|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 5dmkiii czy Canon 6D?
capitan12 - Czw 27 Cze, 2013 Temat postu: Canon 5dmkiii czy Canon 6D? Które body będzie lepsze tylko i wyłącznie pod kątem filmowania, robienie zdjęć nie wchodzi w grę. Mam na myśli szumy przy dużej czułości iso itd. Szkła jakie będą używane to Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM oraz 50mm f1.4 oraz stałki samyang: 14mm t3.1, 24mm t1.5, 35mm t1.5 oraz 85mm t1.5.. Kasa oczywiście ma znaczenie bo wolę zaoszczędzić, ale nie zmiena to faktu że zależy mi na uzyskaniu dobrgo materiału filmowego. Proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam.
muzyk - Czw 27 Cze, 2013
5dIII.
ophiuchus - Pią 28 Cze, 2013
Szóstka ma problem z morą, więc w tym kontekście pięć de wydaje się oczywiste.
nienietaktak - Pią 28 Cze, 2013
ja kupiłbym 5deczy.
capitan12 - Pią 28 Cze, 2013
Więc wybór chyba pozostaje oczywisty, no i 5 ma wyjście na słuchawki co daje możliwość odsłuchiwać nagrywny dzwięk. A matryca i prosesor mocno się różnią między 5dmkiii a 6d?
magiera23 - Pią 28 Cze, 2013
Witaj 5d masz filtr anti-aliasing co daje spora roznice z 6d. Obejzyj sobie porownania na youtube.
Zobacz to
https://www.youtube.com/w...be_gdata_player
muzyk - Sob 29 Cze, 2013
magiera23 napisał/a: | Witaj 5d masz filtr anti-aliasing |
A w sześ de to pewnie nie ma...
capitan12 - Sob 29 Cze, 2013
Dziękuję za odpowiedzi, mkiii zakupię choć zdaję sobie sprawę że cena nie jest adekwatna do jakości, szumy mnie martiwą oraz brak filtra anti-aliasing, którego w 6d nie ma, róznica jest duża na szerokim kadrze o wiele gorzej spisuję się od mkiii, dzięki za pomoc!
muzyk - Sob 29 Cze, 2013
Jak to w 6D nie ma filtra?
Do tej pory, zdaje się, jedna lustrzanka Canona nie została pozbawiana tego "uniedogodnienia", więc skąd nagle info, że 6d nie ma AA?
magiera23 - Sob 29 Cze, 2013
muzyk napisał/a: | Jak to w 6D nie ma filtra?
Do tej pory, zdaje się, jedna lustrzanka Canona nie została pozbawiana tego "uniedogodnienia", więc skąd nagle info, że 6d nie ma AA? |
Może walnąłem byka wcześniej
Na kilku stronach jest info o powstaniu filtra AA "VAF-6D" pod Canona 6d, można go zakupić oddzielnie.
Po założeniu "efekt mory znika jak ręką odjął"
Może jest w 6d ale jakiś kiepskiej jakości.
Koleś z filmiku który dodałem wyżej wspomina też o braku AA w 6d i pokazuje różnice pomiędzy 6d i 5dmk3.
muzyk - Sob 29 Cze, 2013
magiera23 napisał/a: | Koleś z filmiku który dodałem wyżej wspomina też o braku AA w 6d i pokazuje różnice pomiędzy 6d i 5dmk3. |
Pierwszy raz słyszę, że 6d nie ma AA...
przecież pisaliby o tym, ba trąbili!
Inni, jeśli robią wersję bez tego filtra np. Nikon w d800E czy Pentax ze swoim k5IIs, to każą sobie, zwłaszcza w przypadku Nikona słono płacić za brak tegoż filtra.
lvl3ha - Nie 30 Cze, 2013
muzyk, wez mu powiedz ze ma tylko strasznie oslabiony
magiera23 - Nie 30 Cze, 2013
muzyk, lvl3ha, ponabijali się panowie???
może coś tam pokręciłem ale jakoś nie zauważyłem aby któryś z was błysną intelektem i wyjaśnił sprawę, wiec raczej nie macie o tym pojęcia.
A jak wiecie co i jak to wystarczy odpisać normalnie.......
Na marginesie to nie miałem racji. Filtr AA w 6d jest ale występuje efekt mory więc Mosaic Engineering wyprodukowali nowy filtr który można zakupić oddzielnie lub olać i kupić 5dmk3.
Koniec
lvl3ha - Nie 30 Cze, 2013
magiera23, nikt sie nie nabija.
komor - Nie 30 Cze, 2013
Pewnie chodzi o to, że w 6D obraz wideo budowany jest poprzez line-skiping, a 5DIII nie. Stąd różnice dotyczące mory.
muzyk - Pon 01 Lip, 2013
magiera23 napisał/a: | ponabijali się panowie??? |
To, że wkleiłem takie a nie inne ikonki, nie oznacza, że się z Ciebie nabijam.
Próbowałem Ci to wcześniej napisać, że się mylisz co do braku filtra AA w 6D, bo, j.w. wspomniałem - obwieszczono by to całemu światu, jak w przypadku wymienionych modeli Pentxa i Nikona.
magiera23 - Pon 01 Lip, 2013
muzyk napisał/a: | magiera23 napisał/a: | ponabijali się panowie??? |
To, że wkleiłem takie a nie inne ikonki, nie oznacza, że się z Ciebie nabijam.
Próbowałem Ci to wcześniej napisać, że się mylisz co do braku filtra AA w 6D, bo, j.w. wspomniałem - obwieszczono by to całemu światu, jak w przypadku wymienionych modeli Pentxa i Nikona. |
Spoko, nie ma problemu. Jak napisałem wcześniej, doczytałem i się wyjaśniło ...
|
|