|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron 18-200 f/3,6-6,3 + co?? do zdięć makro
Bzyczek89 - Nie 30 Cze, 2013 Temat postu: Tamron 18-200 f/3,6-6,3 + co?? do zdięć makro Witam jestem całkowicie nowy w temacie fotografowania posiadam Nikona D3100 ale coś tam poczytałem i dowiedziałem się że można uzyskać dobry zoom (do makro robaczki ) przez pierścień odwrotnego mocowania ewentualnie przez drugi odwrócony obiektyw i teraz moje pytanie co lepsze pierścień i 18-200 czy dodać tylko jakiś inny obiektyw ??? jeżeli zle cos napisalem to prosze o poprawe pozdrawiam
hijax_pl - Nie 30 Cze, 2013
Do 18-200 to ja poleciłbym Raynoxa 250.
Bzyczek89 - Nie 30 Cze, 2013
Aha dziekuje A jakieś jeszcze inne rozwiązania stosunkowo tanie ??
moronica - Nie 30 Cze, 2013
Bzyczek89, nie z tym obiektywem. co to znaczy dla ciebie "stosunkowo tanie"? tansze od Raynoxa? nie ma
No wiesz na kieszeń przecietnego polaka ale czytałem że do robienia zdieć makro można zastosować odwracanie to znaczy jeden obiektyw mocowany normanie do body a 2 odwrotnie
Bzyczek89, konkrety. ten Raynox kosztuje okolo 260zl. to dla ciebie duzo, malo, w sam raz?
do mocowania 2 obiektywow to potrzeba jasnego teleobiektywu, inaczej wyjdzie ci tunel. a ten drugi obiektyw powinien byc dosc szeroka stalka i do tego musi miec pierscien przyslony. taka kombinacja to juz spore powiekszenia wiec przyda sie dodatkowo statyw, doswietlenie. tak wiec widzisz ze to wcale tania opcja nie jest no i trzeba miec juz wprawe w makro
a co uważasz ( oczywiście do nauki w makro ) o pierścieniu odwrotnego mocowania i ten obiektyw który obecnie mam ??
Bzyczek89, do odwrotnego mocowania to ponownie - 50mm lub szerszy i obowiazkowo z pierscieniem przyslony
Jivul - Nie 30 Cze, 2013
A może - kup najtańszą jasną stałkę (jak sądzę nikonowe 50/1.8) i pierścienie pośrednie (plastik ze złączami bagnet-obiektyw ~175zł). Powiększenie będzie regulowane, a w razie potrzeby masz jasną stałkę do zestawu.
|
|