forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Panasonic G-6

magiler - Pon 08 Lip, 2013
Temat postu: Panasonic G-6
Przeczytałem właśnie (u konkurencji) że nowy Panasonic G-6 wyposażony jest w matrycę z 2011 r., która była już w modelu GH2. Szybki rzut okiem na test GH2 (i G-5) zgasił moje zainteresowanie nowym korpusem (zakres tonalny 5.3 w 2013r to jakiś żart? LINK). Czy ktoś wie coś więcej, albo może pracował już z G-6? Cena byłaby atrakcyjna (IMO) ale tylko gdyby matryca była z GH3...
muzyk - Pon 08 Lip, 2013

Hmm, jakbym tak się przejmował zakresem tonalnym, to nie powinienem kupić GX1, bo też lipa.
Tymczasem, jest to mój ulubiony aparat.

magiler - Wto 09 Lip, 2013

GX1 kosztuje 1600 PLN, a G-6 już 2900 PLN (wg. skapiec.pl). To daje perspektywę moim oczekiwaniom co do jakości...
fatman - Wto 09 Lip, 2013

Już Ansel Adams mówił, że najważniejsze w fotografii jest 12 cm za aparatem :razz:
magiler - Wto 09 Lip, 2013

Tak by można skwitować każdą dyskusję o sprzęcie... To prawda jest, ale o G-6 nie mówi nic...
muzyk - Wto 09 Lip, 2013

magiler napisał/a:
GX1 kosztuje 1600 PLN,

Gdzie takie ceny? :roll:
Jak dobrze poszukasz to dostaniesz nowy za poniżej 300 euro.
magiler napisał/a:
To daje perspektywę moim oczekiwaniom co do jakości...

Nie oczekuj, że nagle G6 będzie dużo lepszy od GX1... zwłaszcza w jakości obrazka.

manolo - Wto 09 Lip, 2013

dlaczego LUMIX DMC-GH3 kosztuje 5k ? pytanie może wydawać się głupie, ale to spore pieniądze jak na to co on oferuje.
muzyk - Sro 10 Lip, 2013

Bo GH-3 jest najwyższym modelem w ofercie Panasonica, poza tym, raczej bardziej przeznaczony do filmowania, niż klikania obrazków.
manolo - Sro 10 Lip, 2013

ok, w takim razie który jest do klikania obrazków, ma wbudowany evf i stosunkowo nową matrycę ?
TS - Sro 10 Lip, 2013

manolo, Panas nie ma takiego :) . Jeśli ważna jest jakość obrazka przy jak najniższej cenie, to trzeba brać Olka. Ale GH3 poza dobrym filmowaniem jednak sporo oferuje: ergonomia, uszczelki, wydajne zasilanie, Wi-Fi, AF-C dobry jak na detekcję kontrastu...
Chris62 - Pią 12 Lip, 2013

manolo napisał/a:
ok, w takim razie który jest do klikania obrazków, ma wbudowany evf i stosunkowo nową matrycę ?

GX1 nie ma wbudowanego ale zewnętrzny jest OK i można go odchylić o 90 stopni w odrożnieniu od wbudowanego.
Używam tego wizjerka z kompaktem LX7.
Biorąc pod uwagę, że GX1 kosztuje 250$ LVF2 160$ zestaw wyjdzie za 400-450$ a GX1 to nie jest jakaś wydmuszka tylko solidny metalowy korpus z dotykowym ekranem.

Szkoda, że trzeba sie borykać importem bo w Polsce coż....

manolo - Pią 12 Lip, 2013

nie mam zamiaru tego kupować, zaciekawiłem się bo puszka byłaby ciekawa (GH3) gdyby nie matryca i cena :neutral:
Chris62 - Czw 08 Sie, 2013

Pojawia się GX7, który ma wszystko :mrgreen: