|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Makro do biżuterii. Canon EOS 1100D
pawel__ - Pią 12 Lip, 2013 Temat postu: Makro do biżuterii. Canon EOS 1100D Witam.
Szukam obiektywu do fotografii makro. Przedmioty do fotografowania to biżuteria taka jak: obrączki, zawieszki, pierścionki. Mam Canona EOS 1100D ze standardowym obiektywem EF-S 18-55mm 1:3,5-5,6 IS II. Niestety tym obiektywem nie udaje mi się zrobić dobrego zdjęcia makro. Brakuje ostrości na całej obrączce.
Znalazłem pewien fajny artykuł i taki efekt chciałbym uzyskać albo inaczej... efekt najbardziej zbliżony do tego: http://www.foto-vip.pl/index.php/blog.html.
Ale niestety obiektyw, który był tu używany jest dla mnie zbyt drogi. Niedawno otworzyłem firmę i koszty, jakie poniosłem przekroczyły budżet więc teraz nie mogę sobie pozwolić na spore wydatki.
Stąd prośba o propozycje doboru obiektywu makro do mojego aparatu jak najtańszym kosztem. Może jakiś używany ? Stary z adapterem ? Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam
moronica - Pią 12 Lip, 2013 Temat postu: Re: Makro do biżuterii. Canon EOS 1100D
pawel__ napisał/a: | Niestety tym obiektywem nie udaje mi się zrobić dobrego zdjęcia makro. Brakuje ostrości na całej obrączce. |
to nie problem obiektywu, to ty nie wiesz od czego zalezy glebia ostrosci. jesli to jedyny problem (znaczy sie jesli jestes zadowolony z powiekszenia, jakie nim uzyskujesz) to mozesz pozostac przy tym obiektywie. przejdz w tryb priorytetu przyslony i przymknij ja az glebia bedzie obejmowala caly fotografowany przedmiot
pawel__ - Pią 12 Lip, 2013
nie wiem czy dobrze się wyraziłem, ze chodzi o ostrość. Oto efekt tego co udało mi się wcześniej uzyskać:
moronica - Pią 12 Lip, 2013
pawel__, zbyt dlugi czas, zbyt wysokie ISO - to rowniez wplywa na ostrosc zdjecia
przyslona tu akurat byla zbyt przymknieta i ostrosc zezarla ci dyfrakcja
potrzeba ci statywu i oswietlenia
ok. popołudniu spróbuję z krótszym czasem i mniejszym ISO. Zaznaczę, że oświetlenie jakie tu użyłem to zwykła żarówka a nad obrączką jest biała kartka A4. Potem dodam jeszcze 2 małe blendy tak jak w artykule, który znalazłem i zobaczymy co uda się uzyskać
komor - Pią 12 Lip, 2013
pawel__, używasz statywu? To raz. Dwa: przysłona f/36 daje dużą głębię ale kosztem spadku jakości (ostrości, rozdzielczości) z powodu dyfrakcji. Wysokie ISO oczywiście także psuje jakość, stąd potrzeba używania statywu, żeby czas ekspozycji mógł pozostać długi, a czułość ISO niska.
oczywiście. bez statywu ani rusz. zdjęcie było zrobione chyba na F18, czas ok 1/8 - 1/20 a ISO nie pamiętam ale wysokie. pozmieniam ustawienia, popróbuje i wstawie zdjęcie
pawel__, f/32 iso 3200 - masz w exifie
dużo lepszy efekt... F18, czas 1/8 ISO 100. ale ciągle to nie to widać kawałek lampki zapomniałem jej odsunać... Dołożyłem dwie małe blendy zrobione na szybko z folii aluminiowej ale pomogły doświetlić rant obrączki. Chyba będę musiał sobie sprawić softboxy tak jak z artykułu..
pawel__, przy tak dlugim czasie bez uzycia statywu to naprawde nie ma sie co spodziewac ostrego zdjecia
to jest ze statywu
a jak wyzwalales? zdalnie?
slabo to swiatlo wyszlo, ciezko ci sie bedzie obrabialo jak ci sie ta obraczka bedzie zlewala z tlem. balans bieli do poprawy. w RAWach robisz?
komor - Pią 12 Lip, 2013
moronica napisał/a: | a jak wyzwalales? zdalnie? |
W Canonie niepotrzebny jest wężyk, jak włączysz blokadę lustra (MLU) i samowyzwalacz na 2 lub 10 sekund to naciskach spust na aparacie i… zamierasz, żeby swoim ruchem nie wywołać wibracji podłogi.
komor, spoko ale dalej nie wiem jak pawel__ wyzwalal
samowyzwalacz na 2 sekundy. no właśnie ciężko się obrabia takie foty jak się zlewa. pokombinuje z balansem bieli. zdjęcia w jpeg
h.s. - Sob 13 Lip, 2013
To porób trochę zdjęć z podglądem i sterowaniem z kompa.
pawel__ - Pią 26 Lip, 2013
jakto ? nie wiedziałem, że da się w ogóle tak. Popróbuje i dam znać o efektach. a wracając do tematu. Ktoś jest w stanie zaproponować polecić albo chociaż podsunąć pomysł / informacje o jakijś obiektywach makro, może z jakimiś przejściówkami ?
Andrzej.M. - Pią 26 Lip, 2013
Najtaniej to chyba Tamron 90/2,8 macro (1:1). Drugi Tamron 60/2macro - ostry bardzo lecz o małej odległości przedmiotowej. Są jeszcze 105 i 70mm sigmy. Przejściówki w canonach średnio się sprawdzają , do manuali najlepszy jest system Pentaxa - tam wszystko działa nawet ze słoikiem po musztardzie.
pawel__ - Pią 26 Lip, 2013
to z nowych obiektywów może jakieś używane ? może być manual nic nie szkodzi. Do tego jakaś przejściówka ? Jest takie coś w ogóle możliwe ? Chodzi mi o jak najniższy koszt
Andrzej.M. - Pią 26 Lip, 2013
Są nowe i używane więc wybór spory. Najczęściej zobaczysz tamrona 90mm i Sigmę 105mm , oczywiście są tez canony 100mm/2,8 macro ale używane będą też drogie.
Co do manualnych i stosowania pierścieni pośrednich oraz adapterów do M-42 ( najtańsze rozwiązanie) to się nie wypowiadam , bo jak pisałem system Canona niezbyt dobrze współpracuje z takimi a możliwe że najtańsze modele mogą wcale nie współpracować ( kolega miał tak z tanią lustrzanką Sony Alfa - choć w wyższych modelach żadnego problemu nie było ). Niech się wypowiedzą "Kanonierzy" bo ja za słabo znam system od tej strony.
komor - Pią 26 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch w Canonie nie ma stabilizacji matrycy ani potwierdzenia ostrości z manualnymi obiektywami, manualnymi pierścieniami itd. Działa w miarę wiarygodny pomiar światła (na przysłonie roboczej), nie wiem czy coś jeszcze pominąłem?
Inna sprawa to kwestia sterowania przysłoną przy kombinacjach typu odwrotne mocowanie. Obiektywy EF ze względu na w pełni elektroniczne sterowanie przysłoną są upierdliwe w stosowaniu odwrotnie – żeby zablokować go na pożądanej przysłonie roboczej trzeba taki obiektyw normalnie założyć na body, ustawić przysłonę, wcisnąć i przytrzymać przycisk głębi ostrości (zdaje się nie ma go w najtańszym 1000D/1100D) i kiedy przysłona jest domknięta – zdjąć obiektyw z puszki. Przysłona zostaje wtedy w pozycji roboczej, bo nie ma tam żadnej sprężyny powrotnej czy innej mechaniki.
kelvinpiotr - Sro 31 Lip, 2013
pawel__ napisał/a: | Ale niestety obiektyw, który był tu używany jest dla mnie zbyt drogi. Niedawno otworzyłem firmę i koszty, jakie poniosłem przekroczyły budżet więc teraz nie mogę sobie pozwolić na spore wydatki. |
Hm.... ostatnio spotykam się z ludźmi mającymi podobne problemy , trochę udzielaliśmy podpowiedzi . Zapytam na wstępie , firma którą otworzyłeś jest firma fotograficzną czy ....jubilerską ???
Andrzej.M. - Sro 31 Lip, 2013
komor napisał/a: | Działa w miarę wiarygodny pomiar światła (na przysłonie roboczej) |
No właśnie, czyli trzeba jakoś ręcznie do tej roboczej przymknąć żeby zmierzyć, żeby ustawić ostrość - "odemknąć"... jeśli obiektyw M-42 stosowny przełącznik posiada. O obiektywach FD nawet nie piszę , bo do ich mocowania konwerter z soczewkami jest potrzebny - a to znacznie pogarsza właściwości optyczne. A szkoda - tyle pięknych obiektywów się "marnuje".
kozidron - Pią 02 Sie, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | O obiektywach FD nawet nie piszę , bo do ich mocowania konwerter z soczewkami jest potrzebny - a to znacznie pogarsza właściwości optyczne. |
NIE, sa 2 rodzaje przejściówek z FD na EF które stosuje się zależnie od szkła, pierwsze (zazwyczaj przy szerszych szkłach) rzeczywiście muszą mieć "element optyczny", który pogarsza jakość, natomiast są także szkła na które przejściówki są bez elementu optycznego i właśnie te szkiełka da się uzyć do makro: FD50/3,5 oraz FD100/4 i 200/4.
Mimo wszystko odradzam bagnet FD i polecam zastosować się do rad moronicy
Andrzej.M. - Sob 03 Sie, 2013
Szczerze mówiąc już dość długo jestem poza systemem - pamiętam tylko że FD 50/1,4 można było tylko przez soczewkowy podłączyć , ale do makro pewnie by nie trzeba - w końcu ta przejściówka robiła by za pierścień pośredni , tyle że kicha z nieskończonością.
No właśnie - a pierścienie masz? Najlepiej takie ze stykami.
pawel__ - Wto 06 Sie, 2013
nie mam żadnych pierścieni. Mam stockowy obiektyw i nic poza tym. Nie znam się aż tak dobrze, żeby samemu coś dobrać więc założyłem ten temat.
kelvinpiotr , założyłem firmę jubilerską. Zakładanie firmy fotograficznej i bez wiedzy i pytanie na forum, żeby się czegoś dowiedzieć to byłoby wielkie nieporozumienie
kelvinpiotr - Sob 10 Sie, 2013
pawel__ napisał/a: | założyłem firmę jubilerską. |
Tak mi się własnie wydawało , ostatnio byłem po rozmowie z jubilerem, który chce w chwilach wolnych stworzyć własny katalog i sklep internetowy , a żeby było taniej i szybciej ma to robić sprzedawczyni na zapleczu w czasie jak nie ma klientów . A ode mnie chciałby uzyskać informacje , jak tu ustawić lampy i jakie wybrać , jak ustawić aparat ( compact bo tani) i jakie parametry nastawić , i jak ustawiać artefakty . No i ma być efekt jak w katalogu u Kruka . Po chwili rozmowy , wspomniałem, że usiłuję zrobić sam pierścionek , i trochę toczenia z mosiądzu , piłowanie i za cholerę mi nie wychodzi równo , o wymyślonym kształcie i wyrazie artystycznym nie wspominając . Na to mój rozmówca uśmiechnął się i powiedział że nigdy mi się nie uda , że najlepiej zamówić u jubilera , bo przecież on tyle lat się uczył, ma maszyny , więdzę i wprawę i on to zrobi zgodnie z tym co chciałbym uzyskać .
Taaaak ...... bo pstrykać każdy może ....
|
|