|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Problemy z Nicon Action EX - co zrobić dalej
konrat - Pon 08 Lip, 2013 Temat postu: Problemy z Nicon Action EX - co zrobić dalej Zachęcony starym testem Nicon Action EX 10x50 kupiłem tą lornetkę bo starą tanią o tych parametrach miałem chyba rozkolimowaną(nie przeżyla kilkakrotnych podróży samolotem mimo opakowań) - tak stwierdził przygodny kompan od wypraw ornitologicznych. Żonie kupiłem Minoxa 8x42 BV, który jest zarąbisty a sobie później postanowiłem tanim kosztem wymienić na właśnie Nikon Action EX 10x50 bo lubię te parametry a waga mi nie przeszkadza. No i zaczęło się. Przy kupnie był fajny ale zaraz po doszło do oderwania się jednej muszli w trakcie normalnego użytkowania. Firma przyjęła reklamację i naprawiła muszlę(choć chdzi ona wyraźnie lżej i nie stawia takiego oporu jak poprzednio. Kiedy wyjechałem na pierwszą wycieczkę po naprawie- katastrofa, obraz zupełnie innej ostrości z obu okularów, musiałem regulować na jednym okularze indywidualnym pokrętłem a oczy mam dobre i nie mam takich problemów z Minoxem. Czy mam drugi raz reklamować? Może chodzi o to , że ta reperowana muszla sie przysuwa przy docisku do oczu?
goornik - Pon 08 Lip, 2013
Ten model korekcję wady wzroku ma na prawym okularze. Czy oderwaniu uległa prawa muszla? Jesli tak - prawdopodobnie coś źle zmontowano i ja walczyłbym z serwisem.
MOżliwa jest też taka opcja, że uszkodzeniu uległa nie tylko muszla oczna, ale także okular, a to wymaga osobnej naprawy...
konrat - Pon 08 Lip, 2013
Tak, własnie prawa ale wierzyc mi sie nie chciało by przy zakładaniu nowego bolczyka przy osłonce(bo na urwaniu jednej takiej gałeczki wewnątrz polegało uszkodzenie) można coś uszkodzić dodatkowo, raczej obawiałem się, że w trakcie transportu gdzieś upadlo.
Dziekuję, bedę monitował serwis
madibar - Sro 10 Lip, 2013
peszek,trafiłeś chyba ten co 10ty egzemplarz przy którym ktoś zasnął podczas montażu.
ciężki ten nasz Nikon Poland Servis.ale chyba nie masz innego wyjścia niż ping-pong w ramach gwarancji.
|
|