forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Szeroki obiektyw do sesji fotografi dziecięcej

pietaszeq - Sro 26 Cze, 2013
Temat postu: Szeroki obiektyw do sesji fotografi dziecięcej
Witajcie,

Potrzebuje obiektyw do fotografii dziecięcej w "domowym studio"(narazie bez lamp ale w niedalekiej przyszłości chciał bym zainwestować w jakieś lampy studyjne ok 300 ws) który był by w miarę szeroki bo niestety stałka Nikkora 50mm 1.8 okazała się za wąska i praktycznie musiałem się opierać plecami o ścianę :) . Aparat jaki posiadam to Nikona D7000. Szukam coś zmiennoognisowego dość jasnego i jak najbardziej ostrego. Budżet jaki chce przeznaczyć na to szkło to max 1600-1700 zł (chyba że nie ma sensu to zbieram na coś lepszego).

Po szperaniu na forum mam kilku kandydatów:
TAMRON 17-50 2.8 VC - różne opinnie ale jak się trafi dobry egzemplarz to całkiem niezłe szkło
SIGMA 17-70 2,8-4 OS
SIGMA 17-50mm F/2.8 EX DC OS HSM
NIKON 16-85 mm VR - to juz około 2000
NIKKOR 24-85 mm f/3,5-4,5G ED - tez około 2000
Nikkor AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED - ten to już używka i chyba szczyt marzeń:)
NIKKOR AF-S DX 35 mm f/1,8G - albo najtańsza opcje stałka.

Co z tego polecacie może czegoś nie wymieniłem co by było godne polecenia

Pozdrawiam

eject84 - Sro 26 Cze, 2013

SIGMA 17-50mm F/2.8 EX DC OS HSM myślę że będzie dobrym wyborem uniwersalny obiektyw i niezłe światło ostry, sam czekam aż się pojawi mocowanie na canona.

A to nie jest jakiś nowy obiektyw? bo właśnie widzę na alledrogo ze jakaś przedsprzedaż...
Na pixel pear widziałem już fotki z przed roku tym obiektywem, ciekawe o co chodzi?

eject84 - Sro 26 Cze, 2013

chodzi o to:

http://www.optyczne.pl/59...ProCentrum.html

No to tym bardziej mi się to szkło zaczęło podobać. Jeszcze takie pytanko jak wygląda sprawa z wadliwymi egzemplarzami czy można kupować przez internet bo do najbliższego salonu mam ze 200 km:)
I jeszcze jedno pytanko czy to szkło będzie wymagało kalibracji z moją puszką (tzn czy zazwyczaj wymaga kalibracji)?

pioroon - Sro 26 Cze, 2013

pietaszeq napisał/a:
czy to szkło będzie wymagało kalibracji z moją puszką (tzn czy zazwyczaj wymaga kalibracji)?

To konkretne szkło nie jest bardzo 'wadliwe' jeżeli chodzi o AF.
Najlepiej sprawdzić ale jak masz tak daleko, to kup w ciemno a w razie czego rozstaniesz się z body + szkłem na 2 tygodnie, po tym jak wyślesz do Gdyni ;)

I kupione :) teraz czekam jak przyjdzie i mam nadzieję że nic nie trzeba będzie kalibrować :)

Dzięki WIELKIE za pomoc.

muzyk - Sro 26 Cze, 2013

pietaszeq napisał/a:
Nikkor AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED - ten to już używka i chyba szczyt marzeń:)

Noooo, to spróbuj je spełnić.

Andrzej.M. - Sob 29 Cze, 2013

pietaszeq napisał/a:
NIKKOR AF-S DX 35 mm f/1,8G - albo najtańsza opcje stałka.

Skoro już masz 50mm to powinno być dobrym uzupełnieniem. Szeroki kąt 17mm do portretu w studiu raczej się nie przyda... Jeśli 50mm było trochę za długie , to 35mm powinno w zupełności wystarczyć.