forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Do czego jakich ogniskowych używacie?

gonzo04 - Sro 03 Lip, 2013
Temat postu: Do czego jakich ogniskowych używacie?
Witam, słowem wstępu - moje dotychczasowe doświadczenie to Lumix FZ-50 i kompakt samsung IT100, już od długiego czasu planuje przejście na lustro EOS 40D. Zastanawiam się jakie szkło na początek dobrać, uniwersalne z ogniskowymi w przedziale 17-100 i zapoznać się z lustrem, czy może od razu skupić się na doborze konkretnych szkieł?
Myśląc o doborze konkretnych szkieł, mam na myśli ich wykorzystanie do konkretnych scenerii:
1. do wnętrz, krajobrazu i architektury,
2. portretu,
3. sport i zwierzęta leśne.
Wstępnie o pkt. 1 myslę o szkle z kątem widzenia (oczywiśie dla matrycy APS-C) w zakresie ok. 105-65st. (ok. 10-20mm), a może lepszym (i też bardziej uniwersalnym) było by cos w zakresie 80-35st.); dla pkt. 2 widział bym jasną stałkę tylko nie wiem czy 50, 85 a może 105 mm (czy stałka o takich ogniskowych będzie dobra do macro?). Co do pkt. 3 to na razie bym traktował jako szlifowanie wiedzy (zakup na samym końcu).
Z braku możliwości i czasu ostatnio zaniedbałem pasję, dlatego proszę o wypowiedzi jakich szkieł (lub orientacyjnie przedziałów ogniskowych) używaćie do konkretnej scenerii. Myślę, że wasze wypowiedzi pomogą mi się zdecydować co wybrać.
dzięki za info

muzyk - Czw 04 Lip, 2013

Gonzo.
Sam mam 40D, więc polecam do niego stałki:

Nowa Sigma 18-35 1.8 zamiast stałek w tym zakresie, do tego 50 1.4 i 85 1.8
Jako tele - albo 70-200 f4L, albo coś jaśniejszego, może tamron 70-200 2.8 VC, albo Canon 70-200 2.8 L
Polecam też manualne obiektywy, np. Sonnar 135 3.5, 180 2.8, 300 f4 (ewentualnie).

Poza tym, do każdego z tych trzech punktów które podałeś można użyć różnych ogniskowych, bo np do krajobrazu jak najbardziej tele i to nawet 300 mm !!!

Wszystko zależy od tego, co jak chcesz sfotografować, czy np. w sporcie użykesz tele 300 2.8. czy może z 50 tką 1.4 podejdziesz na tyle blisko jakieś akcji (hmmm, jakiej) aby osiągnąć pożądane ujęcie - np. skoczek w dale sfotografowany z góry - jeśli jest taka możliwość.
Do zwierząt - hmm, tutaj nie pomoże nic innego, jak długie tele - najlepiej jasne, albo np. f4 ze stabilizacją - zobacz zdjęcia Karpia w galrii ( Nikkor 600 f4 VR).
portret - hmm, nawet 17 mm na apsc zrobisz.
Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.

Itd.

ryszardo - Czw 04 Lip, 2013

Też mam 40D.

Od początku z Sigmą 17-70 OS (fajne szkiełko).
Potem doszły manualne: Najpierw Tair 3s (4,5/300), Helios (2/58) i Mir 24H (2/35), potem jeszcze portretowy Zenit od noktowizora (1,5/100).
Z tego wszystkiego używałem tylko tele. Taira do przyrody (kiepsko mi nim szło, nie miałem cierpliwości) i Zenita do portretów (to dopiero była mała głębia ostrości).
Pozostałe dwa pokrywały mi się z zoomem i nie podpinałem ich nawet do body. Oczywiście można było do osiągnięcia konkretnych efektów, ale to nie było dla mnie. Sigma przesadnie ciemna nie jest, a AF, stabilizacja i uniwersalność u mnie zwyciężyły.

Po zakupie Tamrona 70-200/2,8 stopniowo przestałem używać również tele i portretówki. Po prostu spełniał obie te funkcje wystarczająco dobrze i do tego miał AF.

Moim zdaniem zestaw body + przyzwoity podstawowy zoom + dłuższe manualne stałki to fajna rzecz na początek i niezbyt droga.
Ale ostatnio przekonałem się, że posiadanie tylko jednej stałki jest wcale nie gorszym rozwiązaniem :razz:

kojut - Czw 04 Lip, 2013

gonzo04, do tego co wymienił muzyk, dodałbym jeszcze Tokinę 11-16/2.8 jako uwa.
pioroon - Czw 04 Lip, 2013

gonzo04, a ja bym zaczął od budżetu. Jaki?
Bo spokojnie możemy ci zrobić zestaw za 20.000pln + :)

muzyk - Czw 04 Lip, 2013

Sorry, trochę literówek narobiłem... :neutral:

Inaczej, użycie konkretnej ogniskowej, do wydawać by się mogło tego, do czego pasuje/może pasować/został stworzony obiektyw jest względne, np. w dziedzinie portretów i krajobrazu.
Tak jak pisałem, krajobraz można nawet długim tele zrobić, a portret np. 24 mm na pełnej klatce nawet.
Przykład.

Jak chcesz fotografować dosłownie wszystko, to warto jest mieć - obojętnie, zoomy czy stałki pokrywające zakres - dla APSc od np. 18 mm do 200/300
Jeśli chcesz się "specjalizować" - to wówczas takie ogniskowe, które będą Ci od razu najpotrzebniejsze (mam na myśli stałki).

Oczywiście, jeśli są środki, to poza wszelką dyskusją pozostaje zakup Sigmy 18-35 1.8, zamiast jednej dwóch stałek. Jeśli nie, warto dla szerokiego kąta choćby plastikowy 18-55 IS (ten nowy STM jest szybki, ale chyba najszybciej z aparatami obsługującymi STM :roll: ), który od 18-35 mm całkiem nieźle sobie radzi, choć ciemny, jak murzyńska chata nocą po zgaszeniu ogniska. :roll:

mozer - Czw 04 Lip, 2013

muzyk, a ta sigma to już jest na rynku?
magiera23 - Czw 04 Lip, 2013

mozer napisał/a:
muzyk, a ta sigma to już jest na rynku?

jest ale szkoda że nie na FF :cry:

np: na Amazon uk jest za £759.97 ( pod canona)
Sprzedaż od 07.07.13

a na Ebay-u już za £649

[ Dodano: Czw 04 Lip, 2013 20:00 ]
muzyk, masz już tą sigmę????

mozer - Czw 04 Lip, 2013

Pisali, że ma być dopiero w sierpniu...
magiera23 - Czw 04 Lip, 2013

mozer napisał/a:
Pisali, że ma być dopiero w sierpniu...

Też takie info znalazłem. Może chodzi o rynek polski :mrgreen:
W uk szkiełko już dostepne :smile:

muzyk - Czw 04 Lip, 2013

magiera23 napisał/a:
masz już tą sigmę????

Po co?
Mi ona niepotrzebna.
mozer napisał/a:
a ta sigma to już jest na rynku?

Nie wiem.
Zze strony Sigmy .de i podanych linków do sklepów wynika, że np. tu czas oczkiwania wynosi 7 dni...

pioroon - Pią 05 Lip, 2013

IMO trochę to źle rozegrali marketingowo. Powinni wypuścić pod koniec czerwca przed wakacjami. U nas pewnie będzie po wakacjach.
nienietaktak - Pią 05 Lip, 2013

to będzie jako prezenty pod choinkę
mozer - Pią 05 Lip, 2013

muzyk, no tutaj to przywalili z ceną - o 1000 zł drożej niż ma być w Polsze.
muzyk - Pią 05 Lip, 2013

mozer napisał/a:
no tutaj to przywalili z ceną - o 1000 zł drożej niż ma być w Polsze.

Cóż... a co dopiero niektóre ceny w USA i Europie...
Np. EP 5 w USA - 1000 baksów
w Europie - 1000 ... EURO !@@##$$%%^& :evil:

magiera23 - Pią 05 Lip, 2013

muzyk napisał/a:

w Europie - 1000 ... EURO !@@##$$%%^& :evil:

po przeliczeniu funcików nawet 756,61 EUR

gonzo04 - Sob 06 Lip, 2013

muzyk Nowa Sigma fajna ale jak dla amatora to trochę za droga jeszcze (przynajmniej dla mnie).
ryszardo Masz na myśli sigmę z pkt. 1 (patrz niżej)?
muzyk napisał/a:
Jak chcesz fotografować dosłownie wszystko, to warto jest mieć - obojętnie, zoomy czy stałki pokrywające zakres - dla APSc od np. 18 mm do 200/300

Po przeczytaniu kilku postów doszłem do tego samego wniosku, dlatego przygodę z lustrem zacznę najprawdopodobniej od:
1. Sigma 17-70 f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM.
2. Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO OS HSM.
Jak już poznam korpus to pewnie pomyśle o jakimś UWE i jednej stałce (może też pomyśle o jakimś tańszym dłuższym tele stało-/zmienno- ogniskowym).

PS. Co sadzicie o tych sigmach?
Wart uwagi ten zestaw? Czy można gdzieś kupić osłonę wizjera, której brakuje w tym body?

muzyk - Sob 06 Lip, 2013

gonzo04 napisał/a:
ale jak dla amatora

Nie uznaję takiego argumentu.
Ten co do kasy, owszem. Jeśli Cię nie stać, kup najlepsze szło/szkła jasne, na jakie Cię stać.

dcs - Sob 06 Lip, 2013

gonzo04 napisał/a:
Wart uwagi ten zestaw?
"... Idealny zestaw do robienia półamatorskich zdjęć. ..."

:grin:

muzyk - Sob 06 Lip, 2013

gonzo04 napisał/a:
Wart uwagi ten zestaw?

Zależy ile przebiegu ma migawka.
Obiektyw gów...y, ale puszka z uchwytem nawet za 1300 zł to niedrogo. Do tego lampa... może nie cud miód, ale zawsze coś.

No i można "półamatorskie" zdjęcia robić :lol: :lol: :lol: :lol:

P.S. Ale polew :lol: :lol: :lol:

muzyk napisał/a:
gonzo04 napisał/a:
ale jak dla amatora

Nie uznaję takiego argumentu.

Faktycznie zły argument, amator który śpi na kasie może sobie kupić np. same L`ki;-)
A co do mojego początkowego zestawu szkieł to możecie polecić coś innego sprawdzonego? Chętnie się przyjrze Innym szkiełką. Zakres ogniskowych nie koniecznie musi się pokrywać.
Ps. Wieczorem pisałem do kolesia pytając m.in. o przebieg.

dcs - Sob 06 Lip, 2013

http://www.ebay.com/itm/C...=item2ec8d5048f
muzyk - Sob 06 Lip, 2013

http://www.photohaus.de/i...ba066bdf7e56556
ryszardo - Sob 06 Lip, 2013

gonzo04 napisał/a:
muzyk Nowa Sigma fajna ale jak dla amatora to trochę za droga jeszcze (przynajmniej dla mnie).
ryszardo Masz na myśli sigmę z pkt. 1 (patrz niżej)?
muzyk napisał/a:

Po przeczytaniu kilku postów doszłem do tego samego wniosku, dlatego przygodę z lustrem zacznę najprawdopodobniej od:
1. Sigma 17-70 f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM.
2. Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO OS HSM.
Jak już poznam korpus to pewnie pomyśle o jakimś UWE i jednej stałce (może też pomyśle o jakimś tańszym dłuższym tele stało-/zmienno- ogniskowym).

PS. Co sadzicie o tych sigmach?
Wart uwagi ten zestaw? Czy można gdzieś kupić osłonę wizjera, której brakuje w tym body?

Tak, dokładnie ten obiektyw posiadam.
Zestaw bardzo fajny, taka lepsza wersja tego, co sam mam (Sigma 70-200/2,8 OS zamiast Tamrona 70-200/2,8).

Jeśli nie przeszkadza Ci ciężar i wymiary, to powinieneś być zadowolony.
Ja właśnie ze względu na masę przechodzę obecnie na u4/3. Noszenie kilku dodatkowych kilogramów, jak się idzie po górach z 15 kg plecakiem nie jest rzeczą przyjemną.

Szybkie pytanie. Czy wgranie nowego firmware czyści stan migawki? Odpowiedz nasuwa się jedna: oczywiście, że tak ale wole się upewnić.
ryszardo - Sob 06 Lip, 2013

gonzo04 napisał/a:
Szybkie pytanie. Czy wgranie nowego firmware czyści stan migawki? Odpowiedz nasuwa się jedna: oczywiście, że tak ale wole się upewnić.

Czyści? Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Wydaje mi się, że nie, ale pewny nie jestem.

muzyk - Sob 06 Lip, 2013

gonzo04 napisał/a:
Czy wgranie nowego firmware czyści stan migawki?

Musisz Vanisch dolać :wink:
ryszardo napisał/a:
u4/3

A co to? :twisted:

ryszardo - Nie 07 Lip, 2013

muzyk napisał/a:
A co to?

Takie bardzo towarzyskie zwierzątko - zawsze chce być z właścicielem :mrgreen:

gonzo04 - Nie 07 Lip, 2013

Mam kolejną opcję:
1. standard zoom to Canon 24-105 4L
2. tele zoom Canon 100-400 4.5-5.6 L
3. jakiaś UWA - może canon 16-35 2.8L II
Gotowy zestaw pod pełną :)
Zamiast 4 szkiełek będę miał 3 (myślę, że przy takiej szklarni ze stałki bym zrezygnował). Dlaczego taka opcja? Szkło nr 1 (kupione jako pierwsze),w porównaniu do sigmy 17-70 na APS-C ma mniejsze kąty, ale jako spacer zoom chyba wystarczy (na FF to już będzie idealny uniwersal zoom) za to zdjęcia przykładowe w teście optycznym bardziej do mnie przemawiają. Jeśli chodzi o szkło nr 2 to ma bardziej użyteczny zakres ogniskowych od sigmy 70-200 jako tele, co do sampli w testach to oba szkła mi się podobają choć minimalnie chyba canonik lepiej.
Co sądzicie o tym zestawienu? Czy może ze względu na światełka w sigmach zostać przy opcji nr 1.

lotofag - Nie 07 Lip, 2013

gonzo04 napisał/a:
Mam kolejną opcję:

"Standard zóm" to to owszem jest, ale dla 6D i wyżej, a nie dla APS-C 40D ;)

lotofag napisał/a:

"Standard zóm" to to owszem jest, ale dla 6D i wyżej, a nie dla APS-C 40D ;)

Już poprawiłęm o co mi chodzi :)
PS. Ten C 24-105 nie sprawdzi się jako spacer zoom??

gonzo04 napisał/a:
Szkło nr 1 (kupione jako pierwsze),w porównaniu do sigmy 17-70 na APS-C ma mniejsze kąty, ale jako spacer zoom chyba wystarczy

To zależy od potrzeb, dla mnie 24mm na APS-C to wąsko jak na początek zakresu takiego szkła, ale dla kogoś innego może być ok.
gonzo04 napisał/a:

(na FF to już będzie idealny uniwersal zoom)

O ile rzeczywiście przewidujesz kupno FF ;) Choć w C to obecnie jedyna droga do przyzwoitego jak na współczesne standardy obrazka...
gonzo04 napisał/a:

Jeśli chodzi o szkło nr 2 to ma bardziej użyteczny zakres ogniskowych od sigmy 70-200 jako tele

I jest przy tym duzo ciemniejsze. Tak czy siak to dwa zupełnie różne obiektywy - pytanie na czym bardziej Ci zależy (zakres ogniskowych, światło) i do czego ma to być wykorzystywane.

Wujek_Pstrykacz - Nie 07 Lip, 2013

gonzo04 napisał/a:
Mam kolejną opcję:
2. tele zoom Canon 100-400 4.5-5.6 L
3. jakiaś UWA - może canon 16-35 2.8L II

To już kasa nie gra głownej roli :razz:

A kto powiedział że takowa gra :twisted: żartuje tylko, zakupy rozłożyły by się bardzie w czasie.
wracając do pierwszego szkłą boje się że będzie bardzo wąsko na APS-C, a zna ktoś Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC i jako on się ma do sigmy 17-70 f/2.8

Jivul - Nie 07 Lip, 2013

No bo samo 16-35/2.8L to koszt większy niż sigma 18-35/1.8 która niedawno była za droga :P

lotofag napisał/a:
O ile rzeczywiście przewidujesz kupno FF ;) Choć w C to obecnie jedyna droga do przyzwoitego jak na współczesne standardy obrazka...

dokładnie - jeżeli chcesz robić zestaw "FF ready" to zastanów się za ile czasu na to FF przejdziesz, bo wejdziesz w koszty i ciemność. Ciekawe co tam 70D pokaże w sprawie obrazowania :roll:

Co do 24-105/4L to na początek dasz radę... ja od paru lat się męczę na 28mm :D trzeba się tylko przyzwyczaić do siadania w dalszych rzędach, robienia headshootów, stabilniejszych rąk, spadania z urwiska i wpadania pod auto przy cofaniu jak się chce objąć całą rodzinkę :cool:

gonzo04 napisał/a:
sigmy 17-70 f/2.8

Nie ma takiego obiektywu.
Jest albo 17-70/2.8-4.5 (pierwsza wersja) i dwie późniejsze 17-70/2.8-4 albo 17-50/2.8
gonzo04 napisał/a:

wracając do pierwszego szkłą boje się że będzie bardzo wąsko na APS-C,

A masz w tej chwili jakiś korpus z podstawowym szkłem pod ręką? Jeśli tak, to ustaw sobie te 24mm i sprawdź jak Ci się to widzi.

IMHO to jakieś dziwne kombinacje z tymi obiektywami - może odpuść sobie jedno z tych szkieł (np. UWA) i kup np. 6D. Jeśli jednak chcesz APS-C, a FF to pieśń odległej przyszłości, to praktycznie wszyscy robią to obecnie lepiej niż Canon. A Sigmy czy Tamrony kupisz z dowolnym mocowaniem (no, z pewnymi wyjątkami...)

na chwile obecna nie mam żadnego korpusu. Może jeszcze dziś pojadę po d40, koles ma też tamrona 17-50 f/2.8 bez stabilizacji. Zależy jaka cena szkła będzie to może bym się skusił wsiąść na pierwsze szkło, a z czasem by się zobaczyło. Do rozbudowy szklarni chyba muszę na chłodno podejść, dać sobie czas :D
Co myślicie o tym szkle jak na pierwsze/początek?

PS. czeski błąd miało być 17-70 f/28-4.0 :wink:

[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 01:49 ]
Zestaw kupiony, 40d + tamron 17-50 2.8LD + CF 8GB + Velbon Sherpa 600R + Nova 160 AW :-)
Teraz zostanie tylko nauka i zabawa :-D

[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 01:52 ]
Dzięki wszystkim za wypowiedzi mniej lub bardziej owocne :mrgreen:
Do zamknięcia.

muzyk - Pon 08 Lip, 2013

gonzo04 napisał/a:
Zestaw kupiony, 40d + tamron 17-50 2.8LD + CF 8GB + Velbon Sherpa 600R + Nova 160 AW :-)
Teraz zostanie tylko nauka i zabawa :-D

I bardzo dobrze! Gratulacje!

Sprawdź tylko, czy Tamron ostrzy w punkt na na 17,24, 35 i 50 mm.
Ten, który ja kiedyś kupiłem do 30D - jest bardzo dokładny - sprawdzany w serwisie Canon/Tamron w Hamburgu.

gonzo04 - Pon 08 Lip, 2013

Ostrość łapie bardzo dobrze, sprawdzone na tablicy w domowych warunkach (co potwierdza słowa sprzedającego: zestaw został oddany do serwisy tamrona w celu kalibracji). Przeglądając test obiektywu na optyczne (szczególnie zdjęcia przykładowe) czułem, że nie przemówi do mnie to szkiełko i po moich pierwszych zdjęciach testowych ta obawa potwierdziła się, wiozłem tylko dlatego że dużo ludzi pisze o problemach z trafieniem w szkło które będzie od razu skalibrowane (tamron i sigma). W końcu lepsze takie niż teoretycznie lepsze z BF/FF.
Do nauki i wyrobienia sobie podgląd jakich kątów mi najbardziej brakuje wystarczy :mrgreen: . I tym optymistycznym akcentem zamykam temat.