|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D600 co i jak z tą matrycą
jasiu6205 - Nie 23 Cze, 2013 Temat postu: D600 co i jak z tą matrycą Do tej pory używałem D90. Ponieważ na liczniku jest już ponad 30000 powoli rozglądam się za czymś nowym. Bardzo chciałbym mieć duża klatkę. Pod to zresztą kupowałem moje obiektywy. Niestety, na D800 mnie nie stać. A w D600 męczy mnie taka sprawa. Ponieważ matryca FX w D600 ma wymiary: (cyt z testu Optyczne): 35.9 x 24.0 mm (FX) CMOS, 3:2, całkowita liczba pikseli: 24.7 Mpix, to daje 24700000/(35,9 x 24)=28667 pikseli/mm2.
A przecież mój D90 ze swoją klatką 23,6 x 15,8 i 12,9 Mpix miał ten parametr równy 34596 pikseli na mm2. To w takim razie wynika z tego że kupując D600 w przypadku matrycy i rozdzielczości się cofam a nie idę do przodu. Koledzy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Przecież potem w po przełożeniu materiały np na papier w dużym formacie nie będzie się liczył format obrazka ale rozdzielczość na mm2. A może się mylę?
lexus - Nie 23 Cze, 2013
jasiu6205 napisał/a: | Koledzy |
jest tu przynajmniej jedna koleżanka, która wydaje mi się, dobrze zna wymieniony sprzęt
dcs - Nie 23 Cze, 2013
jasiu6205, Będzie się liczyła efektywna rozdzielczość aparatu -liczba pikseli /ściślej: ile ich wykorzystasz jeśli będziesz wykadrowywał po zrobieniu foci/
moronica - Nie 23 Cze, 2013
jasiu6205, zdecydowanie sie mylisz, chyba ze zamierzasz robic zdjecia D600 w trybie DX, wtedy faktycznie bedziesz mial nizsza rozdzielczosc. drukujac do tego samego rozmiaru i z tym samym DPI ze zdjec 12mpix i 24mpix bedziesz mial wiecej detalu drukujac z 24mpix. pomijam juz fakt, ze przygladajac sie zdjeciom z d90 (to byl moj poprzedni korpus, wypstrykalam nim ponad 70k zdjec tak btw ) i z d600 na ekranie w 1:1 to jakosc tych z d600 jest wyzsza i sa mniej zaszumione
jasiu6205 - Nie 23 Cze, 2013
Moronica nie przekonałaś mnie. Matematyka nie kłamie jeżeli chodzi o rozdzielczość . Obrazy na pewno są lepsze! W końcu matryca jest konstrukcyjnie o parę lat młodsza a w elektronice to wieki. Muszę poczytać na forum jakieś dyskusje na temat porównania D7100 i D600. Bo to są produkty do ewentualnego porównania. D90 dzisiaj mimo że solidny sprzęt ale już nie najnowszy.
hijax_pl - Nie 23 Cze, 2013
jasiu6205, na jakiej marematyce się opierasz, że 12 równa Ci sie z 24?
matys - Nie 23 Cze, 2013
Ilość pixeli/mm2 na matrycy, to nie to samo co ilość pixeli/mm2 na wydruku.
Gęstość pixeli D90 jest większa na matrycy, ale jest ich 12mln.
Teraz drukując powiedzmy format 15x10cm zmieścisz tam 12mpx(zrobione d90), a robiąc fotkę z d600 będzie tych mpx az 24.
hijax_pl - Nie 23 Cze, 2013
To nie o samo. O ile chcesz robić wydruki inne niż np 36x24mm (dla D600)
moronica - Nie 23 Cze, 2013
jasiu6205, matematyka nie klamie ale ty blednie interpretujesz zadane wartosci
2 teoretyczne sytuacje:
1) bierzesz sobie dwa zdjecia, 12mpix i 24mpix. drukujesz je oba bez przeskalowywania z tym samym DPI - wydruk z 24mpix wyjdzie fizycznie wiekszy. tak wiec nawet zakladajac, ze per piksel oba aparaty oferuja identyczna jakosc, otrzymasz 2 wydruki o takiej samej jakosci ale jeden bedzie wiekszy
2) tym razem drukujesz je oba do tych samych wymiarow i drukarka dobiera sobie potrzebne DPI. otrzymasz 2 wydruki tych samych wymiarow tyle ze w tym 24mpix kropki tuszu beda wydrukowane gesciej czyli bedziesz mial wydruk wyzszej jakosci niz ten z 12mpix
jaad75 - Nie 23 Cze, 2013
Coś mi się wydaje, że ten wątek to prowokacja...
dcs - Nie 23 Cze, 2013
jaad75, Po czym wnosisz?
Czym różni się od innych tematów?
jaad75 - Nie 23 Cze, 2013
dcs napisał/a: | Czym różni się od innych tematów? | Nie różni się od innych tematów z tego gatunku...
komor - Pon 24 Cze, 2013
jasiu6205, tak na chłopski rozum: gęstość pikseli na milimetr jest w D600 mniejsza, ale zauważ, że matryca ma więcej milimetrów wysokości i szerokości, bo ma format FX a nie DX. Czyli de facto pikseli na wysokość obrazu efektywnie uzyskasz więcej, o ile nie podepniesz jakiegoś całkowicie lipnego szkła, które na brzegu pełnej klatki sprawowałoby się całkowicie fatalnie. No i nie bez znaczenia jest fakt, że nominalnie D90 ma 12 mpix, a D600 ma 24 mpix, więc w połączeniu z faktem większego rozmiaru w milimetrach, trudno byłoby uzyskać gorszy obraz z D600.
kozidron - Wto 25 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | Coś mi się wydaje, że ten wątek to prowokacja... |
nawet sobie nie zdajesz sprawy jak ogromna część naszego społeczeństwa nie potrafi liczyć, po tym co przeczytałem wierze w możliwości kolegi jasiu6205
Usjwo - Wto 25 Cze, 2013
Wydaje mi się, że koledze jasiu6205, chodzi o to co już moronica powiedziała.
Jeżeli z D600 wycropujemy format D90 to pozostanie nam zdjęcie o rozdzielczości:
3997x2652 pix., gdzie przy D90 mamy 4301x2868 pix. czyli teoretycznie rozdzielczość matrycy D600 (pix/mm2 lub pix/mm) jest mniejsza niż D90.
Dla niedowiarków mogę dodać oblicznia matematyczne, ale szkołę podstawową chyba każdy ukończył z mniej lub bardziej lepszą oceną z matematyki
hijax_pl - Wto 25 Cze, 2013
Usjwo, to jest oczywiste, ale jaki jest cel takiego porównania? To tak jakby kupować samochód z silnikiem V12 po czym wykręcać 8 świec by.. było tak samo jak polonezie?
Usjwo - Wto 25 Cze, 2013
jasiu6205 wyliczył (prawidłowo) że matryca z D600 ma mniejszą rozdzielczość pix/mm2, a wy na niego że z matmą i logiką u niego "na bakier" (a to nie prawda).
Stawiając obok siebie D600 i D90 z tym samym obiektywem, to teoretycznie D90 jest w satanie zarejestrować więcej szczegółów (zakładamy że obiektyw jest idelany), D600 zarejestruje tylko większą "połać rzeczywistości".
Usjwo, jedno to jest porównanie px/mm w aparatach a drugie to odnoszenie tego do px/mm na wydruku. A od tego się zaczęło.
Usjwo napisał/a: | Stawiając obok siebie D600 i D90 z tym samym obiektywem, to teoretycznie D90 jest w satanie zarejestrować więcej szczegółów (zakładamy że obiektyw jest idelany), D600 zarejestruje tylko większą "połać rzeczywistości". | Tak, ale kto każe używać trybu DX? Druga sprawa, że mówimy o aptekarskiej różnicy w Mpx zatem to "więcej szczegółów" może być tyko teoretycznym zyskiem bez pokrycia w praktyce
Usjwo - Wto 25 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Usjwo, jedno to jest porównanie px/mm w aparatach a drugie to odnoszenie tego do px/mm na wydruku. |
A który z powyższych przypadków da "lepszy szczegół" na wydruku?
Usjwo napisał/a: | A który z powyższych przypadków da "lepszy szczegół" na wydruku? |
Przy 300dpi i rozmiarze 40x60 zdecydowanie D600
Przy małych wydrukach ze zdjęć na wysokim ISO - też D600
Usjwo - Wto 25 Cze, 2013
Cały czas wracasz do zdjecia pełnoklatkowego, bo wtedy sprawdza się Twoja teoria.
Ja pytałem o przypadek, podany przeze mnie, bo o to chyba chodziło jasiu6205.
Nie ma chyba już sensu tego ciągnąć, bo chyba jest jasne. Co najwyżej niech pytacz się wypowie.
Usjwo napisał/a: | Ja pytałem o przypadek, podany przeze mnie, bo o to chyba chodziło jasiu6205. | Jeśli tak to skąd przeliczenie
jasiu6205 napisał/a: | 35.9 x 24.0 mm (FX) CMOS, 3:2, całkowita liczba pikseli: 24.7 Mpix, to daje 24700000/(35,9 x 24)=28667 pikseli/mm2 |
zamiast
Cytat: | 24 x 16 mm (tak zgrubnie licząc tryb DX), całkowita liczba pikseli: 10.3 Mpix, to daje 10300000/(24 x 16)=28882 pikseli/mm2 |
??
dcs - Wto 25 Cze, 2013
Usjwo napisał/a: | Ja pytałem o przypadek, podany przeze mnie, bo o to chyba chodziło jasiu6205. |
Raczej nie o to. jasiu6205 napisał/a: | To w takim razie wynika z tego że kupując D600 w przypadku matrycy i rozdzielczości się cofam a nie idę do przodu. Koledzy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Przecież potem w po przełożeniu materiały np na papier w dużym formacie nie będzie się liczył format obrazka ale rozdzielczość na mm2. A może się mylę? |
Usjwo - Wto 25 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: |
zamiast
Cytat: | 24 x 16 mm (tak zgrubnie licząc tryb DX), całkowita liczba pikseli: 10.3 Mpix, to daje 10300000/(24 x 16)=28882 pikseli/mm2 |
?? |
a skąd ten cytat?
A nie dopisałem, że to nie cytat tylko moja twórczość
No ale właśnie się rozchodzi o to, że nie porównujemy trybu DX D600 z D90 ale FX z DX w... kontekście wydruku
Usjwo - Wto 25 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | , że nie porównujemy trybu DX D600 z D90 ale FX z DX w... kontekście wydruku |
Jest jeszcze pytanie co autor miał na myśli, a to nie zawsze jest to samo o czym dyskutuje się na forum
Nie dozywam się więcej dopóki jasiu6205 się nie wypowie
Usjwo, Odnieś się do tego jasiu6205 napisał/a: | Koledzy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Przecież potem w po przełożeniu materiały np na papier w dużym formacie nie będzie się liczył format obrazka ale rozdzielczość na mm2. A może się mylę? |
Usjwo - Wto 25 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: | Usjwo, Odnieś się do tego jasiu6205 napisał/a: | Koledzy gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Przecież potem w po przełożeniu materiały np na papier w dużym formacie nie będzie się liczył format obrazka ale rozdzielczość na mm2. A może się mylę? |
|
Choćby matryca miała rozmair dzwi od stodoły to i tak na wydruku nie dostaniemy więcej szczegółow, jeżeli rozdzielczość obrazka w px/mm2 jest mniejsza.
dcs - Wto 25 Cze, 2013
Bogatszy o wiedzę nabytą dziś na forum pójdę na spacer.
jaad75 - Sro 26 Cze, 2013
Przecież tu chodzi o klasyczne niezrozumienie różnic między rozdzielczością wyrażoną w lpmm i lwph.
Chociaż akurat D600 bije D90 również w rozdzielczości wyrażonej w lpmm.
Usjwo - Sro 26 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | Przecież tu chodzi o klasyczne niezrozumienie różnic między rozdzielczością wyrażoną w lpmm i lwph. |
No i włąsnie o to chodzi, kolega policzył px/mm i wyszło mu jak wyszło (matematycznie dobrze). [/list]
cybertoman - Sro 26 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | D600 bije D90 również w rozdzielczości wyrażonej w lpmm. | Teraz napisz jak to wyliczyłeś.
jaad75 - Czw 27 Cze, 2013
cybertoman napisał/a: | Teraz napisz jak to wyliczyłeś. | Nie liczyłem, tylko sprawdziłem osiągi w teście...
cybertoman - Czw 27 Cze, 2013
jaad75 napisał/a: | Nie liczyłem, tylko sprawdziłem osiągi w teście... | Tu było cały czas o gęstości matryc
cybertoman, ale zgadzasz się, że większa gęstość, to niekoniecznie wyższa rozdzielczość (lpmm)?
Zgadzasz.
cybertoman, no więc wywód kolegi jest tym bardziej nieprawdziwy w przypadku wymienionych puszek, bo opiera się na błędnym założeniu, że ilość senseli na mm2, wprost musi przekładać się na zdolność rozróżniania szczegółów na poziomie pikselowym. Nie wzięcie pod uwagę lwph, to kolejny błąd przy różnych wielkościach matryc...
jaad75, zdaję sobie sprawę z przewagi większej matrycy w tym aspekcie. Liczono tu gęstości pixeli w prawo i lewo i z rozpędu tak też zinterpretowałem Twoją wypowiedź.
jasiu6205 - Czw 27 Cze, 2013
Ok koledzy argumentacja Wasza jest jaka jest nie ze wszystkimi się zgadzam. W takim razie pomijając inne cechy aparatów dla czego matryca D600 miała by być lepsza do zdjęć które mam zamiar wykonywać w dużym powiększeniu niż np matryca D7100 która ma mniej podobną ilość pikseli? Nie piszcie proszę o innych cechach tych aparatów bo jest na ten temat sporo postów . Skupmy się tylko na matrycy i ilości pikseli, W czym FX będzie lepsza od DX jeżeli chodzi ilość pikseli a co za tym idzie ilość szczegółów na obrazie. ma ktoś możliwość zrobienia fotek obiema maszynami z tym samym (dobrym) obiektywem i z tym samym kadrem bez żadnych dodatkowych operacji? oczywiście aby to uzyskać potrzebny jest tele i w przypadku FX niech to będzie np ogniskowa 52 a w przypadku DX ogniskowa 35. Pomińcie swoje uwagi na temat winietowania, aberracji itd, itp bo to jest cecha obiektywu a nie matrycy.
hijax_pl - Czw 27 Cze, 2013
D7100 vs D600? Ten sam kąt widzenia?
Rożnica w rozdzielczości będzie wynikać jedynie z obecności czy siły AA oraz zdolności rozdzielczej szkła (D7100 stawi obiektywowi większe wymagania)
Zakładając, że obiektyw jest idealny to...
Różnica będzie w szumach / dynamice (znów na korzyść D600)
Zakładając, że robimy na bazowym ISO, kontrolujemy oświetlenie i fotografujemy płaską powierzchnię (np reprodukcję obrazu) to..
Nie będzie różnic.
|
|