|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Canon SX260 czy Lumux TZ25, a może coś innego?
Jarett - Pon 24 Cze, 2013 Temat postu: Canon SX260 czy Lumux TZ25, a może coś innego? Po długim poszukiwaniu przyzwoitego aparatu kompaktowego na polu zostały:
Canon SX260 HS i Panasonic Lumux DMC-TZ25.
Na papierze są niemal identyczne i w tej samej cenie (ok. 850zł).
Pytanie - który wybrać i dlaczego?
A może przychodzi Wam cos jeszcze podobnego w tych pieniądzach?
Dokładnie w tych lub niższych. Bo jak miałbym dopłacać to od razu wybrałbym Olympusa XZ-1. W sumie ciągle się nad nim zastanawiam.
Ma wszelakie zalety w tym bardzo jasny obiektyw i matrycę 1/1.63. Ale kosztuje 300zł więcej. Czy jednak daje taką przepaść jakościową wartą tych pieniędzy?
Jedynym kryterium jakie mnie interesuje jest jakość zdjęć. Niepotrzebne mi wodotryski, nie będę kręcił filmów.Bardzo mile widziane są tryby manualne. To, że powyższe aparaty mają mega zoomy to przypadek - nie zależy mi na tym (no... 4-5x wystarczy).
TomPL2 - Pon 24 Cze, 2013 Temat postu: Re: Canon SX260 czy Lumux TZ25, a może coś innego?
Jarett napisał/a: |
A może przychodzi Wam cos jeszcze podobnego w tych pieniądzach?
Dokładnie w tych lub niższych. Bo jak miałbym dopłacać to od razu wybrałbym Olympusa XZ-1. W sumie ciągle się nad nim zastanawiam.
Ma wszelakie zalety w tym bardzo jasny obiektyw i matrycę 1/1.63. Ale kosztuje 300zł więcej. Czy jednak daje taką przepaść jakościową wartą tych pieniędzy? |
Daje. Jeśli megazoomy to przypadek, to nie ma co się nimi zajmować
Jarett - Pon 24 Cze, 2013
Zajmuję się nimi bo zbierają najlepsze recenzje jako kompakty w swojej kategorii cenowej, a że przy okazji mają taki zoom a nie inny.. pewnie to wynika z faktu, że na klientów tego typu aparatów działają duże liczby. Właściwie tylko dwie duże liczby - megapixele i zoom.
EDIT: właśnie zauważyłem, że Canon jest teraz w promocji w MediaMarkt/Saturn za 749zł co robi z niego mocnego faworyta.
siwy_90 - Pon 24 Cze, 2013
Ja też właśnie zastanawiam się nad kupnem sx260 hs. Faktycznie cena dosyć dobra 750 zł.
Moją uwagę zwrócił jeszcze Samsung wb750 można kupić za 600 zł . Jestem laikiem w dziedzinie fotografii, i wszystkie parametry niewiele mi mówią.
Nie wiem czy warto dokładać 150 zł do canona. Tym bardziej, że aparat będzie używany okazjonalnie.
dcs - Pon 24 Cze, 2013
http://www.optyczne.pl/po...=1543&add3=1542
Jarett - Pon 24 Cze, 2013
Kurcze oglądam cały dzień foty z jednego i drugiego aparatu i wydaje mi się niestety, że Lumix robi ładniejsze (przede wszystkim ostrzejsze) zdjęcia. Być może to jest efekciarski postprocesing, ale ja, jako amator to łykam
Lumix ma ponadto wbudowaną funkcję HDR i panoram, która przyda mi się bardziej niż GPS i minimalnie większy zoom w Canonie... Lumix jest też dużo szybszy.
Nie ma to jak samemu ze sobą porozmawiać
|
|