forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Makro do biżuterii. Canon EOS 1100D

pawel__ - Pią 12 Lip, 2013
Temat postu: Makro do biżuterii. Canon EOS 1100D
Witam.

Szukam obiektywu do fotografii makro. Przedmioty do fotografowania to biżuteria taka jak: obrączki, zawieszki, pierścionki. Mam Canona EOS 1100D ze standardowym obiektywem EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II. Niestety tym obiektywem nie udaje mi się zrobić dobrego zdjęcia makro. Brakuje ostrości na całej obrączce.
Znalazłem pewien fajny artykuł i taki efekt chciałbym uzyskać albo inaczej... efekt najbardziej zbliżony do tego: http://www.foto-vip.pl/index.php/blog.html.
Ale niestety obiektyw, który był tu używany jest dla mnie zbyt drogi. Niedawno otworzyłem firmę i koszty, jakie poniosłem przekroczyły budżet więc teraz nie mogę sobie pozwolić na spore wydatki.

Stąd prośba o propozycje doboru obiektywu makro do mojego aparatu jak najtańszym kosztem. Może jakiś używany ? Stary z adapterem ? Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam

moronica - Pią 12 Lip, 2013
Temat postu: Re: Makro do biżuterii. Canon EOS 1100D
pawel__ napisał/a:
Niestety tym obiektywem nie udaje mi się zrobić dobrego zdjęcia makro. Brakuje ostrości na całej obrączce.

to nie problem obiektywu, to ty nie wiesz od czego zalezy glebia ostrosci. jesli to jedyny problem (znaczy sie jesli jestes zadowolony z powiekszenia, jakie nim uzyskujesz) to mozesz pozostac przy tym obiektywie. przejdz w tryb priorytetu przyslony i przymknij ja az glebia bedzie obejmowala caly fotografowany przedmiot

nie wiem czy dobrze się wyraziłem, ze chodzi o ostrość. Oto efekt tego co udało mi się wcześniej uzyskać:

pawel__, zbyt dlugi czas, zbyt wysokie ISO - to rowniez wplywa na ostrosc zdjecia
przyslona tu akurat byla zbyt przymknieta i ostrosc zezarla ci dyfrakcja
potrzeba ci statywu i oswietlenia

ok. popołudniu spróbuję z krótszym czasem i mniejszym ISO. Zaznaczę, że oświetlenie jakie tu użyłem to zwykła żarówka a nad obrączką jest biała kartka A4. Potem dodam jeszcze 2 małe blendy tak jak w artykule, który znalazłem i zobaczymy co uda się uzyskać
komor - Pią 12 Lip, 2013

pawel__, używasz statywu? To raz. Dwa: przysłona f/36 daje dużą głębię ale kosztem spadku jakości (ostrości, rozdzielczości) z powodu dyfrakcji. Wysokie ISO oczywiście także psuje jakość, stąd potrzeba używania statywu, żeby czas ekspozycji mógł pozostać długi, a czułość ISO niska.

oczywiście. bez statywu ani rusz. zdjęcie było zrobione chyba na F18, czas ok 1/8 - 1/20 a ISO nie pamiętam ale wysokie. pozmieniam ustawienia, popróbuje i wstawie zdjęcie

pawel__, f/32 iso 3200 - masz w exifie

dużo lepszy efekt... F18, czas 1/8 ISO 100. ale ciągle to nie to :) widać kawałek lampki zapomniałem jej odsunać... Dołożyłem dwie małe blendy zrobione na szybko z folii aluminiowej ale pomogły doświetlić rant obrączki. Chyba będę musiał sobie sprawić softboxy tak jak z artykułu..

pawel__, przy tak dlugim czasie bez uzycia statywu to naprawde nie ma sie co spodziewac ostrego zdjecia

to jest ze statywu

a jak wyzwalales? zdalnie?
slabo to swiatlo wyszlo, ciezko ci sie bedzie obrabialo jak ci sie ta obraczka bedzie zlewala z tlem. balans bieli do poprawy. w RAWach robisz?

komor - Pią 12 Lip, 2013

moronica napisał/a:
a jak wyzwalales? zdalnie?

W Canonie niepotrzebny jest wężyk, jak włączysz blokadę lustra (MLU) i samowyzwalacz na 2 lub 10 sekund to naciskach spust na aparacie i… zamierasz, żeby swoim ruchem nie wywołać wibracji podłogi. :)

komor, spoko ale dalej nie wiem jak pawel__ wyzwalal ;)

samowyzwalacz na 2 sekundy. no właśnie ciężko się obrabia takie foty jak się zlewa. pokombinuje z balansem bieli. zdjęcia w jpeg
h.s. - Sob 13 Lip, 2013

To porób trochę zdjęć z podglądem i sterowaniem z kompa.
pawel__ - Pią 26 Lip, 2013

jakto ? nie wiedziałem, że da się w ogóle tak. Popróbuje i dam znać o efektach. a wracając do tematu. Ktoś jest w stanie zaproponować polecić albo chociaż podsunąć pomysł / informacje o jakijś obiektywach makro, może z jakimiś przejściówkami ?
Andrzej.M. - Pią 26 Lip, 2013

Najtaniej to chyba Tamron 90/2,8 macro (1:1). Drugi Tamron 60/2macro - ostry bardzo lecz o małej odległości przedmiotowej. Są jeszcze 105 i 70mm sigmy. Przejściówki w canonach średnio się sprawdzają , do manuali najlepszy jest system Pentaxa - tam wszystko działa nawet ze słoikiem po musztardzie. :lol:
pawel__ - Pią 26 Lip, 2013

to z nowych obiektywów może jakieś używane ? może być manual nic nie szkodzi. Do tego jakaś przejściówka ? Jest takie coś w ogóle możliwe ? Chodzi mi o jak najniższy koszt
Andrzej.M. - Pią 26 Lip, 2013

Są nowe i używane więc wybór spory. Najczęściej zobaczysz tamrona 90mm i Sigmę 105mm , oczywiście są tez canony 100mm/2,8 macro ale używane będą też drogie.
Co do manualnych i stosowania pierścieni pośrednich oraz adapterów do M-42 ( najtańsze rozwiązanie) to się nie wypowiadam , bo jak pisałem system Canona niezbyt dobrze współpracuje z takimi a możliwe że najtańsze modele mogą wcale nie współpracować ( kolega miał tak z tanią lustrzanką Sony Alfa - choć w wyższych modelach żadnego problemu nie było ). Niech się wypowiedzą "Kanonierzy" bo ja za słabo znam system od tej strony.

komor - Pią 26 Lip, 2013

AndrzejM.Makuch w Canonie nie ma stabilizacji matrycy ani potwierdzenia ostrości z manualnymi obiektywami, manualnymi pierścieniami itd. Działa w miarę wiarygodny pomiar światła (na przysłonie roboczej), nie wiem czy coś jeszcze pominąłem?

Inna sprawa to kwestia sterowania przysłoną przy kombinacjach typu odwrotne mocowanie. Obiektywy EF ze względu na w pełni elektroniczne sterowanie przysłoną są upierdliwe w stosowaniu odwrotnie – żeby zablokować go na pożądanej przysłonie roboczej trzeba taki obiektyw normalnie założyć na body, ustawić przysłonę, wcisnąć i przytrzymać przycisk głębi ostrości (zdaje się nie ma go w najtańszym 1000D/1100D) i kiedy przysłona jest domknięta – zdjąć obiektyw z puszki. Przysłona zostaje wtedy w pozycji roboczej, bo nie ma tam żadnej sprężyny powrotnej czy innej mechaniki.

kelvinpiotr - Sro 31 Lip, 2013

pawel__ napisał/a:
Ale niestety obiektyw, który był tu używany jest dla mnie zbyt drogi. Niedawno otworzyłem firmę i koszty, jakie poniosłem przekroczyły budżet więc teraz nie mogę sobie pozwolić na spore wydatki.

Hm.... ostatnio spotykam się z ludźmi mającymi podobne problemy , trochę udzielaliśmy podpowiedzi . Zapytam na wstępie , firma którą otworzyłeś jest firma fotograficzną czy ....jubilerską ???

Andrzej.M. - Sro 31 Lip, 2013

komor napisał/a:
Działa w miarę wiarygodny pomiar światła (na przysłonie roboczej)

No właśnie, czyli trzeba jakoś ręcznie do tej roboczej przymknąć żeby zmierzyć, żeby ustawić ostrość - "odemknąć"... jeśli obiektyw M-42 stosowny przełącznik posiada. O obiektywach FD nawet nie piszę , bo do ich mocowania konwerter z soczewkami jest potrzebny - a to znacznie pogarsza właściwości optyczne. A szkoda - tyle pięknych obiektywów się "marnuje". :zalamany:

kozidron - Pią 02 Sie, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
O obiektywach FD nawet nie piszę , bo do ich mocowania konwerter z soczewkami jest potrzebny - a to znacznie pogarsza właściwości optyczne.

NIE, sa 2 rodzaje przejściówek z FD na EF które stosuje się zależnie od szkła, pierwsze (zazwyczaj przy szerszych szkłach) rzeczywiście muszą mieć "element optyczny", który pogarsza jakość, natomiast są także szkła na które przejściówki są bez elementu optycznego i właśnie te szkiełka da się uzyć do makro: FD50/3,5 oraz FD100/4 i 200/4.

Mimo wszystko odradzam bagnet FD i polecam zastosować się do rad moronicy

Andrzej.M. - Sob 03 Sie, 2013

Szczerze mówiąc już dość długo jestem poza systemem - pamiętam tylko że FD 50/1,4 można było tylko przez soczewkowy podłączyć , ale do makro pewnie by nie trzeba - w końcu ta przejściówka robiła by za pierścień pośredni , tyle że kicha z nieskończonością.

No właśnie - a pierścienie masz? Najlepiej takie ze stykami.

pawel__ - Wto 06 Sie, 2013

nie mam żadnych pierścieni. Mam stockowy obiektyw i nic poza tym. Nie znam się aż tak dobrze, żeby samemu coś dobrać więc założyłem ten temat.

kelvinpiotr , założyłem firmę jubilerską. Zakładanie firmy fotograficznej i bez wiedzy i pytanie na forum, żeby się czegoś dowiedzieć to byłoby wielkie nieporozumienie :)

kelvinpiotr - Sob 10 Sie, 2013

pawel__ napisał/a:
założyłem firmę jubilerską.

Tak mi się własnie wydawało , ostatnio byłem po rozmowie z jubilerem, który chce w chwilach wolnych stworzyć własny katalog i sklep internetowy , a żeby było taniej i szybciej ma to robić sprzedawczyni na zapleczu w czasie jak nie ma klientów . A ode mnie chciałby uzyskać informacje , jak tu ustawić lampy i jakie wybrać , jak ustawić aparat ( compact bo tani) i jakie parametry nastawić , i jak ustawiać artefakty . No i ma być efekt jak w katalogu u Kruka . Po chwili rozmowy , wspomniałem, że usiłuję zrobić sam pierścionek , i trochę toczenia z mosiądzu , piłowanie i za cholerę mi nie wychodzi równo , o wymyślonym kształcie i wyrazie artystycznym nie wspominając . Na to mój rozmówca uśmiechnął się i powiedział że nigdy mi się nie uda , że najlepiej zamówić u jubilera , bo przecież on tyle lat się uczył, ma maszyny , więdzę i wprawę i on to zrobi zgodnie z tym co chciałbym uzyskać .
Taaaak ...... bo pstrykać każdy może .... ;-)