|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Panasonic Lumix GF5x
margot - Pon 08 Lip, 2013 Temat postu: Panasonic Lumix GF5x Witam,
Przymierzam się do kupna aparatu, założenia to: tzw. bezlusterkowiec, cena do 2000 zł, łatne zdjęcia w plenerze (wakacje, dziecko itp.) oraz w pomieszczeniach. Skłanim się ku Panasonicowi Lumix GF5. I tu mam dylemat, jest model GF5X (z obiektywem typu zoom power, cena ok 1999 zł) oraz GF5K (obiektyw standardowy 14-42, cena ok. 1490 zł, lub 1999 zł dodatkowo z tzw. naleśnikiem). Z jednej strony fajny jest ten GF5X, bo aparat jest całkiem mały i wszędzie się zmieści, tylko nie wiem czy jakościowo ten obiektyw będzie ok. Który lepiej kupić?
A może całkiem inny model/inną markę w tej cenie?
Bardzo proszę o pomoc, bo jestem początkującą w tym temacie a aparat muszę kupić w tym tygodniu:-)
dcs - Pon 08 Lip, 2013
margot, a o tym nie myślałaś?
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/7061367
margot - Pon 08 Lip, 2013
No tak, nie jestem pewna czy w dobrą zakładkę się wpisałam Proszę o wyrozumiałość, gdyż na forum jestem całkiem nowa
dcs - Pon 08 Lip, 2013
GF6 http://www.optyczne.pl/22...ix_DMC-GF6.html
Prawdę mówiąc nie wiem, na ile on się różni od GF5 (poza uchylanym ekranem), bo cenowo to chyba jest on o ok. 500 zł droższy (przynajmniej z tego co widzę, ze standardowym obiektywem kosztuje 1999 zł a GF5 ze standardowym niecałe 1500 zł). Ale dziękuję za podpowiedź, przejrzę oferty:-)
dcs - Pon 08 Lip, 2013
albo ten
http://www.euro.com.pl/ko...ml?from=skapiec
http://sklep.abfoto.pl/prod-o_2060.html
-dużo lepszy model
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 21:57 ]
tu jego test http://www.optyczne.pl/17...ix_DMC-GX1.html
GF5 -to podstawowy model
GF6 -to jego następca -nowość
GX1 -to najwyższy model
fatman - Pon 08 Lip, 2013
margot, bierz GX-1. Nie zawiedziesz się.
Chociaż dla wygody kobitki (włożyć do małej torebki itp.) to brałbym GF6 lub tańszy GF5.
GX1też mnie zainteresował. Ale już mam taki mętlik, że moja decyzyjność spadła do - 10 . Polecano mi też Olympusa PEN-PL3 oraz Sony NEX-3N (podobno większa matryca i jedyny słuszny wybór:-)). A mnie jakoś najbardziej spodobał się Panasonic Lumix, tylko właśnie nie jestem pewna, ktróry model i czy opłaca się kupić obiektyw z power zoomem, czy to raczej gadżet. Czy pomiędzy GF5, GF6 oraz GX1 jest jakaś zauważalna różnica jeśli chodzi o jakość zdjęć?
dcs - Pon 08 Lip, 2013
jak Nex-3n to z 16-50mm
fatman - Pon 08 Lip, 2013
margot napisał/a: | Czy pomiędzy GF5, GF6 oraz GX1 jest jakaś zauważalna różnica jeśli chodzi o jakość zdjęć? |
Jeżeli nie cudujesz, nie robisz w RAW tylko JPEG to wystarczy Ci GF5, GF6.
Mówiąc krótko "badziej robi z automatu".
GX1 ma więcej możliwości ustawień manualnych.
Obiektyw zoom/naleśnik w zupełności Ci wystarczy na początek.
Chociaż... zainteresuj się jasną stałką - Panasem 20/1,7. Mam to szkło. Jest genialne.
Zobacz zresztą jego test na "optycznych"
http://www.optyczne.pl/19..._1.7_ASPH..html
Jak będziesz fotografować dziecko, świetne rozmycie planów, bokeh... ale za to zoom "nożny".
muzyk - Wto 09 Lip, 2013
Nie kupuj GF5.
Jeśli już to GF6, a jak dobrze poszukasz, to GX1 znajdziesz tanio.
Do tego Panasonic 20 1.7 i zapominasz o ciemnym zoomie.
margot - Wto 09 Lip, 2013
Bardzo dziękuję za pomoc .
Teraz waham się już tylko między GX1 a GF5 (bo mniejszy) i między wyborem obiektywu z power zoomem lub standardowym. Może ktoś mi doradzi, która opcja najlepsza:
GX1:
http://abfoto.pl/panasoni...rny-o_1844.html
z obiektywem power zoom: 2397 zł
http://abfoto.pl/panasoni...rny-o_2060.html
z obiektywem standardowym: 1599 zł
GF5:
http://www.euro.com.pl/ko...CFUJa3godUxIATA
z obiektywem power zoom: 1999 zł
http://www.euro.com.pl/ko...mm-czarny.bhtml
z dwoma obiektywami w zestawie: 1999 zł
http://www.euro.com.pl/ko...mm-czarny.bhtml
z obiektywem standardowym: 1490 zł
[ Dodano: Wto 09 Lip, 2013 09:38 ]
Jak będziesz fotografować dziecko, świetne rozmycie planów, bokeh... ale za to zoom "nożny".
[/quote]
Tak, to całkiem niezły pomysł na lepszą kondycję przed urlopem
Chris62 - Wto 09 Lip, 2013
Najlepszą opcją jest GX1 bo podepniesz wizjer opcjonalny w razie czego aczkolwiek biorąc pod uwagę jego cenę to może warto kupić G3 lub G5?
Nie kupuj wydmuszek bez wizjera bo w słońcu będziesz kadrować na ślepo.
Oprócz wyglądu aparat powinien nie przeszkadzać przy fotografowaniu.
Gdyby nie to to polecibym cCi Samsunga NX1000 który jest tańszy ma większą matryce więcej MP świetną optykę ale też nie ma wizjera.
Z wizjerem można nabyć NX10/11/20 ale modele 10 i 11 to uż przestarzałe konstrukcje choć zdjęcia jeszcze robią a NX20 kosztuje 2x więcej niemniej jakością obrazu kasuje te lumixy no ma wszystko co trzeba dobry wizjer, wbudowaną lampę odchylany ekran AMOLED.
GX1 opłaca sie zaimportować z USA tam kosztuje poniżej 1000 PLN bo już się oczekuje na GX2.
Polska cena za ten aparat w sumie już przestarzały jest z d...y wzięta.
fatman - Wto 09 Lip, 2013
Wziąłbym to:
GF5:
http://www.euro.com.pl/ko...CFUJa3godUxIATA
z obiektywem power zoom: 1999 zł
Zawsze to bardziej kompaktowy rozmiar.
Obiektyw 14 mm (28 naFF) to za szeroki plan na fotografowanie dziecka imho.
Oczywiście popieram Chris62, który napisał w międzyczasie.
Jak możesz to ściągnij GX1 z USA. Za niecały 1000 PLN będziesz się cieszyć
aparatem, który wystarczy Ci na długie lata. Do tego stałka 20/1.7.
margot - Wto 09 Lip, 2013
Bardzo dziękuję za pomoc
Ze Stanów nie zdążę pewnie ściągnąć, bo wyjazd za dwa tygodnie. Choć rozeznam temat, może się uda.
Jeszcze raz dziękuję
[ Dodano: Wto 09 Lip, 2013 12:21 ]
Ze Stanów nie będę ryzykować, bo może na czas nie dojść. Trochę zapóźno zajęłam się tematem
Znalazłam za to ofertę GX1 z obiektywem z power zoom za 1965 zł:
http://allegro.pl/show_it...acf77d00be2ff62
Czy to będzie dobry wybór?
TS - Wto 09 Lip, 2013
margot napisał/a: | czy opłaca się kupić obiektyw z power zoomem, czy to raczej gadżet. |
Jest mniejszy i lepszy do filmowania (płynny zoom), ale droższy od zwykłego 14-42.
margot napisał/a: | Czy pomiędzy GF5, GF6 oraz GX1 jest jakaś zauważalna różnica jeśli chodzi o jakość zdjęć? |
Jeśli będziesz obrabiać zdjęcia na kompie, to niewielka (GF5 najgorzej). Jeśli nie będziesz - GF6 da Tobie więcej trybów kolorystycznych, HDR i generalnie najlepiej się sprawdzi. Ma przy tym najlepszy ekran oraz moduł Wi-Fi, zobacz w teście co Ci daje:
http://www.optyczne.pl/22..._ergonomia.html
Z kolei GX1 jest najstarszy, ale i najbardziej zaawansowany. W całości metalowa obudowa, podłączysz wizjer, ma więcej kontrolek...
Radziłbym Tobie GF6 z najtańszym kitowym zoomem oraz odkładać kasę na szkła: Panasonic 20/1.7 (malutki, uniwersalny, zdjęcia w słabym świetle) oraz Olympus 45/1.8 (portrety z rozmytym tłem)
margot - Sro 10 Lip, 2013
Dziękuję, dziekuję, dziękuję
Koleżanka kupuje GF5 (bo szukałam dla nas obu:-)) a mnie została do podjęcia ostatnia decyzja, tj GX1 lub GF6. Może znajdę jakąś super atrakcyjną ofertę, to ułatwi mi proces decyzyjny
fatman - Sro 10 Lip, 2013
Bierzesz to:
http://www.ebay.pl/itm/Pa...=item4610ca2f0f
i to:
http://www.ebay.pl/itm/PA...=item20d4332f86
Tylko, że ja bym chciała nówkę I nie mogę tyle czekać, bo urlop tuż tuż
Zaplanowałam budżet do 2000 zł, więc i tak powinnam się zmieścić.
Znalazłam ofertę na GX1 z obiektywem 14-42 (tym standardowym) za 1595 zł lub za 1950 z obiektywem 14-42 typu power zoom. A potem najwyżej podokupuję sobie obiektywy, jeśli mnie wciągnie .
Jest też GF6 za 1950 zł z obiektywem 14-42 typu power zoom (tyle, że nie ze sklepu a od osoby prywatnej, niby napisane, że nowy, ale wiadomo, większe ryzyko).
Szkoda, że oba nie mają wizjera... Im bardziej się zagłębiam, tym więcej bym chciała, już nawet oferty zaczęłam przeglądać po 3 tysie
muzyk - Sro 10 Lip, 2013
Proponuję jeden obiektyw od razu do GX1 - 20 1.7
To jest taka dość standardowa ogniskowa, super optyka no i światło.
Tym obiektywem, mimo, że nie zoom, można wiele.
Do tego też metalowa nieoryginalna osłona przeciwsłoneczna o zabawa się zaczyna.
Warunek, żeby GX1 był jak najtańszy bez obiektywu - w granicach 1100 1200 zł.
Niestety, przekroczyłabyś budżet
Ten Panasonic nie jest może najtańszy, ale... super optycznie.
P.S. Jeśli potrzeba Ci krótszej ogniskowej to i dekielek Olympusa 15 mm f8 możesz śmiało używać.
Do brudnych zdjęć oczywiście Holga 25 f8 - za ok 100 zł można kupić.
Wykonalne . GX1 body można kupić za 1149 zł.
Plus obiektyw 20 mm 1.7 za 1385 zł, razem ok: 2500 zł.
Tylko czy w takim razie nie bardziej opłaca się kupić podstawowy zestawy GX1 z obiektywem 14-42 za ok 1600zł i składać sobie na 20/1.7? Niewielka jest różnica w cenie pomiędzy samym body a podstawowym zestawem (tj. 450 zł).
Czy lepiej od razu kupić 20 1.7? Bez zoomu na wakacjach się obejdę?
RB - Sro 10 Lip, 2013
Pytanie raczej, czy potrzebujesz 20mm 1.7 i czy temat oraz forma prezentacji Twych dokonań fotograficznych pozwoli Ci zauważyć różnicę pomiędzy 20mm z 20/1.7 i 20mm z zooma A jak Ci pozwoli, to czy ta różnica będzie dla Ciebie ważna. Np. pseudoportrecik komuś bliskiemu (ach, jakie to częste na wakacjach) mimo wszystko lepiej Ci będzie trzasnąć na 42mm niż dwudziestką
W sumie te zestawy zoomowe są po to konfigurowane, aby podstawowe, najpopularniejsze zastosowania jakoś opędzić. Małym obiektywem, małym kosztem, z dość zadowalająca jakością (szczególnie przy prezentacji na ekranie laptopa lub siakiegos tabletu:-)). Inne obiektywy to są po to gdy już to 'jakoś' nie wystarcza. Będą inne kompromisy.
margot napisał/a: | Wykonalne . GX1 body można kupić za 1149 zł.
Plus obiektyw 20 mm 1.7 za 1385 zł, razem ok: 2500 zł.
Tylko czy w takim razie nie bardziej opłaca się kupić podstawowy zestawy GX1 z obiektywem 14-42 za ok 1600zł i składać sobie na 20/1.7? Niewielka jest różnica w cenie pomiędzy samym body a podstawowym zestawem (tj. 450 zł).
Czy lepiej od razu kupić 20 1.7? Bez zoomu na wakacjach się obejdę? |
Różnica jest WIELKA !!!
Nie kupuj plastikowego 14-42 z plastikowym bagnetem !!
Nich Cię Pan Bóg broni.
Zobacz sama po ile chodza na alle-drogo i zobaczysz jak każdy, kto kupił zestaw kitowy w sklepie wyzbywa się tego obiektywu. Za 450 zł już go nie sprzedasz.
Poza tym - do torebki nie zmieścisz
Od razu kup docelowy zestaw, żeby się nie męczyć potem:
GX-1 + 20/1.7
Amen !
Jak już chcesz zoom w tym zakresie to tylko 14-45 (metalowy bagnet i przełącznik OIS)
taki:
http://allegro.pl/gliwice...3366906846.html
No, dobra Nie upieram się przecież:grin:
Jak najbardziej wierzę, że lepsza jakość. Zresztą ten plastikowy obiektyw do mnie nie przemiawia i jest ogromny... Tylko czy bez zooma będę potrafiła się obejść????? Nie będę musiała uskuteczniać biegów, żeby zrobić szalejącemu dziecku rozsądne zdjęcie? Albo jakąś architekturę, widoczek ? Chciałabym by był to w miarę uniwesalny aparat.
Sorry za moje małe zdecydowanie, widać kobiety tak mają
[ Dodano: Sro 10 Lip, 2013 15:43 ]
[czy temat oraz forma prezentacji Twych dokonań fotograficznych pozwoli Ci zauważyć różnicę pomiędzy 20mm z 20/1.7 i 20mm z zooma
Dokonań jeszcze nie mam w tej dziedzinie
Ale nie pozbawiam się nadziei, że kiedyś będą
RB - Sro 10 Lip, 2013
margot napisał/a: |
Jak najbardziej wierzę, że lepsza jakość. Zresztą ten plastikowy obiektyw do mnie nie przemiawia i jest ogromny... |
Jeśli to nie jest naleśnikowaty power zoom, to faktycznie bez żadnego sensu go nabywac. Z PZ nie be będzie zaś kosztować 1600 ale 2500
margot napisał/a: | Tylko czy bez zooma będę potrafiła się obejść????? : |
Tak. Zaczniesz myślec jakie kadry tym możesz zrobić, zamiast trzaskać jak leci.
Ale bardzo uniwersalny nie będzie.
TS - Sro 10 Lip, 2013
margot napisał/a: | Tylko czy bez zooma będę potrafiła się obejść????? |
Tak . Każdy temat zrobisz, ale zwykle będziesz musiała pokombinować i skończysz z całkiem innym kadrem niż w pierwszej chwili miałaś na myśli. Np. okaże się, że nie obejmujesz całego budynku, więc podejdziesz i poszukasz ciekawego detalu. Często z pożytkiem dla efektu końcowego.
RB napisał/a: | czy temat oraz forma prezentacji Twych dokonań fotograficznych pozwoli Ci zauważyć różnicę pomiędzy 20mm z 20/1.7 i 20mm z zooma |
Nawet jeśli margot nie zauważy (teraz) różnicy w ostrości, to na pewno od razu zauważy różnicę w świetle. Zrobi zdjęcie w dużo gorszych warunkach...
RB - Sro 10 Lip, 2013
TS napisał/a: |
RB napisał/a: | czy temat oraz forma prezentacji Twych dokonań fotograficznych pozwoli Ci zauważyć różnicę pomiędzy 20mm z 20/1.7 i 20mm z zooma |
Nawet jeśli margot nie zauważy (teraz) różnicy w ostrości, to na pewno od razu zauważy różnicę w świetle. Zrobi zdjęcie w dużo gorszych warunkach... |
Ja rozumiem, że to jest tylko 20mm i to jest matryca jeszcze wyraźnie mniejsza od APS-C, ale przysłona słuzy moim zdaniem raczej do kontroli GO i tym samym do komponowania kadru a mniej do robienia zdjęć przy słabym świetle. Mimo wszystko. Szczególnie te naprawdę szerokie otwory, których zastosowanie dość poważnie wpływa na efekt. Zresztą, do widoczków, gdzie GO ma być do nieskończoności a odkąd to mniej istotne, to chyba jest w tych panasach siakaś tam stabilizacja
Nie jest źle . Teraz ostatnie wahania między GX1 z 20/1.7 (2500 zł) a GX1X z H-PS14042 (1965 zł, taniej już nie udało mi się znaleźć:)), czyli taki:
http://www.panasonic.pl/h...ar=DMC-GX1XEG-S
Trochę tu się odzywa mój zdrowy rozsądek i praktyczne podejście, by kupić w miarę uniwersalny aparat, a jak mnie wkręci to można podziałać dalej.
Dotychczas poza kompaktami to bawiłam się tylko starym Zenitem Ale to było 20 lat temu...
margot - bierz to co podałaś w linku.
Będziesz 100% zadowolona.
a jak się już zarazisz to któregoś dnia możesz odczuć potrzebę podpięcia takiego "działa" do maleńkiego body żeby tylko sprawdzić czy da się tym karzełkiem otrzymać przyzwoite fotki z ogniskowej 600 mm.
Już mnie wciąga Samo oglądanie
Zamiast uczyć się do sobotniego egzaminu od dwóch dni przeglądam net i zastanawiam się: z zoomem czy bez
Pewnie już mnie macie dosyć Ale niedługo jużnie będę męczyła, bo czas goni i muszę coś zakupić Potem najwyżej będę pytała o dodatkowe obiektywy...
TS - Sro 10 Lip, 2013
RB napisał/a: | przysłona słuzy moim zdaniem raczej do kontroli GO i tym samym do komponowania kadru a mniej do robienia zdjęć przy słabym świetle |
Tak, ale to wtedy, gdy mamy torbę pełną stałek. Oczywiście życzę margot takiej torby (oraz stałek ), ale na razie chcemy użyć 20/1.7 jako uniwersalne szkło. W spacerowym fotografowaniu ludzi lepiej będzie otworzyć stałkę do f/1.7, mieć nieostre tło poza GO, ale ostry główny temat (np. biegającego dzieciaka, scenkę uliczną, portret z mniejszej odległości) niż odwrotnie - ostre dzięki stabilizacji zooma tło, ale zamazany ruchomy pierwszy plan z powodu zbyt długiego czasu .
A jeśli chodzi o widoczki, to faktycznie ganc egal, przynajmniej dopóki są to zdjęcia do oglądania na ekranie.
RB - Sro 10 Lip, 2013
Tak, ale to wtedy, gdy mamy torbę pełną stałek. Oczywiście życzę margot takiej torby (oraz stałek ), ale na razie chcemy użyć 20/1.7 jako uniwersalne szkło. |
Ale to jest naciąganie krótkiej kołderki.
Tutejsi posiadacze gx1 z 20/1.7 maja ooprócz tego inne korpusy i torby pełne obiektywów To naprawde nie jest nic uniwersalnego. Tym się zrobi mnóstwo zdjęć. Ale do dużej ilości potencjalnie ciekawych kadrów się nawet nie podejdzie.
Kompromis - czy ciemny i co najmniej średnio na jeża aberrujacy, winietujący i zniekształacający (na RAW-ach, bo jotpegi chyba aparat sam z siebie wyprasuje?) zoom (i to PZ, bo inne kompletnie nie mają sensu), czy też lepsze szkło o jednej ogniskowej... i tylko tyle.
BTW - ależ oczywiście, ze miałem FEDa 5 z jakąś jedyna 50/2.8
TS - Sro 10 Lip, 2013
RB napisał/a: | Tym się zrobi mnóstwo zdjęć. Ale do dużej ilości potencjalnie ciekawych kadrów się nawet nie podejdzie. |
Tak, wielu kadrów się nie zrobi, ale za to zrobi się inne, mając przy tym większe szanse na fotograficznie ładny efekt. To zależy czy bardziej skłaniamy się do dokumentowania wszystkiego co widać, czy też do robienia ładnych zdjęć. Spośród stałek, 20 mm będzie najbardziej uniwersalna...
Cytat: | Tutejsi posiadacze gx1 z 20/1.7 maja ooprócz tego inne korpusy i torby pełne obiektywów |
Sam mam w m4/3 kitowego zooma oraz parę stałek. Nie wszystkie kadry, które bym chciał, mogę uskutecznić - nie cierpię jednak z tego powodu, kupię kolejne obiektywy, albo i nie
muzyk - Sro 10 Lip, 2013
O, Fatman!
Muszę Sonnara 300 przypiąć
RB napisał/a: | Tutejsi posiadacze gx1 z 20/1.7 maja ooprócz tego inne korpusy i torby pełne obiektywów |
No i?
Całe canoństwo leży. Czasem sobie myślę, czy nie opchać...
W użyciu GX1 i 20 1.7, a najczęściej Holga 25 f8.
W odwodzie Olo 45 1.8 i Sigma 60.
GF1 pływa z rybą 7.5
RB - Czw 11 Lip, 2013
Tak, wielu kadrów się nie zrobi, ale za to zrobi się inne, mając przy tym większe szanse na fotograficznie ładny efekt. To zależy czy bardziej skłaniamy się do dokumentowania wszystkiego co widać, czy też do robienia ładnych zdjęć. Spośród stałek, 20 mm będzie najbardziej uniwersalna...
|
Mozna tak to tez ując. Takie podejście nieco bardziej optymistyczne.
Jednak namawiałbym do zakupu z power zoomem Szanse na ładny efekt będa co prawda nieco mniejsze ( - szanse na ładny efekt to w pierwszym rzędzie sprawa pomysłu, potem wiedzy jak to zrobic a na samym końcu czym ), ale jak rozumiem to ma być po prostu aparat do zrobienia dużej ilości fotek na wakacjach, w miarę dobrych technicznie, a nie drukowanych w duzych formatach czy ostro kadrowanych itede.
muzyk napisał/a: |
RB napisał/a: | Tutejsi posiadacze gx1 z 20/1.7 maja ooprócz tego inne korpusy i torby pełne obiektywów |
No i?
Całe canoństwo leży. Czasem sobie myślę, czy nie opchać...
GF1 pływa z rybą 7.5 |
Ale kolezanka ma miec na razie tylko 20/1.7. W odwodzie silną wolę (też może x2), a w torbie co tam kobieta nosi, ale z rejestratorów obrazu to najwyżej komórke. I moze myslec co najwyżej czy sie ananasami opychać czy np. mango.
Oczywiście, mozliwe, ze ta 20 będzie idealnie przypasowana. Zdarza się.
Co więcej, jestem pewien, jak będzie miała tylko 20 to sobie też poradzi.
margot - Czw 11 Lip, 2013
Taaaaakkkk... Bardziej saganaki i restina, ale może ananasy czy mango też się przytrafią
Kupuję GX1 z power zoom, plan wykonany w 100%, mieszczę się w budżecie i jestem wewnętrznie przekonana, że to dobry wybór A w sierpniu mam urodziny, więc takie dodatkowe piękne szkiełko na prezent to chyba nie jest zły pomysł
Czy ten obiektyw 20 mm 1.7 to coś takiego:?
http://www.cyfrowe.pl/apa...-f1,7-asph.html
Bardzo dziękuję za pomoc .
Ostatnia prośba, bo miałam się od razu rozejrzeć za aparatem dla koleżanki. Chodzi o dobrą jakość zdjęć, cena rozsądna, łatwy w obsłudze, nie będzie wymieniała obiektywów, raczej będzie korzystała z automatycznych trybów. To przy takich założeniach GF5 czy Sony Nex3n?
RB - Czw 11 Lip, 2013
Tak.
margot napisał/a: |
Ostatnia prośba, bo miałam się od razu rozejrzeć za aparatem dla koleżanki. Chodzi o dobrą jakość zdjęć, cena rozsądna, łatwy w obsłudze, nie będzie wymieniała obiektywów, raczej będzie korzystała z automatycznych trybów. To przy takich założeniach GF5 czy Sony Nex3n? |
Zmiłuj się... w zasadzie kazdy lepszy kompakt. Do tego właśnie są robione. Dlatego się tego tyle sprzedaje. (pytanie co dla Was znaczy "dobra jakość zdjęć")
Jeśli zdjęcia z lepszego kompakta za ca. 1000 złotych nie wystarczają ze względu na niewystarczające oddanie szczegółów, to niech weźmie w ręke jakiegoś bezlusterkowca z małym zoomem i kupi co sie bardziej podoba.
Właśnie miałam takie wewnętrzne przeczucie:roll:
Dziękuję, przekaże info.
fatman - Czw 11 Lip, 2013
muzyk napisał/a: | GF1 pływa z rybą 7.5 |
Ryba 7,5 to jakiś ciekawy wybór do tej puszki.
Podróżowałem z jednym Japońcem po Norwegii i on miał to na stałe na GX1.
Wogóle tego nie przepinał.
Z początku nawet myślałem, że to RX-1 (z daleka)
Powtarzam pytanie - Na co Sigma 60? Do czego używasz ?
[ Dodano: Czw 11 Lip, 2013 09:49 ]
margot napisał/a: | Ostatnia prośba, bo miałam się od razu rozejrzeć za aparatem dla koleżanki. Chodzi o dobrą jakość zdjęć, cena rozsądna, łatwy w obsłudze, nie będzie wymieniała obiektywów, raczej będzie korzystała z automatycznych trybów. To przy takich założeniach GF5 czy Sony Nex3n? |
Niech weźmie Sony RX100 albo Panasa LX7.
Będzie bardziej niż zadowolona jeżeli już nauczy sie wyzwalać wszystkie drzemiące w tych aparacikach możliwości. A jest się czego uczyć... żeby tylko chciała.
komor - Czw 11 Lip, 2013
TS napisał/a: | Tak, wielu kadrów się nie zrobi, ale za to zrobi się inne, mając przy tym większe szanse na fotograficznie ładny efekt. To zależy czy bardziej skłaniamy się do dokumentowania wszystkiego co widać, czy też do robienia ładnych zdjęć. |
No i teraz pytanie: który przypadek nastąpi w przypadku osoby szukającej na forum porady w sprawie pierwszego poważniejszego aparatu: dokumentowanie czy robienie ładnych zdjęć…
muzyk napisał/a: | Całe canoństwo leży. Czasem sobie myślę, czy nie opchać...
GF1 pływa z rybą 7.5 |
No właśnie, torba pełna Canona, a do tego dwa inne aparaty z 5 obiektywami. A doradza: weź GX1 ze stałką.
muzyk - Czw 11 Lip, 2013
komor napisał/a: | A doradza: weź GX1 ze stałką. |
No, bo lekkie, zdjęcia daje fajne, zwłaszcza z ... Holgą 25 f8
To jest ten brud foto na który czekałem!
TS - Czw 11 Lip, 2013
komor napisał/a: | dokumentowanie czy robienie ładnych zdjęć… |
Ładne zdjęcia chce każdy, ale dokumentowanie też kusi
Jedna szkoła będzie doradzać na początek kitowy zoom (poznać różne ogniskowe i wybrać ulubioną), druga - standardową stałkę (co wymusi kombinowanie nad kadrem).
Margot, Panas niedawno pokazał drugą wersję tego szkła, do Twoich urodzin powinna być już w sprzedaży
Margot, Panas niedawno pokazał drugą wersję tego szkła, do Twoich urodzin powinna być już w sprzedaży [/quote]
Super Chociaż już mi się rodzi taki szatański plan, że skoro wyjazd jest już tuż tuż (i nie poczeka do urodzin ), to równie dobrze mogłabym sprawić sobie taki prezencik teraz Na konto urodzinek
[ Dodano: Czw 11 Lip, 2013 22:56 ]
Niech weźmie Sony RX100 albo Panasa LX7.
Będzie bardziej niż zadowolona jeżeli już nauczy sie wyzwalać wszystkie drzemiące w tych aparacikach możliwości. A jest się czego uczyć... żeby tylko chciała. [/quote]
Dziękuję, dziękuję Już nawet dzisiaj obejrzałam te dwa aparaty i myślę, że będzie całkiem zadowolona. Choć to akurat ona będzie musiała zobaczyć czy jej pasują
"Swój" też obejrzałam i bardzo mi się podoba Dzisiaj zamawiam i już nie mogę się doczekać, kiedy go będę miała
[ Dodano: Czw 11 Lip, 2013 22:59 ]
No tak, kolejny dzień jestem na forum a wstawianie cytatów coś mi nie wychodzi
Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję za pomoc
muzyk - Pią 12 Lip, 2013
fatman napisał/a: | Ryba 7,5 to jakiś ciekawy wybór do tej puszki. |
Ta ryba jest mega, choć mała. Warto oczywiście czarną. Mam niestety srebrną, ale tam...
zonk to osłona przeciwsłoneczna, która się w srebrnej wersji łatwo rysuje.
Sigma 60 2.8 DN - do różnych rzeczy, gdy np. zoomu nożnego zabraknie, dla mniejszej GO z większej odległości. Do precyzyjniejszego wycinania obiektów.
Focę raczej na 2.8 - stąd kupiłem.
Miałem w planie manualnego Biometara 120 2.8 na Canona, ale... lepiej tą 60 tkę na MFT. AF jest bardzo miły.
Od bidy można się obejść tylko z Olem 45 1.8, ale... te 15 mm więcej nie zaszkodzi.
margot - Wto 16 Lip, 2013
GX1 kupiony. Może dzisiaj do mnie dotrze
I teraz mam bardziej przyziemne pytanie:
Czy taki futerał się sprawdzi w użytkowaniu? Czy lepszy jakiś standardowy pokrowiec na aparat?
http://www.m43.eu/akcesor...panasonica-gx1/
[ Dodano: Wto 16 Lip, 2013 15:26 ]
Cofam pytanie . Dopiero się dopatrzyłam, jak dla mnie za mała ochrona w tym futerale.
|
|