forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrznka za 4000+

remir - Czw 04 Lip, 2013
Temat postu: Lustrznka za 4000+
Witam
Temat jak bumerang powrócił i jak zwykle proszę o pomoc. Szukam lustrzanki z obiektywem w przedziale 4000 ale jestem elastyczny te kilka stowek dozuce jak cos. Zdecydowany jestem na canona. Używki hmm. Szukałem jakieś 50 ale te ceny no niesamowite tyle za ten sprzęt:(. jest opcja ze złe szukałem ale mniejsza z tym. Zastosowanie głownie portrety wiec jakas stalka plus zamienił na kita myśle tu o sigmie albo tamronie ale którego??
Myślałem nad ta stalka ona będzie tylko uzupełnieniem ale jakaś propozycje napewno uwzglednie. Wracając do brody mySlalem o 50 cenowo pasuje mi 60 a tu juz niedługo 70 która spowoduje spadek cen 60 i 7 mam nadzieje i do tego momentu bym sie watrzymal z zakupem nowego body jeśli na takie sie zdecyduje. A wiec jakieś propozycje z waszej strony??

kojut - Czw 04 Lip, 2013

Musi być Canon? Masz już jakieś graty do tego systemu? Bo jak nie to patrz na Pentax k-5 i Sigma 17-50/2.8 lub Nikon D7000 z taką Sigmą. Wszystko poniżej 4k.
Andrzej.M. - Czw 04 Lip, 2013

http://www.ceneo.pl/13419181 choć obiektyw 18-135 może ci nie pasować , a skoro wolałbyś stałkę to Pentax K-5 ma świetny obiektyw portretowy Pentax FA 77mm f/1.8 AL Limited lub zoom Pentax SMC DA 50-135mm f/2,8 ED . Oczywiście można to robić taniej optyką Tamrona (90mm/2,8 macro) czy sigmy (85/1,4) a nawet manualnym samyangiem 85/1,4.
Inną opcją może być Nikon D7100 i jeden z wymienionych już obiektywów czy Nikkor 85/1,8 albo 85/1,4 jeśli zdecydujesz się na zwiększenie budżetu.
Dlaczego te aparaty? Ze względu na najlepsze własności matryc - dają obrazki niemal jak z 5D , czego o mniejszych matrycach tego producenta (od 5D) powiedzieć się nie da.

kojut - Czw 04 Lip, 2013

Panie Andrzeju- zarówno 77ltd jak i da*50-135 to obiektywy w granicach 4tys. Z puszką cena sięgnie 7k.
Dobrym rozwiązaniem byłby d7000 z 18-55 i do tego 85/1.8 jako portretowe szkło.

Andrzej.M. - Czw 04 Lip, 2013

Cytat:
Używki hmm

bywają w okolicy 2-3K.
Tamron90 -ok. 1200zł?

muzyk - Czw 04 Lip, 2013

Jeśli Canon to albo 6d ze względu na obrazek, albo 5dIII - nieco gorszy obrazek, lepsze wyposażenie, albo nowy 70D.
Resztą... szkoda sobie głowę zawracać, chyba, że pójść na całość i kupić używkę np. 40D i porządne szkło.

pioroon - Pią 05 Lip, 2013

muzyk, dobry jesteś :)
I to wszystko za 4kpln? Ostatnia opcja to rozumiem.

muzyk - Pią 05 Lip, 2013

Napisałem, co warto z Canona aktualnie - to nie znaczy, że proponuję zakup.

Realnie podchodząc do sprawy: używka 40 ba nawet 30 D i porządne szkło/a.
Tak, wiem. Stare matryce itd.

Ergonomia bardzo dobra, używalne iso 800, niska cena.

remir - Pią 05 Lip, 2013

Biorę pod uwagę zakup używki ale nigdy przy tak starym body nie mamy pewności jego historii. Używana 50d jak najbardziej ale już 40 musiałbym naprawdę dobrze trafić. Jednak za nowym przemawia nagrywanie filmów które mi się przyda żeby nie nosić kamery ze sobą.
Przyjrzałem się temu d7000 i on wygląda całkiem fajnie. Ale tak jak powiedziałem chciałem canona a on w sierpniu będzie miał premierę 70d więc na pewno ceny spadną . Jeśli body ma być w cenie 4000-4500pln to takie 7d potanieje a poprzednik 60d też. Więc i tak zakup będzie realizowany w wrzesień-listopad.

Może do tego czasu jakaś używka wpadnie zobaczymy. Ale nadal się zastanawiam nad tym nikonem d7000 jak on wypada w teście był ok. Ale jakie wasze wrażenia??
I w takim razie jakie szkło zamiast kita?? który będzie lepszy tamron czy sigma ??
Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM
Sigma 17-50 F2.8 DC EX os HSM
Tamron 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD
A może jakiś nikon ??

kojut - Pią 05 Lip, 2013

remir napisał/a:
Sigma 17-50 F2.8 DC EX os HSM

Teraz w promocji za 1690. Lepszego szkła w podobnej (a nawet większej) cenie nie znajdziesz.

Andrzej.M. - Pią 05 Lip, 2013

Jak jest w promocji - też bym brał (proszę link do niej!!! na PW)!
Tamron jest optycznie też dobry ale wolniejszy i mniej solidny.

O standardowych zoomach nie pisałem - bo do portretu trochę krótkie są - stąd Nikkor 85/1,8 był moim faworytem. Dlatego wziąłbym Nikona D90 - póki jeszcze NOWEGO można kupić i to szkło! Taka sama ergonomia jak D7000 , obrazek bardzo udany , nadal góruje nad Canonami 1,6 użytecznym ISO (977ISO D90 vs. 854 ISO 7D, pozostałe mają jeszcze mniej). To samo dotyczy rozpiętości tonalnej czy dynamiki barw.
Co do nowego C 70D - nie zdziwię się jeśli użyteczne ISO nie przekroczy 850ISO - wszak zgodnie z polityką Canona - nie może dwucyfrówka być lepsza od "flagowca" 7D. Wygląda na to ze konstruktorzy skupili się na tym by nadrobić zaległości w filmowaniu lustrzanką a nie na porządnym obrazowaniu. No i te 20 Mpix - po co? żeby bardziej szumiało? Czy żeby kartę prędzej zapełnić?

muzyk - Pią 05 Lip, 2013

remir napisał/a:
ale nigdy przy tak starym body nie mamy pewności jego historii.

A co tu mieć pewność o historię?
Że duży "przebieg" migawki, że wymieniona migawka?
To nie samochód, a 40D można za ok 1000 zł dostać, a może i mniej.
remir napisał/a:
Przyjrzałem się temu d7000 i on wygląda całkiem fajnie. Ale tak jak powiedziałem chciałem canona a on w sierpniu będzie miał premierę 70d więc na pewno ceny spadną . Jeśli body ma być w cenie 4000-4500pln to takie 7d potanieje a poprzednik 60d też. Więc i tak zakup będzie realizowany w wrzesień-listopad.

aha, chyba że.

muzyk napisał/a:
To nie samochód, a 40D można za ok 1000 zł dostać, a może i mniej.

Za taką kwotę to Pentax K-10 można kupić , ten staruszek (hit 2006/7roku) daje obrazek porównywalnej jakości co Canon 60D, choć użyteczne ISO ma nieco ponad 500. Choć niektórzy mniej wymagający twierdzą że i 800 ujdzie. Można jeszcze trafić na zadbany egzemplarz od osoby przesiadającej się na nowe modele Pentaxa K-5 (K5II, KIIs, czy K30, k50 lub k500). Sam takiego w zeszłym roku koledze odstąpiłem ze sporym przebiegiem 49 tyś. Ale 51 tysięcy jeszcze spokojnie przez kilka lat może robić. Radzę dokupić druga baterię i co jakiś czas zamieniać na naładowane, bo po kilku latach bateria podtrzymująca pamięć może już być rozładowana, albo trzymać krótko - może nie wystarczyć na te kilka godzin ładowania akumulatora i nastawy jakie sobie zrobisz będą się zerowały. Ta uwaga dotyczy KAŻDEGO sprzętu.

kojut - Pią 05 Lip, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jak jest w promocji - też bym brał (proszę link do niej!!! na PW)!

Panie Andrzeju- cała Europa trąbi o tej promocji i to żadna tajemnica nie jest. Proszę, oto link: http://www.sigma-sklep.pl...-hsm,637,p.html
Trochę było problemów z dostępnością (nie wiem jak teraz) i z tego co pamiętam, to przy zamówieniu tydzień temu, czekać trzeba było do sierpnia. Może sytuacja się poprawiła- należałoby to sprawdzić.

muzyk - Pią 05 Lip, 2013

Za taką kwotę to Pentax K-10 można kupić

Można i jeszcze taniej, stary 20D, który daje również piękny obrazek, tyle, że to leciwa konstrukcja ze słabiutkim monitorkiem.
Jeśli jednak komuś to nie przeszkadza, mógłby być ze zdjęć z 20D zadowolony.
Warunek, bdb szkła, a nie tam jakieś "kity".
K10 nie kupiłbym.

Pentax K5 można kupić JESZCZE nowy... ale używką też bym nie pogardził.

muzyk napisał/a:
Można i jeszcze taniej, stary 20D, który daje również piękny obrazek, tyle, że to leciwa konstrukcja ze słabiutkim monitorkiem.

K-20D jest nowszą konstrukcją od K-10 , choć obrazowo akurat K-10 jest jednak lepsza - ponieważ zwykłem mieć zawsze dwa aparaty - miałem akurat K-x i dokupiłem używany K-10 (miał być jako drugi-awaryjny) który szybko stał się tym pierwszym , bo choć do zdjęć w ciemnych pomieszczeniach nadawał się średnio - oczywiście w stosunku do K-x - to ergonomią i jakością wykonania , jasnym wizjerem zmuszał mnie do używania. Z gorszym światłem radziłem sobie fleszem zewnętrznym odbijanym od czego się dało przy 400 ISO miałem to co z k-x przy 1600... tyle że ładniej. :mrgreen:
muzyk napisał/a:
Warunek, bdb szkła, a nie tam jakieś "kity".

Właśnie dlatego doradzam K-10 i resztę zainwestować w Sigmę 17-50/2,8 albo takiegoż Tamrona.
K-5 używkę za 2500 można kupić niezłą - to i na obiektyw 1500 zostaje, A obrazek jakościowo 5D nie ustępuje. :cool:

remir - Pią 05 Lip, 2013

http://slrhut.co.uk/produ...l-Camera-Body-/

a co powiecie na taka promocje ?? tylko brać okolo 1200 zl różnicy na nowym sprzecie.

muzyk - Pią 05 Lip, 2013

K-20D jest nowszą konstrukcją od K-10

Ja pisałem o starym Canonie 20D :razz:

Jeśli stare aparaty, to wlaśnie coś z trójki 20/30/40D, jeśli nowsze - Pentax K5/II/IIs.
Ewentualnie Nikon d7100.
remir napisał/a:

a co powiecie na taka promocje ??

maszynkę do robienia szumu chcesz kupić? :mrgreen:

Owszem, stare Canony też szumią na wyższych iso, ale nie kosztują jako używki taaaaakiej kasy...

remir - Sob 06 Lip, 2013

Dziś przeczytałem że teraz szum to gówniane kryterium przy wyborze sprzętu i 3 grupy osób udzielających się w dyskusji. I się zastanawiam nad sensem tych wszystkich wypowiedzi. Oczywiście szanuje wiedzie i doświadczenie tych osób ale sprzęt który ja potrzebuje to nie profesjonalna półka i 20k na niego tylko 4k+. Na większości zdjęć pewnie tego szumu nie dopatrzę się ani inni oglądający się. Wiec kryterium szum, no szczerze nie jest na pierwszym miejscu.
muzyk - Sob 06 Lip, 2013

Przecież piszę, 40D i bdb szkła, np. 85 1.8, 50 1.4.
Elek nie proponuję, bo są droższe jak Twój budżet.

Mam, da się focić, ba nawet ładne zdjęcia wychodzą.
Miałem 30D - który nawet nieznacznie lepszy obrazek dawał... tak, właśnie tak.
Czy kupiłbym jeszcze raz zamiast 40D? Pewnie tak, ale stało się inaczej, bo 40D ma kilka rzeczy ulepszonych, w tym autofokus.

remir napisał/a:
I się zastanawiam nad sensem tych wszystkich wypowiedzi.

Zatem nie masz po co dalej pytać tutaj i zdecyduj sam na podstawie własnego rozeznania.

Sunders - Sob 06 Lip, 2013

remir napisał/a:
http://slrhut.co.uk/product/ID255C5/3814b004-_Canon-EOS-7D-SLR-Digital-Camera-Body-/

a co powiecie na taka promocje ?? tylko brać okolo 1200 zl różnicy na nowym sprzecie.

Cena IMO bardzo atrakcyjna, tylko ile zostanie Ci na szkło?

remir - Nie 07 Lip, 2013

Fakt na jedno szkło znajdzie się jeszcze kasa ta Sigma 17-50 F2.8 DC EX os HSM to od ręki bym brał a stałke później.

A body może jednak trzeba pomyśleć na starszym albo zwiększyć budżet.

Sunders - Nie 07 Lip, 2013

remir napisał/a:
na jedno szkło znajdzie się jeszcze kasa ta Sigma 17-50 F2.8 DC EX os HSM to od ręki bym brał a stałke późnie

Jesli "od reki" możesz nabyć nowe 7D i tą sigmę, to IMO warto skorzystać z tej promocji.
Zaraz po zakupie warto też sprawdzić celność tego zestawu /na okoliczność FF/BF/.

remir - Nie 07 Lip, 2013

muzyk napisał/a:
maszynkę do robienia szumu chcesz kupić?

A te szumy ??? Widziałem opinie, jednak znaleźli się tacy że kupili. Pomimo tego warto??

lotofag - Nie 07 Lip, 2013

remir napisał/a:
Dziś przeczytałem że teraz szum to gówniane kryterium przy wyborze sprzętu i 3 grupy osób udzielających się w dyskusji. I się zastanawiam nad sensem tych wszystkich wypowiedzi. Oczywiście szanuje wiedzie i doświadczenie tych osób ale sprzęt który ja potrzebuje to nie profesjonalna półka i 20k na niego tylko 4k+. Na większości zdjęć pewnie tego szumu nie dopatrzę się ani inni oglądający się. Wiec kryterium szum, no szczerze nie jest na pierwszym miejscu.

Tu nawet nie chodzi o szum sensu stricto, po prostu Canon w matrycach jest obecnie delikatnie mówiąc mocno do tyłu. A że dalej dobrze się sprzedaje, jest baza szkieł, itp. to nie ma pędu do ulepszeń. I tu rodzi się pytanie, jakie kto ma wymagania i co mu odpowiada, co ma zamiar dalej robić ze zdjęciami i inne tego typu przemyślenia.
U konkurencji nawet za sporo mniej niż 3k wygląda to dużo lepiej (o ile chce się to wykorzystać) i nie mieszajmy tu jakichś "profesjonalności" i tym podobnych pierdół. Tak to mogą marketingowcy chcieć żebyś myślał.

Sunders - Nie 07 Lip, 2013

remir napisał/a:
A te szumy ??? Widziałem opinie, jednak znaleźli się tacy że kupili. Pomimo tego warto??

Co będziesz fotografował?Będziesz obrabiał swoje zdjęcia w jakimś programie graficznym?Jakie będzie ich przeznaczenie?

jaad75 - Nie 07 Lip, 2013

K-20D jest nowszą konstrukcją od K-10 , choć obrazowo akurat K-10 jest jednak lepsza
Aparaty o takich oznaczeniach nie istnieją.
maestro - Nie 07 Lip, 2013

remir napisał/a:
http://slrhut.co.uk/product/ID255C5/3814b004-_Canon-EOS-7D-SLR-Digital-Camera-Body-/

Co to za sklep, że Canon 6D wychodzi za ok 5100 zł ? Oni oferują nowy sprzęt ?

Olympus OM-D E-M5 niecałe 2900 zł ... WTF ??

remir - Pon 08 Lip, 2013

Wygląda na nowe bo za dodatkowa opłata można przedłużyć gwarancje do 3 lat.

Są przeceny ale np d700 body jest za niecałe 3000 funtów!!!!!!!!. Więc jedne taniej a drugie no trochę przesada z ceną.

matys - Pon 08 Lip, 2013

na slrhut trzeba uważać. Pisze czasami ze są nowe, lecz takie nie są. Czasami można trafić na aparaty z wystawy, albo w opakowaniu standardowym znajdują sie zamienniki np baterii, ładowarek itp.
Zawsze sprawdzaj zakładkę "product includes"
Masz przykład na tej lustrzance:
http://slrhut.co.uk/produ...a-_Body-Only_-/
Camera Strap (Replacement)

Ja mam bardziej zaufanie do ProCameraShop
http://www.procamerashop....l-slr-body.html

Andrzej.M. - Pon 08 Lip, 2013

jaad75 napisał/a:
K-20D jest nowszą konstrukcją od K-10 , choć obrazowo akurat K-10 jest jednak lepsza
Aparaty o takich oznaczeniach nie istnieją.

Pentaxa K-10D miałem jeszcze półroku temu i zapewnia że nadal istnieje.
Pentax K-20D nadal też jest , choć od modelów K7 czy Km przestali dodawać D jako oczywistość traktując że cyfrowe. A że z rozpędu pominąłem D w K-10 ... bez przesady. :wink:

remir napisał/a:
Dziś przeczytałem że teraz szum to gówniane kryterium przy wyborze sprzętu

To absolutna bzdura - jest to jedno z kryteriów, chodzi raczej o jakość obrazowania matrycy.
Dla przykładu - powiedzmy że fotografując coś na białym tle lib pod słońce, nie przełączyłeś aparatu na pomiar punktowy, mając matrycę nowoczesną o dużej rozpiętości tonalnej i dynamice barwnej, masz bardzo duże prawdopodobieństwo że zdjęcie jednak uratujesz i będzie wyglądało dobrze , przy mniejszej rozpiętości i dynamice - będzie dużo gorszej jakości. O odwrotnej sytuacji to nawet nie piszę , bo prześwietlenia to jeszcze gorsza sprawa. Włąśnie po to potrzebne są lepsze matryce właśnie amatorom - żeby mogły "naprawiać" błędy początkujących. To że świadomy użytkonik może z nich zrobić jeszcze lepszy użytek leży poza dyskusją.

Dlatego nie przepadam za APS-C Canona , bo właśnie on daje najmniejsze możliwości fotografującym , nie ulepszając matryc doprowadzili do sytuacji w której Peny Olympusa systemu 4/3 - E-PM2/E-PL5 (czyli z mniejszą matrycą - mnożnik X2 !) o ironio - dają już lepsze obrazki niż 7D!

muzyk - Pon 08 Lip, 2013

nie przepadam za APS-C Canona , bo właśnie on daje najmniejsze możliwości fotografującym

Oj tam. Zależy do czego kto potrzebuje aparatu.

jaad75 - Pon 08 Lip, 2013

A że z rozpędu pominąłem D w K-10 ... bez przesady. :wink:
Pomyliłeś całkowicie oznaczenie modeli. To był Pentax K10D i K20D (podobnie jak K100D i K200D), bez "-" w środku. Dopiero modele od K-m zaczęły znowu używać oznaczeń z "-" (jak kiedyś w analogach). Dobrym zwyczajem jest pisać prawidłowo oznaczenia, zwłaszcza na forach, bo potem ciężko znaleźć coś wyszukiwarką.
Andrzej.M. - Pon 08 Lip, 2013

Oj tam... Z kreską czy bez wujek google da radę... :wink:
Może mi się mylić tak samo jak z tymi "D" co raz są raz nie... szczegóły to ja wolę na zdjęciu... ale się staram! :mrgreen:

remir - Czw 25 Lip, 2013

Witam
Pojawiła sie możliwość zakupu używanego 7d z przebiegiem 80k w cenie poniżej. 3 tys czy taki zakup będzie opłacalny ??

ophiuchus - Czw 25 Lip, 2013

remir, to już powyżej połowy gwarantowanej żywotności migawki... nie wiem czy bym się zdecydował...
lotofag - Czw 25 Lip, 2013

A ktoś inny oprócz Ciebie jest w stanie stwierdzić czy Ci się to opłaca? ;)
kufel - Czw 25 Lip, 2013

ophiuchus napisał/a:
remir, to już powyżej połowy gwarantowanej żywotności migawki
racja, choć nie jest powiedziane ze coś pierdyknie. choć z każdym kolejnym klapnięciem szanse wzrastają ;)

z drugiej strony , jeśli koszt wymiany migawki byłby dość niski, to ostatecznie , gdyby trzeba było wymieniać, całość wyszłaby dość tanio.

pytanie w jakim stanie ogólnym jest to body...

Andrzej.M. - Czw 25 Lip, 2013

remir napisał/a:
używanego 7d z przebiegiem 80k

A co masz już systemowego?

W tej cenie to i Pentaxa i Nikona z lepszymi matrycami i to nawet nowe kupisz. Pentax K-5 (bez II czy IIs) spokojnie dostaniesz.(jak w k-50 lecz z trybem szybkim 7kl/s i wolnym 1,6 kl/s)
Albo samo body Nikon D7000...
Albo Pentax K-30 ; K-50 lub K500... (tyle że bez górnego wyświetlacza ale również uszczelnione, konstrukcja magnezowo-stalowa, K-30-poliwęglanowo-magnezowa, pryzmaty pentagonalne 100% pola widzenia w wizjerze, 6kl/s lub 3kl/s, korekcja naświetlenia +/- 5 EV! ).