|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Nikon P330/P7700 czy Nikon 1 J3
qazwsx - Sro 26 Cze, 2013 Temat postu: Nikon P330/P7700 czy Nikon 1 J3 Witam doświadczonych fotografów,
Mam dylemat który aparat wybrać. Chodzi mi głównie o jakość zdjęć. Porównywałem oba aparaty na stronie http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM (tu akurat wybrałem P7700 bo nie bylo P330) lecz niestety nie widzę zauważalnej różnicy pomiędzy zdjęciami tych dwóch aparatów. Zdaję sobie sprawę, że J3 ma większą matrycę więc teoretycznie jego zdjęcia powinny być lepsze... Może ktoś kto ogarnia temat przyjrzy się tym zdjęciom i powie czy rzeczywiście jest różnica.
Chciałbym dodać, że nie zamierzam kupować żadnych dodatków do apratu więc proszę o rozważenie Nikona J3 jako aparatu z kitowym obiektywem. Który aparat w takim zestawieniu będzie lepszy? Czy różnica w jakości zdjęć będzie znacząca?
dcs - Sro 26 Cze, 2013
Z tych dwóch Nikon 1 J3.
qazwsx napisał/a: | niestety nie widzę zauważalnej różnicy pomiędzy zdjęciami tych dwóch aparatów |
-To ustaw ISO1600.
qazwsx - Sro 26 Cze, 2013
A duża to będzie różnica pomiędzy tymi aparatami? Możesz coś więcej napisać? Sprawdzałem na ISO 6400 i nie widziałem różnicy, więc pewnie na 1600 tym bardziej nie zobaczę... Może jakaś podpowiedź na co zwrócić uwagę?
hijax_pl - Sro 26 Cze, 2013
qazwsx napisał/a: | Sprawdzałem na ISO 6400 i nie widziałem różnicy, więc pewnie na 1600 tym bardziej nie zobaczę... | No skoro nie widzisz różnicy to nie ma co "przepłacać"
Jackiller - Sro 26 Cze, 2013
hijax_pl, zawsze daje wędkę. Ale tu (chyba przez przypadek) dał rybę.
hijax_pl - Sro 26 Cze, 2013
Żaden przypadek. Celowa rada...
Jackiller - Sro 26 Cze, 2013
... z przymrużeniem oka, wcale na celową nie wyglądała
qazwsx - Pią 28 Cze, 2013
Hej, kupilem w koncu ojcu ten drozszy P7700. Ale powiem szczerze ze nie jestem zadowolony. Niby zdjecia robi ok. Ale tylko martwych rzeczy. Wszystkie zdjecia poruszajacych sie obiektow są do duuuuuuu****. Mowa oczywiscie o zdjeciach na automacie. Moj ojciec na tyle na fotografi sie nie zna zeby ustawiac jakies badziej zaawansowane funkcje, zreszta ja tez nie. Szczerze nie polecam nikomu co szuka aparatu i nie chce spedzac pol godziny nad kazdym zdjeciem. Aparat robi gorsze foty niz kompakt ktory kupilem 3 lata temu za 400 zł. Jak widac te wszystkie recencje sa G warte.
marcinb78 - Nie 30 Cze, 2013
A jaki masz problem z tym aparatem?
Pytam bo od tygodnia czytam różne opinie o aparatach bo chce coś kupić do max 2 tyś.
Mocno się zastanawiam nad Nikonem p330 ewentualnie p7700, ewentualnie Olek xz2 lub Nikon d3100 18-105. Wszystkie cenowo pasują. Zastanawiam się czy lustrzanka ma dużo zalet, bo trochę wada jest wielkość itp. Teraz posiadam Canona a610 generalnie spoko, tylko ma 5 MPX. Trochę ciemny obiektyw. Jak mam na zoom to kiepsko lapie ostrość. Może ktoś pomoże w wyborze? Kiedyś marzyłem o lustrzance. Czy tymi kompaktami
można robić równie dobre zdjęcia? Jest szansa z dużą ostrością obiektu jednego rozmytym tłem? Nie chce potem inwestować w obiektywy itp, fotograf ze mnie nie będzie. A może coś niedużego z aparatów bez lustra?
hijax_pl - Nie 30 Cze, 2013
qazwsx, napisz w czym problem. Co to znaczy poruszających się to wiem, ale czy chodzi o poruszających się w dzień, czy też biegające dzieci po ciemnym pokoju wieczorową porą?
P.S.
Chciał(aś) auto to trzeba było kupić jak najtańszy kompakt, a nie ten co ma jasne szkło i dużą matrycę (jak na kompakt). Przy okazji - wszystkie zdjęcia w teście na tym portalu były robione w trybie P i Auto ISO - takie auto właśnie a jakoś nie widzę tam straszności, o której rozprawiasz.
Jackiller - Nie 30 Cze, 2013
No a wrzuć te "poruszone" zdjęcia. Zobaczymy w exifie co sobie tam aparat ustawił a ze zdjęcia ocenimy warunki. Teoretycznie powinno być tak (jak mniemam) że aparat ma w trybie auto zadeklarowany czas otwarcia migawki aby zdjęcie nie wyszło poruszone i do tego dobiera sobie ISO w kontekście akurat ustawionej przysłony.
Może masz w trybie auto ustawione w opcjach, żeby max ISO było np 80 albo 100 i stąd aparat w gorszych warunkach długo trzyma migawkę.
marcinb78 - Pon 01 Lip, 2013
a może jest ktoś jeszcze kto używa tego P7700 i może potwierdzić lub zaprzeczyć z tym kiepskimi zdjęciami ?
hijax_pl - Pon 01 Lip, 2013
marcinb78, używałem przez ponad dwa tygodnie. Kiepskim zdjęciom mogę tylko zaprzeczyć.
Chris62 - Pon 01 Lip, 2013
qazwsx napisał/a: | . Wszystkie zdjecia poruszajacych sie obiektow są do duuuuuuu****. Mowa oczywiscie o zdjeciach na automacie. |
Na automacie to możesz sobie pograć a nie dobre zdjęcia robić.
Poruszajace sie obiekty są wyzwaniem zwłąszcza dla kompaktu. Trzeba ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć.
Dlatego ja zwracam uwagę na szybkość działania AF - nie pamiętam jak to tam u Nikona wyglada ale na ten przykład mój Panasonic LX7 ostrzy i pstryka w niespełna ćwierć sekundy a i tak do ruchomych obiektów muszę się odpowiednio przyłożyć.
Musisz apewnić odpowiednio krótki czas migawki np dl aszybko jadącego samochody krótszy niż 1/1000s no i tu czasem może braknąć światła i trzeba podbić ISO.
Można też na dłuższym czasie próbować sztuki panoramowania - uzyskasz fajny efekt rozmytego tła aa obiekt ostry.
W każdym razie nie auto tylko manual i ćwiczyć....
Jak AF za słaby spróbuj przewidzieć punkt pstryka i ustaw na manual focus skrócisz czas wykonania zdjęcia i unikniesz pomyłki AF - tu znów pytani ejak wygląda funkcja MF w aparacie?
Ta cyfryzacja doprowwadza do tego, że człowiek zapomina podstawowych rzeczy.
Dawno już tryby M nie używałem i własnie z racji zdjec w ruchu i takich nie innych wymagań włączyłem M.
Kręcę sobie kółeczkiem - czasy migawki Ok, przestawiają się ustawiłem 1/1000s - kombinuję guziczkami i nijak nie mogę zmienć przysłony co jest myślę Panasonic ni eprzewidział zmiany przysłony?
po czasie puknąłem sie w głowę i powiedziałem w duchu sam do siebie " ty durniu masz przecież pierścień przysłon!"
Dziwne bo w trybie A o tym pamiętałema w trybie M zgłupiałem
Przeczytałem test p7700 i martwi mnie info o problemach z filmami. Na tym mi jednak zalezy. Poza tym te zamglone zdjecia przy ISO 400 i wzwyz. Troche mi to utrudnia wybor.
marcinb78 napisał/a: | Poza tym te zamglone zdjecia przy ISO 400 i wzwyz. Troche mi to utrudnia wybor. | Ustawisz w aparacie domyślne wyostrzanie JPGów i będzie cacy.
hijax_pl napisał/a: | marcinb78 napisał/a:
Poza tym te zamglone zdjecia przy ISO 400 i wzwyz. Troche mi to utrudnia wybor.
Ustawisz w aparacie domyślne wyostrzanie JPGów i będzie cacy. |
a czy taki nikon d3100 będzie też miał podobne problemy, czy jednak ze względu na większą matrycę nie będzie tego problemu ?
A co jeszcze jest sensownego z aparatów z zoom około 5-8 i dobrą matrycą itp do około w tyś ? może jakiś pomysł to polukam opinie testy itp ?
marcinb78 napisał/a: | a czy taki nikon d3100 będzie też miał podobne problemy, czy jednak ze względu na większą matrycę nie będzie tego problemu ? | To nie kwestia matrycy ale silnika do tworzenia JPEG marcinb78 napisał/a: | A co jeszcze jest sensownego z aparatów z zoom około 5-8 i dobrą matrycą itp do około w tyś ? | Do 1 tys?
Jackiller - Pon 01 Lip, 2013
Musisz mieć coś skopane w ustawieniach auto. Na bank mogą tam być jakieś opcje (mimo auto) do ustawienia. Jakieś limitu, jakieś automatyczne usuwanie wypieków na twarzy. Albo uploaduj zdjęcia albo opisz jakie masz funkcje w trybie auto do ustawienia to może wspólnie coś wymyślimy. Mnie nie chce się szukać instrukcji, którą Ty powinieneś przeczytać. Każde AUTO ma opcje do ustawienia w tym trybie
hijax_pl napisał/a: | To nie kwestia matrycy ale silnika do tworzenia JPEG |
taki prosty D3100 ma dużo większą matrycę więc myślę że powinien rejestrować więcej szczegółów, chyba że się mylę ....
hijax_pl napisał/a: | Do 1 tys? |
mam do wydania max 2 tyś
Generalnie poszedłem kupić D3100 z 18-105 ... ale jak zacząłem potem rozmawiać ze znajomymi to jedni twierdzą że lepiej kompakt inni że lustro inny że bez lustra i tak dalej, ile aparatów tyle opinii.
Fotografem nie będę, nie mam w sumie zainteresowania fotografią jednak chciałbym aby te zdjęcia jakoś wyglądały, nie będę się potem bawił w programach do obróbki itp, to odpada. Ma być zdjęcie i tyle. Ważne aby sprawiało mi przyjemność cykanie a potem oglądanie efektów.
Jak bym kupił lustro tego D3100 to może kiedyś bym się skusił na szkło jakieś, ale powiem szczerze że trochę mi będzie szkoda kasy ... choć jeśli to miałoby być na dłuższy czas to może lepiej iść w lustro i mając obiektywy można potem zmieniać body za parę lat ... tylko ta kobylasta wielkość, na narty często jeżdżę i z kompaktem nie ma problemu jeździć .... potem jazda rowerem itp .... itd itd ....
marcinb78 napisał/a: | taki prosty D3100 ma dużo większą matrycę więc myślę że powinien rejestrować więcej szczegółów, chyba że się mylę .... | Taki prosty D3100 ma 14 Mpx a P7700 - 12Mpx - faktycznie różnica jest choć moim zdaniem pomijalna.
hijax_pl napisał/a: | marcinb78 napisał/a: | taki prosty D3100 ma dużo większą matrycę więc myślę że powinien rejestrować więcej szczegółów, chyba że się mylę .... | Taki prosty D3100 ma 14 Mpx a P7700 - 12Mpx - faktycznie różnica jest choć moim zdaniem pomijalna. |
w komórce mam 12 MPX i wątpię aby była podobna jakość do tego D3100 ...
nie chodzi mi o ilość MPX tylko o fizyczną wielkość elementu naświetlanego, czy z zasady taki Nikon D3100 nie będzie zawsze wygranym ?
A co z tymi filmami w P7700 ? czy naprawdę będzie problem, nie chcę potem sobie pluć w brodę że kupię aparat na parę lat (tak jak mam a610) i nie będę filmów kręcił bo producent dał ciała ...
dcs - Pon 01 Lip, 2013
marcinb78, Kup http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/6397921
powiem szczerze że to takie półśrodki i nie wiem czy to dobry pomysł ... ale przejrzę dziś parę testów
Tylko przez stały obiektyw zmniejsza się komfort noszenia itp.... to już nie lepiej lustro ? sorrki za zawracanie du... może najpierw jeszcze się porozglądam i pod koniec tygodnia się odezwę
dcs - Pon 01 Lip, 2013
Obiektyw jest wymienny,
matryca: 16Mpix, wielkości tej z D3100,
Test http://www.optyczne.pl/21...ony_NEX-3N.html
Jest mały z tym obiektywem http://global.rakuten.com.../4905524920338/
test właśnie czytam, może w tygodniu podjadę wziąć do ręki itp. Wtedy będę coś mógł więcej powiedzieć
Nie chodzi mi ciągle o to wielkość MPX .. wiem że jak kiedyś kupowałem a610 to wszyscy go chwalili za matrycę 1/1,18 a wtedy większość miała około 1/2,3 cala, i choć miał tylko 5MPX to zdjęcia nie były złe itp
Głównie chodzi mi o to czy jeśli aparat ma matrycę małą czyli około 1/2,2 cala to jest to ważny aspekt? czy taki aparat może robić świetne zdjęcia jak ten z większą ? czy wpływ optyki np. jak światło siła zaczyna się od 1,8 jest ważniejszym parametrem ? generalnie nie znam się na tym, tylko wiem to co nauczyłem się robiąc zdjęcia swoim aparatem
dcs - Pon 01 Lip, 2013
marcinb78, Do porównań w teście możesz wybrać aparaty.
Ustaw na: " ISO: O* "
... i sam porównaj.
Różnica wielkości z matrycami ~1/2" jest potężna.
http://cameraimagesensor.com/size/#218,144,a
No to ładnie obrazuje różnice. Czyli nie ma szans taki P7700 z Nex ? Pod względem jakości obrazu, wykorzystania ISO itp ?
Ale tak się zastanawiam, a jak wygląda taki NEX z przykładowym D3100 (pewnie zanudzam ... ale tego miałem w ręku i nadal rozważam jego zakup)
Choć faktycznie za mało się rozejrzałem za aparatami bez lustra z dużymi matrycami, a jest jakiś taki z ogniskową większą, czyli w skrócie zuum około 5-7 razy ? Oczywiście aby nie był na stałe wysunięty, w czasie nie używania aby było wygodnie go nosić
dcs - Pon 01 Lip, 2013
marcinb78 napisał/a: | Ale tak się zastanawiam, a jak wygląda taki NEX z przykładowym D3100 |
-to wybierz D3100 w jednym z okienek w teście Nex-3n http://www.optyczne.pl/21...brazu_JPEG.html /np. zamiast Olympus E-PM2/ i kliknij w " ISO: O* " W drugim możesz podstawić np. P7700.
marcinb78 napisał/a: | a jest jakiś taki z ogniskową większą, czyli w skrócie zuum około 5-7 razy ? Oczywiście aby nie był na stałe wysunięty, w czasie nie używania aby było wygodnie go nosić |
-jest ale jest duży http://sonyshop-satouchi....e.jp/2011-02-02 i drogi http://www.ceneo.pl/13434967
marcinb78 - Wto 02 Lip, 2013
dcs napisał/a: | marcinb78 napisał/a:
Ale tak się zastanawiam, a jak wygląda taki NEX z przykładowym D3100
-to wybierz D3100 w jednym z okienek w teście Nex-3n http://www.optyczne.pl/21...brazu_JPEG.html /np. zamiast Olympus E-PM2/ i kliknij w " ISO: O* " W drugim możesz podstawić np. P7700. |
fajnie to zrobione
Spory.... ciekawe jak się użytkuje z taką lufą ... poza tym cena .... kosmos, mam nieodparte wrażenie że ceny te same albo nawet taniej miałbym obiektyw do lustra ...
Tak czy inaczej musiałbym fizycznie pobawić się takim nexem i zobaczyć jak jest wygodnie.
hijax_pl - Wto 02 Lip, 2013
marcinb78 napisał/a: | Spory.... ciekawe jak się użytkuje z taką lufą ... | Dziwnie i nieporęcznie. marcinb78 napisał/a: | poza tym cena .... kosmos | Taki obiektywy tyle kosztują - nic specjalnego. marcinb78 napisał/a: | mam nieodparte wrażenie że ceny te same albo nawet taniej miałbym obiektyw do lustra ... | Te same tak. Tanie? Może się uda. marcinb78 napisał/a: | Tak czy inaczej musiałbym fizycznie pobawić się takim nexem i zobaczyć jak jest wygodnie. | Warto, bo takie lkonstruckje jak NEX nie są przygotowane pod wygodną pracę z długimi ogniskowymi przez co każdy musi ocenić czy dla niego będzie to strawne czy nie. Co innego małe naleśniki, w miarę szerokokątne obiektywy lub specjalne konstrukcje bez pierścieni zooma (jak np 16-50 PZ) - z takimi szkiełkami NEXy są bardzo OK.
dcs - Wto 02 Lip, 2013
marcinb78,
Jak potrzebne ci w płaskim aparacie duże przybliżenie /zoom/ to najlepszym wyborem będzie P7700.
poza tym cena .... kosmos
Taki obiektywy tyle kosztują - nic specjalnego. |
No właśnie, a te systemy NEX są rozwojowe ? Np, za 2-3 lata będzie szansa że będzie się to rozwijać, ceny obiektywów spadną ze względu na popularność itp ?
Pytam bo aparat będę używać pewnie parę latek
dcs napisał/a: | Jak potrzebne ci w płaskim aparacie duże przybliżenie /zoom/ to najlepszym wyborem będzie P7700. |
i znów wracam do punktu wyjścia
A czy ktoś może potwierdzić problematyczne używanie trybu filmowego? W teście padły jakieś nie miłe słowa. Nie mówię że potrzebuję kamerę ale aby było jakieś HD i płynność, bez klatkowania itp
Naczytałem się, nasłuchałem i nadal mam faworytów w tej cenie do 2 tyś. Czyli P7700, Nikon D3100 18-105, ewentualnie któryś z bez lusterkowy, ale to dopiero jak obadam fizycznie.
marcinb78 napisał/a: | te systemy NEX są rozwojowe ? | www.wrozka.pl
marcinb78 napisał/a: | A czy ktoś może potwierdzić problematyczne używanie trybu filmowego? | Oglądałeś przykładowe filmiki z testu?
hijax_pl napisał/a: | Oglądałeś przykładowe filmiki z testu? |
cytuje
" Gdy mówimy o ograniczeniach, nie sposób nie wspomnieć nieszczęsnego układu autofokusu. To, że w słabym świetle nie pracuje najlepiej, zbytnio nas nie wzruszyło, ale zachowanie podczas filmowania zahacza o tragedię. Sam proces filmowania da się zrealizować, ale by obejść wszelkie problemy, należy użyć statywu, zewnętrznego zasilania, mikrofonu, przełączyć na MF i zastosować zewnętrzny ekran podłączony przez HDMI by widzieć, czy ostrość jest poprawnie ustawiona. Takie działania bez wątpienia przerastają zwykłego użytkownika."
i
"Gdyby nie kłopot z zapisem plików na karcie pamięci i wpadka z filmowaniem, polecalibyśmy ten aparat bardzo gorąco wszystkim zainteresowanym. Ponieważ problem istnieje, możemy jedynie aparat polecić w “regularny” sposób, bez wątpienia zabarwiony jednak entuzjazmem"
Oczywiście to tylko opinia, jak osobiście sprawdzę to potwierdzę albo zaprzeczę.
marcinb78, nie cytuj, ale obejrzyj wyniki - czyli pliki
już zaczynam się zastanawiać czy nie obniżyć budżetu do max 1,5 tyś i nie kupić czego tańszego, zwykły kompakt, wtedy nie będę miał problemu z podjęciem decyzji czy aby nie szukać lustrzanki... itp bo będzie za duża różnica
generalnie sam nie wiem czego chcę i to jest problem
ważne jest jeszcze jedno, aparat musi mieć w miarę dobre auto ... bo żona nie będzie siedziała, myślała, przeliczała aby zrobić zdjęcie ma być pstryk i piękna fota
dcs - Wto 02 Lip, 2013
marcinb78,
Tutaj http://www.dpreview.com/r...alpha-nex-f3/11 sobie podstaw /F3 to prawie 3N/ D3100 i P77oo, czy co tam chcesz. ISO zmieniaj na górze, żeby wszędzie było takie same.
Jackiller - Wto 02 Lip, 2013
Oczom nie wierzę. Chłopak przecież szuka aparatu dla Ojca do klikania. Obydwaj nie znają się na fotografii. I nie można Ich za to skazywać na fatalną jakość tylko dlatego, że chcą sobie robić zdjęcia w trybie Auto. Tym bardziej nie można skazywać jego Ojca na dźwiganie jakiś nieporęcznych kloców czy pseudo kompaktowych bezlusterkowców.
marcinb78, olej te testy, oczywiście piszę w kontekście Twojej wypowiedzi o P7700 i celu, w jakim go kupiłeś. Porównywanie aparatów na podstawie kilku (słownie kilku) obrazków to kpina. Do tego są to scenki rodzajowe z jakimś banknotem, naklejką wina czy kredkami (ew manekinem) co nie daje żadnego punktu odniesienia poza udowodnieniem, że APS-C jest lepszy niż kompakt na wszystkich ISO. Nic to nie daje w sytuacjach, jeżeli chcesz używać aparatu amatorsko (a sam napisałeś, że to do takiego użytku)
Ja Ci mówię - kup SONY RX100 jeśli masz takie pieniądze.
I zamiast oglądać po 15 wybranych (na potrzeby serwisów) fotek, to obejrzyj sobie zdjęcia np. na takim Flickr.
Tu masz ponad 800 zdjęć aparatu Sony RX100. W podanym linku wszystkie zdjęcia są klikane w trybie Auto. Wiele "ciemnych" ujęć jest ISO ponad 2000. Ta i inne galerie są najlepszym wykładnikiem użyteczności aparatu w przypadku, w którym nie zamierzasz tracić po 10 minut zastanawiając się nad przysłonami, czasami, ISO i obiektywami, nosić tego w plecaku ze stelażem oraz bawienia się godzinę z każdym zdjęciem wywołując je z RAWów.
I tyle w temacie.
Właśnie przesyłam Ci 1.4GB ori plików z aparatu RX100. Obejrzyj je sobie wieczorem - uploadowanie trochę trwa. Będzie to 32 filmiki, oryginalne MTS-y
Jestem zboczeńcem pod względem video. Jest dla mnie chyba ważniejsze niż foto, ale żona lubi bardziej foto, więc aparat nie kamera. Zanim kupiłem LX7 ściągnąłem ponad 40GB oryginalnych plików z filmami. Nie było to łatwe, mało ludzi uploaduje tak duże pliki a te z YT są przetworzone i doopa.
Dodatkowo RX100 powinien tanieć, gdyż wszedł RX100II
Jakość w narożach narożach czy bzde-gadanie o dystorsjach i innych, zupełnie nie ważnych z Twojego punktu widzenia - parametrach, zupełnie bym sobie odpuścił. IMO, Tobie ma się "podobać obrazek" w znaczeniu, w jakim Ty go rozumujesz.
I olej ZOOM. 4x styka, do tego x2 cyfrowy... "prawie" różnicy nie widać, na video też.
Powodzenia.
dcs - Wto 02 Lip, 2013
Jackiller, Jackiller napisał/a: | Chłopak przecież szuka aparatu dla Ojca do klikania. ... skazywać jego Ojca ... |
- Jakiego ojca?
Jackiller napisał/a: | ...oczywiście piszę w kontekście Twojej wypowiedzi o P7700 i celu, w jakim go kupiłeś. |
- "...piłeś"
Jackiller napisał/a: | dźwiganie jakiś nieporęcznych kloców czy pseudo kompaktowych bezlusterkowców. ... Ja Ci mówię - kup SONY RX100 |
http://camerasize.com/compare/#332,442
Jackiller napisał/a: | Porównywanie aparatów na podstawie kilku (słownie kilku) obrazków to kpina. ... I zamiast oglądać po 15 wybranych (na potrzeby serwisów) fotek, to obejrzyj sobie zdjęcia np. na takim Flickr.
Tu masz ponad 800 zdjęć aparatu Sony RX100. |
- więcej się dowie z tych kilku
dcs napisał/a: | - "...piłeś" |
Chyba tak...
Z watku qazwsx-a zrobił się wątek marcinb78, i chyba coś mi umkło-się
Co nie zmienia faktu , że podchodząc amatorsko do zagadnienia, z tych kilkunastu sampli sampli nie wynika zbyt wiele, albo wychodzi mój brak wiedzy w tym zagadnieniu. Bo po co do cholery zdjęcia z testu NEX-3N
http://pliki.optyczne.pl/SNEX3N/DSC01388.JPG
Z parametrami 1/200 s, ISO 16000. Co to wnosi dla świeżego potencjalnego usera. Spojrzy - kasza(na)
Ale sorka za pomyłke
Jackiller napisał/a: | Co nie zmienia faktu | Że?
... że podchodząc amatorsko do zagadnienia, z tych kilkunastu sampli sampli nie wynika zbyt wiele, albo wychodzi mój brak wiedzy w tym zagadnieniu. Bo po co do cholery zdjęcia z testu NEX-3N
http://pliki.optyczne.pl/SNEX3N/DSC01388.JPG
Z parametrami 1/200 s, ISO 16000. Co to wnosi dla świeżego potencjalnego usera. Spojrzy - kasza(na)
Ale sorka za pomyłke
Jackiller napisał/a: | że podchodząc amatorsko do zagadnienia, z tych kilkunastu sampli sampli nie wynika zbyt wiele | Nie wiem akurat jak te z NEX3N były robione, ale więŻszość fotek na tym portalu jest robiona zasadniczo na automacie. Tzn P + AutoISO. Tym samym każdy może się naocznie przekonać jak aparat sobie radzi pracując w trybie głupa. Bo to, że jak ktoś wie jak obsłużyć to wiemy i tak spreparowana fotki nic potencjalnemu nabywcy nie powiedzą oprócz potencjalnego uznania dla fotografa jak się okaże, że samu nie jesteśmy w stanie takich efektów osiągnąć.
A linkowane przez Ciebie zdjęcie ma moim zdaniem akurat pokazać wysokie ISO I nie ma znaczenia czy to posąg czy koń na wyścigu - liczy się, że to wymagające warunki. A gdzie prościej znaleźć takowe, jak w ciemnym, nieoświetlonym kościele?
No z EXIFa wynika że był priorytet przysłony.
Z tej strony patrząc, to można rzeczywiście wysnuć wniosek co będzie jak nie pobawimy się manualnie. Spokojnie można zjechać z ISO o ok 2.5EV z korzystnym czasem, jak na zdjęcia w kościele (czytaj nie na stadionie). Po co komu w kościele 1/200s ??
Bardziej bym wysnuł wniosek, że "zobaczcie - przy ISO 16000 też coś widać". Tylko kto to wie - ten wie. A kto nie wie, powie bleeee ale w kościele wychodzą brzydkie zdjęcia. Tak jak moim kompaktem za 400zł.
Stąd uważam, że sample powinny obejmować większą grupę odbiorców, nawet przy bezlusterkowcach, które często proponowane sa przez sprzedawców w MM i innych jako alternatywa dla "drogich kompaktów"
Jackiller napisał/a: | Spokojnie można zjechać z ISO o ok 2.5EV z korzystnym czasem, jak na zdjęcia w kościele (czytaj nie na stadionie). Po co komu w kościele 1/200s ?? | Wy wymusić wysokie ISO? Jackiller napisał/a: | Tylko kto to wie - ten wie. | Ten kto patrzy na opisy pod miniaturką. Jackiller napisał/a: | A kto nie wie, powie bleeee ale w kościele wychodzą brzydkie zdjęcia. Tak jak moim kompaktem za 400zł. | Tiaaa.... Jackiller napisał/a: | Stąd uważam, że sample powinny obejmować większą grupę odbiorców | I jakie wnioski można wtedy wyciągnąć?
Jackiller napisał/a: | marcinb78, olej te testy, oczywiście piszę w kontekście Twojej wypowiedzi o P7700 i celu, w jakim go kupiłeś. |
Właśnie trochę namieszałem włączając się do wątku, za co przepraszam osobę która go założyła ale z drugiej strony przestała się udzielać.
Ja założyłem w temacie odpowiednim jednak temat umarł i dlatego pociągnąłem ten.
Nadal faworyci : Nikon 7700, (doszedł LX7), może któryś NEX i Olympus XZ2.
Ale na spokojnie sobie polukam w tym linkach co podaliście i coś wybiorę
dcs - Wto 02 Lip, 2013
w sklepie pomacaj
ciekawe są te porównania zdjęc
http://www.dpreview.com/r...ot/dsc_0010.jpg
vs
http://www.dpreview.com/r...ot/dscn0874.jpg
zdjęcia D3100 są moim zdaniem wyraźniejsze, bardziej nasycone, i do tego na butelkach widać kurz ale tylko przy P7700 chyba że to artefakty jakieś
[ Dodano: Wto 02 Lip, 2013 22:26 ]
Jackiller napisał/a: |
Ja Ci mówię - kup SONY RX100 jeśli masz takie pieniądze. |
kosztuje dużo za dużo
co do Nikona podoba mi się że ma 2 kółka regulacji itp ... myślę że to dla mnie może być przydatne, czasem w canonie zajmuje mi szybkie przejście z ustawieniami i klikanie klawiszami itp
[ Dodano: Wto 02 Lip, 2013 22:30 ]
zastanawia mnie kółko ekspozycji, bo powiem szczerze nigdy nie korzystałem z tego robiąc zdjęcia ale skoro jest w tym miejscu to musi być ważny to tylko rozjaśnianie i ściemnianie zdjęcia ?
[ Dodano: Wto 02 Lip, 2013 22:41 ]
tylko znów w jakimś teście ktoś wspomina
"Widać to po zauważalnym spadku ostrości detali w zakresie czułości od ISO 100 do ISO 800"
czy to nie jest dużą wadą ?
[ Dodano: Wto 02 Lip, 2013 23:33 ]
hijax_pl napisał/a: | marcinb78, nie cytuj, ale obejrzyj wyniki - czyli pliki |
dla mnie filmiki bardzo ok, nie mam do czego się przyczepić
Chris62 - Sro 03 Lip, 2013
marcinb78 napisał/a: |
No to ładnie obrazuje różnice. Czyli nie ma szans taki P7700 z Nex ? Pod względem jakości obrazu, wykorzystania ISO itp ?
|
Nie ma szans - zwłaszcze w porównaniu tego samego ISO ale zazwyczaj kompakt ma jasniejszą optykę i uzywa niższego ISO w tych samych warunkach - P7700 ma F2-F4 więc nieźle przynajmniej to 1 EV zysku w stosunku do NEXa ( a LX7 lub Samsung EX2 nawet 2EV)
i druga sprawa to kompakt z dużym zoomem możesz mić w kieszeni a bezlusterkowca owszem też aleniestety tylko ze stałką. Dlatego uzupełniłem sobie mojego Samsunga NX o kompakt Panasonica LX7 bo mam 24/F1,4 którego to nie mam w NX a i nie zawsze miałbym czas na przepinanie szkła.
Do teo wszystkiego musisz wiedzieć czy potrzebujesz kontroli GO czy nie.
Jeżeli tak to kompakt odpada. Jeżeli potrzebujesz dużej Go i np macro to jest wskazany.
Najlepiej mieć zarówno bezlusterkowwca jak i kompakt bo świetnie się uzupełniają.
qazwsx - Sro 03 Lip, 2013
Hej nie bylo mnie jakis czas. Na automacie praktycznie nie sa dostepne zadne ustawienia. Akurat teraz nie mam pod reka aparatu, ale jak wroce do domu to powiem co jest dostepne. Zdjecia rozmazane sa z byle powodu. Np wiatr zawieje i wlosy sie porusza, koszulka sie poruszy, ktos je, albo mowi, bez znaczenia czy jest jasne pomieszczenie czy ciemne. Jak wroce do domu to sie odezwe i wiecej wypowiem.
marcinb78 - Sro 03 Lip, 2013
Chris62 napisał/a: | Nie ma szans - zwłaszcze w porównaniu tego samego ISO ale zazwyczaj kompakt ma jasniejszą optykę i uzywa niższego ISO w tych samych warunkach - P7700 ma F2-F4 więc nieźle przynajmniej to 1 EV zysku w stosunku do NEXa ( a LX7 lub Samsung EX2 nawet 2EV) |
czyli mniejsza matryca + dobry obiektyw nie powinno być źle ?
Chris62 napisał/a: | Do teo wszystkiego musisz wiedzieć czy potrzebujesz kontroli GO czy nie. |
co dokładnie masz na myśli ? Chciałbym mieć możliwość robienia zdjęc gdzie ona jest ostra a tło rozmyte, nie ma szans tym aparatem ????
Chris62 napisał/a: | Najlepiej mieć zarówno bezlusterkowwca jak i kompakt bo świetnie się uzupełniają. |
Jak bym miał wybierać to jedna wolę mieć P7700 a potem jakiegoś D5200 ale ... kasa..
Jackiller - Sro 03 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | I jakie wnioski można wtedy wyciągnąć? |
Jeśli widzisz różnicę między:
"Do jakiej szkoły chodzisz ?" vs " W jakiej szkole się uczysz ?"
i w odniesieniu do fotografii
"Zrobiłem ładne zdjęcie" vs "Ładne zdjęcie mi wyszło"
... to wniosek jest tylko jeden.
marcinb78 napisał/a: | co dokładnie masz na myśli ? |
Abyś mógł kontrolować to (przykład LX7)
hijax_pl - Sro 03 Lip, 2013
Jackiller napisał/a: | Jeśli widzisz różnicę między: | To nie to samo. No chyba, żę dokłądnie wiesz jak powstały zdjęcia, których oceną się kierujesz. marcinb78 napisał/a: | co dokładnie masz na myśli ? | GO - głębia ostrości, czyli ta cześć planu, który pozostanie ostrym a reszta się rozmyje. Im GO mniejsza tym bardziej rozbabrane tło.
Rozbabranie tła służy tylko i wyłącznie do wyodrębnienia fotografowanego motywu tak, bo to tło by nie odciągało wzroku. W fotografii jednak cenniejsze jest nie to by na siłę wszystko rozbabrać, ale by tak ustawić motyw i tło, by tło nie było dominującym elementem kadru.
Jackiller - Sro 03 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | To nie to samo. | no dokładnie... zgadzam się.
Chciałem w ten sposób podkreślić, że różni ludzie czytają to forum.
marcinb78 - Czw 04 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | GO - głębia ostrości, czyli ta cześć planu, który pozostanie ostrym a reszta się rozmyje. Im GO mniejsza tym bardziej rozbabrane tło.
Rozbabranie tła służy tylko i wyłącznie do wyodrębnienia fotografowanego motywu tak, bo to tło by nie odciągało wzroku. W fotografii jednak cenniejsze jest nie to by na siłę wszystko rozbabrać, ale by tak ustawić motyw i tło, by tło nie było dominującym elementem kadru. |
tak to już skumałem wcześniej
Chris62 napisał/a: | Do teo wszystkiego musisz wiedzieć czy potrzebujesz kontroli GO czy nie.
Jeżeli tak to kompakt odpada. Jeżeli potrzebujesz dużej Go i np macro to jest wskazany. |
no chciałbym mieć możliwość regulacji GO ale napisałeś że wtedy kompakt odpada ...
dlatego zapytałem czy aby na pewno to masz na myśli, że kompakt do tego się nie nadaje ...
Jackiller napisał/a: | Abyś mógł kontrolować to (przykład LX7) |
LX7 to kompakt a ze zdjęć wygląda to bardzo fajnie, widać w każdym zdjęciu różnicę GO
hijax_pl - Czw 04 Lip, 2013
marcinb78 napisał/a: | dlatego zapytałem czy aby na pewno to masz na myśli, że kompakt do tego się nie nadaje ...
| Doczytaj od czego zależy GO marcinb78 napisał/a: | LX7 to kompakt a ze zdjęć wygląda to bardzo fajnie, widać w każdym zdjęciu różnicę GO | Receptą są długie ogniskowe (ekw 90mm), duża przysłona i mała odległość przedmiotowa. I tak - da się tak zrobić nakrętkę od butelki, ale już nie zrobisz tak całej postaci człowieka. No chyba, że jesteś w górach i rozmyjesz widok na wierchy.
LX7 to kompakt a ze zdjęć wygląda to bardzo fajnie, widać w każdym zdjęciu różnicę GO
Receptą są długie ogniskowe (ekw 90mm), duża przysłona i mała odległość przedmiotowa. I tak - da się tak zrobić nakrętkę od butelki, ale już nie zrobisz tak całej postaci człowieka. No chyba, że jesteś w górach i rozmyjesz widok na wierchy. |
rozumiem że to będzie problemem ale możliwe mam nadzieje
Chris62 - Czw 04 Lip, 2013
marcinb78 napisał/a: |
LX7 to kompakt a ze zdjęć wygląda to bardzo fajnie, widać w każdym zdjęciu różnicę GO |
Widać ale przy macro.
W typowych zdjęciach jego jasność pozwala na zblizenie się do lustrzanki z kitem
Niemniej LX7 ma najjaśniejszy obiektyw w klasie 90/F2,3 pozwala uzyskac jakieś tam rozmycie ale nigdy ni edorówna bezlusterkowcowi z jasną stałką.
Zobacz jaka GO wychodzi np z Samsunga NX85/F1,4 na stronie fabryka pikseli znajdziesz zdjęcia z tego obiektywu.
Druga rzecz to nie sam fakt rozmycia tła jako taki tylko jak to rozmycie wygląda bo to też ma wpływ na odbiór zdjecia. Czasem są to poszarpane ostre plamy a czasem miękkie przejścia miłe dla oka.
Cóż proponuj ę obejrzeni eewielu zdjeć często na różnych forach są wątki tematyczne poszukaj zdjec w kategorii portret.
Czyli takim p7700 nie ma szans na takie zdjęcia na duzym zoom i najmniejsza przesłona
marcinb78 napisał/a: | Czyli takim p7700 nie ma szans na takie zdjęcia na duzym zoom i najmniejsza przesłona |
W pozycji tele obiektyw ma około 45mm (ekw 200) przy maksymalnym otworze f/4.
By objąć w kadrze osobę (powiedzmy 1,5m w kadze pionowym) potrzebujesz oddalic się na odległość prawie 10 m. W takim ustawieniu Go będzie równe 220 cm, czyli dość sporo...
Jackiller - Czw 04 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | Receptą są długie ogniskowe (ekw 90mm)... |
Dokładnie, a znowu im większy zakres ogniskowych w kompaktach tym ciemniejsze obiektywy. I kółko się zamyka.
Jackiller napisał/a: | Dokładnie, a znowu im większy zakres ogniskowych w kompaktach tym ciemniejsze obiektywy. | Ta ciemność nie przeszkadza tak bardzo jak odległość przedmiotowa.
dcs - Czw 04 Lip, 2013
marcinb78, ten da mniejszą głębię http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/5160094 na f/1.8 jak f/4.8 na pełnej klatce. Z np. tym http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3126821
Tu ekwiwalenty przesłon dla kompaktów http://www.dpreview.com/r...s/apertures.png /liczby na OY -po lewej/
hijax_pl napisał/a: | W takim ustawieniu Go będzie równe 220 cm, czyli dość sporo... |
Sporo jak sporo
Kalkulator GO mówi, że fotografując z 10 metrów LX7-ką, przy 17mm (ekw 90mm) i f/2.3 będzie to 12 metrów
dcs - Czw 04 Lip, 2013
Jackiller,
Nie wprowadzaj pytającego w błąd.
Nie zachowałeś tej samej skali odwzorowania -"zmieniłeś kadr". Przedmiot sfotografowany LX-7 na 17.7mm na 10 metrach będzie miał inną wysokość -nie 150cm.
Jackiller, używając tele w LX7 dla tego samego kadru wystarczy robić z 3,5m a nie 10m. Wtedy GO będzie 120cm - tu LX-7 zyskuje dzięki o "działkę" lepszej przysłonie
dcs napisał/a: | . Przedmiot sfotografowany LX-7 na 17.7mm na 10 metrach będzie miał inną wysokość -nie 150cm. | 450cm
dcs - Czw 04 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | wystarczy robić z 3,5m | 17.7 / 45 x 10 = 3.9
Niom, wbiłem w kalulatorek 1/1.7 oraz 17mm, a nie ekw 90mm dcs napisał/a: | Odległość nie ma nic do rzeczy | Zgadza się - powiększenie to samo jest.
celowo nie wprowadziłem
mea culpa - sorki.
Dziękuję za wyjaśnienie z GO.
Ale nadal nie mam odpowiedzi dlaczego koledze wychodzą kiepskie zdjęcia. Nadal interesuje mnie ten P7700 lub LX7 chyba ze jest coś tej wielkości i jakości innego a w podobnej cenie. Jednak bezlusterkowce odpadaja, z obiektywem tez nie beda wygodne a i wielkosc tez nie mala (z obiektywem konkretnym) a nalesniki ok, ale bez zadnego zooma to nie dla mnie.
dcs - Czw 04 Lip, 2013
http://camerasize.com/compare/#402,364
http://camerasize.com/compare/#402,350
http://www.google.pl/sear...fHKHsjRObP5geAL
http://www.skapiec.pl/szukaj/2/nikon+11+27.5
marcinb78 napisał/a: | Ale nadal nie mam odpowiedzi dlaczego koledze wychodzą kiepskie zdjęcia. |
Jakiemu koledze?
Chris62 napisał/a: | qazwsx napisał/a: | . Wszystkie zdjecia poruszajacych sie obiektow są do duuuuuuu****. Mowa oczywiscie o zdjeciach na automacie. |
Na automacie to możesz sobie pograć a nie dobre zdjęcia robić.
Poruszajace sie obiekty są wyzwaniem zwłąszcza dla kompaktu. Trzeba ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć.
Dlatego ja zwracam uwagę na szybkość działania AF - nie pamiętam jak to tam u Nikona wyglada ale na ten przykład mój Panasonic LX7 ostrzy i pstryka w niespełna ćwierć sekundy a i tak do ruchomych obiektów muszę się odpowiednio przyłożyć.
Musisz apewnić odpowiednio krótki czas migawki np dl aszybko jadącego samochody krótszy niż 1/1000s no i tu czasem może braknąć światła i trzeba podbić ISO.
Można też na dłuższym czasie próbować sztuki panoramowania - uzyskasz fajny efekt rozmytego tła aa obiekt ostry.
W każdym razie nie auto tylko manual i ćwiczyć....
Jak AF za słaby spróbuj przewidzieć punkt pstryka i ustaw na manual focus skrócisz czas wykonania zdjęcia i unikniesz pomyłki AF - tu znów pytani ejak wygląda funkcja MF w aparacie?
Ta cyfryzacja doprowwadza do tego, że człowiek zapomina podstawowych rzeczy.
Dawno już tryby M nie używałem i własnie z racji zdjec w ruchu i takich nie innych wymagań włączyłem M.
Kręcę sobie kółeczkiem - czasy migawki Ok, przestawiają się ustawiłem 1/1000s - kombinuję guziczkami i nijak nie mogę zmienć przysłony co jest myślę Panasonic ni eprzewidział zmiany przysłony?
po czasie puknąłem sie w głowę i powiedziałem w duchu sam do siebie " ty durniu masz przecież pierścień przysłon!"
Dziwne bo w trybie A o tym pamiętałema w trybie M zgłupiałem |
Automat powinien tak ustawiać parametry aby zdjecia byly możliwie najlepszej jakości. Wiec to dziwne.
I glownie o ta opinie mi chodziło
[ Dodano: Czw 04 Lip, 2013 20:52 ]
Już ktoś podawał tego linka do wymiarów. Fajne. I właśnie tutaj widać ze bezlusterkowce z obiektywami robią sie duże w porównaniu do kompaktów. Wzasadzie tylko przez
obiektyw
[ Dodano: Czw 04 Lip, 2013 21:07 ]
A może Canon G15 ?
W sumie wczesniej nie zwrocilem uwagi ...
marcinb78 napisał/a: | Automat powinien tak ustawiać parametry aby zdjecia byly możliwie najlepszej jakości. Wiec to dziwne. | Mrzonka. Może za n+1 lat kiedy aparat będzie mógł skorzystać z jakiegoś neuroprzekaźnika by wiedzieć o co chodzi jego operatorowi, ale jak na razie to.. mrzonka... marcinb78 napisał/a: | I właśnie tutaj widać ze bezlusterkowce z obiektywami robią sie duże w porównaniu do kompaktów. Wzasadzie tylko przez
obiektyw | To zobacz jak się prezentuje Pentax Q marcinb78 napisał/a: | A może Canon G15 ? | Ja zdecydowanie bardziej wolę P7700, choć G15 to porządna puszka.
Wiec do końca tygodnia kupię coś
P7700, LX7, ZX2,G15 i zobaczę jeszcze EX2F.
Więcej nie znalazłem na razie podobnych.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc i zaangażowanie.
Wiem ze takich maruderów jest dużo ale niechcący równie, się nim stałem.
Jak zrobię parę fotek to napisze czy lepsze niż min aktualny aparat.
[ Dodano: Sob 06 Lip, 2013 12:44 ]
Jeszcze nie kupiłem ...
Więc mam jeszcze jedno pytanie.... czy takie D3100 z 18-105 da radę już robić zdjęcia i bawić się głębią GO w dużo większym stopniu niż takim P7700 ???
Zoom jest podobny w obu (wiem że zoom to kiepskie określenie dla lustrzanki )
Nadal z żoną się zastanawiamy bo wziąłem pod uwagę że nadal mam kompakt A610 i działa ... więc jak na szybko zrobić trzeba zdjęcie to mam czym ... do tego N8 z 12 MPIX też daje radę na małych ogniskowych
Sorki za odgrzebanie kotleta ...
dcs - Sob 06 Lip, 2013
http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/
prowider - Sob 06 Lip, 2013
Trochę się podepnę do tematu oglądałem obrazki tych aparatów Canon PowerShot G1 X i Panasonic Lumix LX7 i wielu innych i według mnie Canon ma leprze zdjęcia a ma gorsze opinie o co chodzi? porównanie oglądałem ( tu )
wszystkie te aparatu są w moim kręgu zainteresowań ale czytając opinie i testy pogubiłem się, doradźcie coś.
marcinb78 - Sob 06 Lip, 2013
ja znów zacząłem się zastanawiać czy nie będzie mi brakowało wizjera ... bo jak sobie dziś pobawiłem się starym aparatem to żona zauważyła że zawsze robię zdjęcie przez wizjer, oczywiście jeśli chcę coś na zoom zrobić .... wcześniej tego nie zauważyłem
generalnie czy będzie łatwo robić zdjęcie na zoom np. x5 lub więcej ?? ....
prowider - Sob 06 Lip, 2013
marcin jak wizjer to sprawa się zawęża wybór jest mniejszy, może tak będzie lepiej, bo ja wiem czy ten wizjer w kompakcie jest niezbędny?
marcinb78 - Sob 06 Lip, 2013
wybór się nie zawęża tylko go nie ma
jutro napieram do sklepu, wolny dzień, więc jest szansa że coś już będzie kupione ... tylko co ...
dcs - Sob 06 Lip, 2013
Panas miał wypuścić to http://www.optyczne.pl/57...ix_DMC-LF1.html ale coś nie widać. Ma EVF.
Jackiller - Nie 07 Lip, 2013
W LX7 GO przy postaciach to wygląda mniej więcej tak:
Siostrzeniec ma ok 1m wzrostu, zdjęcie robione z 3m przy 18mm(90mm) i f/2.3
I pozostałe przykłady
hijax_pl - Nie 07 Lip, 2013
Zapewne nie jest to "to" rozmycie, o które chodziło pytającemu
marcinb78 - Nie 07 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | Zapewne nie jest to "to" rozmycie, o które chodziło pytającemu |
Generalnie o to mi chodziło, wiadomo że nie wygląda tutaj jak z lustrzanek, ale zamierzenie było to o co pytałem
Czyli 1 plan postać wyraźna, wszystko dalej nie wyraźne
A dlaczego że nie o to mi chodziło ? chyba że wcześniej się źle wyrażałem
A zapomniałem, jestem posiadaczem P7700 od paru godzin, zrobiłem kilka zdjęć i bateria padła
Jackiller - Nie 07 Lip, 2013
hijax_pl,
Na krótkim terenie - ciężko
Wszystkie foty na max ogniskowej ekw. 90mm i chyba wszystkie najmniejszej możliwej przysłonie f/2.3
Tak jak mówiłeś, w tatrach z "górkami" w tle może by i wyszło.
BTW, czy taki 2.5xTELE coś by polepszył w tej materii ? Bo przyznam, że żadnego doświadczenia nie mam w kontekście telekonwerter i bokeh
hijax_pl - Nie 07 Lip, 2013
Boke nie ma z tym nic wspólnego. Chodzi o szybkość z jaką krążki rozproszenia się zwiększają.
marcinb78 - Nie 07 Lip, 2013
Ogólnie to bardzo fajnie jest wykonany ten nikon, nie ma do czego się przyczepić, w tygodniu zrzucę parę zdjęć.
W pomieszczeniu jak a610 ustawiał ~ 1/6 to na p7700 było ~1/16-1/20 z tym tutaj fajnie bo na żywo zmienia i pokazuje prędkość migawki jak przesuwał aparat
Jackiller - Pon 08 Lip, 2013
marcinb78 napisał/a: | to na p7700 było ~1/16-1/20 |
Tylko ISO porównaj, z tym w automacie tez bywa różnie
prowider - Pon 08 Lip, 2013
Marcin co zadecydowało że dokonałeś tego wyboru, jestem na etapie co wybrać myślałem też o Fuji x20 za dużo się naczytałem i stąd trudniej mi wybrać, u mnie w okolicy nigdzie nie ma gdzie pomacać tego Nikona P 7700 Fuji widziałem trochę taki dziwny mi się wydał.
Jackiller - Pon 08 Lip, 2013
hijax_pl napisał/a: | Zapewne nie jest to "to" rozmycie, o które chodziło pytającemu |
Takie jak dzisiaj pojawiło się na optycznych (karp1225) - na pewno nie będzie
marcinb78 - Pon 08 Lip, 2013
Jackiller napisał/a: | marcinb78 napisał/a: | to na p7700 było ~1/16-1/20 |
Tylko ISO porównaj, z tym w automacie tez bywa różnie |
ISO maunalnie ustawione w A610 na 50 a w P7700 na 80
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 21:53 ]
Jackiller napisał/a: | Takie jak dzisiaj pojawiło się na optycznych (karp1225) - na pewno nie będzie |
to jest takie jakie wyszło z aparatu czy modyfikowane ?
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 21:54 ]
dziś pierwszy dzień testów, generalnie jest ciężko zrobić jakieś fajne ...
coś takiego mam http://www.fotosik.pl/pok...2ecf433d99.html
rewelki nie ma ale i tak o niebo lepiej niż z A610
Na razie jestem mega zadowolony, te kółeczka do szybkich zmian itp, nie zauważyłem na razie żadnych problemów
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 21:58 ]
prowider napisał/a: | Marcin co zadecydowało że dokonałeś tego wyboru, jestem na etapie co wybrać myślałem też o Fuji x20 za dużo się naczytałem i stąd trudniej mi wybrać, u mnie w okolicy nigdzie nie ma gdzie pomacać tego Nikona P 7700 Fuji widziałem trochę taki dziwny mi się wydał. |
Generalnie szukałem aparatu do max 2 tyś z miarę dobrą jasną optyką
Miałaby być lustrzanka, jednak nie odpowiada mi latanie z tym całym majdanem, raczej aparat na wakacje, na co dzień na plac zabaw, na jakieś imprezy moto itp
Patrzyłem po testach na optycznych dużo oraz oczywiście przejrzałem forum, dziękuje wszystkim za pomoc w wyborze. Oczywiście nie wiem na tyle będę zdolny że wykorzystam jego możliwości.
Budowa tego P7700 moim zdaniem jest naprawdę ok, ma mały grip do trzymania. Spokojnie styka do trzymania aparatu tylko jedną ręką.
hijax_pl - Pon 08 Lip, 2013
marcinb78 napisał/a: | to jest takie jakie wyszło z aparatu czy modyfikowane ? | Zobacz czym robione.
to jest takie jakie wyszło z aparatu czy modyfikowane ?
Zobacz czym robione. |
This image was processed by Neat Image. NeatImage.com ??
Nie: http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8279
No szalenstwo
ale plik nie byl dodatkowo obrabiany itp?
W sensie GO/ nie sądzę by taka potrzeba była
O pewnie tak, zestaw kosmiczny ale efekt tez
[ Dodano: Wto 09 Lip, 2013 16:32 ]
Generalnie w takim p7700 ze względu na mała matryce robienie małej GO możliwe jest tylko przy dużej ogniskowej? Innej opcji nie ma?
makson - Wto 27 Sie, 2013
mam nikon P7700 od kilku dni. Po przesiadce z zabawki za 200zł warto zwrócić uwagę na to, że P7700 robi ostre dobrze doświetlone zdjęcia w pomieszczeniach lub wieczorem na placu zabaw przy czasie 1/25, ale biegające dzieciaki są rozmazane. To jasny obiektyw robi to zamieszanie. To aparat wymagający myślenia. Co mnie przekonało do P7700 gdy wybierałem G15, LX7, XZ-2, X-10, X-20, RX-100 ... http://www.digitalcamerai...n-coolpix-p7700 a znalazłem tę recenzję szukając odpowiedzi na pytanie, czemu z G15 są takie miłe kolorowe zdjęcia, a z P7700 takie naturalne/wypłukane. Teraz jak mam P7700 to menu kontroli nasycenia wymiata. Nawet nic nie zmieniam, ale wiem że mogę w P7700 zrobić to co widziałem na samplach z G15. Co do Fuji, trzeba pomacać, mi nie leżało w dłoniach, choć czuć było klasę. Podsumowując P7700, dla ambitnych. Nie chcecie kombinować, popatrzcie RX100 lub wspaniały stosunek ceny do jakości: Canon S110. Powodzenia, ja wybierałem niemal 4 tygodnie.
hijax_pl - Wto 27 Sie, 2013
makson napisał/a: | robi ostre dobrze doświetlone zdjęcia w pomieszczeniach lub wieczorem na placu zabaw przy czasie 1/25, ale biegające dzieciaki są rozmazane | Nic dziwnego. makson napisał/a: | To jasny obiektyw robi to zamieszanie. | Że co? makson napisał/a: | To aparat wymagający myślenia | Jak każde bardziej skomplikowane narzędzie. Butle z acetylenem nie wystarczy kupić by sobie to tu to tam pospawać, ale też trzeba się nauczyć używać palnika. A najlepiej kurs spawacza zrobić, nie? makson napisał/a: | Nie chcecie kombinować, popatrzcie RX100 | Nie zgadzam się.
Chris62 - Wto 27 Sie, 2013
hijax_pl napisał/a: |
makson napisał/a: | Nie chcecie kombinować, popatrzcie RX100 | Nie zgadzam się. |
Ja też. Takiej ściemy marketingowej jak z RX100 dawno nie było.
P7700 przynajmniej oferuje jasne tele.
LX7 jasny szeroki kąt.
RX100 wszystko i nic zarazem no nie trzeba oddać sprawiedliwość 20 MP oferuje jak komuś tyle potrzebne to OK.
Ktoś wspominał o wizjerze.
Do LX7 podpina się wizjer LVF2 w stopce na lampę - widać w nim bardzo dobrze.
Jak ktoś lubi szeroki kąt to LX7 rządzi.
Kwestię tele załatwiam drugim aparatem ze szkiełkiem NX50-200 (75-300) oczywiście na takie fotki jak ten lisek to też nie wystarcza no ale mówimy o budżetowych rozwiązaniach.
Komu wiecej tele i zoomu potrzeba dlaczego nie Panasonic FZ200?
makson - Wto 27 Sie, 2013
hijax_pl napisał/a: | makson napisał/a: | robi ostre dobrze doświetlone zdjęcia w pomieszczeniach lub wieczorem na placu zabaw przy czasie 1/25, ale biegające dzieciaki są rozmazane | Nic dziwnego. makson napisał/a: | To jasny obiektyw robi to zamieszanie. | Że co? |
Oczywiście miałem na myśli tryb AUTO, który po przesiadce z zabawki wielu spróbuje. Uznaję krytykę, powinienem napisać, że w P7700 należy wykorzystać jasny obiektyw i dostosować czas otwarcia migawki do szybkiego ruchu fotografowanych dzieciaków, nie zadawalając się jedynie wspaniałym odwzorowaniem statycznego otoczenia. Zamieszanie było w znaczeniu, że nagle całe tło jest super a tu nagle postać rozmyta. W tanim kompakcie na AUTO było wszystko średnie lub kiepskie "na pstryka".
|
|