forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Fuji HS30EXR, Olympus E-PL1 czy coś innego?

jj_bao - Pon 01 Lip, 2013
Temat postu: Fuji HS30EXR, Olympus E-PL1 czy coś innego?
Witam.

Szukam aparatu, który zastąpi mi Cybershota A720IS w którym matryca wyzionęła ducha. Aparat ma być w zasadzie wycieczkowy, przy czym zdjęcia będą prezentowane w zasadzie tylko na ekranie monitora.

Na czym mi zależy:
- w miarę sensowny poziom szumów i dobre odwzorowanie kolorów
- zoom pozwalający na swobodne fotografowanie detali na poziomie 5-6 piętra (dachy kościołów, starych kamienic etc.) lub sąsiednia płyta postojowa (ten samy dystans - do 50 metrów). Przy czym zależy mi właśnie na detalach w rodzaju głowa maszkarona, logo/napis eksploatacyjny na samolocie. Widoki to dodatek. Tego zooma właśnie brakowało mi w A720 - czasami musiałem ostro główkować nad wycięciem z jpg'a i powiększeniem a rezultaty jak to po takich zabiegach - nieszczególne.

Nie zależy mi na szybkim AF - moje cele się nie ruszają. Na super-jasnym obiektywie w sumie też nie. Zdjęcia robię głównie na zewnątrz w dobrych warunkach oświetleniowych (dzień i wnętrza oświetlonych hangarów/muzeów).

NIE chcę lustrzanki :)

Dlaczego? Bo już mam dwie których używam do robienia zdjęć na których mi zależy. To analogowa Praktica i towarzyszący Zenit 12XP - oba w stanie idealnym robiące zdjęcia które całkowicie mnie zadowalają. Czy to cz-b czy slajdy. Więc lustrzanka odpada.

Wstępnie wybrałem sobie superzooma z jednej i bezlusterkowca z drugiej. Przeglądałem zdjęcia na filckrze i oba aparaty robią sensowne. Mój problem w wyborze polega na tym, że Fuji sam z siebie jest spory w porównaniu do dotychczasowego Canona. No a Olympus to w zasadzie konieczność dokupienia dwóch obiektywów (czegoś długiego i jakiegoś sensownego naleśnika) do kitowego 14-42. No i kulejąca ergonomia małego body z długim obiektywem.

Nie do końca orientuje się w cyfrach, jest więc może jakiś aparat który spełni moje wymagania, a będzie mniejszy od HS30 i będzie kompaktem? Myślałem nad innym Fuji: X10, ale obawiam się, że ma za krótki obiektyw i odpadnie robienie zdjęć maszkaronom ukrytym pod okapami dachów. Opcje w rodzaju Olympusowych kieszonkowych megazoomów kuszą, ale większości brak trybu manualnego który byłby także mile widziany. Nie wiem, jak wypada Samsung WB750 czy Panasonic DMC-TZ30 - jeżeli są sensowne (z testów wynika że tak... i że nie :D ) to mogłyby być jakąś alternatywą dla tych dwóch z tematu.

Fora (w tym to) czytałem przez ostatnie trzy dni i prawdę mówiąc czuje się głupszy niż byłem zanim zacząłem poszukiwania.

Do wydania mam 1000-1500 PLN. Przy czym wolałbym zmieścić się w tej dolnej granicy albo i zejść poniżej.

[ Dodano: Sro 03 Lip, 2013 09:40 ]
Zdaje się, że poprzednia wiadomość była TLDR; :)

Nie mogę już edytować więc w skrócie czego szukam:

- dobra jakość
- w miarę dobry zoom

Miło by było mieć:
- PASM
- zapis RAW
- zwartą konstrukcję którą można schować w sakiewce przypiętej do paska czy niewielkiej torbie.

Ale przeżyję bez nich, zwłaszcza jeżeli automatyka będzie sobie radzić.

Do czego wykorzystuję aparat:
- zdjęcia wycieczkowo/kotletowe (60-70%)
- zoomy na detale architektoniczne znajdujące się gdzieś pod dachami: maszkarony, zakończenia rynien etc.

Gdzie robię zdjęcia:
- na zewnątrz, głównie w dzień
- w halach muzealnych, zazwyczaj dobrze oświetlonych.

Czego nie szukam:
- lustrzanki (mam, chcę coś mniejszego)
- totalnej idiotkamery

Ile mam kasy:
- 1500 PLN to maks co mogę wydać przed zakończeniem sezonu urlopowego, a potrzebuję aparat właśnie na urlop. Dlatego odpada X-S1, nad czym boleję.

Moje wstępny wybory:
- Fuji HS30EXR
- Samsung WB750
- Panasonic DMC-TZ30

Opcją jest bezlusterkowiec:
- Olympus E-PL1 z kitem i założeniem, że po wakacjach dokupię naleśnik (jako standard) i jakąś 150-200 mm stałkę.