|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - 55-300 vs 70-300
mike220 - Czw 27 Cze, 2013 Temat postu: 55-300 vs 70-300 Witam
Posiadam aparat d90 przymierzam się do kupna obiektywu i mam dylemat który wybrać:
Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF-ED VR czy
Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR
do fotografowania przeważnie podczas podroży, może zwierzaki ptaki.
i czy w obiektywie 70-300 czyli fx z moim aparatem dx realny ogniskowa wyjdzie 112-480 mm (x1,6) to zn że będzie miał większe przybliżenie??
pozdrawiam
moronica - Czw 27 Cze, 2013
mike220, nie bedzie mial wiekszego przyblizenia, ogniskowa jest ta sama. tylko jesli porownywalbys ten obiektyw zamontowany na korpusie pelnoklatkowym i na twoim d90 to na d90 oferowalby wieksze przyblizenie
Usjwo - Pią 28 Cze, 2013
moronica napisał/a: | mike220, nie bedzie mial wiekszego przyblizenia, ogniskowa jest ta sama. tylko jesli porownywalbys ten obiektyw zamontowany na korpusie pelnoklatkowym i na twoim d90 to na d90 oferowalby wieksze przyblizenie |
ophiuchus - Pią 28 Cze, 2013
mike220, chodzi o to, że z racji mniejszej matrycy w d90, gdy podepniesz do niego pełnoklatkowy obiektyw, to dostaniesz wycinek z środka pola widzenia pełnej klatki. Dlatego wygląda to jakby obiektyw z korpusem aps dawał większe przybliżenie. A z tych, które rozważasz wziąłbym 70-300.
[ Dodano: Pią 28 Cze, 2013 09:35 ]
Oczywiście ogniskowa się nie zmienia, bo nie dokładasz dodatkowych elementów optycznych.
moronica - Pią 28 Cze, 2013
Usjwo, jakis problem?
kufel - Pią 28 Cze, 2013
moronica napisał/a: | Usjwo, jakis problem? | zapewne chodzi o Twoją dość niefortunną odpowiedź na mike220 napisał/a: | czy w obiektywie 70-300 czyli fx z moim aparatem dx realny ogniskowa wyjdzie 112-480 mm (x1,6) to zn że będzie miał większe przybliżenie?? |
kufel, i co w niej takiego niefortunnego? mike220 wydaje sie dosc zielony to staram sie tak formulowac odpowiedz, by zrozumial
kufel - Pią 28 Cze, 2013
mike220 napisał/a: | i czy w obiektywie 70-300 (...) z moim aparatem dx realny ogniskowa wyjdzie 112-480 mm (x1,6) to zn że będzie miał większe przybliżenie?? |
moronica napisał/a: | nie bedzie mial wiekszego przyblizenia, |
moronica napisał/a: | na twoim d90 to na d90 oferowalby wieksze przyblizenie |
kufel, autor pytania sie pyta czy obiektyw przeznaczony na FX zamontowany na d90 i ustawiony na ogniskowa 300mm da wieksze przyblizenie niz obiektyw przeznaczony na DX zamontowany na d90 i ustawiony na ogniskowa 300mm. wiec mu odpowiadam, ze nie. potem dodaje, ze obiektyw 300mm zamontowany na d90 da wieksze przyblizenie niz ten sam obiektyw zamontowany na FX. cos sie nie zgadza? jeszcze jakies obiekcje?
kufel - Pią 28 Cze, 2013
moronica napisał/a: | cos sie nie zgadza? jeszcze jakies obiekcje? | masz zły dzień? moronica napisał/a: | autor pytania sie pyta czy obiektyw przeznaczony na FX zamontowany na d90 i ustawiony na ogniskowa 300mm da wieksze przyblizenie niz obiektyw przeznaczony na DX zamontowany na d90 i ustawiony na ogniskowa 300mm. | chyba nie o to pyta.
kufel, dokladnie o to pyta. czy mam zly dzien? mialam calkiem niezly ale jak sie probuje komus pomoc a inni to utrudniaja to mi humor nieco w dol leci
kufel - Pią 28 Cze, 2013
moronica, mowa jest tylko i wyłącznie o jednym obiektywie, mianowicie 70-300.
prawdą jest że ogniskowa jest niezmienna, zmienia się tylko pole widzenia w zależności od matrycy (fx vs dx) . z tym przecież nikt nie dyskutuje
powiększenie będzie większe ale nie dlatego ze zmienia sie ogniskowa z powodu innej matrycy, a tak chyba wlasiue myslał mike220, ale zmienia się jej rozmiar (czyli pole widzenia).
niefortunnie zabrzmiało to ze w jednym miejscu potwierdzasz a w drugim zaprzeczasz odnośnie powiększenia. a o powiększnie (przyblizenie) właśnie pytał kolega. moronica napisał/a: | mialam calkiem niezly ale jak sie probuje komus pomoc a inni to utrudniaja to mi humor nieco w dol leci | w jaki sposób niby utrudniam? jesli cos piszę w danym wątku, to raczej nie po to żeby cos utrudniać...
lexus - Pią 28 Cze, 2013
moronica, wyluzuj, nikt nie podważa twojej wiedzy ale odpowiedź była niejasna/zła dla pytacza
hijax_pl - Pią 28 Cze, 2013
Czytam po raz trzeci wypowiedz moroniki i jakoś nie widzę jakichś nieścisłości.
Gdyby takowe były już wczoraj bym zareagował
Swoją drogą ja rozumiem, że problem mike220 to cząstkowa wiedza, że pełnoklatkowe obiektywy się "mnoży co prowadzi do takiego właśnie niezrozumienia.
Usjwo - Pią 28 Cze, 2013
a ja nie zrozumiałem wypowiedzi moroniki, albo czegoś nie wiem.
Powiększenie zależy od ogniskowej i odległości, więc nie rozumię dlaczego się zmienia tylko dlatego że za obiektywem podepniemy wiekszą/mniejszą matrycę?
Powiększenie to stosunek rozmiary obrazu do rozmiaru przedmiotu.
A teraz zagadka - jak mówi o powiększeniu w fotografii myślimy o obiektywie jako instrumencie optycznym czy o oglądaniu efektu rejestracji zdjęcia na monitorze komputerowym czy wydruku z drukarki?
Usjwo - Pią 28 Cze, 2013
Problem jest że każdy mysli o czymś innym. Ktoś całkiem nowy, nie wie ani o czym mówimy, ani o czym myslimy
Jezeli mówimy o oglądaniu zdjęcia na monitorze, to po co kupowac długi obiektyw? Lepiej moze większy monitor
Usjwo napisał/a: | Jezeli mówimy o oglądaniu zdjęcia na monitorze, to po co kupowac długi obiektyw? Lepiej moze większy monitor | Tez to jest metoda, choć nie zmienia ona nic w stosunku do mojej wypowiedzi. Bo rozchodzi się o to, że nie porównujemy obrazka z FF na całym ekranie z obrazkiem z APS-C na połowę ekranu, ale w takiej samej wielkości (monitora). A skoro wielkość ta sama, to stosujemy dwa różne współczynniki powiększenia obrazu, które to między sobą różnią się jedynie o małe "coś", co odpowiada stosunkowi wielkości samych matryc.
Usjwo - Pią 28 Cze, 2013
Ale własnie dzieki takim niejasnym (dla nowicjuszy) wypowiedziom istnieje ten nieszczęsny mnożnik ogniskowej (i wiele innych mitów też).
lexus - Pią 28 Cze, 2013
tylko żeby wszyscy rozróżniali przybliżenie od powiększenia
kufel napisał/a: | moronica, mowa jest tylko i wyłącznie o jednym obiektywie, mianowicie 70-300. |
pytajacy wspomina o dwoch obiektywach i pyta, czy uzywajac 70-300 uzyska wieksze przyblizenie jako ze to obiektyw pelnoklatkowy. dla mnie jasnym jest, ze chodzi mu o wieksze przyblizenie niz przy uzyciu 55-300, jak rowniez ze pyta o oba w kontekscie podpiecia ich pod d90
Usjwo, narzekasz na niejasno sformulowane porady a sam dajesz odpowiedzi pismem obrazkowym?
Mnożnik ogniskowej to zupełnie inna bajka choć tyczy się tego samego - stosunku wielkości matryc
Nadal nie rozumiem co niejasnego jest w wypowiedzi moroniki. Z niej wynika dobitnie ze w tym konkretnym przypadku wynikowe powiększenie zależeć będzie od użytego korpusu. I to jest prawda. Dalszy ciąg to doszukiwanie się z czego ta różnica dokładnie wynika. nie sądzę, by każdy operator aparatu foto takiej wiedzy potrzebował
kufel - Pią 28 Cze, 2013
moronica napisał/a: | pytajacy wspomina o dwoch obiektywach i pyta, czy uzywajac 70-300 uzyska wieksze przyblizenie jako ze to obiektyw pelnoklatkowy. dla mnie jasnym jest, ze chodzi mu o wieksze przyblizenie niz przy uzyciu 55-300, jak rowniez ze pyta o oba w kontekscie podpiecia ich pod d90 | nieco inaczej zrozumiałem pytanie. ale calkiem możliwe ze i o to chodzilo pytającemu...
Usjwo - Pią 28 Cze, 2013
hijax_pl napisał/a: |
Nadal nie rozumiem co niejasnego jest w wypowiedzi moroniki |
Jak popatrzysz na wypowiedź moronici powyżej, to zobaczysz że źle zrozumiałeś
moronica napisał/a: | Usjwo, narzekasz na niejasno sformulowane porady a sam dajesz odpowiedzi pismem obrazkowym? |
Poprawie się,
Usjwo napisał/a: | Jak popatrzysz na wypowiedź moronici powyżej, to zobaczysz że źle zrozumiałeś
| Nie łapię. Przecież to jest dokładnie to sam od czego się wątek zaczął...
Usjwo - Pią 28 Cze, 2013
Ja odpadam, szkoda czasu i atramentu na roztrzasanie kto co zrozumiał, tym bardziej ze juz zostało wyjaśnione
tak oczywiscie teraz to roztrzasanie a mozna tego bylo w ogole nie zaczynac i nie ciagnac przez 2 strony to moze autor pytania by wrocil i ewentualnie dopytal jesli nadal cos byloby niejasne. teraz to watpie by to zrobil
mike220 - Sob 29 Cze, 2013
Witam jeszcze raz
To prawda ja dopiero zaczynam przygodę z fotografią i z niektórych dyskusji na rożnych forach można wywnioskować ze te obiektywy Fx dadzą większe powiększenie ( mnożniki ,kropy itd). Dlatego też postawiłem konkretnie to pytanie aby rozwiać moje wątpliwości. Dziękuje bardzo za odpowiedzi moronice i ophiuchusowi.
i jeszcze jedno dlaczego 70-300 aż tak jest lepszy od 55-300 bo kosztuje dwa razy więcej.
pozdrawiam
moronica - Sob 29 Cze, 2013
mike220, bo 70-300 to obiektyw pelnoklatkowy wiec elementy optyczne musza byc wieksze by pokryc wieksza matryce. nie wiem czy dobrze pamietam ale wydaje mi sie, ze zanim wypuszczono Tamrona 70-300VC Nikkor 70-300VR kosztowal cos kolo 1600zl. obecnie niestety juz ma cene 2000zl
Andrzej.M. - Sob 29 Cze, 2013
Takie dziwne pytania zadawane przez początkujących powodują trochę zamieszania...
Ja odpowiedział bym tak - między obydwoma obiektywami nie ma dla ciebie większej różnicy w tym co zobaczysz w wizjerze aparatu, jakość obrazka będzie podobna , tyle że w 70-300 będzie nieco więcej do noszenia i może bardziej mydlić i mieć więcej artefaktów przy pracy pod światło - jak to zwykle bywa przy stosowaniu obiektywu kryjącego więcej niż APS-C stosowanego na cropie. 55-300 da ci nieco więcej swobody na krótkim końcu.
Co do przelicznika - to na długim końcu obydwa będą dawały to co obiektyw 450mm zamontowany na FX. BO przelicznik dla cropa D-90 jest 1,5x , a 1,6x to przelicznik dla cropa Canona.
AndrzejM.Makuch, dlaczego 70-300 mialby bardziej mydlic bo to szklo pelnoklatkowe? z praca pod slonce to bardziej zalezy od konkretnego modelu obiektywu a nie od tego, czy jest zamontowany na DX czy FX
hijax_pl - Sob 29 Cze, 2013
Bo większe koło obrazowe moze powodować wiecej odblasków w komorze lustra. Teoretycznie możliwe w praktyce mało istotne.
hijax_pl, no wiem, teoretycznie, ale to nie jest tak ze kazdy obiektyw FX podpiety pod DX bedzie sprawial problemy podczas gdy obiektywy DX beda sie super sprawowaly pod swiatlo. takie to zbyt ogolnikowe stwierdzenie bylo
moronica napisał/a: | to nie jest tak ze kazdy obiektyw FX podpiety pod DX bedzie sprawial problemy podczas gdy obiektywy DX beda sie super sprawowaly pod swiatlo |
To oczywiste, w grę wchodzi sporo czynników - głównie jakość powłok przeciwodblaskowych tylnych soczewek , rodzaj szkła, ich liczba...etc...
Również rozdzielczość obiektywu ma znaczenie - o ile obiektyw FX na matrycy dużej daje obraz dobrej jakości, na DX może niekoniecznie zadawalać , mimo rysowania samym środkiem na mniejszej powierzchni. Stąd , najlepiej stosować obiektyw DX, który jest po prostu dla tej matrycy zaprojektowany. Pomijam sytuację gdy stosujemy optykę FX z "wyższej półki" - ta ma najczęściej sporą "nadwyżkę" rozdzielczości na środku i świetne powłoki.
To co? Pierwsza lepsza klisza miała cos kole 10mpx ze takie kiepskie te szkła?
Nie chodzi o rozdzielczość klisz, raczej o mniejsze odbicie od warstw światłoczułych . Matryce znacznie bardziej odbijają światło , stąd konieczność przekonstruowania wielu obiektywów do stosowania w cyfrze. Głównie tylnych członów optyki. Zaczęto również często stosować prostokątne "okienka" ograniczające ilość światła wpadającego do komory czujnika. Coś , czego w analogu się nie widywało. W każdym razie ja przez kilkadziesiąt lat - nie miałem okazji ...
Demonizujesz....
Taaa... pewnie że można sporo nadrobić LR/PS czy innymi programami , ale lepiej mieć od razu dobry kontrast i to bez przymykania...
jar_gogo - Nie 18 Sie, 2013
Witam.
Mimo wielu przekomarzań zapisanych w tym wątku (które są niezwiązane z porównaniem obiektywów i są męczące do czytania), w końcu znalazłem odpowiedź dzięki @AndrzejM.Makuch na dręczące i mnie pytanie: który wybrać?
Sam mam ten sam problem, ale teraz już wiem. Jako, że posiadam D90 nie widzę powodów by przepłacać a efekt będzie podobny i mniej wagowo do noszenia. Wybieram 55-300.
Chyba, że ktoś ma inne argumenty (konkretne), z chęcią poczekam i poczytam.
Pozdrawiam Jarek[/u]
[ Dodano: Pon 19 Sie, 2013 03:24 ]
Jako, że nie można edytować strony (po 60 minutach-dziwne a raczej dziwactwo? - dla umotywowania: bo się zaśmieca wątek kolejnymi postami zamiast edytować by poprawić lub coś dodać), podaję link do innego polskiego forum o tym samym temacie i problemie.
|
|