|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat dla taty.
tiktak - Nie 30 Cze, 2013 Temat postu: Aparat dla taty. Cześć.
Mój ojciec musi wybrać sobie jakąś lustrzankę, dlatego, że coraz bardziej wciąga go fotografia. Największe zaufanie ma do Nikonów i Canonów, dlatego właśnie chce wybrać coś z tej firmy. Jego budżet to 3000zł i najbardziej lubi fotografię wszystkiego, najbardziej krajobrazy, potem makro . Upatrzył sobie Nikona D5100 wraz z 18-105mm . Chce mieć na początek uniwersalny obiektyw. Potem dokupi sobię jakąś 35mm lub 50mm . Czy polecicie dla niego ten aparat? Mówi, że super by było gdyby nawet 2500zł nie przekraczało. To z kartą pamięci i torbą. Proszę o porady. Ja chciałem mu doradzić, ale on mówi, że woli zapytać się profesjonalistów . Także proszę o poradę. Już dotykał 600D, D5100, D3200, D3100, 650D, 550D, najlepiej leżał mu D5100 i z tego co opowiadał 600D. I tutaj mi się pyta czy szumy są mniejsze w JPEG niż w RAW?
Z góry dziękuję za pomoc dla niego.
kojut - Nie 30 Cze, 2013
D5100 jest dobrym wyborem.
Szumy będą mniejsze w jpg (szczególnie przy włączonym odszumianiu).
Arek - Nie 30 Cze, 2013
Tata dobrze wybrał. D5100 + 18-105 VR to bardzo fajny zestaw. Tym bardziej uzupełniony o 1.8/35 i 1.8/50.
Sunders - Nie 30 Cze, 2013
tiktak napisał/a: | budżet to 3000zł |
tiktak napisał/a: | Upatrzył sobie Nikona D5100 wraz z 18-105mm . Chce mieć na początek uniwersalny obiektyw. Potem dokupi sobię jakąś 35mm lub 50mm . Czy polecicie dla niego ten aparat? |
Zdecydowanie tak. W takiej cenie to IMO obecnie najlepszy wybór.
tiktak - Nie 30 Cze, 2013
A jak z tymi szumami między JPEG, a RAW?
Sunders - Nie 30 Cze, 2013
http://www.optyczne.pl/15...brazu_JPEG.html
http://www.optyczne.pl/15...razu_w_RAW.html
lotofag - Nie 30 Cze, 2013
A lepiej przyprawiony będzie kotlet z przydrożnego baru czy samodzielnie zrobiony?
kojut - Nie 30 Cze, 2013
tiktak napisał/a: | A jak z tymi szumami między JPEG, a RAW? |
RAW to "surowy" plik, taki jak "widzi" matryca. JPG to plik wywołany przez wołarkę w aparacie. Taki plik jest już(w większości przypadków) wstępnie odszumiany (nawet jak NR jest wyłączone) i wywołany wedle wizji producenta.
Przeważnie jpg-i są mniej zaszumione niż RAW, który z założenia ma być plikiem nie poddanym jakiejkolwiek obróbce.
lotofag napisał/a: | A lepiej przyprawiony będzie kotlet z przydrożnego baru czy samodzielnie zrobiony? |
Bardziej to by mi do pierogów ruskich pasowało- mrożone, taśmowo robione ze sklepu czy domowe, przygotowane według własnej receptury.
tiktak - Nie 30 Cze, 2013
Aha ok . Jednak wybór padł na D5100 . Dziękuje wszystkim bardzo.
kufel - Nie 30 Cze, 2013
tiktak napisał/a: | potem makro | do tego potrzebny będzie osobny obiektyw, dedykowany do tego typu fotografii.
tiktak napisał/a: | Jednak wybór padł na D5100 | dobry wybór.
komor - Nie 30 Cze, 2013
lotofag napisał/a: | A lepiej przyprawiony będzie kotlet z przydrożnego baru czy samodzielnie zrobiony? |
W moim przypadku – lepszy będzie ten z baru. Na szczęście u mnie w domu gotuje żona.
tiktak - Pon 01 Lip, 2013
Słuchajcie, jednak poprosił mnie jeszcze o jedno. Powiedział, że jeszcze interesują go Pentaxy i ewentualnie dla nich mógłby poszerzyć budżet do 4000zł. Już teraz zamieszał sobie chyba sam w głowie. Proszę pomóżcie jeszcze w tym, bo zależy mu na dwóch obiektywach 18-55mm i 55-200/300mm. Zainteresowany był K-5 i K-30. Ja w Pentaxach się nie orientuję. Proszę, jeszcze to .
moronica - Pon 01 Lip, 2013
tiktak, a czemu tata sam nie dopyta, przeciez to dla niego aparat. nigdy nie rozumialam takich zabaw w gluchy telefon
serio tak mu zalezy na tych ciemnych, tanich i plastikowych zoomach?
muzyk - Pon 01 Lip, 2013
Prezent?
kojut - Pon 01 Lip, 2013
tiktak napisał/a: | Powiedział, że jeszcze interesują go Pentaxy i ewentualnie dla nich mógłby poszerzyć budżet do 4000zł. |
Tutaj jest tylko jeden słuszny wybór: k-5 (pierwsza wersja) i Sigma 17-50/2.8. Trochę inna opcja to Tamron 17-50/2.8 i zostaje jeszcze na dłuższy ciemny zoom (50-200 lub 70-300). Tylko Tamrona to raczej trzeba będzie wysłać do kalibracji.
muzyk - Pon 01 Lip, 2013
kojut napisał/a: | Tutaj jest tylko jeden słuszny wybór: k-5 (pierwsza wersja) i Sigma 17-50/2.8. Trochę inna opcja to Tamron 17-50/2.8 |
Dokładnie. Jeśli to dla taty, to zrób mu przyjemność i kup bdb aparat, a nie coś, z czego później nie do końca będzie zadowolony.
Nie wiem, on jest już starszy, ma 55 lat, a nadal go ciągnie właśnie do tego zajęcia, mówi mi, że chce się doradzić profesjonalistów, a on jest "za stary" na pisanie na forum - ja go zmuszać nie będę, to się pytam was "przez jego pytania". Zależy mu na dużym zoomie na początek. Czy K-30 + 18-55 + 55-200 wystarczy mu?
Jakie są różnice w ergonomii jeszcze sie dopytuje? Jak z rolkami? Proszę powiedzcie, ma kupić za 2 dni no i nie chciałbym, żeby źle kupił .
muzyk - Pon 01 Lip, 2013
tiktak napisał/a: | Czy K-30 + 18-55 + 55-200 wystarczy mu? |
To kup K30 z Tamronem 17-50 2.8 albo taką samą Sigmą.
Jasne szkło jest ważne, a nie tam jakaś ciemnica.
k5 byłby zdecydowanie lepszy, a jest w niemalże tej samej cenie za puszkę, co k30.
Czy?
Nie prezent, aczkolwiek nie mam pojęcia. Tak mu się spodobało, a to, że jest amatorem to chce na początek ciemny, żeby nie stracić dużo, jak mu się aż tak to podobać nie będzie. Podacie różnice między K-30, a K-5 w ergonomii?
kojut - Pon 01 Lip, 2013
tiktak napisał/a: | Czy K-30 + 18-55 + 55-200 wystarczy mu?
Jakie są różnice w ergonomii jeszcze sie dopytuje? Jak z rolkami? Proszę powiedzcie, ma kupić za 2 dni no i nie chciałbym, żeby źle kupił . |
K-5 jest zdecydowanie lepiej wykonany, ma dodatkowy wyświetlacz i więcej przycisków. Jak to już ma być k-30 i duży zakres "zooma" (ogniskowych) to bierz go z 17-50 Tamrona i 70-300 Tamrona lub Sigmy. W 4000 powinieneś się zmieścić spokojnie.
tiktak napisał/a: | on jest "za stary" na pisanie na forum |
oby tylko nie byl za stary na przeczytanie instrukcji i wyjscie poza tryb auto bo inaczej bez sensu ladowac 4000zl w ten sprzet. nie pisze tego zlosliwie, ludzie czesto mysla ze sa za starzy na to czy na tamto podczas gdy ich rowiesnicy czy starsi od nich bez kompleksow wciagaja sie w technologiczne nowinki bez wiekszych problemow. to kwestia nastawienia, nie wieku
I mówię mu, że właśnie takim podejściem powinien podejść do sprawy, a nie "pisanie na forum jest dla młodszych ode mnie ludzi"... Tak, tak najpewniej wyposaży się w 17-50 f/2.8 tylko jedno pytanie. Jego pytanie jest następujące "tak, dokupię ten jasny obiektyw sobię, ale musze wiedzieć czy 18-55mm wystarczy na początkowe fotki typu lekkie krajobrazy?"
na krajobrazy w dzien spoko wystarczy
kufel - Pon 01 Lip, 2013
tiktak napisał/a: | "tak, dokupię ten jasny obiektyw sobię, ale musze wiedzieć czy 18-55mm wystarczy na początkowe fotki typu lekkie krajobrazy?" | jak najbardziej, choć pewnie będą sytuacje ze te 55mm okaże sie za krotko.
Ok. A prosze, czy różnica w ergonomii K-30 i K-5 jest duża?
[ Dodano: Pon 01 Lip, 2013 13:45 ]
Jeszcze jedno, czy brak górnego LCD bardzo przeszkadza? Bo mojego tate właśnie to drażni.
kojut - Pon 01 Lip, 2013
tiktak, Tak, jest duża różnica, ale nie wiem, czy ktoś nieobeznany w temacie lustrzanek ją zauważy i doceni. Najlepiej to niech tata podjedzie do jakiegoś sklepu, gdzie mają oba aparaty i potrzyma w ręce, trochę się pobawi i sam zadecyduje, który jest lepszy ergonomicznie.
Co do 18-55, to dobry obiektyw, szczególnie w wykonaniu Pentaxa i z oznaczeniem WR. Ja nim focę do tej pory, ale gdy kupowałem aparat to budżet mi nie pozwalał zaszaleć z obiektywem, więc wziąłem w zestawie z aparatem. Teraz, gdy na horyzoncie pojawia się k-5 jako zastępstwo dla wysłużonego k-r, to będę brał, ale właśnie samo body i do tego s17-50.
tiktak napisał/a: |
Jeszcze jedno, czy brak górnego LCD bardzo przeszkadza? Bo mojego tate właśnie to drażni. |
Drażni brak, czy to że jest?
Mhm. Rodzice wykupili sobie wakacje w Grecji, głównie sam odpoczynek, zwiedzania praktycznie brak, bo rok temu dużo zwiedzali, to czy na widoczki wystarczy 18-55mm?
kojut - Pon 01 Lip, 2013
tiktak, wystarczy, tylko czy jest sens wydawać górę kasy na coś co można mieć za połowę tej kwoty i różnicy i tak się nie zauważy?
czyli?
kojut - Pon 01 Lip, 2013
tiktak, nikon d3100 +18-55 + sigma 70-300. Wszystko to za ok. 2100pln
Andrzej.M. - Pon 01 Lip, 2013
tiktak napisał/a: | to czy na widoczki wystarczy 18-55mm? |
Dla mojego rówieśnika jednak polecałbym K-5 i jako drugi obiektyw 70-210 , całkiem fajną używkę można na al...o kupić. Może być z AF (F lub FA ) albo manualną A 70-210/4. Tam coś dłuższego na pewno się przyda. Kitowy obiektyw owszem lubiłem za lekkość i małe gabaryty, ale zmieniłem na DA 16-45/4 i bardzo mi pasuje. Jednak co 24mm(w przeliczeniu) to lepiej niż 27mm. Ale do podróży mały i uszczelniony WR bardzo się nada.
Wybiorę dla niego K-30 18-55 i 55-200 http://www.redcoon.pl/B44...trzanki-cyfrowe
On powiedział naprawdę, że woli uczyć się na rzeczach "amatorskich".
Czyli Pentax K-30 ma dwie rolki to ok.
kojut - Pon 01 Lip, 2013
tiktak, bardzo dobry wybór, chociaż z uszczelnionym body celowałbym w uszczelnione obiektywy (WR).
Już zamówiłem, ojciec chce takie . Dziękuje wam wszystkim.
Andrzej.M. - Pon 01 Lip, 2013
Prawie dobrze - zamawiałbym WYŁĄCZNIE WR. Tak wiem - 500zł piechotą nie chodzi. Cóż że plaża piach, morska woda...
Trudno, jakoś sobie poradzi. Zamówienie złożone. Dzięki wszystkim. A powiedzcie mi, czy z odległości 10m poradzi sobie np. z sportem halowym o dobrym oświetleniu {hala}?
kojut - Pon 01 Lip, 2013
tiktak napisał/a: | A powiedzcie mi, czy z odległości 10m poradzi sobie np. z sportem halowym o dobrym oświetleniu {hala}? |
Tamron czy sigma by sobie poradziły. Ciemne kity już raczej nie, no chyba że na zawodach szachowych.
Andrzej.M. - Sro 03 Lip, 2013
Z obiektywem kitowym może być trochę cienko, albo wyższe ISO pójdzie w użycie ale da radę... i raczej długim kitem na krótkim końcu - bo jaśniej.
tiktak - Sro 03 Lip, 2013
Ok, dzięki .
[ Dodano: Czw 04 Lip, 2013 12:06 ]
Ehh słuchajcie totalna zmiana planów... Ojciec już jutro jedzie na jakieś pilne szkolenie, coś takiego, nie mam kompletnie pojęcia o co chodzi i musi mieć lustrzanke na jutro. Jako iż w naszej okolicy nie sprzedają nigdzie Pentaxów w okolicy, trzeba zapopatrzyć się w coś z innego systemu.. Jeszcze redcoon nawalił (tam dla niego zamawiałem). Słuchajcie 3200 do wydania na szkło i body (szkło tele) bardzo pilnie on tego potrzebuje, bo inaczej mówi, że ten wyjazd bez pamiątek w formie zdjęć to nie to samo. Kompletnie go nie rozumiem, proszę pomóżcie coś dla niego wybrać w tej kwocie... 3200zł na body i szkło system obojętny (ojciec znowu zaproponował Canona)...:/ Przepraszam za tyle kontrowersji, ale musi, że dzisiaj musi to mieć, a sam napisać nie chce... Bardzo proszę, zrozumcie mnie... Ja już nie mam na niego siły. Tłumacze, weź sobie coś tańszego, a on sobie teraz ubzdurał, że jasne szkło i body do 3200zł... oczywiście już wysyłka nie wchodzi w gre, bo dzisiaj musi jechać... Jakaś masakra po prostu...
[ Dodano: Czw 04 Lip, 2013 12:07 ]
Dodam, że firma Redcoon oświadczyła, że jest problem z wysyłką K-30 no i jest to teraz niemożliwe. :/
|
|