ostrosci. modelka praktycznie opiera sie o ta sciane a i tak jest ona juz lekko poza glebia, widac to porownujac wzorki na tapecie i na sukience
ale nie boj nic, obiektyw zawsze mozna przymknac by zwiekszyc glebie ostrosci, to w druga strone moze tobyc skomplikowane
Doris - Czw 20 Cze, 2013
Tak ale widziałam też iż robi się zdjęcia z całkowicie rozmytym tłem, tak że w ogóle nic nie można rozpoznać co znajduje się za modelem, a mnie nie zależy na robieniu wyłącznie takich zdjęć.
[ Dodano: Czw 20 Cze, 2013 23:36 ]
Jeśli taki efekt jaki załączyłam na zdjęciu w linku jest osiągalny przy użyciu obiektywu wąskokątnego to dobrze.
Myślałam iż koncept tradycyjnego portretu opiera się właśnie na silnym rozmyciu tła a mnie chodzi o ujęcie w kadrze też części tego co "dzieje się " dookoła modela.
Doris, http://www.fotografuj.pl/...sci_w_praktyce/
Doris - Czw 20 Cze, 2013
Dziękuję, mam Warsztaty Scotta Kelbyego na DVD oraz Multimedialną Szkołę fotografii National Geographic na CD. Widziałam jak pokazywano robienie zdjęć o charakterze reporterskim z użyciem obiektywu 24-70 jeśli się nie mylę. Odniosłam wrażenie iż takie obiektywy są zalecane przy ujmowaniu detali otoczenia modela i prawdę mówiąc teraz już nie wiem co o tym wszystkim myśleć, czy kupić wąskokątny czy szerokokątny obiektyw
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 00:05 ]
Przypuszczam iż np. do zrobienia tego zdjęcia musiał być użyty obiektyw wąskokątny...
http://www.fashionbloginc...-to-redemption/
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 00:20 ]
pod spodem jest tez zdjęcie z bardzo rozmytym tłem i zapewne wiąże się to z zastosowaniem dużego otworu względnego (przysłony).
Myślałam iż robienie wszystkich rodzajów zdjęć jakie zamieściłam okaże się możliwe do wykonania jednym obiektywem z uwzględnieniem faktu płaskiego odwzorowania perspektywy dla "elementów krajobrazu". Jeśli się mylę proszę mnie poprawić
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 00:41 ]
Jeśli chodzi o elementy krajobrazowe dookoła modela to chodzi mi o rejestrowanie jedynie niewielkiego obszaru w kadrze zdjęcia. Nie chodzi mi o zdjęcia na których np. model zdobywa Mount Everest.
jaad75 - Pią 21 Cze, 2013
Doris napisał/a: | z uwzględnieniem faktu płaskiego odwzorowania perspektywy dla "elementów krajobrazu". Jeśli się mylę proszę mnie poprawić | Na początek może poznaj, co jest skutkiem, a co przyczyną - "płaskie" odwzorowanie perspektywy, to nie jest cecha ogniskowej obiektywu, tylko odległości przedmiotowej, a że pewne kadry obiektywem wąskokątnym jesteś w stanie objąć wyłącznie z dużej odległości, to potocznie mówi się o "kompresji" prespektywy.
Doris napisał/a: | Jeśli chodzi o elementy krajobrazowe dookoła modela to chodzi mi o rejestrowanie jedynie niewielkiego obszaru w kadrze zdjęcia. | Element, który ma być ostry musi znajdować się w obszarze głębi ostrości, to jedyne co musisz spełnić. Im bardziej przymknięta przysłona, tym głebia ostrości jest głębsza (ale też potrzeba dłuższego czasu naświetlania/wyższej czułości by prawidłowo naświetlić scenę).
Doris - Pią 21 Cze, 2013
No cóż wygląda na to iż będę musiała się douczyć.
Co do aparatu z to zastanawia mnie zakup Nikona D5100 , pomimo tego że jest amatorski - ale ma ruchomy wyświetlacz Lcd.
Niestety musiałabym dobrać obiektyw z dobrym autofocusem, czyli tokina odpada i obiektyw Canona też (brak współpracy).
Nie mogę znaleźć nic kompatybilnego ze sobą i dobrego zarazem za takie pieniądze jakie chciałabym przeznaczyć na zakup.
Proszę o jakieś sugestie.
dcs - Pią 21 Cze, 2013
Czy ktoś wie o co Doris chodzi i chciałby się tym podzielić?
Doris - Pią 21 Cze, 2013
Chciałabym aparat z ruchomym ekranem LCD matrycą min. 16 mpx ( do drukowania dużych formatów zdjęć) + obiektyw zoom wąskokątny za ok. 4000-6000 zł razem
nienietaktak - Pią 21 Cze, 2013
Doris chce wydać 4000 - 5000 na profesjonalny aparat i nie mniej profesjonalny obiektyw kompatybilny z tymże aparatem. przy czym stwierdza, że do D5100 nie dostanie takowego obiektywu, bo jedynie obiektywy Canona mają dobry AF, ale są niekompatybilne z wyżej wymienionym korpusem, który choć amatorski, to ma ruchomy wyświetlacz. Obiektywy tokiny też nie są kompatybilne.
Czy jakoś tak...
I nie wiem co poradzić w tej sytuacji, bo przecież nikt poważny nie będzie do D5100 polecał obiektywów Nikona. To byłoby szaleństwo.
moronica - Pią 21 Cze, 2013
Nikon D5100 (1600zl) + Nikkor 70-200mm f/4 (4600zl) skoro juz w tego Canona sie tak zapatrzylas
dcs - Pią 21 Cze, 2013
Doris, D5100 + używana Sigma 50-150 II http://allegro.pl/sigma-5...3340330467.html
Doris - Pią 21 Cze, 2013
to nie musi być model aparatu d5100, po prostu chodzi mi o to iż nie mogę znaleźć dobrego aparatu i dobrego obiektywu w tej cenie , kompatybilnych razem ze sobą , które spełniałyby te warunki o których piszę powyżej.
nienietaktak - Pią 21 Cze, 2013
moronica, według mojej skali jesteś niepoważna.
Nie dziwi Cię, że ktoś sugerując D5100 nie wpadnie na pomysł, aby sprawdzić w pierwszym lepszym sklepie jakie obiektywy oferuje Nikon i dopiero po sprawdzeniu zapytać na forum co to za sprzęty i czy są dobre?
Doris - Pią 21 Cze, 2013
No ja czytałam trochę o tych dwóch obiektywach ( tokina 50-135 oraz Canon 70-200) i dlatego chciałam zdecydować się na któryś z nich. Patrzyłam też na oceny aparatów, ale jak już pisałam zależy mi na tym ruchomym ekranie LCD a taki np Nikon D7000 nie ma takiego wyświetlacza.
matys - Pią 21 Cze, 2013
Nikon d7100 + tamron/sigma 17-50 f/2.8 lub
Nikon d7000 + tamron/sigma 17-50 f/2.8 + NIKKOR 35mm f/1.8G
W 6tys. się zmieścisz. Obie puszki i wyżej wymienione obiektywy będą wystarczająco dobre do twoich wymagań.
A jesli Ci już tak bardzo zależy na gibanym wyświetlaczu to 60D plus obiektywy j/w
dcs - Pią 21 Cze, 2013
Doris, ta Tokina to lipa.
Weź tą Sigmę.
nienietaktak napisał/a: | moronica, według mojej skali jesteś niepoważna.
Nie dziwi Cię, że ktoś sugerując D5100 nie wpadnie na pomysł, aby sprawdzić w pierwszym lepszym sklepie jakie obiektywy oferuje Nikon i dopiero po sprawdzeniu zapytać na forum co to za sprzęty i czy są dobre? |
po kilku latach na forum juz mnie to nie dziwi
Doris, ja nadal nie wiem, jaka cie nachodzi przy portretowaniu ochota ze upierasz sie przy tym obracanym LCD
Doris - Pią 21 Cze, 2013
Ja czytałam na testach Optycznych że dobry, tak samo ten canon.
dcs - Pią 21 Cze, 2013
moronica,
bo w lajfwju to AF śmiga
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 23:24 ]
Doris,
Canon może i tak /nie wiem który/,
ale Tokina -nie
Doris - Pią 21 Cze, 2013
Np. robienie sobie zdjęć w grupie z innymi osobami lub portretowanie samej siebie, czy to oznacza że taki wyświetlacz nie byłby w tym pomocny?
Doris, jakiej masz dlugosci rece ze chcesz sobie i grupie znajomych robic słit focię teleobiektywem?
Doris - Pią 21 Cze, 2013
Chodzi o : Tokina 50-135 i
Canon EF 70-200 mm f/4L USM
dcs - Pią 21 Cze, 2013
Doris,
z 70-200mm /2.8 lub /4 z IS ciężko będzie trzymać odwrócony aparat.
Ta Sigma 50-150/2.8 II jest lekka.
Doris - Pią 21 Cze, 2013
a nie dałoby się tego zrobić przy użyciu pilota?
dcs - Pią 21 Cze, 2013
http://www.optyczne.pl/68..._obiektywu.html
Doris - Pią 21 Cze, 2013
...i na statywie? po zaaranżowaniu sceny itd.?
Doris, no jak sobie ta scene zaaranzujesz to rownie dobrze mozesz sobie wyobrazic, miedzy ktorymi kolezankami staniesz, i w ten sposob nie bedziesz musiala dobierac korpusu pod katem ficzeru, ktorego pewnie uzyjesz raz czy dwa. poza tym przy uzyciu teleobiektywu statyw bedziesz musiala postawic dosc daleko, jeszcze ci go ktos zwinie
Doris - Pią 21 Cze, 2013
Wiem że istnieje możliwość wykonania zdjęć sobie samemu. Jeśli bez pomocy ekranu, to jak? Być może jest coś czego nie wiem, więc jeśli ktoś ma rady na ten temat to poproszę.
matys - Pią 21 Cze, 2013
moronica, właśnie ci opisała jak to zrobić bez ruchomego ekranu.
dcs - Pią 21 Cze, 2013
do tych fotek z dużą GO - ajfon byłby najlepszy.
/albo jakiś kompakt/
Doris,
Widziałaś Nikona Łan?
Doris - Pią 21 Cze, 2013
jak się ma wyrobioną wyobraźnię fotograficzną to może i można bez ekranu- ja jej nie mam. Obawiam się co do aspektów związanych z oświetleniem iż w takiej sytuacji trudniej mi będzie ocenić jak pada światło i czy daje rezultat jakiego oczekuję .
Doris, a bedziesz w stanie to ocenic na malenkim ekraniku z kilku metrow?
Doris - Pią 21 Cze, 2013
moim zdaniem kompakt odpada. To nie mają być zdjęcia w stylu u cioci na imieninach.
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 23:50 ]
No i właśnie nie jestem tego pewna..
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 23:52 ]
tzn, czy dam radę zobaczyć wszystko dokładnie.
Doris, odpusc sobie w takim razie ten teleobiektyw
Doris - Pią 21 Cze, 2013
Jeśli chodzi o zdjęcia samej mojej osoby, to myślę że byłoby mi to pomocne.Już kiedyś robiłam sobie zdjęcia aparatem kompaktowym i wcale nie z dużej odległości i wyszło
[ Dodano: Pią 21 Cze, 2013 23:58 ]
aparat i obiektyw mają być wykorzystane przeze mnie do różnych celów.
Doris, bo widac nie robilas go obiektywem o dlugiej ogniskowej
hijax_pl - Pią 21 Cze, 2013
doris, Canon 70-200/4 ostrzy od 120cm. Masz takie długie ręce?
Doris - Sob 22 Cze, 2013
niestety nie robiłam
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 00:01 ]
tak rozumiem o co chodzi , widać muszę dokładniej przyjrzeć się obiektywom...
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 00:03 ]
musi być jakiś sposób na te zdjęcia, na pewno. Na razie najwyraźniej jestem jeszcze za głupia i muszę dojść do tego jak się to robi.
jaad75 - Sob 22 Cze, 2013
Doris napisał/a: | musi być jakiś sposób na te zdjęcia, na pewno. Na razie najwyraźniej jestem jeszcze za głupia i muszę dojść do tego jak się to robi. | Nie robi się ich długim tele.
Doris - Sob 22 Cze, 2013
już wiem jak to zrobić!!!
http://www.fotopolis.pl/i...-galerii-pustej
zamiast wyświetlacza będę potrzebować dużego lustra w pomieszczeniu!
genialne!
matys - Sob 22 Cze, 2013
Doris napisał/a: |
zamiast wyświetlacza będę potrzebować dużego lustra w pomieszczeniu!
|
...powiedz, że to żart.
Doris - Sob 22 Cze, 2013
a czemu? Tak się właśnie składa że mam takie.
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 00:39 ]
mam wstawione lustro zamiast szyby w drzwiach...
Jak widać takie zdjęcia to moje przeznaczenie
[ Dodano: Sob 22 Cze, 2013 00:44 ]
lustro ma ok 1,5 m wysokości i mam do dyspozycji światło z okna wychodzącego na północ, więc chyba zdjęcia są do zrobienia.
Usjwo - Sob 22 Cze, 2013
Duży plus za kreatywne myślenie, to w fotografi sie liczy bardzo.
nienietaktak - Sob 22 Cze, 2013
moronica napisał/a: | Doris, a bedziesz w stanie to ocenic na malenkim ekraniku z kilku metrow? |
Oj tam... ja bym sobie odpuścił ruchomy ekran, bo z kilku metrów i tak nic nie będzie widać, a zainwestowałbym w telewizor 40 cali i travelpacka. Wtedy tele typu 70 - 200 może być ok.
Doris, zanim coś wymyślisz, to pomyśl trochę i chociaż wstępnie przeanalizuj dane wejścia/wyjścia.
Doris - Sob 22 Cze, 2013
Dobrze już dobrze, nie będę się wygłupiać.
Najlepiej jak po prostu skontaktuję się z Szacownym Panem Prezesem Krakowskiego ZPAF -geniuszem i człowiekiem sukcesu.
Pozostaje mi mieć tylko nadzieję że nie odmówi mi on takich informacji
http://archiwum.alchemia.com.pl/id,17,osoba.html
moronica - Sob 22 Cze, 2013
Doris, nie chodzi o to ze sie nie da. tyle ze w momencie gdy wybierasz pierwsza lustrzanke i trudno ci sobie wyobrazic, jak dzialaja obiektywy o roznych ogniskowych, to troche bez sensu. kup sobie korpus z podstawowym zoomem lub 1-2 stalkami i zacznij robic zdjecia. niech to nawet bedzie ten d5100 pod warunkiem, ze nie bedziesz potem narzekac na brak silnika AF. teleobiektyw sobie do takich celow, jakie opisalas, odpusc. no ale zrobisz jak chcesz
Doris - Sob 22 Cze, 2013
Z obiektywów jakie brałam za ewentualność to np. Carl Zeiss Planar T 50mm
i Voightlander Apo Lantha 90mm, czy to byłby lepszy wybór?
zamiast 90mm polecalabym 35mm, 90mm we wnetrzach to juz bedzie bardzo wasko
tego Zeissa to w wersji ZF.2 zebys miala pomiar swiatla
Doris - Sob 22 Cze, 2013
jeśli chodzi o zakup ewentualnego podstawowego zooma to niestety jeszcze nic nie wygrzebałam.
prosze bardzo, 25 stron propozycji http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13375
Doris - Sob 22 Cze, 2013
Bardzo dziękuję!
a czym można zrobić takie zdjęcie jak to pierwsze u góry?
hijax_pl - Sob 22 Cze, 2013
Doris napisał/a: | Carl Zeiss Planar T 50mm | Ale wiesz, żę on nie będzie miał AF o ile nie "weźmiesz wersji do Sony" (i korpusu SLT oczywiście)? Doris napisał/a: | jeśli chodzi o zakup ewentualnego podstawowego zooma to niestety jeszcze nic nie wygrzebałam. | Do Nikona zacznij od standardowo dorzucanego 18-105VR. Do Canona podobny - 18-135IS Dają one ponapdprzeciętną jakość obrazu, a skoro chcesz mieć większą głębię ostrości to nie będą przeszkadzać ich minimalne przysłony.
Swoją drogą w szeroko pojętej fotografii studyjnej nie stosuje się nagminnie szkieł f/1.4 czy f/2.8. To znaczy można, ale ich światło nie jest decydujące (bo to Ty światłem na scenie sterujesz)
Doris napisał/a: | a czym można zrobić takie zdjęcie jak to pierwsze u góry? | Pierwszym lepszym kitowym szkłem, np takim jak podałem powyżej.
Doris, link nie dziala
hijax_pl - Sob 22 Cze, 2013
moronica, to ten sam co poprzednio, czyli: http://www.fashionbloginc...-to-redemption/
Doris - Sro 03 Lip, 2013 Temat postu: Najlepsza (relatywnie do ceny) lustrzanka półprofesjonalna Witam
Mam prośbę dotyczącą wyboru lustrzanki z segmentu półprofesjonalnego. Lustrzanka ta nie miałaby służyć do robienia zdjęć „u cioci na imieninach” , lecz do poważnej nauki i rozwijania swoich umiejętności fotograficznych oraz realizowania się w tym kierunku . Niestety jak na razie koszty związane z zaopatrzeniem się w odpowiedni sprzęt i akcesoria to dla mnie poważny wydatek i nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto kupując coś przeciętnego. Toteż jest to dla mnie decyzja poważna.
Zastanawiałam się nad zakupem Nikona D7000, ale ujrzałam niedawno opublikowane posty na temat tej lustrzanki i mam teraz wątpliwości czy ten zakup będzie odpowiedni , czy ten aparat jest wart swojej ceny czy może poszukać czegoś lepszego.
Nie mam już siły przeglądać i porównywać informacji na forum i w testach optycznych. Proszę o oszczędzenie mi hemoroidów. Jeśli ktoś miałby ochotę proszę o zamieszczenie swoich sugestii , krótko : jaki producent i jaki model aparatu – resztę informacji na temat owych propozycji sobie poczytam.
Serdecznie dziękuję.
dj_tomek - Sro 03 Lip, 2013
Nie ten dział, ale pewnie przeniosą Podaj budżet max i preferowany.
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Przepraszam, ale pisałam w dziale o poradach w wyborze lustrzanki, lecz temat nagle jakoś stanął.
Do 3000zł na body ( reszta osobno)
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:18 ]
Niestety w moich poprzednich postach dotyczących wyboru odpowiedniego sprzętu, temat bardziej zszedł na wybór odpowiedniego obiektywu
moronica - Sro 03 Lip, 2013
Doris, wystarczylo posta dodac to by wyladowal na szczycie. postanowilas zignorowac wszystkie dotychczasowe porady i myslisz, ze tu nagle ci ktos wymysli jakis nowy korpus?
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Zależy mi na uzyskiwaniu dobrych jakościowo wydruków zdjęć, ale z tego co poczytałam to sama wartość mpix nie jest tego gwarancją ( brałam też pod uwagę aparat amatorski NIkon D3200)
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:20 ]
Nie nie miałam takiego zamiaru.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:21 ]
Z tego co pamiętam nasza dyskusja sprowadziła się bardziej do wyboru obiektywu.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:22 ]
Jeśli moje posty są tu niestosowne, to przepraszam i proszę o przeniesienie
Wujek_Pstrykacz - Sro 03 Lip, 2013
Proszę nie dublować tematów tylko kontynuować już wcześniej założony.
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Dziękuję, już więcej nie będę
Doris napisał/a: | Zastanawiałam się nad zakupem Nikona D7000, ale ujrzałam niedawno opublikowane posty na temat tej lustrzanki i mam teraz wątpliwości czy ten zakup będzie odpowiedni , czy ten aparat jest wart swojej ceny czy może poszukać czegoś lepszego. |
czego dotyczyly te posty?
za bardzo sie skupiasz na etykietkach typu "powazny" czy "profesjonalny" zamiast jasno okreslic, na czym ci zalezy. dobre jakosciowo wydruki? to zapewni ci jakikolwiek aktualny korpus pod warunkiem, ze bedzie do niego podpiety dobry obiektyw. przespacerowalas sie do sklepu potrzymac rozne korpusy?
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Jeszcze nie byłam w sklepie , ale właśnie mam zamiar się wybrać . Mieszkam w małym mieście i jak dla mnie będzie to wyjazd a nie spacer.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:41 ]
Poza tym niedawno doradzono mi abym na razie zakupiła niedrogi obiektyw 18-105 mm, a więc więcej pieniędzy chcę przeznaczyć na aparat ( później jak popróbuję na tanim obiektywie i dowiem się co mi dobrze idzie, to zakupię coś dobrego)
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:44 ]
Jeśli chodzi o wydruki to chodzi o bardzo duże formaty zdjęć np. 90x60
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:47 ]
Dla mnie wydruk to ukoronowanie pracy fotografa. Chcę mieć swoje prace w zmaterializowanej formie tj. nie tylko zapisane w formacie cyfrowym.
hijax_pl - Sro 03 Lip, 2013
Doris napisał/a: | Jeśli chodzi o wydruki to chodzi o bardzo duże formaty zdjęć np. 90x60 | Z jakiej odległości będą one oglądane?
Doris - Sro 03 Lip, 2013
aparat miałby kosztować do 3000 zł
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:50 ]
a to ma znaczenie z jakiej odległości, czy jest to może bardziej subiektywna ocena?
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:51 ]
Prawdę mówiąc chciałabym aby te zdjęcia zobaczył cały świat, więc muszą być na prawdę duże
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:52 ]
Z tego co mi wiadomo jest to format plakatu kinowego. Mam kilka plakatów takiego rozmiaru powieszonych w pokoju i przyjemnie mi się na nie patrzy
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:55 ]
Chodzi mi o to aby jakość wydruków była zadowalająca nawet dla kogoś doświadczonego w fotografii.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 21:57 ]
Jeśli się nie mylę to część fotografów wystawia swoje prace w galeriach do oglądania i czasem są to prace pokaźnych rozmiarów. Czy mam rację?
Doris napisał/a: | a to ma znaczenie z jakiej odległości, czy jest to może bardziej subiektywna ocena? |
Doris napisał/a: | Chodzi mi o to aby jakość wydruków była zadowalająca nawet dla kogoś doświadczonego w fotografii. | To jeszcze raz - z jakiej odległości?
Z jakiej odległości oglądasz te swoje plakaty? I czy jesteś zadowolona niezależnie od tego czy stoisz po drugiej stronie ulicy czy jeździsz po plakacie nosem w poszukiwaniu detali?
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie co do marki i modelu stosownego aparatu, to resztę poczytam sobie na temat owych propozycji.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:00 ]
Tak zbliżam się do plakatów i oceniam detale.
Jak słyszę 60x90 i chęć jak najlepszej jakości, to powiem Ci że wybór aparatu dyskryminuje właśnie owa odległość oglądania aparatu...
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Jak wspominałam chodzi o możliwość wystawienia swoich prac w "takim stanie" w galeriach , gdzie niewątpliwie ludzie zbliżaliby się do tych zdjęć i przyglądaliby się im.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:04 ]
No to nie wiedziałam iż ta odległość ma aż takie znaczenie, dziękuję za informację
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:04 ]
A czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu?
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:05 ]
Artyści wystawiają przecież swoje prace i to nieraz w dużym formacie.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:08 ]
Czy to oznacza iż można uzyskać taki efekt tylko przy pomocy aparatów wielkoformatowych?
dcs - Sro 03 Lip, 2013
Doris napisał/a: | A czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu?
|
Doris - Sro 03 Lip, 2013
no tak oczywiście!
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:13 ]
Być może powinnam zapytać w pracowników jakiejś firmie wykonujących druk takich zdjęć, pewnie oni takie rzeczy wiedzą
Doris, jak chcesz mieć zdjęcie "fotograficznej" jakości (czyli potocznie mówiąc 300dpi) i rozmiar 60x90 to nie ma siły - potrzebujesz plik o rozdzielczości 7086x10629 pikseli. Bagatela 75 Mpx. Taki rozmiar to już tylne ścianki za grubą kasę, Nikon D800 reskalowany w górę lub.. aparaty Sigmy z matrycą Merrill
Doris - Sro 03 Lip, 2013
a niech to.....
mimo wszystko szczerze dziękuję za pomoc
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:18 ]
chociaż.....
Mam Sekrety Mistrza Scott Kelby-ego i tu znalazłam informacje o tym ile potrzeba mpix. na wydruk odpowiedniej wielkości zdjęcia.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:19 ]
Jeśli dobrze wyczytałam to pisze iż na wydruk takiego zdjęcia potrzeba 10-12 mpix.
Jak będziesz oglądać z typowej odległości (czyli tym większej im większy wydruk) to wystarczy raptem 5Mpx. Innymi słowy każdą nowowprodukowaną lustrzanką da się taki wydruk poczynić w lepszej niż wymagana precyzji.
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Mam książkę Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej 195 ujęć Scotta Kelbyego, str 196, poświęcona tematowi drukowania zdjęć.
Doris, skoro masz to czemu jej nie czytasz tylko tu pytasz?
Doris - Sro 03 Lip, 2013
No cóż, w takim układzie może kupić ten aparat z 24 mpix. ?
Czy to coś by pomogło czy nie?
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:25 ]
Ponieważ mnie chodzi o wybór lustrzanki nie tylko z uwago na ten parametr, ale chodzi też o to aby był to aparat jakościowo dobry pod innymi względami np. technicznymi.
Doris napisał/a: | Czy to coś by pomogło czy nie? | Sam aparat zdjęcia robi, ale abstrakcyjne bardzo. Wszystko zależy od obiektywu.
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Jeśli chodzi o książkę to już przeczytałam, ale tak jak już napisałam chciałam wybrać aparat dobry też pod innymi względami
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:28 ]
Rozumiem iż w takiej sytuacji jest to nieco bardziej skąplikowany wybór niż mi się początkowo wydawało...
dcs - Sro 03 Lip, 2013
Doris,
Czego to mają być zdjęcia?
Doris napisał/a: | chciałam wybrać aparat dobry też pod innymi względami | Jakimi? Bo wiesz, że moje względy i Twoje mogą tworzyć zbiory rozłączne?
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Cóż , trzeba mi więc zapytać kogoś kto robił już takie wydruki
Robiłem takie wydruki. Co być chciała wiedzieć?
P.S.
Wydruki to nie "inne" względy.
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Jeśli chodzi o specjalistyczną terminologię stosowaną w testach oraz nierzadko i na forum to niestety owa terminologia nie jest mi jeszcze w pełni znana, toteż chciałam zasugerować się zdaniem kogoś kto ma już pewne doświadczenie w świecie fotografii i wie kiedy korpus jest dobry a kiedy do kitu z punktu widzenia osoby która zna się na sprzęcie.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:35 ]
Chodzi o to że ja się nie znam na sprzęcie fotograficznym, i chciałabym pomocy w jego wyborze.
kojut - Sro 03 Lip, 2013
Doris, pokaż jakieś swoje prace, przykłady tego co chciałabyś uzyskać. Zobaczymy co focisz to i sprzęt odpowiedni do robienia zdjęć się dobierze
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Ja rozumiem iż najlepiej byłoby abym pokazała prace mojego autorstwa, ale jak na razie to potrzebuję kupić do tego sprzęt.
Pozwolę sobie po raz kolejny zamieścić link do tego zdjęcia ( pierwsze z kolei)
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:42 ]
chodzi mi o coś takiego w formacie np. 90x60
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:43 ]
Jak na razie widzę je w swojej wyobraźni i wiem że jest wspaniałe.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:44 ]
Pozostaje mi tylko zmaterializowanie tego w formie docelowej, przy użyciu stosownego sprzętu oczywiście
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:45 ]
Uważam iż tak powinno rozwiązać się ten problem.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:46 ]
link jeszcze raz ( tamten chyba nie działa)
http://www.vanityfair.com...rview-exclusive
Doris napisał/a: | i i wie kiedy korpus jest dobry a kiedy do kitu z punktu widzenia osoby która zna się na sprzęcie. | Tyle, że to się zupełnie nie przekłąda na jakośc fotografii w sensie artystycznym. Doris napisał/a: | Pozwolę sobie po raz kolejny zamieścić link do tego zdjęcia ( pierwsze z kolei) | To pierwsze na stronie?
Doris - Sro 03 Lip, 2013
tak , to pierwsze na stronie
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 22:59 ]
A czy na wydruki ma może wpływ rozmiar matrycy tj, czy pełno klatkowa czy też nie?
Wystarczy lepsiejsza komórka...
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Może po prostu powinnam poczytać więcej o fotografii krajobrazowej. Wydaje mi się iż tacy fotografowie dość często mają do czynienia z wydrukami dużego formatu a przy tym dobrej jakości.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:04 ]
Może właśnie to by co nieco pomogło
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:05 ]
Na pewno jest jakieś wyjście.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:09 ]
Mimo wszystko bardzo dziękuję za wszystkie udzielone sugestie. I tak do tego dojdę, tak jak było to w poprzedniej sytuacji, która stwarzała mi problemy.
kojut - Sro 03 Lip, 2013
Doris napisał/a: | tak , to pierwsze na stronie |
Każda lustrzanka w kicie z obiektywem
Doris napisał/a: | A czy na wydruki ma może wpływ rozmiar matrycy tj, czy pełno klatkowa czy też nie? |
Aby uzyskać taki wydruk jak chcesz w rozdzielczości pozwalającej studiować zdjęcie z nosem przy nim to musisz przygotować kilkadziesiąt tysięcy zł. na ściankę 80mpix i aparat do którego będziesz ją mogła podpiąć.
Jak masz budżet "tylko" 3000pln to posłuchaj doświadczonych koleżanek i kolegów i kup D7000
Doris - Sro 03 Lip, 2013
czyli rzeczywiście wygląda na to iż w fotografii analogowej mogłoby to wyjść taniej jak sądzę.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:25 ]
Tak, czytałam na temat tego modelu ( d7000) , tyle że po ostatnim teście zamieszczonym na forum rozgorzała dyskusja co do tego czy ten aparat jest rzeczywiście tak dobry, jak początkowo uważano, stąd moje wątpliwości.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:28 ]
zastanawia mnie też czy lepszą sytuacją z punktu widzenia owych nieszczęsnych wydruków byłby zakup aparatu z większą ilością mpix. czy należałoby też może uwzględnić wpływ jakiś innych czynników na jakość owych wydruków.
kojut - Sro 03 Lip, 2013
Doris napisał/a: | czyli rzeczywiście wygląda na to iż w fotografii analogowej mogłoby to wyjść taniej jak sądzę. |
Jeżeli masz opanowany warsztat, wiesz jakie negatywy jakie kolory dają, jakiego chcesz użyć obiektywu i wreszcie jakiego formatu- to tak, kupno lustrzanki cyfrowej dla zrobienia jednego zdjęcia bedzie dużo droższe niż kupno analoga (nawet MF).
Doris napisał/a: | Tak, czytałam na temat tego modelu ( d7000) , tyle że po ostatnim teście zamieszczonym na forum rozgorzała dyskusja co do tego czy ten aparat jest rzeczywiście tak dobry, jak początkowo uważano, stąd moje wątpliwości. |
A co takiego dokładnie Cię zaniepokoiło?
dcs - Sro 03 Lip, 2013
Doris napisał/a: | czyli rzeczywiście wygląda na to iż w fotografii analogowej mogłoby to wyjść taniej jak sądzę. | nie sądzę.
Nie masz żadnego doświadczenia żeby być pewna że np. na rolce masz dobrze naświetlone zdjęcia. Bracketing 7 fot +/-3EV? A co jakbyś doświetlała? albo jakby niedoświadczony model mrugał oczami?
Doris - Sro 03 Lip, 2013
zaniepokoiło mnie ogólnie to iż ludzie zaczęli mieć wątpliwości co do tego czy ten aparat na pewno jest aż tak dobry ( na pewno owe osoby miały ważne ku temu ważne powody, przy czym jak już wspomniałam nie znam jeszcze pełnej terminologii jaką posługują się fachowcy więc nie mogę dyskutować na temat owych uwag, ponieważ nie znam się jeszcze na tym wszystkim co większość z was już robi)
kojut - Sro 03 Lip, 2013
Doris napisał/a: | zastanawia mnie też czy lepszą sytuacją z punktu widzenia owych nieszczęsnych wydruków byłby zakup aparatu z większą ilością mpix. czy należałoby też może uwzględnić wpływ jakiś innych czynników na jakość owych wydruków. |
Przeprowadź takie doświadczenie- zrób komuś zdjęcie (pamiętaj aby dobrze naświetlić) na jak najniższym iso bez użycia lampy (w domyśle w dzień) pierwszym lepszym kompaktem albo telefonem. Upewnij się tylko, że ostrość jest tam gdzie trzeba. Następnie wyświetl to zdjęcie na min. 37 calowym telewizorze "fullhd" i stanij w takiej odległości abyś mogła widzieć cały obraz bez bładzenia wzrokiem po nim.
Podziel się spostrzeżeniami, czy jakość takiego obrazu jest dla Ciebie wystarczjąca.
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Uważam iż analogowa fotografia nie wchodzi w moim przypadku w grę, gdyż interesuje mnie "cyfra", mam uczulenie na pewne leki (czyli chemikalia) i szczerze powątpiewam w to aby lekarz zezwolił mi na pracę z chemikaliami używanymi w fotografii analogowej, piszę tylko o tym w jaki sposób można by uzyskać to o co mi chodzi.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:42 ]
Mam wrażenie iż dyskusja staje się nie poważna.
No cóż pozostaje mi chyba już tylko nawiązać kontakt z Mistrzem Fotografii Cyfrowej Scottem Kelbym i poproszenie go o poradę
kojut - Sro 03 Lip, 2013
Doris napisał/a: | zaniepokoiło mnie ogólnie to iż ludzie zaczęli mieć wątpliwości co do tego czy ten aparat na pewno jest aż tak dobry | Zacytuj dokładnie jakie słowa padły i w jakim kontekście. Albo daj linki do tych dyskusji, gdyż nie wiem do czego się odnieść (mogą narzekać np. na brak podświetlenia górnego wyświetlacza)
Doris - Sro 03 Lip, 2013
tu jest link do owej dyskusji. niestety trochę tego jest i wyszukanie poszczególnych fragmentów każdemu zajęłoby trochę czasu...
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14798
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=435
Doris napisał/a: | Mam wrażenie iż dyskusja staje się nie poważna. |
a jak ma byc powazna?
- rozwazalam d7000 ale przeczytalam posty i teraz mam watpliwosci
- jakie to byly posty?
[cisza...]
- kup sobie d7000, dobry jest
- ale ja czytalam posty i tam mieli watpliwosci to i teraz i ja mam
- jakie to watpliwosci?
- nie rozumiem, o czym pisali, ale jestem pewna ze mieli wazne powody
kup sobie korpus, jakikolwiek korpus ciekawe, czy zgadlam jaki to bedzie i przestan teoretyzowac a zacznij praktykowac
kojut - Sro 03 Lip, 2013
Hola, hola! To Ty rozpoczęłaś temat, że d7000 jest do du...szy bo coś tam, a to ja mam się przekopywać przez 30 stron postów żeby sprawdzić co się Tobie nie widzi? Co to to nie.
Doris - Sro 03 Lip, 2013
Uważam iż Pani jest złośliwa i nie mam zamiaru z Panią dyskutować.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:55 ]
Ja nie twierdzę iż masz przekopywać się przez te strony.
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:56 ]
Poproszę kogoś innego o pomoc.
Dziękuję i życzę miłej nocy
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:57 ]
ps. informuję iż nie znam na pamięć wszystkich zamieszczonych na tym forum postów....
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:57 ]
toteż mam prawo mieć czas aby odnaleźć w tym gąszczu informacje na jakie natrafiłam
[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 23:58 ]
a nie być "ostrzeliwaną" z każdej strony z pretensjami iż nie umiem zaserwować niniejszych informacji natychmiast
lvl3ha - Czw 04 Lip, 2013
Doris napisał/a: | Zależy mi na uzyskiwaniu dobrych jakościowo wydruków zdjęć, ale z tego co poczytałam to sama wartość mpix nie jest tego gwarancją ( brałam też pod uwagę aparat amatorski NIkon D3200)
|
Take male info dla ciebie bo widze ze nie odrobilas lekcji. Zobacz na iosc pikseli potrzebna do ladnego druku i porownaj z najprostrza lustrzanka jaka ci tu oferowali. Tak jak juz to powiedzieli kup cos i zacznij praktykowac !!
Obrazy
Cytat: | 30 x 40 cm (305 mm x 406 mm) 3/4 1201 x 1598 pixels
30 x 45 cm (305 mm x 457 mm) 2/3 1201 x 1799 pixels
40 x 50 cm (406 mm x 508 mm) 4/5 1790 x 2236 pixels
40 x 53.3 cm (406 mm x 533 mm) 3/4 1598 x 1996 pixels
40 x 60 cm (406 mm x 609 mm) 2/3 1598 x 2398 pixels
50 x 66.6 cm (508 mm x 666 mm) 3/4 2000 x 3000 pixels
50 x 75 cm (508 mm x 762 mm) 2/3 2000 x 3000 pixels
60 x 80 cm (609 mm x 813 mm) 3/4 2402 x 3201 pixels
60 x 90 cm (609 mm x 915 mm) 2/3 2402 x 3602 pixels |
muzyk - Pią 05 Lip, 2013
Doris napisał/a: | Myślałam o obiektywie przeznaczonym do fotografii portretowej |
Wieloma obiektywami da się zrobić portrety. Ważne, żeby samemu sobie określić jaki to ma być portret i wybrać obiektyw, którym najczęściej będzie się ten portret wykonywać.
Np. dla APSC może być 35 mm stałka ze światłem 1.4 czy 1.8
Może być też 50 czy nawet 85 ze światłem jak wyżej.
Może to być równie dobrze 17 czy 18 mm i zamierzone zniekształcenia.
Doris napisał/a: | Oprócz tego chciałabym mieć możliwość fotografowania ludzi i zwierząt w taki sposób aby można było zarejestrować dość ostro pewien fragment otoczenia ( tła) fotografowanej sceny. |
Żeby tak zrobić zdjęcie, warto wziąć pod uwagę, że na ostry element główny i rozmyte tło składa się wiele czynników jak: odległość fotografowanego obiektu od tła, odległość fotografa do fotografowanego obiektu, ogniskowa obiektywu, a co za tym idzie różna głębia ostrości, rodzaj matrycy (FF czy APSc). światłosiła obiektywu, zastosowana przysłona.
Być może, ta Tokina 50-135 2.8 spełniłaby Twoje oczekiwania w tej tematyce.
Pytanie tylko, czy odpowiadałaby Ci praca autofocusa w tym szkle...
Doris napisał/a: | Canon EF 70-200 mm f/4L USM- z tego co się orientuję ten ma lepszy autofocus co przy zdjęciach zwierząt byłoby bardzo dobre. |
Nie zapominaj, że to dość ciemny obiektyw, choć mimo to bdb optycznie.
Do zwierząt - zależy jakich.
Psa czy kota to i 35 tką ustrzelisz, ale jelenia... hmm, 300 mm może okazać się za mało.
Odsyłam do tej galerii, w której Kolega wykorzystuje 600 mm f4 VR ...
Jeśli cokolwiek mogę polecić, to Pentax K5 i Sigmę 50-150 2.8, bądź Nikon - właśnie d7000 też z tą Sigmą.
Oczywiście nie masz szerokiego kąta na dzień dobry, ale masz dość "portretowo-pso-koci" zakres ogniskowych .
Doris - Pią 05 Lip, 2013
Dziękuję pięknie za wszystkie propozycje .
Znalazłam w Internecie coś ciekawego na temat wartości mpix w aparacie a możliwości dotyczących rozmiarów wydruków. Okazuje się że ma znaczenie również to w jaki sposób miałyby zostać wykonane te wydruki ( np. czy w Laboratorium, czy przy pomocy drukarki laserowej)
http://fizykon.org/foto/p...kseli_na_cm.htm
Z tego co zrozumiałam wartość mpix ma tu duże znaczenie. Opisują również o tym iż przynajmniej część producentów aparatów „upycha” więcej pieli na matrycy, co powoduje większe szumy.
Z tego co czytałam też , Pentax produkuje aparaty które mają możliwość odszumiania zdjęć ( nie wiem czy w tym przypadku to byłoby pomocne, muszę poszukać i poczytać jeszcze, ale przy wyższych wartościach ISO, których używa się przy fotografii w słabym świetle już ma) , więc aparaty Pentaxa wydają się mi w takiej sytuacji nieco lepszym wyborem, gdyż mam też trochę pomysłów na zdjęcia właśnie w słabym oświetleniu. Mam też w planie dużo zdjęć z przewagą ciemnej scenerii .
Niestety mam pewien problem natury ekonomicznej. Jeśli chodziłoby o obiektyw Sigmy, to niestety nie jestem na razie przygotowana na jednoczesny wydatek kilku tysięcy złotych i na aparat i na obiektyw. Początkowo zasugerowano mi zakupienie jakiegoś aparatu Nikona z tanim obiektywem za kilka stówek, tak żebym najpierw popracowała na nim i popatrzyła co mi będzie pasowało.
W takiej sytuacji musiałabym w przypadku zakupu Pentaxa zakupić też tani obiektyw, co w przypadku obiektywów kompatybilnych z Pentaxem i jednocześnie mających możliwość uzyskania ponadprzeciętnej jakości obrazu będzie ciężko coś znaleźć.
Poszperam i poczytam trochę więcej w necie, może wreszcie coś wybiorę.
Wracając do kwestii tych wydruków, to jest to dla mnie ważne. Uważam iż decyzja dotycząca wielkość takowych wydruków jest zależna od tego co zdjęcie ma przedstawiać tj. jak bardzo skomplikowana jest scena itp.
Chciałabym mieć możliwość wydrukowania do dosyć dużych formatów, takich jakie ma cześć dzieł sztuki tj. obrazów, które można sobie zawiesić na ścianie.
Może nie muszą to być wydruki aż 60x90 ( choć takie zadowalałyby mnie najbardziej).
Tak jak już wyżej wspomniałam , uważam iż rozmiar wydruku jednak ma znaczenie. Uważam iż niektóre rodzaje obrazów czy zdjęć przyjemniej ogląda się w większym formacie.
Proszę sobie wyobrazić oglądanie np. Bitwy pod Grunwaldem w formacie strony A4 .
Jeszcze raz dziękuję za zaoferowaną pomoc.
Andrzej.M. - Pią 05 Lip, 2013
Mam wrażenie że można by zaradzić - rozwiązaniem mogło by być zakupienie Pentax K-5IIs a nawet K-5 (czy k-50) z jakimś obiektywem (np. Tamron 17-50/2,8) i dokupienie używanego manualnego zooma Pentax SMC A 70-150/4 .
Dla łatwiejszego ustawiania ostrości można by dokupić matówkę z klinem i rastrem. Montaż jest dziecinnie prosty ale trzeba uważać bo matówka rzecz delikatna i łatwo zostawić ślady palców lub porysować.
moronica - Pią 05 Lip, 2013
Doris napisał/a: | Z tego co czytałam też , Pentax produkuje aparaty które mają możliwość odszumiania zdjęć |
wszystkie lustrzanki maja opcje odszumiania zdjecia tyle ze jest ona dostepna dla JPGow. RAWy mozna sobie odszumic w post-procesie
hijax_pl - Pią 05 Lip, 2013
Doris napisał/a: | Okazuje się że ma znaczenie również to w jaki sposób miałyby zostać wykonane te wydruki ( np. czy w Laboratorium, czy przy pomocy drukarki laserowej) | Niedokładnie doczytałaś. Chodziło o raster a nie Mpx. To o czym powinnaś wiedzieć, to tylko tyle, że jedno to jest DPI (czyli ilość punktów na cal) a drugie to percepcja jakości. Głównym tu czynnikiem jest odległość z jakiej oglądać będziesz odbitkę (im dalej tym mniejsze wymagane DPI do super-jakości) drugie to tym materiały na którym ta odbitka będzie drukowana - w tym znaczeniu inaczej będzie na papierze ksero, inaczej na papierze foto a jeszcze inaczej na płótnie. Doris napisał/a: | Z tego co zrozumiałam wartość mpix ma tu duże znaczenie. | Samo Mpx to jak silnik w samochodzie. A DPI to jak ograniczenia prędkości. Możesz kupić samochód z 200 konnym silnikiem rozpędzającym się do 250km/h po to by jeździć 30 km/h po mieście tylko. Możesz, ale nie musisz. Doris napisał/a: | Opisują również o tym iż przynajmniej część producentów aparatów „upycha” więcej pieli na matrycy, co powoduje większe szumy. | Wszyscy upychają. Poza tym ten artykuł jest stary i już nie aktualny - przynajmniej w tej części. Doris napisał/a: | Z tego co czytałam też , Pentax produkuje aparaty które mają możliwość odszumiania zdjęć | Wszystkie aparaty odszumiają. W niektórych jednak możesz tę funkcję wyłączyć. A wyłącza się bo odszumanie też skutecznie usuwa detal. No bo jaki sens jest mieć matrycę 20Mpx by po zastosowaniu słabego szkła i odszumianiu mieć efektywnie 8 Mpx? Doris napisał/a: | wyższych wartościach ISO, których używa się przy fotografii w słabym świetle | Przede wszystkim - jasne szkła. F/2.8, ale bardziej f/1.4. Bo obraz tworzy światło a nie jego brak. Doris napisał/a: | Początkowo zasugerowano mi zakupienie jakiegoś aparatu Nikona z tanim obiektywem za kilka stówek, tak żebym najpierw popracowała na nim i popatrzyła co mi będzie pasowało. | Tak - byś sobie wyrobiła zdanie jakie ogniskowe Ci pasują a jakie nie. Takie podejście jest uzasadnione gdy zakupy ograniczają możliwości budżetu. Doris napisał/a: | Uważam iż decyzja dotycząca wielkość takowych wydruków jest zależna od tego co zdjęcie ma przedstawiać tj. jak bardzo skomplikowana jest scena itp. | Zależy - ale od samej wielkości wydruku i jakości tegoż wynika wprost ile tych Mpx potrzebujesz. Doris napisał/a: | Może nie muszą to być wydruki aż 60x90 ( choć takie zadowalałyby mnie najbardziej). | Jak nie to to gdzieś w wątku obok pokazałem, że wystarczy 8Mpx a 12Mpx to już będzie super i zapasem. Doris napisał/a: | roszę sobie wyobrazić oglądanie np. Bitwy pod Grunwaldem w formacie strony A4 . | Proszę sobie wyobrazić (z jakiej odległości będzie się tai obraz oglądać.
A i jeszcze jedna możliwość , zakup używanego K-5 i Tamrona AF 70-200/2,8 ...
Co do odszumiania - koledzy mają rację - odszumianie jest chyba w każdej puszce, tyle że stosowane do JPEG-ów. Lepiej jest to robić przy wywoływaniu z RAW - pentax dodaje własny program Pentax Digital Camera Utility 4 - w którym można ustawić jak w aparacie wszystkie parametry , zmienić je, rozjaśnić, wyostrzyć, odszumić, ściemnić , skorygować kolory, jasność, cienie, obiektywy, perspektywę, zmienić na cz-b, wgrać/zapisać profil przed/po obróbce, wszystko na poziomie RAW a później zapisać efekt jako JPEG czy TIFF. I to od razu w wybranym rozmiarze.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | pentax dodaje własny program Pentax Digital Camera Utility 4 | A kto nie daje?
Nie wiem , ale tego UŻYWAM do zdjęć nad którymi zamierzam bardziej się pastwić...
Pentax daje, Canon daje, Nikon daje (w ograniczonym zakresie, ale daje) inni też. A za 300 zł można kupić Lightrooma i mieć gdzieś te darmowe potworki.
kufel - Pią 05 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | A za 300 zł można kupić Lightrooma | tak tanio? wszędzie widzę cenę oscylującą w granicach 500zł. no chyba ze masz na mysli jakas studencką wersje
co nie zmienia faktu ze lepiej hijax_pl napisał/a: | kupić Lightrooma i mieć gdzieś te darmowe potworki. |
nawet w tej cenie.
Doris - Nie 07 Lip, 2013
w linku poniżej zamieszczam przykład co do odległość oglądania obrazu większego formatu
http://kobieta.onet.pl/do...w-sewilli/rrh0y
kozidron - Nie 07 Lip, 2013
Doris napisał/a: | Uważam iż Pani jest złośliwa i nie mam zamiaru z Panią dyskutować. |
hehe dobre ale się ubawiłem
Doris napisał/a: | Uważam iż analogowa fotografia nie wchodzi w moim przypadku w grę, gdyż interesuje mnie "cyfra" |
i to jest coś konkretnego, bo mozna domyślać się, ze rozumiesz zalety i przewage jednego nad drugim
abstrahując już od 8 poprzednich stron tego żenującego wątku, to było chyba najkonkretniejsze zdanie spod twojej klawiatury.
Doris napisał/a: | mam uczulenie na pewne leki (czyli chemikalia) i szczerze powątpiewam w to aby lekarz zezwolił mi na pracę z chemikaliami używanymi w fotografii analogowej |
a to bardzo ciekawe uważam że mogłabyś na tym zarobić, bo medycyna nie słyszała o takich przypadkach, możesz być niesamowitym wyjatkiem uczulonym na przerywacz albo wodę z octem, uważam że powinnaś się z tym gdzieś zgłosić, na pewno jakiś koncern dołozy sporo kasy aby ocenić jakie zmiany skórne zaszły na twoim ciele jak wkładasz papier do kuwety trzymając go plastikową pęsetą.
Chyba zaszkodziło ci coś innego zanim zdążyły to zrobić odczynniki foto.
lexus - Nie 07 Lip, 2013
kozidron, fajnie że wróciłeś, ja to się dopiero ubawiłem jak czytam...
Doris - Nie 07 Lip, 2013
Jeśli chodzi o przeciwwskazania medyczne do pracy z chemikaliami , to ja słyszałam o tym iż np. jeśli ktoś ma astmę oskrzelową to nie za bardzo może pracować w takim środowisku. Czytałam też gdzieś o tym w internecie ( też na jakimś forum) jak ktoś pisał iż lekarz zakazał tego osobie która kształciła się na kierunku fotograficznym , z powodu przebycia przez tę osobę choroby nowotworowej.
[ Dodano: Nie 07 Lip, 2013 16:15 ]
Tak więc chyba nie każdy może "bawić" się z takimi chemikaliami.
[ Dodano: Nie 07 Lip, 2013 16:18 ]
Tu nie chodzi konkretnie o chemikalia używane w fotografii, ale o chemikalia ogólnie- takie które mają w jakiś sposób zdolność przenikania do organizmu człowieka np. do płuc w postaci "lotnej" itp.
[ Dodano: Nie 07 Lip, 2013 16:28 ]
Na pewno większość forumowiczów zna warsztat pracy w ciemni analogowej i bynajmniej nie mam zamiaru nikogo pouczać , ale pozwolę sobie zamieścić tego linka dotyczącego bezpieczeństwa pracy z chemikaliami używanymi w fotografii
http://www.pl.fujifilm.pl/page,207.html
[ Dodano: Nie 07 Lip, 2013 16:33 ]
A poza tym cieszę się że moje posty sprawiają wszystkim tyle radości. Dobrze wiedzieć. Ja też na tym forum czytam różne rzeczy.
Andrzej.M. - Pon 08 Lip, 2013
Doris napisał/a: | np. jeśli ktoś ma astmę oskrzelową to nie za bardzo może pracować w takim środowisku. |
Pracować , a czasem coś obrobić - to dwie różne sprawy , a różnica jest z grubsza taka jak być pilotem wycieczek a pojechać na wycieczkę. Chemikalia cz-b nie są tak agresywne jak barwne (bo te to - oj mogą zaszkodzić nawet trwale), poza tym do obróbki papieru można stosować stosowne "koreksy-tanki" , wtedy unika się parowania odczynnika z dużej kuwety (np. 35x45cm). Sam takiego produktu marki Jobo używam, bo nie lubię zapachu odczynników. I miejsca mi szkoda.
Zachowując zasady ze strony Fuji - powinnaś być spokojna o zdrowie. Oczywiście jeśli nie szkodzi ci ocet, czy alkaloidy zawarte w wywoływaczu. Jeśli do kąpieli pośredniej będziesz używać octu - to utrwalacz nie powinien nabierać przykrego zapachu. Jeśli zacznie mocno pachnieć siarką - znaczy że trzeba go zmienić. (bo np. za rzadko zmieniałaś wodę z octem i zanieczyścił się zasadą z wywoływacza).
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 13:20 ]
Doris napisał/a: | jak ktoś pisał iż lekarz zakazał tego osobie która kształciła się na kierunku fotograficznym , z powodu przebycia przez tę osobę choroby nowotworowej. |
Ktoś albo pisał to dawno, albo o jakimś specyficznym kierunku typu fotolaborant (osoba która ma pracować w dużym laboratorium przy obróbce barwnej - np. jednym z odczynników w wywoływaczu barwnym jest glikol etylenowy), albo jakiś poligraficzny profil ( trawienie płyt offsetowych - jeśli się jeszcze to robi).
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 13:34 ]
hijax_pl napisał/a: | mieć gdzieś te darmowe potworki. |
Może są to "potworki", w przypadku PDCU4 akurat świetny program. Na dodatek można nim obrabiać również jpegi. Właściwie nie ma potrzeby kupowania innego, chyba że ktoś chce zdjęcia "przemalowywać" pracować na warstwach itp... Ale fotograficznie - wszystko można zrobić w tym programie - od korekcji optyki obiektywu, perspektywy , balansu bieli, koloru , saturacji - ogólnej i selektywnej, po wyostrzanie, odszumianie czteroma narzędziami , redukcję czerwonych oczu...
Takie narzędzie typu "PRO" które dodawane jest również do Pentax 645D.
kozidron - Pon 08 Lip, 2013
Doris napisał/a: | Na pewno większość forumowiczów zna warsztat pracy w ciemni analogowej i bynajmniej nie mam zamiaru nikogo pouczać , ale pozwolę sobie zamieścić tego linka dotyczącego bezpieczeństwa pracy z chemikaliami używanymi w fotografii
http://www.pl.fujifilm.pl/page,207.html |
Doris przeczytałaś to chociaż ? Czytasz też czasem przeciw wskazania na aerozolach w sprayu, po zuzyciu opakowania wrzucasz je do ognia ?
Kto przy zdrowych zmysłach jeżeli to totalnie nie jest potrzebne w procesie zimnym wlewa do utrwalacza wodorotlenek amonu albo miesza utrwalacz z wywoływaczem po co
Przecież to jakis totalny bezsens, nie dość że niszczysz odczynniki to rzeczywiście może to zaszkodzić nawet zdrowej osobie a astma w tym przypadku nie ma zadnego znaczenia.
Doris, wiesz ile masz kontaktu z amoniakiem przy przejściu odbitki z jednej do drugiej kuwety mniej więcej tyle co podczas uzywania cleanera do mycia szyb na amoniaku z biedronki
Doris, zagladasz do pustego kanistra trzymając zapałkę przy wlewie, żeby sprawdzić ile wachy zostało w środku
Doris napisał/a: | A poza tym cieszę się że moje posty sprawiają wszystkim tyle radości. Dobrze wiedzieć. Ja też na tym forum czytam różne rzeczy. |
czytasz ale mało rozumiesz, mniej więcej tyle co przecietny amerykanin, dla niezrozumienia sytuacji to właśnie dla Ciebie na kubku od kawy napisane jest "uwaga gorące" Kawy pewnie też nie pijesz, bo mozna się sparzyć
hijax_pl - Wto 09 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Może są to "potworki", w przypadku PDCU4 akurat świetny program. | Tak się mówi póki nie pozna się narzędzi hm.. po prostu pisanych by "zadowolić wymagającego klienta", a nie "by dorzucić coś do aparatu".
Doris - Wto 09 Lip, 2013
Hmmm
Wygląda na to że to ja jestem tutaj nie do końca rozumiana przez wszystkich….
Ja myślałam o tym aby uczyć się danego fachu po to aby mieć możliwość praktykowania tego wszystkiego zawodowo.
Mnie nie chodzi o wywołanie pojedynczych egzemplarzy zdjęć. Chociaż nie znam pracy takiego fotografa od kuchni, to mi się wydaje iż to ma znaczenie czy ktoś „siedzi „ w takiej ciemni analogowej „okazjonalnie” czy wykonuje całą masę takich odbitek.
Cyfra jest właśnie dlatego taka wygodna iż min. część osób która chciałaby pracować w zawodzie fotografa nie musi w ogóle zastanawiać się nad tym czy da radę pracować w takim środowisku jak opisałam powyżej czy też nie .
Faktycznie , być może nie rozumiem do końca pewnych rzeczy, gdyż po prostu nie znam się na tym i tak jak już wspominałam, chciałabym dopiero poznać bliżej tę dziedzinę sztuki jaką jest fotografia.
Swoją drogą oczekiwanie od ktoś kto dopiero się uczy tego by wszystko już wiedział , jest dla mnie zjawiskiem dość dziwnym...
Mimo wszystko dzięki za wszystkie posty.
Ps. Mam w domu Window ( bez amoniaku, ale za to z octem)
Andrzej.M. - Sro 10 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | Tak się mówi póki nie pozna się narzędzi |
A PDCU -4 poznałeś? Ja obrabiam zdjęcia komputerowo od 1994 roku i "kilka" programów "udało" mi się poznać. W tym również Corel , PS , GIMP, Raw Therapee...
Doris napisał/a: | Ja myślałam o tym aby uczyć się danego fachu po to aby mieć możliwość praktykowania tego wszystkiego zawodowo.
|
No to nie ma fotografów cyfrowych i analogowych , tylko tacy którzy potrafią albo nie...
Dobrzy i kiepscy.
Mający pracę i...
Jeśli zdecydujesz być fotografem zawodowo - to nie ma zmiłuj - jeśli ktoś cię zatrudni w laboratorium to musisz robić to co jest do roboty - zrobić/wymienić odczynniki , usiąść przy labie i trzaskać odbitki, pójść do studia i zrobić packshoty, naświetlić i wywołać duże czarno-białe zdjęcie. Obsłużyć wesele - jak zobaczą że sobie radzisz.
P.S. Też mam OKNO - z szybami...
hijax_pl - Sro 10 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | W tym również Corel , PS , GIMP, Raw Therapee... | Totalny mix. A znasz Lightrooma, Phase One, DXO Optcs?
kozidron - Sro 10 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Ja obrabiam zdjęcia komputerowo od 1994 roku i "kilka" programów "udało" mi się poznać. W tym również Corel , PS , GIMP, Raw Therapee... |
w corelu to się rzeczywiście najlepiej obrabia
AndrzejM.Makuch, zeby to sie tylko nie skończyło tym że będziesz musiał przybić piątkę z manolo
Andrzej.M. - Czw 11 Lip, 2013
kozidron napisał/a: | zeby to sie tylko nie skończyło tym że będziesz musiał przybić piątkę z manolo |
Zakładam że niczego nie będę musiał. Niestety nie znam gościa ani sprawy, ale pewnie kiedyś się dowiem ...
Od Corela zaczynałem jeszcze wcześniej bo od Corel 3, zakończyłem na 8... czyli dość dawno. Na lepszy legalny program wtedy nie było mnie stać. Jako firma musiałem mieć legalne oprogramowanie, a to do różnych ulotek czy katalogów wystarczało.
Cytat: | Totalny mix. A znasz Lightrooma, Phase One, DXO Optcs? |
A nawet większy - wymieniłem tylko kilka , DxO mam ale nie chce się instalować - więc nie poznałem. Phaze One - przyznaję - nie mam i nie znam. Tak jak aparatów o tej nazwie.
[ Dodano: Czw 11 Lip, 2013 11:51 ]
kozidron napisał/a: | to się rzeczywiście najlepiej obrabia |
Zasłyszane, czy sam próbowałeś?
kozidron - Czw 11 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Zasłyszane, czy sam próbowałeś? |
tak, o to źródło:
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Ja obrabiam zdjęcia komputerowo od 1994 roku i "kilka" programów "udało" mi się poznać. W tym również Corel, , PS , GIMP, Raw Therapee...
|
Znaczy zasłyszane...
To skoro kolega tak chętnie powtarza zasłyszane, a brzydzi się sprawdzaniem, dodam że np. w pakiecie Corel 8 jest kilka programów w tym Photopaint8 . A jeśli ktoś zada sobie trud to może wyczytać pochodzenie programu : Adobe Photoshop!!! Jeszcze jakieś ale?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | To skoro kolega tak chętnie powtarza zasłyszane, a brzydzi się sprawdzaniem, dodam że np. w pakiecie Corel 8 jest kilka programów w tym Photopaint8 . A jeśli ktoś zada sobie trud to może wyczytać pochodzenie programu : Adobe Photoshop!!! Jeszcze jakieś ale? |
W pakiecie CorelDRAW Graphics do obróbki grafiki "mapowej" bo o tej mówiłeś słuzy np. PHOTO-PAINT (nie tylko), natomiast corel draw jest do grafiki wektorowej i nie obrabia się w nim zdjęć a przynajmniej byłoby to cholernie toporne
Jeszcze jedno "ale" podobnie jest też w innych pakietach, czyli Illustrator również średnio nadaje się do obróbki fotografii. AndrzejM.Makuch, rozumiesz o czym mowa czy będziesz przybijał piąteczkę z manolo ?
hijax_pl napisał/a: | AndrzejM.Makuch napisał/a: | Może są to "potworki", w przypadku PDCU4 akurat świetny program. | Tak się mówi póki nie pozna się narzędzi hm.. po prostu pisanych by "zadowolić wymagającego klienta", a nie "by dorzucić coś do aparatu". |
Pozwolę sobie przypomnieć że dyskutowaliśmy ogólnie na temat przydatności programów - ...narzędzi pisanych by "zadowolić wymagającego klienta"... - tak trudno zrozumieć?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Pozwolę sobie przypomnieć że dyskutowaliśmy ogólnie na temat przydatności programów |
nie, napisałeś tak:
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Ja obrabiam zdjęcia komputerowo od 1994 roku i "kilka" programów "udało" mi się poznać. W tym również Corel , PS , GIMP, Raw Therapee... |
Cytat: | ...narzędzi pisanych by "zadowolić wymagającego klienta"... - tak trudno zrozumieć? |
wymagający klient to kwestia bardzo względna, trzymając wydrukowaną ulotkę, cięzko ocenić czy była ona składana w corelu czy illustratorze czy nawet w czymś innym.
Pakiet corela nie należy do narzędzi dla profesjonalistów, chociaż ostatnio dogania konkurencję.
Doris - Wto 16 Lip, 2013
A więc jednak.....
http://wiadomosci.onet.pl...ortaz-maly.html
kozidron - Wto 16 Lip, 2013
jak się chce zapingować wątek, wystarczy napisać "ping" zamiast dawać linka do onetu
|
|