forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do fotgrafowania rodziny za ~800 zł

sojek1 - Wto 09 Lip, 2013
Temat postu: Aparat do fotgrafowania rodziny za ~800 zł
Witam wszystkich forumowiczów.

Poszukuje kompaktu do następujących celów:
1. Fotografowanie moich dzieci 3 i 6 lat na ogrodzie, na wakacjach, na urodzinach - czyli portrety i zdjęcia zbiorowe wewnątrz i na zewn + ruch.
2. Wakacje - przeważnie jeździmy autem na objazdówy i zwiedzanie - więc fotki przestrzeni miejskich, ciekawych miejsc, sytuacji, detali architektonicznych.

Chciałbym wydać około 800 zł na sam aparat.
Aparat powiniem się mieścić do kieszeni.

Z fotografią mam małe doświadczenie ale miałem zenita i 2 obiektywy z 10 lat temu, którymi się nieco bawiłem, równolegle kompakt w stylu minolta dimage7i, a potem idotcamera.

Chciałbym mieć jasny i szeroki obiektyw, nie musi być superzoom, nagrywanie filmów z dźwiękiem obowiązkowe, oczywiście wartości takie jak czasy i przesłona do ustawienia.
GPS zbędny.

Na rynku jest tyle modeli, że boję się otwierać przeglądarki żeby w ogóle zacząć dlatego proszę was którzy jesteście w temacie o pomoc i naprowadzenie w których modelach wybrać.

Andrzej.M. - Wto 09 Lip, 2013

Wybierz kierując się następującymi kryteriami:
Jak największa matryca (wielkość fizyczna ) APS-C za te pieniądze nie kupisz ale 4/3 już może ... 2/3...
Jak najjaśniejszy obiektyw (1,8/2,0) z zoomem 3-4x, matryca CMOS/MOS- itp - raczej unikaj CCD tę spotkasz w większości sprzętu.
Rozglądaj się raczej za sprzętem marek Fujifilm, Olympus, Panasonic ...
Fajnie jak aparat będzie miał ogniskową typu 24-96mm ale jeśli to będzie 28-110 - też ok.
24 mm daje ładny przestrzenny obraz można się pobawić efektami szerokiego kąta i dużą GO.
Z 28mm tez można się bawić ale efekty nie wychodzą tak spektakularne, no i w pomieszczeniach jest ciaśniej.

A jest jakiś sklep online z rozsądną wyszukiwarką która pomoże mi znaleźć odpowiedni model model?

Wszytskie popularne rzadko kiedy mają opcje wyboru rodzaju matrycy, czy szerokiej ogniskowej.

Andrzej.M. - Wto 09 Lip, 2013

http://www.euro.com.pl/ap...2:3,do900.bhtml mają taką wyszukiwarkę ale wielkość fizyczną matrycy trzeba znaleźć w specyfikacji.
Ale mam pomysł - było kilka takich wątków o kompaktach z nieco wyższej półki i o ile dobrze pamiętam niektórych ceny oscylowały blisko twojego maximum - zajrzyj tam - może coś staniało...

adf1985 - Wto 09 Lip, 2013

Porady trafne, ale w cenie do 800zł żaden aparat nie będzie miał większej matrycy i jasnego szkła. Chyba, że używany, ale tutaj byłbym ostrożny w zakupie. Zresztą, mało jest aparatów, które mieszczą się do kieszeni, kosztują 800zł oraz mają dużą matrycę i jasny obiektyw.

Jeśli nie to jaki aparat kupić w zbliżonej cenie?

Chcesz nowy czy używany? Moim zdaniem, aby zdjęcia się do czegoś więcej nadawały niż małych wydruków czy przeglądania na kompie musisz szukać zaawansowanego kompaktu z sensorem co najmniej 1/1.8". Za 800zł będzie ciężko. Bliżej 1200zł trzeba celować. Taki kompakt da Ci użyteczne ISO 400. Tyle, że taki kompakt to już nie jest kompakt. Z reguły aparaty z większą matrycą są dość duże (oczywiście nie tak jak lustra, ale jednak) i ciężko będzie z włożeniem do kieszeni.

Fujifilm FinePix F500EXR nie jest zły. Ma sensor nieco większy niż 1/2.33, bo 1/2", ma też ekwiwalent 24mm. Za to obiektyw jest ciemny. Musiałbyś poczytać o nim, czy warto brać.

Generalnie przejrzałem teraz allegro i wydaje mi się, że za 800zł nie da się znaleźć nowego kompaktu, którego jakość zdjęć będzie zadowalająca. Chyba trzeba będzie poszukać czegoś z używanych.

Najważniejsze są takie zasady - sensor jak największy, jasność obiektywu jak największa, ilość pixeli umiarkowana (8mpix wystarcza do wydruków ok. A4), zoom też im mniejszy tym z reguły lepszy.

Jakbyś podniósł budżet do 1000zł, to pewnie dostałbyś jakiegoś używanego Canona G11, który ma jedną wadę dla ciebie - nie mieści się do kieszeni.

Za 1100zł jest polecany przeze mnie tutaj Nikon P7100 (nowy), który ma duży sensor, w miarę jasny obiektyw, w miarę dobry zoom i znośną ilość mpixeli. Wadą jest jego rozmiar i cena przekraczająca jednak budżet.

Najlepiej by było, jakbyś sprawdził jaka jakość zdjęć jest dla Ciebie wystarczająca. Poprzeglądaj testy, przykładowe zdjęcia z modeli jakie Cię zainteresują i oceń, czy taka jakość wystarczy. Może się okazać, że do zdjęć rodzinnych wystarczy kompakt z matrycą 1/2.33" i obiektywem 3.5-5.6. Każdy ma inne wymagania.

Chcę zdecydowanie nowy, jeśli używany to mógłbym wziąć tylko od znajomego.

Patrząc na ten FinePix F500 to rzeczywiście parametry nie wyglądają źle poza jasnością obiektywu i liczbą pixeli 16M...

Odnośnie kompaktów pow 1000 zł, owszem chętnie bym takiego zakupił ale po przeanalizowaniu sytuacji stwierdzam, że dziś mając dwójkę dzieci, hobby, ogród i dom nie bedę się angażował (na ten moment) w fotografię tak mocno:)

Jakoś przeżyję te braki w głębi, plamy i szumy:) Jak zwiedzasz z dziećmi miasto to kolejna torba z aparatem robi się problemowa.

Jeśli pojawi się coś równie ciekawego jak F500 to mogę dołożyć 200 żeby się zmieścić w 1000. Szukam dalej.

Dla potomnych poniżej link do testu FinePix F500 w j.ang.
Test Fujifilm FinePix F500

OK, w sumie rozumiem podejście.

Tym Fuji aż tak się nie sugeruj absolutnie. Podałem go tylko dlatego, że nawet znośnie wygląda w parametrach. Ale od parametrów do jakości zdjęć czasem droga nie jest wcale taka oczywista.

Na Twoim miejscu poszukałbym czegoś solidnego, nawet z mniejszą matrycą, ale solidnego od znanych producentów, którzy mają doświadczenie w robieniu kompaktów, np. Canon, Nikon, Fuji, Olympus, Sony, Panasonic, Pentax.

Polecam Ci strony: imaging-resource.com albo cameralabs.com - znane serwisy. Są tam przykładowe zdjęcia, dość szerokie opisy sprzętu. Coś jak optyczne, ale takie mniej liczbowe a bardziej z życia wzięte.

Zobacz ten model jeszcze: http://www.euro.com.pl/ap...o&p=999.00&cr=0

Kosztuje 1000zł, ale masz duży sensor i jasny obiektyw. Myślę, że warto dołożyć by było te 200zł. Opinie ma raczej pozytywne. Niestety trudno go obecnie dostać z tego co sprawdziłem. Poczytaj też tematy w tym dziale typu kompakt do 1000zł. Tam jest naprawdę dużo dobrych porad.

Też zastanawiałem sie nad EX-1 ale ten aparat ma też kręcić filmy tak żebym nie musiał ze sobą brać kamery, a samsung kręci... hm... jak komórka dlatego odpada.
Andrzej.M. - Sro 10 Lip, 2013

Też myślałem o tym Samsungu - zobacz na jego testy optyczne - tam w porównaniach jest jakiś panasonic lumix - ten by był dobry również do filmów. Generalnie kwota którą sobie ustaliłeś jest akurat taką dziurą w ofercie - średnie modele zaczynają się 200-400złotych wyżej, o wyższych nie wspominając. Widać to było na stronie z wyszukiwarką.
Nie wiem czy ci się spodoba ale jest takie coś http://www.cyfrowe.pl/apa...-5-srebrny.html - do kieszeni spodni raczej nie włożysz, ale w kurtce już prędzej... matryca CMOS BSI - ma 1/2.3 cala czyli całkiem spora ISO max 6400... ale użyteczne 800 pewnie spokojnie się nada. Odchylany ekran, filmy HD...

sojek1 - Czw 11 Lip, 2013

Jeżeli chodzi Ci o test EX-1 na optyczne.pl to tam porównali go do Can PowerShot S90 i Panas Lumix DMC-LX5 - obydwa poza zakresem cenowym.
adf1985 - Czw 11 Lip, 2013

Radzę zapomnieć o użytecznym ISO 800 przy matrycy 1/2.3". Pamiętajmy, że wysokiej czyłości ISO używa się tam, gdzie światła brakuje. Co innego zdjęcia z ISO 800 podczas ładnego, jasnego dnia, a co innego zastosować ISO 800 do dosyć ciemnego pomieszczenia.

W tej cenie pogódź się z tym, że max ISO jakie warto używać to 400.

Andrzej.M. - Czw 11 Lip, 2013

adf1985 napisał/a:
Pamiętajmy, że wysokiej czyłości ISO używa się tam, gdzie światła brakuje.

To oczywiste...
adf1985 napisał/a:
W tej cenie pogódź się z tym, że max ISO jakie warto używać to 400.

Niestety nie znalazłem testu tego aparatu a jedynie poprzednika (X90) z 2010 roku z matrycą 12Mpix. Tam zdjęcia na 400ISO i 800 specjalnie się nie różnią.
X5 ma nieco zmieniony obiektyw - ciemniejszy ale nadal superzoom 26x - za wiele się spodziewać nie można po takim urządzeniu, ale jeśli wziąć pod uwagę że te urządzenia (nie śmiem nazwać ich aparatami) mają matryce 1/2,3 cala lub mniejsze i od f1,8 pracują na limicie dyfrakcyjnym, to pakowanie takich narzędzi optycznych wydaje się uzasadnione - najlepszy obiektyw i tak trzeba choć trochę domknąć a dyfrakcja i tak swoje zrobi. Więc zamiast superostrych daje się mniej ostre za to uniwersalne szkła.

sojek1 - Czw 11 Lip, 2013

Ten Pentax ma jedną cechę, której się boję: zasilanie bateriami typu AA.

Mam bardzo złe doświadczenia z Minolty, która tez tak była zasilana... być może się to zmieniło.

[ Dodano: Czw 11 Lip, 2013 19:47 ]
A co co sądzicie o tym Sony:

DSC-HX9V, Parametrzy ma mpodobne do fuji F500EXR (mniejsza matryca) ale przeglądając sample i czytają opinie na zagranicznych forach bardziej mnie przekonuje.

Andrzej.M. - Pią 12 Lip, 2013

Fuji550EXR jak i Samsung EX1 dają przyjemne obrazki. Parametrami zdjęć nie zrobisz, patrz na jakość zdjęć.
Co do zasilania paluszkami AA - mam również Pentaxa K-x (lustrzanka) zasilanego 4 paluszkami i na jednym komplecie robi ok. 900zdjęć. I wszędzie je dostanę (jak by mi się na jakimś wyjeździe wszystkie komplety eneloopów wyczerpały).

Ale wracając do konkretów - miałem troszkę czasu żeby sprawdzić Fuji F500EXR - który jest na tej samej matrycy co Fuji F550EXR - i przypomnieć sobie test tego aparatu porównywanego w tym teście z XZ-1 , LX-5 i HS-20EXR . Okazuje się całkiem dobrym wyborem momentami nawet nieco górującym nad konkurencją. Jeśli mieści się w finansach - bierz , tym bardziej że ma od pentaxa jeśniejszy obiektyw i krótszą ogniskową - odpowiadającą 24mm - i co najważniejsze dający równe i dobre właściwości optyczne dające ostre obrazy już od pełnej przysłony i to od najkrótszej ogniskowej , która może dać bardzo ciekawe efekty. Od F550EXR różni się brakiem zapisu RAW - i dlatego warto było by dopłacić do tego modelu ! W RAW możesz uratować zdjęcia które w jpeg są stracone. POLECAM. http://www.ceneo.pl/16036893

sojek1 - Pią 19 Lip, 2013

No i kupiłem, Fuji F500EXR, akurat trafiło się powystawowe w dobrej cenie.

NA ten moment jestem zadowolony, w trybie automatycznym aparat robi na trochę wysokim iso (np. 1600) co skutkuje szumami, ale w manualu idzie wszystko ustawić.
Na pewno wadą jest gwarancja Fuji która trwa zaledwie 12 miesięcy.

Dziękuje wszystkim zainteresowanym za pomoc. Jak już obadam aparat bardziej szczegółowo to napiszę conieco.